Dodaj do ulubionych

Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt?

IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 10:05
dlaczego produkujecie takie paniczne artykuły które powodują tylko
zamieszanie i strach u ludzi którzy wzieli kredyt???napiszcie lepiej
dlaczego w oswiadczeniach majątkowych opublikowanych na stronach
samorządów w naszym kraju wartości domów,mieszkań,działek są w 95 %
zaniżone o 50% i nikomu to nieprzeszkadza że się oszukuje wyborców
czyli ciemną masę
Obserwuj wątek
    • Gość: O rety rety Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:06
      Nie wierzcie analitykom. Idzie POŻOGA! Najlepszym dowodem jest kryzys na rynku
      MONEY ROOMÓW czyli specjalnych pomieszczeń do tarzania się w pieniądzach.
      Ostatnio bardzo popularne w stanach teraz wogole sie nie sprzedają. W "ŻÓŁCI"
      czytałam o tym - sami zobaczcie - zolc.blox.pl/html
      • znajomy_jennifer_lopez W dłuższym okresie PLN się umocni 16.01.09, 11:02
        Myślę że warto kupić mieszkanie z kredytem CHF.
        Problem tylko w tym aby
        -znależć nieprzepłacone mieszkanie - czyli raczej poza dużymi miastami
        -znależć bank który pożyczy CHF z niską marżą
        Należy tez pamiętać że
        -oprocentowanie CHF może nieco wzrosnąć
        -i że to jednak spekulacja (nie płakać pózniej)

Można troche zarobić na umocnieniu PLN, moźe być i 20-40%. Tyle że mieszkanie musi być bliskie realnej ceny bo przy spadku jego wartości o 30-70% które groża mieszkaniom w dużych miastach inwestycja może być niewarta ryzyka.

Amatorom łapania dołków górek zalecałbym poczekać aż stanieja mieszkania, ale z kolei nie czekać tak długo, az zacznie spadać franek ;-)) Kiedy bedzie "złoty środek" czyli kupno taniego mieszkania za drogiego franka? Ha! oto jest pytanie. Prognozy i analizy człowiek jakieś ma, ale pewności tu pełnej nie ma. Zwłaszcza o termin "odbicia" złotówki.
        • psoldack Re: W dłuższym okresie PLN się umocni 16.01.09, 11:35
          Przewalutowanie z CHF na PLN przy obecnym kursie to strzał w kolano. Traci się
          wówczas szansę na odrobienie strat bez jakiejkolwiek innej korzyści.
          • Gość: miś Przewalutowanie to bardzo dobry pomysł teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:36
            z PLN na CHF, w drugą stronę to debilizm.
            • Gość: maro Re: Przewalutowanie to bardzo dobry pomysł teraz IP: *.netpoint.pl 16.01.09, 16:58
              No właśnie, pytanie tylko czy to już koniec wzrostów CHF.
              Jeśli tak, to czy warto się zdecydować na taką operację:
              kredyt-refinansowy.poxtrade.com/kiedy-zaciagnac-kredyt-refinansowy.htm
              Teraz czy jeszcze trochę poczekać?
        • Gość: Leszek Re: W dłuższym okresie PLN się umocni IP: 212.160.172.* 16.01.09, 13:35
          Na czy opierasz że spadną aż 70%. Do góry poszły z ceny średniej
          około 3000-7000zł/m2 to wg ciebie spadną o 70% czyli od kwoty 7000
          do ceny 2100zł/m2
    • Gość: TERAZ Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: 86.47.47.* 16.01.09, 10:06
      teraz to trzeba brac kredyt we franku
      • Gość: zazwyczaj Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.eranet.pl 16.01.09, 10:16
        dokladnie
        teraz frank, albo lepiej dolar, ktorego miliardy ton sa codzienne
        drukowane

pora na przewalutowanie jest akurat bardzo zla (moze byc gorsza, ale
        ja nie sadze, zeby zloty slabl znacznie jeszcze dluggo - max 10-15%
        i to najwyzej na rok)
      • Gość: frankowiec Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: 213.180.137.* 16.01.09, 10:17
        Dokładnie - CHF "drogi", Libor niski - najlepsze warunki do wzięcia kredytu w CHF!
        • Gość: Pepsi Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 10:25
          Oczywiście, banki też to wiedzą, dlatego kredytów w CHF jest tyle,
          co kot napłakał i na takich warunkach, że można się załamać.
          Największe szczęście mają ci, którzy zaciągali kredyt 1-2 lata temu
          w transzach i teraz kolejne transze dostają po wyższym kursie, w
          niskim LIBORze, ale na starych warunkach.
    • Gość: balcer Tak, przewalutować, ale PLN->CHF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:17
      Za pół roku kurs się ustabilizuje (albo nawet znowu umocni) i przy kursie 2
      PLN znowu przewalutowanie z CHF na PLN i jesteśmy do przodu z 30-40% :)
      • cubikon Re: Tak, przewalutować, ale PLN->CHF 16.01.09, 10:20
        no właśnie nad tym się zastanawiam, problem tylko ze zdolnością którą teraz
        banki mocno zaniżają
      • Gość: 4g63 Re: Tak, przewalutować, ale PLN->CHF IP: 213.77.0.* 16.01.09, 11:19
        > Za pół roku kurs się ustabilizuje (albo nawet znowu umocni) i przy kursie 2
        > PLN znowu przewalutowanie z CHF na PLN i jesteśmy do przodu z 30-40% :)

tak umocni ci się, czy wy prozak wcinacie? nie rozumiecie że frank będzie drożał przez następne kilkanaście lat? do momentu kiedy wszystkie kredyty zostaną przewalutowane? a jeśli nie zostaną to będzie rósł jeszczze długo... w polsce jest duży popyt na franka, jak dla mnie jego wzrost jest oczywisty, a że popyt będzie się długo utrzymywał, to i długo będzie drożał, do pewnego momentu, kiedy ludzie po prostu zwątpią i faktycznie przewalutują kredyty

ps - moja wypowiedź to wróżenie z fusów i nie może stanowić wykładni dla czyichkolwiek decyzji
        • darr.darek Re: Tak, przewalutować, ale PLN->CHF 16.01.09, 11:49
          Gość portalu: 4g63 napisał(a):
          >w polsce jest duży popyt na franka, jak dla mnie jego wzrost jest
          >oczywisty, a że popyt będzie się długo utrzymywał, to i długo będzie
          >drożał (..)
          >ps - moja wypowiedź to wróżenie z fusów

Twoja wypowiedź nie obrazuje wróżenia z fusów a obrazuje zwyczajny brak
          podstawowej wiedzy z poziomu najbardziej oczywistych powiązań logicznych na
          rynku finansowym.

Duży "popyt na franka" w języku mądrych logików oznacza pęd do brania dużych
          kredytów bankowych we frankach. A to wiąże się z dużymi kwotami dewiz
          (pożyczanymi; tutaj: od Szwajcarów) wrzucanymi na rynek wymiany walut, za które
          to dewizy kupowane są złotówki.
          To zjawisko póki trwa - UMACNIA złotego a nie osłabia. Dlatego właśnie branie
          kredytów dewizowych w latach 2007 i 2008, w wartościach pewnie ponad 15mld euro
          rocznie UMACNIAŁO złotego (relacji do wpływów dewiz z eksportu w kwocie ok.
          110mld euro - umacniało o kilkanaście procent). Umacniało a nie osłabiało.

Silne wstrzymanie "popytu na kredytowanie", a tym bardziej wstrzymanie
          udzielania kredytów dewizowych, spowodowało, że właśnie brakło tego czynnika
          umacniającego złotego i złoty od szczytowej wartości kursu 3.20zł/euro stracił
          już na wartości 23% do dziś (oczywiście, ten czynnik obecnego osłabiania
          umacniania to był główny czynnik, ale nie jedyny).

• cubikon Frank najdroższy od 4 lat.a co z PLN -> CHF ? 16.01.09, 10:19
      teoretycznie przewalutowanie z PLN na CHF teraz wydaje się super rozwiązaniem,
      problem tylko w zdolności kredytowej we frankach, mimo osoba spokojnie wzięła
      kredyt w PLN na 400 000 to dziś zdolność będzie miała na poziomie 100-150tyś...
      taka ściema banków które niby kredytów we frankach udzielają ale zdolność
      wyliczają na takich warunkach że nikt normalny nie jest w stanie temu sprostać
      • Gość: TERAZ Re: Frank najdroższy od 4 lat.a co z PLN -> C IP: 86.47.47.* 16.01.09, 10:24
        oczywiscie ludzie dysponujacy gotowka moga wplacic 200k i 150 zapozyczyc we franku
      • Gość: rawel7 Re: Frank najdroższy od 4 lat.a co z PLN -> C IP: *.centertel.pl 16.01.09, 10:25
        Widzisz
        Banki to instytucje, które są nastawione na zysk i wiadomo że będą
        utrudniać to co akurat jest dla nich niekorzystne. Samo ograniczenie
        udzielania kerdytów w CHF prawdopodobnie jest spowodowane tym że
        kurs CHF jest wysoki i banki boją się dużych strat z tytułu
        późniejszego umocnienia się złotówki - no chyba że się mylę
        • Gość: Pepsi Re: Frank najdroższy od 4 lat.a co z PLN -> C IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 10:28
          Mylisz się, ponieważ banki w żadnen sposób nie zarabiają na kursach
          walutowych, a jedynie na marży i spreadzie.
          • Gość: ksiegowy Re: Frank najdroższy od 4 lat.a co z PLN -> C IP: 139.149.1.* 16.01.09, 10:45
            Masz w 100% racje.

Nasze banki ani nie zarabiają ani nie trzcą na zmianach kursu CHF (w
            teorii). Sprzedając tobie kredyt równocześnie kupuja/sprzedają
            transakcje zabezpieczającą która nettuje ewentualny wpływ zmiany
            kursu walutowego.

Oczywiscie pewne ryzuko istnieje bo nie da sie zrobić 100% hedgingu
            ale sa to minimalne kwoty.

Wstrzymanie kredytów CHF jesienia wynikało głównie z tego że załamał
            sie rynek międzybankowy kontraktów terminowych i banki nie miały jak
            sie zabezpieczać. Działania NBP (i SNB) nie zawiele pomogły bo
            dotyczyły transakcji terminowej na z tego co pamiętam 6 miesięcy...

Jak ruszy rynek miedzybankowych kontraktów to zwiekszy sie również
            ilość kredytów w CHF w Polsce.
      • tkamins A dlaczego frank nie wzrośnie do 8 zł? 16.01.09, 10:26
        Czy istnieje jakieś niepisane prawo stanowiące, że w ciągu najbliższych 30-40
        lat frank zawsze będzie kosztował poniżej 3 zł? Dziwi mnie optymizm analityków.
        Frank kosztował już 2 zł i złotówka MUSI się umocnić żeby znów kosztował 2 zł
        albo i mniej. Dobre sobie!
    • Gość: Wrx Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: 93.159.132.* 16.01.09, 10:27
      Przewalutować kredyt na złotówki to można było jak Frank był poniżej 2zł.
      • Gość: Pepsi Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 10:29
        ??? W jakim celu?
        • wykresy-gieldowe realizacji zysku 16.01.09, 10:34
          • Gość: Pepsi Re: realizacji zysku IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 11:01
            A konkretnie? Nie bardzo widzę, gdzie leżał rzekomy sens w
            przewalutowaniu CHF na PLN, gdy frank stał po 2.2 PLN.
            • Gość: kolega chyba sie Re: realizacji zysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:10
              pomylil, przewalutowac kredyt przy 2,2 bez sensu!!
            • darr.darek Re: realizacji zysku 16.01.09, 12:54
              Gość portalu: Pepsi napisał(a):
              > A konkretnie? Nie bardzo widzę, gdzie leżał rzekomy sens w
              > przewalutowaniu CHF na PLN, gdy frank stał po 2.2 PLN.

Po to, aby mając kilka miesięcy temu 100.000 franków kredytu do spłaty, ciągle
              mieć ok. 220.000zł do spłaty a nie 280.000zł do spłaty.

To jakieś dziwne prowokowanie ? Serio zadajesz tak naiwne pytania ?

• Gość: Pepsi Re: realizacji zysku IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 13:08

> Po to, aby mając kilka miesięcy temu 100.000 franków kredytu do
                > spłaty, ciągle mieć ok. 220.000zł do spłaty a nie 280.000zł do
                > spłaty.
                >
                > To jakieś dziwne prowokowanie ?

Nie, po prostu nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Po kija
                miałabym przewalutowywać kredyt przy w miarę stabilnym kursie franka
                (a taki był przez ostatnie dwa lata)? Z kolei nie jestem ani
                analitykiem ani nie mam szklanej kuli i jakoś wiesz nie
                przewidziałam, że frank nagle pogalopuje w górę. Mogłam założyć, że
                zgodnie z tendecjami z lata 2008 będzie spadał, więc przewalutowanie
                na PLN byłoby cokolwiek kretyńskie. Tak czy owak - nadal jestem
                sporo na plusie w stosunku do osób, które brały kredyt w PLN. Mam do
                spłacenia określoną ilość franków. Równie dobrze za paręnaście lat
                przy wzmacniającym się złotym kredyt spłaci mi się "sam".
                • darr.darek Re: realizacji zysku 16.01.09, 16:05
                  Gość portalu: Pepsi napisał(a):
                  >Nie, po prostu nie rozumiem Twojego toku rozumowania. (..)
                  >Z kolei nie jestem ani
                  >analitykiem ani nie mam szklanej kuli i jakoś wiesz nie
                  >przewidziałam, że frank nagle pogalopuje w górę. Mogłam założyć, że
                  >zgodnie z tendecjami z lata 2008 będzie spadał (..)
                  >Tak czy owak - nadal jestem
                  >sporo na plusie w stosunku do osób, które brały kredyt w PLN. Mam do
                  >spłacenia określoną ilość franków.

W dalszej części argumentujesz racjonalnie.
                  W analogicznej sytuacji byłem też ja, że po fakcie silnego wzrostu wartości
                  dolara na Świecie i silnego osłabienia wielu innych walut wiedziałem, że
                  straciłem potencjalne zyski z lokaty złotówkowej. Bo gdybym za lokatę złotówkową
                  kupił dolary to ... ho ho ...

Jednak nie miałem szklanej kuli i mimo, że dobrze orientuję się w zjawiskach
                  gospodarczych na Świecie, to nie przewidziałem tak silnego ruchu walut.
                  Szczególnie ten ruch silnego umacniania dolara działa na wyobraźnię - ile można
                  było zarobić.

Po fakcie to nawet było klarownie widoczne - dolar był osłabioną na Świecie
                  walutą, która jednak w USA miała relatywnie dużo większą siłę nabywczą.
                  Identycznie jest dziś ze złotym - jest osłabioną na Świecie walutą, która jednak
                  w Polsce ma relatywnie dużo większą siłę nabywczą.

• Gość: lombol Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.chello.pl 16.01.09, 22:05
          To może jak krowie na miedzy wytłumaczę: wziąłeś kredyt na 100 chF,
          gdy był po 2zł po przewalutowaniu miałbyś do spłacenia 200zł- a
          gdybyś teraz przewalutował masz do spłaty prawie 300zł. Prościej już
          się nie da
          • Gość: Pepsi Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.gdynia.mm.pl 17.01.09, 00:27
            Kufa, opad rąk :-/ Rozumiem zasadę, ale Ty i paru innych nie rozumie
            chyba podstawowej sprawy. Wszystko zasadza się na przewidywaniach
            _trendów_ w wahaniach kursów, a nie na tym, że należy albo nie
            należy przewalutowywać, gdy kurs jest taki czy śmiaki, bo nie wiesz
            przecież, czy 2.2 to jest kurs niski z tendencją do wzrostu czy
            wysoki z tendencją do spadku. Wiedziałeś w lipcu 2008, że frank z
            2.0 poleci w górę z taką siłą i szybkością? Bo ja nie i nie wstydzę
            się do tego otwarcie przyznać. Natomiast teksty "najlepiej było
            przewalutować na PLN jak frank był po 2.2" są po prostu ... głupie,
            bo po fakcie, to każdy jest taki mądry.
    • Gość: karol Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:28
      Bralem kredyt jak chf byl po 2.25, obecnie co prawda mam do splaty jakies 30%
      wiecej niz mialem, ale:

* kredyt jest na 40 lat, wiec w tym okresie moze byc jeszcze o wiele lepiej lub
      gorzej
      * w momencie brania pozyczki gdy CHF byl po 2.3 mialem rate 1550zl
      * teraz, gdy CHF byl po 2.7 zaplacilem 7 stycznia 1380zl za taka sama rate

Owszem, splata w tej chwili calosci bylaby totalnie nieoplacalna, ale ja tego
      kredytu i tak nie splace wczesniej niz za lat 15, wiec to co jest teraz mnie nie
      interesuje, bardziej mnie interesuje co moze byc za tych lat 15 :)
      • Gość: kTT Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: 193.17.84.* 16.01.09, 11:55
        Bralem kredyt we franku po 2,25. od stycznia oprocentowanie mam 1,4%
        p.a. Rata w CHF spadla mi w porownaniu z grudniem z 1200 CHF na 850
        CHF.
        Per saldo ratę w PLN płace mniej niz w lipcu przy rekordowo silnej
        złotówce.
        :)
    • wykresy-gieldowe Wszyscy analitycy są jednogłośni 16.01.09, 10:32
      Wszyscy analitycy są jednogłośni, złotówka może tylko rosnąć .... hmmmm.

