Dodaj do ulubionych

po rozwodzie

18.04.07, 10:41
W grudniu uzyskałam rozwód ale wyrok uprawomocnił się dopiero w styczniu, mam
dwójkę małoletnich dzieci, którym sąd zasądził alimenty(otrzymałam je już za
grudzień). Czy mogę rozliczać się jako matka samotnie wychowująca dzieci? I
czy alimenty wykazuje się jako przychody dzieci?
Obserwuj wątek
    • anna_welsyng Re: po rozwodzie 18.04.07, 13:12
      Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się m.in. osobę rozwiedzioną.
      Oceniając w takiej sytuacji prawo do rozliczenia się jako samotny rodzic należy
      jednak pamiętać, że decydująca w tym względzie jest nie data wydania orzeczenia
      o rozwodzie czy separacji, lecz data jego uprawomocnienia się. Jeśli orzeczenie
      zostanie wydane pod koniec roku podatkowego, ale uprawomocni się już w
      następnym roku, to nie jest możliwe skorzystanie z preferencyjnych zasad
      rozliczenia za rok, w którym orzeczenie zapadło. Będzie to możliwe dopiero w
      rozliczeniu za rok, w którym się ono uprawomocniło. Potwierdzają to
      interpretacje wydawane przez organy podatkowe na zapytania podatników w tej
      kwestii. Przykładem może być postanowienie Naczelnika Urzędu Skarbowego
      Warszawa Praga z 6 marca 2006 r. nr US34/DD2/415/43/06. Identyczne stanowisko w
      tej kwestii zajął również Naczelnik Urząd Skarbowy w Gorlicach w postanowieniu
      z 15 maja 2006 r. PDOF/415/26/06.
      W Pani przypadku wyrok rozwodowy uprawomocnił się w styczniu 2007 r. Dlatego
      jako osoba samotnie wychowująca dziecko będzie się Pani mogła rozliczyć dopiero
      za ten właśnie rok.
      Alimenty są zaliczane do przychodów z tzw. innych źródeł. Jednak do końca 2006
      r. z tych przychodów były wyłączone tylko alimenty na rzecz dzieci. Od 1
      stycznia 2007 r. sytuacja zmieniła się o tyle, że zamiast wyłączenia zawartego
      w art. 20 wprowadzone zostało do art. 21 updof specjalne zwolnienie. Na jego
      podstawie obecnie zwolnione z opodatkowania są nie tylko alimenty na rzecz
      dzieci, ale również na rzecz innych osób, jednak w tym ostatnim przypadku tylko
      do kwoty nieprzekraczającej 700 zł.
      Zatem alimenty otrzymane w grudniu 2006 r. na dzieci nie podlegają wykazaniu w
      zeznaniu rocznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka