Dodaj do ulubionych

Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?!

IP: *.chello.pl 24.08.08, 10:58
Witam, zapewne coś tu zrozumiałem opacznie - proszę o odrobinę światła na sprawę.
Zamówiłem kartę kredytową visa classic w mbanku. Czekając na przesyłkę czytam
o tym produkcie.

Na stronie mbanku napisane jest że kartą można dokonywać wpłaty we wpłatomacie.

Normalnie transakcje gotówkowe (np. wypłata gotówki w bankomacie) nie
podlegają odroczeniu naliczania oprocentowania.

Zatem nic prostszego niż wpłacić kasę we wpłatomacie kartą kredytową na ekonto
(transakcja bezgotówkowa z okresem odroczenia) i z ekonta kartą debetową
pobrać gotówkę bez dodatkowych opłat, zamiast pobierać ją kartą kredytową
płacąc prowizję i od razu naliczane procenty mając.

Gdzie tu jest pies pogrzebany?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 12:31
      Z pewnością coś źle zrozumiałaś. Od kiedy gotówke wyjmuje się z bankomatu kartą
      kredytową? To daje konieczność płacenia wysokich odsetek już od pierwszego dnia
      (dla gotówki na KK nie ma okresu bezodsetkowego).
      Z konta pieniądze wyjmujesz kartą debetową w każdej chwili, bez żadnych opłat
      (najwyżej za bankomat jeżeli dla twojego konta/banku nie jest bezpłatny).
      • Gość: petencina Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! IP: *.chello.pl 24.08.08, 12:59
        W opisie KK mbanku są m.in. opcje: # Wypłata gotówki w bankomatach, # Wpłata środków we wpłatomatach.

Zgadzam się, że wypłata gotówki KK powoduje natychmiastowe naliczanie odsetek i jest nieopłacalna. Wiem też, że wypłata gotówki kartą debetową jest bezprowizyjna (pomijając obce bankomaty).

Dlatego,
        jeśli do najbliższych poborów skończy mi się kasa na koncie, a będę potrzebował żywej gotówki, planuję skorzystać z KK i WPŁACIĆ przy jej pomocy we wpłatomacie środki na swoje konto, z którego pobiorę je przy pomocy zwykłej debetowej karty nie płacąc odsetek.

Wpłata we wpłatomacie przy pomocy KK to rozumiem transakcja bezgotówkowa (nie podlega natychmiastowemu naliczaniu odsetek).

Oczywistym jest że wypłata w bankomacie gotówki przy pomocy KK się nie opłaca (z racji braku terminu odroczenia naliczania odsetek), dlatego sens miałaby opisana wyżej procedura gdyby zabrakło "do pierwszego" paru złotych koniecznie w żywej gotówce.

Jest tu gdzieś pies pogrzebany, czy to luka w systemie?
        • jan-w Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 14:33
          Obawiam się że twój problem jest dla mnie niezrozumiały.
          1. Nie ma żadnej różnicy czy wpłacasz w bankomacie KK czy KD, jeżeli obie wpłaty
          jak piszesz trafiają na to samo e-konto.
          2. KK można wypłacić gotówkę, ale jeżeli ma się pieniądze na koncie nie ma to sensu.
          Czego nie rozumiesz?
        • krzysztofsf Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 14:34
          Sadze, ze karta sluzy jako identyfikator wskazujacy na ktore ekonto maja wplynac pieniadze, ktore gotowka wplacasz.
          Czyli nie srodki z karty, a plik banknotow, ktory wkladasz do wplatomatu.
        • jan-w Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 14:35
          > Dlatego,
          > jeśli do najbliższych poborów skończy mi się kasa na koncie, a będę potrzebował
          > żywej gotówki, planuję skorzystać z KK i WPŁACIĆ przy jej pomocy we wpłatomaci
          > e środki na swoje konto, z którego pobiorę je przy pomocy zwykłej debetowej kar
          > ty nie płacąc odsetek.

Po o masz gotówkę wpłacać żeby wypłacić?
          Jeżeli chodzi ci o nienoszenie jej ze sobą,możesz użyć karty bankomatowej
          (debetowej).
          • koziorozka Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 15:40
            on nie chce wpłacać gotówki
            chce kartą debetową zrobić we wpłatomacie przelew
            chyba...
            • Gość: petencina Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! IP: *.chello.pl 24.08.08, 18:40
              > on nie chce wpłacać gotówki
              > chce kartą debetową zrobić we wpłatomacie przelew
              > chyba...

Tak, tak!!!
              Właśnie tak zamierzałem. Oczywiście jeśli jak napisano powyżej KK służy tylko jako identyfikator konta przy wpłacie banknotów to cała ma logika straciła sens.
              Ta KK jest pierwszą w moim życiu stąd niewiedza w prozaicznych sprawach.
              A czy da się w takim razie z KK dokonywać przelewów na zwykłe konto? Bo rozumiem, że wpłaty we wpłatomacie ze środków na KK bez użycia gotówki dokonać nie można.
              • Gość: koziorozka wpłatomat IP: *.chello.pl 24.08.08, 18:54
                wpłatomat tylko gotówkę łyka :)
                Poza tym poczytaj tu na forum, że wpłatomaty mBanku często się psują i ludzie
                często drugie konto (bezpłatne) sobie wyrabiają w banku-marmurku, czyli co ma
                okienko zwykłe do wpłat
              • krzysztofsf Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 19:19
                > A czy da się w takim razie z KK dokonywać przelewów na zwykłe konto?

mbank planuje taka funkcjonalnosc w przyszlosci. Jeszcze nie wiadomo kiedy i na jakich zasadach.

Jesli jest to twoja pierwsza KK to dobra rada - Zawsze splacaj w 100% (tzw. splata w GP) to wtedy nie bedziesz ponosil zadnych kosztow odsetek.
                I nie daj sie omamic tym, ze masz raptem na koncie sporo gotowki, bo ..placisz KK i stad schodza srodki na zakupy.
                Monitoruj zadluzenie na KK na biezaco i trzymaj na emax+ srodki pod przyszla splate - wiedzac, ze to sa pieniadze nie do ruszenia. Wtedy nie zadluzysz sie a bedziesz kozystal z plusow posiadania KK.
                • Gość: petencina Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! IP: *.chello.pl 24.08.08, 21:33
                  Dzięki za informacje i rady.
                  Skoro tak się sprawy mają, to informacja o możliwości dokonywania wpłat we wpłatomacie jest delikatnie mówiąc niedoprecyzowana..

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie korzystania z karty.
                  Jak to jest zwyczajowo przyjęte z tym naliczaniem oprocentowania w przypadku braku spłaty 100% zadłużenia w terminie. Mbank zdaje się nalicza od momentu zaksięgowania zadłużenia (a nie od zakończenia okresu rozliczeniowego), mam kartę na 20% - rozumiem, że w skali roku. Załóżmy, że pożyczam 1000zł i nie oddaję w terminie, teraz - czy mogę dokonać spłaty w dowolnym dniu - np. termin spłaty mam do 13 a ja spłacam 16 to jaki będzie mi naliczony procent za te 3 dodatkowe dni?
                  Czy takie przeciąganie spłaty i narażanie się na procenty może być negatywnie ocenione w przypadku oceny wiarygodności kredytowych działań petenta przez instytucję sprawdzającą BIK?

I jeszcze jedno. Skoro mbank liczy procenty od momentu wzięcia kredytu, a ja spłacam tylko część zobowiązania w wyznaczonym terminie (na pozostałą decydując się na wysokooprocentowany kredyt), to dla których transakcji bank będzie liczył procenty. Tzn. załóżmy wykonałem 5 transakcji na kwoty 100, 200, 300, 400, 500 zł co dało dług w wysokości 1500 zł. W wyznaczonym terminie spłaciłem tylko 1000 zł - 500zł musi zostać oprocentowane, czy bank bierze chronologicznie transakcje i uznaje, że moja częściowa spłata dotyczyła najwcześniej zaciągniętych zobowiązań, czy przewrotnie od tych najstarszych najodleglejszych w czasie nalicza procenty.
                  • krzysztofsf Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 25.08.08, 08:22
                    Gość portalu: petencina napisał(a):

> Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie korzystania z karty.
                    > Jak to jest zwyczajowo przyjęte z tym naliczaniem oprocentowania w przypadku br
                    > aku spłaty 100% zadłużenia w terminie. Mbank zdaje się nalicza od momentu zaksi
                    > ęgowania zadłużenia (a nie od zakończenia okresu rozliczeniowego), mam kartę na
                    > 20% - rozumiem, że w skali roku. Załóżmy, że pożyczam 1000zł i nie oddaję w te
                    > rminie, teraz - czy mogę dokonać spłaty w dowolnym dniu - np. termin spłaty mam
                    > do 13 a ja spłacam 16 to jaki będzie mi naliczony procent za te 3 dodatkowe dn
                    > i?
                    > Czy takie przeciąganie spłaty i narażanie się na procenty może być negatywnie o
                    > cenione w przypadku oceny wiarygodności kredytowych działań petenta przez insty
                    > tucję sprawdzającą BIK?

Termin splaty w KK jest rzecza swieta. Kwota minimalna DO TEJ DATY MUSI wplynac!!
                    Przy opisanych opoznieniac w pierwszym rzedzie tracisz grace period (co jest najmniejszym problemem) a co wazniejsze dostajesz kare za nieterminowa splate, ktora jest naliczana juz przy 1-o dniowym poslizgu.
                    Wysokosc sprawdz w TOiP na stronie banku.
                    Jak brak splaty sie przedluzy, blokuja karte i trafiasz do windykacji - dodatkowe koszty.
                    Podobnie tracisz karte, jesli sytuacja bedzie sie powtarzac - stopien restrykcyjnoosci zalezy od banku.

Splata karty (co jest bardzo istotne) musi nastapic po zamknieciu okresu.
                    Jesli czesciowa splate wykona sie przed zamknieciem okresu, liczy sie to jako zwiekszenie limitu, a nie splata minimalna - i splacajac wczesniej mozna sie wpedzic w klopoty, jak powyzej.

> I jeszcze jedno. Skoro mbank liczy procenty od momentu wzięcia kredytu, a ja sp
                    > łacam tylko część zobowiązania w wyznaczonym terminie (na pozostałą decydując s
                    > ię na wysokooprocentowany kredyt), to dla których transakcji bank będzie liczył
                    > procenty. Tzn. załóżmy wykonałem 5 transakcji na kwoty 100, 200, 300, 400, 500
                    > zł co dało dług w wysokości 1500 zł. W wyznaczonym terminie spłaciłem tylko 10
                    > 00 zł - 500zł musi zostać oprocentowane, czy bank bierze chronologicznie transa
                    > kcje i uznaje, że moja częściowa spłata dotyczyła najwcześniej zaciągniętych zo
                    > bowiązań, czy przewrotnie od tych najstarszych najodleglejszych w czasie nalicz
                    > a procenty.

Nie ma tak lekko (podobno pekalo mialo kiedys tak liczona KK, ale teraz juz chyba tez jej nie maja).
                    standard jest taki - okres bezodsetkowy jest bonusem, otrzymanym wzamian za splacenie w 100% calego zadluzenia zakupowego (wyplat gotowkowych to zwolnienie nie dotyczy) w okreslonym terminie. Splacajac nizsza kwote, nawet 99,99% zadluzenia - traci sie zwolnieienie z odsetek na wszystkie zakupy dokonane karta.
                    Jest to bolesniejsze o tyle, ze na nastepnym wyciagu zobaczymy naliczone opocentowanie za dwa okresy rozliczeniowe - ten, zwolnienie w ktorym starcilismy i nastepny, ktory zamknal sie kilka dni po splaceniu nie w 100% zadluzenia. Czyli do zadluzenia dojdzie nawet 3-4% odsetek. Co zobaczymy otrzymawszy ten nastepny wyciag (a jednoczesnie gdy go zobaczymy, bedzie trwalo naliczanie odsetek juz w TRZECIM okresie rozliczeniowym).

Dodatkowo - w kartach tzreba dopytywac sie i wyszukiwac wszelkie ubezpiecznia liczone w % od kwoty zadluzenia - w ich efekcie nie mamy nigdy prawdziwego GP - poniewaz zawsze conajmniej splacamy ubezpieczenie od wszystkich operacji karta, oprocz osobnej kwotowej oplaty za ubezpieczenie - Jesli chcemy miec karte bezodsetkowa i nie ponosic dodatkowych kosztow musimy takie ubezpieczenia wylaczyc.
                    • Gość: petencina Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! IP: *.chello.pl 26.08.08, 20:10
                      > a co wazniejsze dostajesz kare za nieterminowa splate, kt
                      > ora jest naliczana juz przy 1-o dniowym poslizgu.

Kwotę minimalną mam zamiar spłacać zawsze. Rozumiem, że ta kara to w przypadku
                      gdy nie wpłacę kwoty minimalnej.

> standard jest taki - okres bezodsetkowy jest bonusem, otrzymanym wzamian za spl
                      > acenie w 100% calego zadluzenia zakupowego (wyplat gotowkowych to zwolnienie ni
                      > e dotyczy) w okreslonym terminie. Splacajac nizsza kwote, nawet 99,99% zadluzen
                      > ia - traci sie zwolnieienie z odsetek na wszystkie zakupy dokonane karta.

O kurka blada!!! Tego nie wiedziałem. Naprawdę jest tak, że gdy oddam część
                      zadłużenia bank nalicza mi prowizję również od oddanej części?
                      • krzysztofsf Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 26.08.08, 20:19

> > a co wazniejsze dostajesz kare za nieterminowa splate, kt
                        > > ora jest naliczana juz przy 1-o dniowym poslizgu.
                        >
                        >
                        > Kwotę minimalną mam zamiar spłacać zawsze. Rozumiem, że ta kara to w przypadku
                        > gdy nie wpłacę kwoty minimalnej.

Tak - przy braku wplaty.

>
                        > > standard jest taki - okres bezodsetkowy jest bonusem, otrzymanym wzamian
                        > za spl
                        > > acenie w 100% calego zadluzenia zakupowego (wyplat gotowkowych to zwolnie
                        > nie ni
                        > > e dotyczy) w okreslonym terminie. Splacajac nizsza kwote, nawet 99,99% za
                        > dluzen
                        > > ia - traci sie zwolnieienie z odsetek na wszystkie zakupy dokonane karta.
                        >
                        > O kurka blada!!! Tego nie wiedziałem. Naprawdę jest tak, że gdy oddam część
                        > zadłużenia bank nalicza mi prowizję również od oddanej części?

Oprocentowanie - od dnia transkacji do dnia splaty tej transakcji.

Ktos podawal, ze wplaty ida najpierw na splate odsetek, potem trancakcji gotowkowych chronologicznie od najstarszych a nastepnie od najstarszych platnosci bezgotowkowe.

Ze wzgledu na opisane mechanizmy, oplaca sie nawet zadluzyc w kredycie odnawialnym na dzien splaty KK, a splacic ja w calosci w GP.
                        • Gość: petencina Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! IP: *.chello.pl 26.08.08, 21:04
                          Ok, chyba wszystko rozumiem - gdyby pojawiły się jakieś wątpliwości zapytam znowu.

Serdecznie dziękuję za słowa wyjaśnienia i pożyteczne rady.
              • jan-w Re: Gotówka z karty kredytowej bez prowizji?! 24.08.08, 21:23
                > A czy da się w takim razie z KK dokonywać przelewów na zwykłe konto?
                Można. Ale ale jest to oprocentowane. Np w Citi ok 13% rocznie zależnie od
                rodzaju karty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka