Gość: internauta Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 14:06 Te bzbury są dawno nieaktualne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIUSZYOUPL Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.07, 13:28 Pogubiłam się w tym wszystkim.Mam pytanie czy mężczyzna,który ma w tej chwili 51lat i pracuje mając umowę o pracę w charakterze -umowa zlecenie,ma przepracowane 35lat pracy,może się na coś złapać,czy ma pracować do 65 lat.Jak ktoś może odpisz,proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wewnetrznefuj prosze o pomoc IP: 217.17.33.* 10.10.07, 21:57 czy mozna odejsc na wczescniejsza emeryture gdy jest sie zatrudnionym na 1/4 etatu? prosze oo odpowiedz przepraszam ze pisze tutaj ale nie wiedzialam gdzie ...jak kto bedzie cos wiedzila to podaje meaila: monika16l@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tersta Tylko w łupiej pseudo-katolickiej Polsce są tak... 17.10.07, 12:01 wczene emerytuy. Kto to widział??? Ldzi w sile wieku grzebią żywcem a potem narzekaja ze nie makomu pracowac. Niech sobie idzie wczesniej na emeryturzkto che, al nie wszyscy z klucza, jak popadnie, bo taki jest przepi...Anny Kalaty. Odpowiedz Link Zgłoś
paterka Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? 18.10.07, 16:04 Rozumiem wszyskich, którzy maja swoje argumenty za tym, by iść na wczesniejszą emeryturę. Moi rodzice są już emerytami. Ale wy też musicie zrozumieć, że my, młodzi, dzis pracujący, po prostu nie będziemy w stanie was wszystkich utrzymać. Moja mama musiała odejść na emeryturę w wieku 55 lat (służba zdrowa), choć strasznie chciała i mogłaby dalej pracować (większość pisze tu, że 55-cio letnia kobieta to wrak - i nie dla niej praca). Na argumenty, że na mnie też ktoś będzie musiał zarobić odpowiadam - ja dostanę emeryture z II filaru - tyle ile zarobią dla mnie moje pieniądze (wedle licznych opinii 30-35% średniej mojej płacy). I w moim interesie będzie pracować jak najdłużej. O ile dożyję, bo dzisiejsze zobowiazania względem młodszych roczników (starszych wiekiem ludzi)mnie nie wykończą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmmmmmmm Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.satfilm.net.pl 29.11.08, 10:42 Tak ale z ZUS-u tez dostaniesz .I wiesz juz dzis ze II filar to niewypał rzadowy.Ja płce na III filar i po 10 latach oszczedzania mam mniej jak wpłaciłam składek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgpg1 Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.ostrowiec-sw.vectranet.pl 14.02.10, 20:38 Paterka dobrze mowi ze trzeba aby wszyscy szli na emeryture w wieku 65 lat. Halo Paterka a kiedy ty osiagniesz 65 lat ktory to bedzie rok.Chyba bedziesz juz bardzo schorowana i bedziesz chciala przejsc na emeryture.Poza tym zycze ci tylko zdrowia i pracuj do 65 roku zycia abys mogla innych utrzymac.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj51 Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.lodz.msk.pl 27.02.10, 22:13 co Pani na to dzisiaj???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre62 Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: 78.30.84.* 03.06.13, 12:39 a czy TY sadzisz ze po 40 latach pracy ja nie odlozylem w ZUS wystarczajacej kwoty aby otrzumac emeryture Tak ze niepisz glupot ze musicie pracowac na ludz starszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marychu Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.10.07, 22:09 jak można uzyskać do końca roku 2007 wszystkie wymagane uprawnienia do pujścia na wcześniejszą emeryturę jeżeli osoba urodziła się w roku 1968 i w chwili obecnej ma 39 lat a jednym z warunków jest 55 lat kobieta i 60 lat mężczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:15 glupie zarty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytająca Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.10.07, 13:40 Proszę o pomoc. Mam 52 lata, 34 lat przepracowanych, w tym 20 lat dzialalnosć gospodarcza. 4 lata temu przeszłam operacje raka piersi, otrzymywalam rente 700,-, w tym roku zmiejszono mi do 500,-, nastepna komisja w 2010 roku. Chcialabym nadmienić, ze sama wychowywałam syna, ktory w tym roku ukonczył studia,ze wzgledow finansowych (500,- renta i 200,- alimentow) nie moglam sobie pozwolic na przerwanie pracy, pomimo choroby( zmałymi przerwami na chemioterapie i radioterapię.Prowadze maly sklep 1 osobowo, handel nie idzie najlepiej, jestem juz zmeczona i chcialabym w koncu zajac sie soba i swoim zdrowiem. Prosze kogos kompetentnego o rade, bo gubie sie w tym gaszczu przepisów, czy mam jakąś szansę na wcześniejszą emeryturę lub pomostową. Drze na sama myśl o nastepnej komisji i o tlumaczenie, ze juz nie mam sił pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekmurarz Re: smutne bardzo smutne IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.08, 17:05 Wspolczuje bardzo i zdrowia i sily zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:08 50 lat wiekowo i 35 lat pracy to wystarczy teraz praca dla mlodszego pokolenioa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.07, 08:17 mam 52 lata wiekowo i 35 kat pracy i teraz ani pomostowki ani nic a cale zycie tylko odkladanie kasy Odpowiedz Link Zgłoś
1a2l3e4 Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? 30.10.07, 15:57 Jak jest nowa wladza to moze okresli ile kobieta w tym kraju ma pracowac.Ja mam 53 lat zycia i 38 pracy.To mam pasc na m...e w tym kraju.Ja chce sobie odpoczac-juz dosc sie napracowalam.Nie bede tyrac tak do 60-lat.jaka to sprawiedliwosc?Inni o rok dwa mlodsi moga miec tylko 30 lat pracy i odchodza.Mysle,ze nowa wladza jeszcze do 2009 r.przedluzy nam emerytury.Licze na to Odpowiedz Link Zgłoś
julka.4 a dlaczego tylko do 2009 ? 20.02.08, 09:28 albo dajemy porzywileje wszystkim albo je zabieramy, dlatego że ktos rok, dwa lata później się urodził to już ma nie skorzystać z tego przywileju. Pierwsza będę się rzucać o to że jest to dyskryminacja na rynku pracy. Dlaczego niektórzy idą na emeryturki sponsorowane przez nas i nie zmieniają nawet miejsc pracy, dotyczy to urzędów i firm państwowych szczególnie. To jest jawna grabież fundujemy im premie za to że zajmuja nam najlepsze miejsca pracy. DSprawa jest szczególnie bbulwersujaca w przypadku emerytów mundurowych - którzy biora wypasione emerytury i jeszcze wyciagaja chciwie łapska po niezeposadki które im funduja kolesie partyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.static.comel.miastko.com.pl 27.11.07, 10:02 moj maz ma 57 lat w tym 2,5 roku nieskładkowe razem 40 lat w tym 17 lat szkodliwe w szczególnym charakterze obecnie jest na zasiłku przedemerytalnym czy mozeubiegac sie o wczesniejsza emeryture Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 52latka Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: 217.96.23.* 28.11.07, 18:05 aco ze swiadczeniami przedemerytalnymi do kiedy obowiazują i jaka to jest kwota ,kto moze skorzystać i w jakim przypadku napiszcie proszę tez o ochronie w wieku przedemerytalnym ile lat się nalezy dla kobiety i męszczyzny proszę o wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aGA1 Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.kutno67.tnp.pl 04.12.07, 12:49 UWAŻA ŻE KOBIETY WINNY PRACOWAC DO 55 LAT PONIEWAZ NA ILU ETATACH MOGA PRACOWAC WYCHOWANIE DZIECI ,PRANIE SPRZATANIE , GOTOWANIE, DBANIE O RODZINE ZAWSZE I PRZEWAZNIE SPOCZYWA NAKOBIETACH WEŹCIE TO POD UWAGĘ PRACA, DOM ,ZAKUPY ITP ILE MOŻNA DAJCIE SZANSĘ MŁODYM NIECH SIE WYKAŻĄ A CI CO WYPRACOWALI 30 LAT I WIECEJ TO W OBECNTCH CZASACH MAJA DOSYĆ I PRAGNA TROCHE ODPOCZĄĆ OD WSZYSTKIEO I MIEC CZAS DLASIEBIE Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? 04.12.07, 13:55 Wygląda na to, że ty pracujesz na 4 etatach: Aga1, emerytury, ja i sam. Postukaj w capslock, to może ci się odblokuje. A co do meritum: kto twoim zdaniem, ma sfinansować proponowany przez ciebie "wypoczynek"? O ile większe składki na ten cel, jesteś gotowa płacić, kosztem swoich zarobków? Proponujesz podwyższenie podatków PIT, czy VAT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMERYTURY Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.kutno67.tnp.pl 04.12.07, 12:53 DAJCIE SPOKÓJ KOBIETOM NICH ONE POWIEDZA CO OTYM MYŚLA A NIE MĘSZCZYŹNI TO JEST DYSKRYMNACJA KOBIET ABY PRACOWAŁY TAK DŁUGO JAK PANOWIE WSZYSTKIE OBOWIĄZKI DOMOWE SPADAJA NA BARKI KOBIET !!!! EMERYTURA WIEK 55 LAT LUB 30 LAT PRACY - WYSTARCZY PRACY W STRESACH NIE DO SZACOWaNIU KOBIET PROTESTUJE WOBEC PODWYŻSZANIA WIEKU EMERYTALNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.kutno67.tnp.pl 04.12.07, 12:57 JEŻELI MĘSCZYZAN PRAEPRACUJE FIZYCZNIE 35 LAT PRACY CZY 40 TO TEZ NIE NADAJE SIE DO NICZEGO WIECEJ BO WTEDY JEST WYCZEPANY Z SIŁ ZASTANÓWCIE SIE CZY WIEK CZY LATA PRACY FIZYCZNEJ STARCZY CHYBA 60 LAT CHYBA ŻĘ OCHDZI OTO ABY NIE DOŻYŁ POBRANIA EMERYTURY BO NIERÓB TO GO PRZŻYJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAM Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.kutno67.tnp.pl 04.12.07, 12:59 ZROBCIE REFERENDUM NIECH SIĘ WYPOWIEDZA LUDZIE PRACY O WIEKU EMERYTURY A NIE SAMI DECYDOWAC KTO ILIE MA PRACOWAC CZY TO DEMOKRACJA CZY CO INNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Gdzie jest sprawiedliwość? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.03.08, 08:11 Właśnie przeczytałam komentarz jednej z pań i jak ona mam pytanie mam 52 lata przepracowane 26 lat w tym 17 w warunkach szkodliwych. Jestem na rencie do kwietnia br. Znając orzeczników ZUS-u wiem że już renty na swoją chorobę nie dostanę <<Amputacja Piersi<< Co będzie ze mną dalej ?. Kto przyjmnie mnie do pracy skoro nie mogę pracować fizycznie. Zresztą uważam ze już swoje w tym kraju wypracowałam i powinnam teraz odpoczywać i cieszyć się wnukami . Prucz tego że ciężko pracowałam sama wychowywałam 3 dzieci Gdyby policzyć dokładnie lata pracy to mozna by powiedzieć ze przepracowałam 50 lat bo zawsze pracowałam w kilku pracach. Więc pytam gdzie jest ta sprawiedliwość?. Tak jak inii uważam ze należy się wstydzić tego że jest się polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.netdrive.pl 23.04.08, 12:51 mialem przejsc na wczesniejsza emeryture ale zostalem zwolniony z art 52 czy moge ubiegac sie przejscie na wczesniejsza emeryture Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekmurarz Re: 52 kk czy cc IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.08, 17:10 Jasniej sie wyrazaj. myslisz, ze tutaj sami papugi albo kryminalni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechoslaw Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 10:44 kochani rządzący!!! zrozumcie wreszcie że podstawowym kryterium do przejścia na jakąkolwiek emeryturę powinien być ogólny staż pracy , a nie wiek.To jest właśnie wyznacznik zaangażowania się każdego z nas w rozwój kraju.Rzetelnie pracowałeś - masz prawo odpocząć !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.tomaszow.mm.pl 29.04.08, 21:29 Popieram długo pracowałeś idziesz na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekmurarz Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.08, 17:09 To wez urlop np zdrowotny i odpocznij. Na hawajach na borabara.Tu jest dyskusja o emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:09 Mam 54 lata i38 lat pracy.Urodziłam 2 dzieci i mam wiele dolegliwości ze strony układu kostnego .Uważam że rząd bardzo krzywdzi nas odbierając nam nadzieje przejścia na wcześniejszą emeryture w wieku 55 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.08, 20:49 ja kocze w tym roku 40 lat pracy i 55 lat czy z przczym ekonomiczych zakldu likfidacji etatu stanowislsa zalapie sie na poomostowke cczy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekmurarz Re: kto moze sie te pomostowke chwycic IP: *.pools.arcor-ip.net 07.11.08, 16:59 Ja pracuje od mlodych lat w jednym zawodzie i w jednej pracy i mam dosc mnie tez maja dosyc, mam 58 ukonczone wlasnie. Co mi sie nalezy z tej pomostowki? Kto mi wytlumaczy te zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt praca najemna IP: *.chello.pl 09.11.08, 23:38 Skąd się właściwie wzięła ta zasada, aby chociaż trochę pracować na umowę o pracę. Czy działalność gospodarcza to jeszcze ten zapluty karzeł reakcji. Jak się zatrudni to dobrze, jak sam u siebie pracuje to źle, chociaż takie same składki płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria54 Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.satfilm.net.pl 29.11.08, 10:13 Proponuje wszyskim zwiazkom zawodowym przeprowadzic ankiete wsrod osob pracujacych czy pracownicy ktorzy wypracowali 35 lat kobiety maja 55 lat mezczyzni 60 lat chca przejsc na wczesniejsze emerytury.Niech w koncu narod POLSKI ma prawo do decyzji a nie Rzad bedzie wymyslał ustawy pod siebie.Zakłady ktore maja miec specjalne trudne warunki niech odprowadzaja składki nie tak jak my lecz chociaz o 5% wyzsze i wtedy my nie bedziemy tez pracowac ani na nauczycieli ani na chemikow i innych ludzi.Mam dosc pracowania tez na innych .Ja podjełam prace w wieku 17 lat na pełnym etacie i z pełna odpowiedzialnoscia materialna i nadal sie uczyłam..Natomiast głąby konczyły studia to ja ich utrzymywałam przez5 lat.Dzis wszyscy pluja na komune ale nikt nie oddał stanowiska ani dyplomu ale za to zwykły pracownik dla pracodawcy jest śmieciem a zwłaszcza z rocznika 50 .Nie zna jezyka nie ma wyzszego wykształcenia to nie jest człowiek tylko podgatunek ludzki.Wypracowane lata to nie jest przywilej tylko nabyte prawo .Jak zaczynałam prace ustawy dla wszystkich były rowne. ZUS odprowadzany przez ten okres tez.Wiec dlaczego teraz sie dyskryminuje ludzi z wypracowanym wiekiem powyzej 35 lat pracy.Mozna było zroznicowac składkę wypadkowa odprowadzana przez pracodawce to tu tez mozna podniesc składke o 5% emerytalna .I chwała tym co beda mieli przywileje za własne pieniadze a nie za nasze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria54 Re: Komu wcześniejsza emerytura, komu pomostówka? IP: *.satfilm.net.pl 29.11.08, 10:39 Proponuje wszyskim zwiazkom zawodowym przeprowadzic ankiete wsrod osob pracujacych czy pracownicy ktorzy wypracowali 35 lat kobiety maja 55 lat mezczyzni 60 lat chca przejsc na wczesniejsze emerytury.Niech w koncu narod POLSKI ma prawo do decyzji a nie Rzad bedzie wymyslał ustawy pod siebie.Zakłady ktore maja miec specjalne trudne warunki niech odprowadzaja składki nie tak jak my lecz chociaz o 5% wyzsze i wtedy my nie bedziemy tez pracowac ani na nauczycieli ani na chemikow i innych ludzi.Mam dosc pracowania tez na innych .Ja podjełam prace w wieku 17 lat na pełnym etacie i z pełna odpowiedzialnoscia materialna i nadal sie uczyłam..Natomiast głąby konczyły studia to ja ich utrzymywałam przez5 lat.Dzis wsyscy pluja na komune ale nikt nie oddał stanowiska ale za to zwykły pracownik dla pracodawcy jest śmieciem a zwłaszcza z rocznika 50 .Nie zna jezyka nie ma wyzszego wykształcenia to nie jest człowiek tylko podgatunek ludzki.Wypracowane lata to nie jest przywilej tylko nabyte prawo .Jak zaczynałam prace ustawy dla wszystkich były rowne. ZUS odprowadzany przez ten okres tez.Wiec dlaczego teraz sie dyskryminuje ludzi z wypracowanym wiekiem powyzej 35 lat pracy.Jeśli mozna byo zroznicowac składke od pracodawcy na wypadkowa to tu tez mozna podniesc emerytalna o 5% i wtedy niech maja swoje przywileje.Mam dosc robienia juz na wszystkich a jak co to ja nie doczekam tej emerytury.ZUS bedzie szczesliwy bo dobry emeryt to martwy emeryt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROBOL emerytura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.09, 22:36 POWINNI PRACOWAĆ DO 55 lat życia bez WYJĄTKU lub przepracowane 35- 40lat tagrze służby wszystkie służby mundurowe. Wyjątek w szczególnych warunkach stanowiskowych - EMERYCI PRACUJĄCY SZCZEGÓLNIE MUNDUEOWI JEDŻELI PRACUJE I ZABIERA STANOWISKO MŁODYM PEŁNE OPŁATY UBEZPIECZENIA I ZAWIESZONA EMERYTURA.UWAŻAM ŻE PRACA BEZ ULG ALE CAŁEGO NARODU DAŁABY GODNĄ EMERYTURE DLA WSZYSTKICH KTÓRZY BY JĄ MOGLI DOŻYĆ. Odpowiedz Link Zgłoś