PS. Polecam raport Expandera na początku 2008 .r, gdzie też analitycy "z
      czystym sumieniem" polecali kredyt w CHF.
    • Gość: pit Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:33
      Ale głupoty. Jasne, że opłaca się teraz przewalutować kredyt na franki. W zasadzie to najlepszy moment, bo kurs jest wysoki, więc do spłaty będzie mniej franków. Poza tym jak kurs potem spadnie, to spadnie ogólne zadłużenie z tytułu kredytu (i dla chcących spać spokojniej można wtedy z powrotem przewalutować na PLN - część kredytu sama się spłaci w między czasie :)
      pozdrawiam
    • Gość: areq Czas na przewalutowanie z CHf na PLN był IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.01.09, 10:35
      w lipcu 2008 gdy chodził po 2zł.Jak ktoś wziął np. po kursie 2,5
      powiedzmy 100.000CHF,przewalutowując,za jednym ruchem zmniejszał
      swoje zadłużenie do 200tys PLN zamiast 250tys.
      A kto pomyślał i ma układy w banku mógłby go teraz z powrotem
      przewalutować na CHF po kursie 2,9 nawet na marży 3% i...czekać na
      spadek za parenaście miesięcy powiedzmy do 2,5zł i znów na złotówki.
      Nie spłacając kapitału kredyt zmalałby o połowę...
      Powiecie.Kto pomyślał? Ja pomyślałem i jestem do przodu sporą
      kwotę,a będzie jeszcze lepiej...
      • Gość: pit Re: Czas na przewalutowanie z CHf na PLN był IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:39
        Ja też pomyślałem :) przewalutowałem z CHF na PLN po 2,15, a teraz z PLN na CHF:)
        1/3 kredytu sama się spłaciła :))
        pozdrawiam Brachu, czekamy znowu na niski kurs franka :)
        • Gość: areq Re: Czas na przewalutowanie z CHf na PLN był IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 16.01.09, 15:11
          Mnie się udało za 2,14..ale jak by mi te mendy nie trzymały tak
          długo decyzji o przewalutowaniu to miałbym po 2,04-2,06 czyli
          maks,końcówka lipca/początek sierpnia.
      • Gość: koles Re: Czas na przewalutowanie z CHf na PLN był IP: *.man.poznan.pl 16.01.09, 11:52
        Myslelam o tym bardzo intensywnie!! z przewalutowanie z CHF na PLN nie bylo by
        problemu gdy CHF byl po 2 zl Tylko jaki bank teraz by mi z PLN przewalutowal na
        CHF. aha napisales cos o ukladach no chyba ze...
        i tylko kto ze szarych ludkow je ma w banku
        a skoro nie ma ukladow te lepiej miec wyzsza ale i tak mniejsza rate w CHF :) pozdro
    • Gość: Izzak w Izraelu już losujemy wasze mieszkania Polaczki IP: *.winn.cable.ntl.com 16.01.09, 10:36
      wybudowali? uzbroili grunty? trawkę i drzewa posiali? to teraz
      wypier...
      • Gość: neonazi Ale gdzie? W Oświęcimiu? IP: *.chello.pl 16.01.09, 12:05
        • Gość: Izzak głównie Kraków i W-wa nasze banki już działają IP: *.winn.cable.ntl.com 16.01.09, 12:54
          możecie pakować manele szczególnie ci co kuleją z kredytem.
          • Gość: słowianin Będziecie mieć tu drugą Gazę IP: *.chello.pl 16.01.09, 14:39
      • michaelm3 Re: w Izraelu już losujemy wasze mieszkania Polac 16.01.09, 19:07
        Gość portalu: Izzak napisał(a):

> wybudowali? uzbroili grunty? trawkę i drzewa posiali? to teraz
        > wypier...
        BUDA PSIE! i kładź się spać bo jutro znowu zmywak od piątej rano.
    • Gość: ksmx Jeśli masz kredyt w PLN to przewalutuj na Euro IP: *.icpnet.pl 16.01.09, 10:43
      Jeśli masz kredyt we frankach. Nie rób nic.
    • Gość: Frankwgórę Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:50
      Każdy medal ma dwie strony. Takie wiadomości i artykuły wywołują
      wielkie zadowolenie u posiadaczy franków szwajcarskich czy lokat w
      tej walucie. Co to, nam sie nic nie nalezy od życia?
    • Gość: zenek znów wysyp expierdów gazetowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:11
      po miesięcznym przeszkoleniu.. wczoraj budownictwo, dziś finanse, jutro gastronomia
    • placebo99 Ludzie! Przewalutowujcie na złotówki będzie po 4zł 16.01.09, 11:22
      Frank po 4zł będzie jak w papę strzelił. Napisałem o przyczynach na
      swoim blogu.
      • metall Re: Ludzie! Przewalutowujcie na złotówki będzie p 16.01.09, 11:31
        placebo99 napisał:

> Frank po 4zł będzie jak w papę strzelił. Napisałem o przyczynach
        na
        > swoim blogu.
        >

Ile franiow juz kupiles i ile zamierzasz jeszcze kupic, zeby potem
        za 4 zl sprzedac i zarobic?
      • Gość: Pepsi Re: Ludzie! Przewalutowujcie na złotówki będzie p IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 11:35
        Zmień dealera kolo. I nie chodzi mi bynajmniej o wróżenia z fusów co
        do ceny franka, ale o twoją zerową świadomość z czego wynikają
        wahania kursów walut. To tak a propos wypocin na blogu.
    • Gość: Andrzej Santander oszukuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 11:29
      Cyt.
      "Aleksandra Łukasiewicz, dyrektor ds. produktów bankowych z Open Finance
      wskazuje, że zwiększający się kurs franka podnosi co prawda raty zaciągniętego
      w nim kredytu hipotecznego, jednak skoki kursu wynagradza spadające
      oprocentowanie za sprawą obniżek stóp przez Narodowy Bank Szwajcarii."

Ta kobieta bredzi na jawie. U mnie Santander zwiększył oprocentowanie kredytu
      we frankach i teraz zamiast raty 190 muszę płacić 215 miesięcznie.
      • Gość: Pepsi Re: Santander oszukuje IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 11:39
        Nie, ta kobieta mówi prawdę. Ale skoro dałeś się zrobić w jelenia
        podpisując umowę z Santanderem bez stałej marży, to teraz miej
        pretensje tylko do siebie. U mnie rata w Millenium spadła o dobrą
        1/3 właśnie dzięki spadkowi LIBORu.
        • Gość: a Santander - 5,35%!! IP: *.wincor-nixdorf.com 16.01.09, 11:55
          Najwyższe oprocentowanie kredytów na rynku. Ani myślą obniżać. Marża ponad 4%.
          Postanowili odbić sobie straty w Madoffie na polskim rynku chyba. Kwalifikuje
          się to na skargę do KNF:

www.knf.gov.pl/jsf/formularze/skarga_na_bank.jsf
          ale oni pewnie jak zwykle stwierdzą, że nic się nie dzieje..
          • Gość: jack Re: Santander - 5,35%!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 14:59
            bredzisz...frank- 2,9 a pln- 1,9%
            skąd się Tobie ta marża wzięła?
            • Gość: a Re: Santander - 5,35%!! IP: *.wincor-nixdorf.com 16.01.09, 16:40
              Aktualny libor to 0,78. Aktualne oprocentowanie kredytu to 5,35%. Marża to jest
              różnica pomiędzy tymi wartościami. Kwestia kiedy się tym zainteresuje KNF.
      • Gość: Macho Re: Santander oszukuje IP: *.Red-88-2-210.staticIP.rima-tde.net 16.01.09, 12:35
        Santander to nawet nie bank tylko coś w rodzaju naszego SKOKu. No i można im
        skoczyć, bo to firma z Kraju Basków a co to znaczy nie trzeba tłumaczyć.
    • maniek_ok No, robimy atmosfere na deweloperke! 16.01.09, 11:33
      Mysle ze za godzinke, dwie pojawi sie jakis piekny artykulik, bo od dwoch
      dobrych dni nic nie ma. A tu masz - juz mozna znowu zarabiac na kredycie w chf,
      mozna podpalic komus majtki na tylku - to GW uwielbia.

Szkoda ze zaden z tych pajacow nie napisze ze stopy procentowe na chf spadly w
      czasie "kryzysu" i niedlugo zaczna rosnac. Kiedy? Mam taka sama szanse na
      trafienie jak Ci analitycy z koziej d*** z tym ze "przeciez zloty sie umocni".

A wg mnie bedzie inny scenariusz - kursy niedlugo sie zatrzymaja, tak jak
      gielda. Ustabilizuja sie na jakims poziomie - poziomie nie z mojego sennego
      marzenia jak "analitykow" i "ekspertow" ale takim jaki rynek i spekulanci
      ustala. Dajmy na to ze bedzie to 4,20. Do tego dopasuje sie oczywiscie frank.
      minie kilka miechow - i szwajcarzy zaczna podnosic stopy procentowe - zrobia to
      jak tylko zauwaza ze moga. Tak jak zrobili to "kryzysowo" teraz, tak cofna to
      rownie kryzysowo. A wtedy wzrost kursu chfpln zacznie byc "zauwazalny" przez
      spekulantow inwestujacych w gre zwana kredyt chf na 30lat. I to tak ze niektorym
      bedzie cieplo w gaciach.

Czemu takiego scenariusza nikt nie opisuje? Czemu niby "pln musi sie
      umocnic"????? Bo tak trudno zmienic swoje twardoglowe wydumane przekonanie
      "eksperta od znajomych z banku"?
      Jedyne co ten artykul robi to sprawia wrazenie ze zaraz za momencik zawierucha
      minie, i ze w sumie najlepszy czas na branie kredytow jest teraz albo za kilka
      tygodni. A kto nie wejdzie w te ich karuzele ten straci... wiadomo co.
      • tkamins Re: No, robimy atmosfere na deweloperke! 16.01.09, 12:23
        maniek_ok napisał:
        > Czemu takiego scenariusza nikt nie opisuje? Czemu niby "pln musi sie
        > umocnic"?????

Typowy mechanizm, ten kto wtopił będzie brzytwy się chwytał albo czytał tylko te
        artykuły, w których scenariusze są optymistyczne. Rok temu w styczniu też było
        jasne dla wszystkich, że po "takich" spadkach na giełdzie, MUSI nastąpić silne
        odbicie i powrót hossy. We wrześniu też było tak źle, że mogło być już tylko
        lepiej. Dziś również, złotówka jest już tak słaba, że MUSI się umacniać. No
        musi, nie ma innej rady bo gorzej być NIE może. Zaklinaczy są tysiące, ale czy
        są w stanie zmienić rynek?
      • maniek_ok Re: No, robimy atmosfere na deweloperke! 16.01.09, 20:50
        A tymczasem, niby od niechcenia mamy franeczka po 2,90pln.
    • Gość: rzadki Wszyscy pieprzycie głupoty!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 16.01.09, 12:11
      Dlaczego nikt nie mówi o tym, że Szwajcaria obniżyła stopy
      procentowe? Mam kredyt we frankach od dwóch lat. Pomimo tego, że
      franek podskoczył prawie do 3 zł, oprocentowanie (Libor) spadło na
      tyle, że rata wynosi mniej niż jak franek był za 2,20.
      • Gość: Pepsi Re: Wszyscy pieprzycie głupoty!!! IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 12:17
        "Dlaczego nikt nie mówi o tym, że Szwajcaria obniżyła stopy
        procentowe? Mam kredyt we frankach od dwóch lat. Pomimo tego, że
        franek podskoczył prawie do 3 zł, oprocentowanie (Libor) spadło na
        tyle, że rata wynosi mniej niż jak franek był za 2,20"

No pacz tylko, Amerykę odkryłeś geniuszu! :>
        HINT -> przeczytaj sobie wątek, zanim zaczniesz coś pisać.
    • Gość: szenopry Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: 195.205.180.* 16.01.09, 12:34
      LUDZIEEEEEEEEEEEEEE, koniec jest bliski, pożoga nadchodzi. Nic nas nie uratuje,
      będziemy na łasce i niełasce przywutców obcych mocarstw. JEDYNE CO WAS MOŻE
      URATOWAC, TO ...............
    • Gość: ja Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: 83.18.131.* 16.01.09, 12:41
      Panie Premierze czekam kiedy rzad zacznie wzmacniec złotówkę
      szczególnie w stosónku do franka bo to dotyczy milionów
      obywateli RPdość tego sikania w banbus bo inaczej młodzi
      zagłosuja na PiS oni mówią i roboa
      • dobiczek obawim sie ze premier reprezentje zupelnie 16.01.09, 13:28
        inna grupe obywateli i bedzie lojalny tylko wzgledem niej.niechaj
        Moc zlotego bedzie z wami
      • mara571 Skieruj swoja prosbe do mgr. Skrzypka 16.01.09, 15:47
        bo premier o tym nie decyduje tylko prezes NBP.
        Ale on pewnie pomysli zanim popelni to glupstwo.
        Kiedys w latach 80 i 90 W. Brytania "ratowal" kurs funta. kostowalo to podatnika
        pare miliardow funtow. W listopadzie to samo probowala Rosja, tez stracili pare
        miliardow dolarow..
    • Gość: raf Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: *.u.itsa.pl 16.01.09, 13:49
      Cz w związku z faktem, że wielu imbecyli zapożyczyło się w tym kraju we franku
      na mieszkanie na 40 lat teraz przez 40 lat Polska będzie żyła tematem kursu
      franka ? To staje się nudne, naprawdę!
      • Gość: Pepsi Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 14:01
        To po grzyba otwierasz linki i włazisz w dyskusję na takie tematy,
        jeśli Cię nie interesuje? Idź sobie pogadać o nawożeniu kwiatów
        ciętych albo najnowszych trendach w modzie.
    • Gość: MK mBank - usuwa niewygodne tematy na swoim forum int IP: *.isw.intel.com 16.01.09, 14:53
      PRZECZYTAJ!
      www.mbank.pl/forum/read.html?f=1&i=873458&t=873451

mBank - usuwa niewygodne tematy na swoim forum internetowym poniewaz

- klienci zalozyli stowarzyszenie i chca masowo przeniesc sie do
      innego banku - i jako grupa kilkuset osobowa chca wynegocjowac
      lepsze warunki
      • Gość: Adam Nalezy czekać IP: 217.113.146.* 16.01.09, 15:47
        Teraz należny tylko czekać aż coś wyniknie. Nie przewalutowywać kredytu z CHF na
        PLN bo to głupota jak ktoś ma kredyt na kilkadziesiąt lat nie powinien się tym
        aż tak przejmować bo nie ważne są takie ruchy roczne czy 2 letnie ważna jest
        spłata przez cały okres kredytowania tz. oprocentowanie jakie wyjdzie średnie w
        czasie spłacania. Byc możne przyjdzie czas taki ze będzie kurs dożo niższy nić
        braliście kredyt i to zrekompensuje poniesione straty w latach ubiegłych. Jak
        ktoś chce dożo spłacić na raz albo oddać cały kredyt to musi tego pilnować na
        bieżąco a inni powinni tylko spokojnie się temu przyglądać.

Trzeba tylko będzie mieć rękę na pulsie w czasie wejścia nas do strefy EURO bo
        to może być zabójcze dla tych co maja kredytu w walucie obcej.
        A propos może ktoś wie jak odbyło się przeliczenie kredytów z waluty obcej na
        EURO u naszych sąsiadów?
        To jest równie ważny temat
        • c64 Re: Nalezy czekać 16.01.09, 16:15
          > Trzeba tylko będzie mieć rękę na pulsie w czasie wejścia nas do
          strefy EURO bo
          > to może być zabójcze dla tych co maja kredytu w walucie obcej.
          > A propos może ktoś wie jak odbyło się przeliczenie kredytów z
          waluty obcej na
          > EURO u naszych sąsiadów?

No i widzisz, sam przyznałeś, że chytry plan odrobienia strat
          kursowych w ciągu okresu spłaty kredytu może się nie spełnić w
          chwili przystąpinia Polski do strefy Euro. I raczej tak będzie. Zły
          sen może się zacząć spełniać nadspodziewanie szybko. W tej chwili
          złotówka się osłabia, nie przypuszczam żeby zaczęła szybko odrabiać
          straty, a rząd w najbliższym czasie pewnie postanowi, że wchodzimy
          do ERM2. Jeśli w chwili wejścia do ERM2 złoty będzie słaby, to nie
          będzie się mógł umocnić bardziej niż 15% w stosunku do Euro. Kurs
          konwersji był ustalany w przypadku krajów przyjmujących Euro w
          przeszłości w dniu zakończenia procesu stabilizacji waluty w tunelu
          ERM2 (to jest raczej logiczne, nikt by nie kombinował z kursem,
          ktory znacząco różni się od bieżących notowań, bo mogłoby to
          doprowadzić do paniki na rynku walutowym), a więc nie będzie się
          różnił o +-15% od kursu z momentu przystąpienia do ERM2. Na
          nieszczęscie dla osób zadłużonych w CHF kurs CHF/EUR jest mocno
          skorelowany - zmiany kursowe nie przekraczają 5%, więc do końca
          życia będą spłacać kredyt przy niskim kursie złotego, wyrażonym już
          w Euro.
    • Gość: Izzak Nie widzę problemu w Poznaniu nasz dał w ryja IP: *.winn.cable.ntl.com 16.01.09, 16:21
      Polaczkom i kogo zamkneli - Polaczków hehehe
    • Gość: greg Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: *.aster.pl 16.01.09, 18:18
      "eksperci" powinni jeszcze mi powiedzieć, który bank da mi kredyt we frankach
      albo go przewalutuje.
    • Gość: Marek Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kredyt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 19:43
      GETINBANK NIE OBNIŻYŁ STÓP WE FRANKACH DZISIAJ POLICZYLI PO 3,02PLN
      • Gość: Asia Re: Frank najdroższy od 4 lat. Przewalutować kred IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.09, 09:42
        a wczoraj po 3,12 no i oprocentowanie nie spadło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka