Gość: ok-ok IP: 82.45.215.* 30.03.09, 20:08 i bardzo dobrze! koniec samowolki: przemekskwirczynski.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość UOKiK pozwie Millennium Bank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 20:09 Trzymać, za mordę, krótko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: UOKiK pozwie Millennium Bank IP: *.pljtelecom.pl 31.03.09, 09:10 o jaki artykul. kolejny pod szyldem dawac, pisac pisac, szybicej pisac. Generalnie: w BRE Banku: "urząd zakwestionował zawartą w umowach na kredyty hipoteczne klauzulę stanowiącą, że bank może zmienić niektóre warunki umowy." ale co w Millenium?: "Urząd kwestionuje klauzule stosowane przez bank w umowach o kredyt hipoteczny" A ktore klauzule? Bo nie te o ktorych mowa w artykule. p Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Nom, zero informacji. 31.03.09, 11:37 Z "artykułu" nic nie wynika. Nikt nie zadał sobie nawet trudu sprawdzić o jakie klauzule chodzi, jak jest w innych bankach i jakie byłyby konsekwencje ich zniesienia (a niektóre są proste: np. większa marża bankowa w umowach celem pokrycia większego ryzyka). A najbardziej smucą mnie niektóre "komentarze" na forach pisane na zasadzie "nie znam się, nie czytałem, ale się popluję i pooburzam". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pejter Santander? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 20:28 A kiedy wreszcie pozwą do sądu Santander Bank?! Przecież ci lichwiarze robią dokładnie to samo: - stopy w górę => Santander podnosi wszystkim raty kredytu - stopy w dół => Santander nie reaguje Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <0-----------------=--=-=- 30.03.09, 21:11 A umowę kredytową przeczytał? A ZROZUMIAŁ ?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: <0-----------------=--=-=- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:43 Przeczytał, zrozumiał....NIE MA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkas Re: <0-----------------=--=-=- IP: *.netpoint.pl 31.03.09, 00:56 Tzn. że lepiej jak jest jak? kredyt-mieszkaniowy.pox.pl/ - Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: <0-----------------=--=-=- 31.03.09, 03:01 3cik napisał: > A umowę kredytową przeczytał? > A ZROZUMIAŁ ?!? ********************************* Informacje podane w artykule każą przypuszczać, że te umowy nie są umowami sensu stricto, skoro jedna strona może zmieniać jej warunki w dowolnym momencie i wg własnego widzimisię. Odpowiedz Link Zgłoś
tomus.waclaw Re: Santander? 30.03.09, 21:22 dokładnie tak SANTANDER to najbardziej złodziejski bank z tych na polskim rynku kradną w białych rękawiczkach mają nas głęboko gdzieś OSTRZEGAM przed korzystaniem z usług tego banku to lichwa i bezprawie, z którym trudno walczyć nie warto nie warto nie warto Odpowiedz Link Zgłoś
wojgas nabici w santander 30.03.09, 23:02 No i poco brałeś tam kredyt, jesteś teraz tak jak my w banku który nie odpowiada na reklamacje, czyli nie przestrzega dobrych praktyk bankowych. Podnosi oprocentowie gdy stopy sa obnizane. Klamie KNF i dezinformuje media. Santander ma szczescie, ze kredyty zaciagali ludzie z malych miast to nie maja takiego wsparcia uokik oraz knf. wszyscy sa na nabiciwsantander.pl , tam walczymy o etycznie postępowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ścigacz złodzieji Re: Santander? Tak samo czyni PKO BP ! IP: *.promax.media.pl 30.03.09, 23:02 UOKiK skontrolujcie - proszę - PKO BPTam tez umowy są podobne jak w Millenium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukkas UOKiK pozwie Millennium Bank IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.09, 21:08 ale o jaki zapis chodzi? u mnie wszytsko, ok, liczę jeszcze, że mi 1go obnizą % w chf do 1,5%.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: UOKiK pozwie Millennium Bank IP: 94.254.128.* 30.03.09, 21:21 zmienią ci 6-go. za 5 dni dostaniesz wyrównanie kolejnego miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel UOKiK pozwie Millennium Bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:42 W moich dwóch umowach podpisanych z Millenium( 2006 i 2008) nie ma takiej klauzuli.Odsetki grzecznie obniżyli, teraz mam LIBOR na poziomie) 0,66% CHF , w kwietniu obniżą znowu.O które umowy chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaska Re: UOKiK pozwie Millennium Bank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 22:08 "W moich dwóch umowach podpisanych z Millenium( 2006 i 2008) nie ma takiej klauzuli.Odsetki grzecznie obniżyli, teraz mam LIBOR na poziomie) 0,66% CHF , w kwietniu obniżą znowu.O które umowy chodzi?" Na pewno masz w umowie to samo co Polbankowcy, o dodatkowych zabezpieczeniach. Niektóre umowy Millenium mówią wprost o zabezpieczeniach w przypadku zmiany LTV na niekorzysc klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredyciarzCHF Fakt, o wzroście LTV jest w umowie. IP: *.chello.pl 30.03.09, 23:53 Ale pytanie czy będą to próbowali uruchomić ? Moim zdaniem - obecnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Fakt, o wzroście LTV jest w umowie. 31.03.09, 03:09 Gość portalu: kredyciarzCHF napisał(a): > Ale pytanie czy będą to próbowali uruchomić ? Moim zdaniem - obecnie > nie. **************************** Skoro KNF wyciągnął kija, a UOKiK pałę, to trudno się spodziewać innej reakcji. Procesy uruchamiane przez UOKiK trwają długo, ale zasądzone kary są krańcowo nieopłacalne dla łamiących prawo. Jeżeli sąd podzieli argumenty UOKiK, to tego typu zapisy w umowach będą zabronione, a kara może sięgnąć 10% ubiegłorocznego przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaska Re: Fakt, o wzroście LTV jest w umowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 07:21 "Ale pytanie czy będą to próbowali uruchomić ? Moim zdaniem - obecnie nie." Nie bądź taki pewien. Polbank w styczniu albo lutym publicznie zapewniał, że nie będzie żądał żadnych dodatkowych zabezpieczeń. Miesiąc później zażądali i to ze względu na niekorzystne LTV, czego w umowach nie było. W umowach Millenium jest o tym czarno na białym. Btw do UOiK musiała byc skierowana skarga w tej sprawie, sami z siebie nie reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scigacz złodzieji Niedowierzam UOKiK, ale cieszę się i życze sukcesu IP: *.promax.media.pl 30.03.09, 22:58 ....w ściganiu banków-przestępców. Nawet trzymam kciuki i służę pomocą w wychwytywaniu oszustów bankowych. UOKiK - masz przy boku ok. milionową "armię" oszukanych kredytobiorców hipotecznych,oni są z Tobą i dziękują Ci za wsparcie. Nie bój się. Atakuj zdecydowanie, aż do zwycięstwa. Przy okazji proponuje przyjrzeć się innym umowom kredytowym , m.in. PKO BP ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No_bank Nie wiem dlaczego nie lubię Banku Millennium! IP: *.acn.waw.pl 31.03.09, 00:21 Ale faktycznie nie lubię tych portugalskich zdzierców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan UOKiK pozwie Millennium Bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 06:59 Popieram wniosek UOKiK. Bank szuka każej możliwości skonstruowania umowy niekorzystnie dla klienta. Nie polecam. Poza tym pracujący przy obsłudze ludzie to niefachowcy.Nie potrafią odpoweidzieć na proste pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Wszystko sie zgadza.... IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 31.03.09, 07:59 Bardzo często ludzie pracujący przy obsłudze się na tym nie znają. Umowy banków z klientami są "nierówne" - bank może wiele , klient mało, ale jak czytam niektóre posty to nasuwa mi się podejrzenie że do niektórych ludzi wciąż nie dociera że jak się coś podpisuje to trzeba się liczyć zwe wszystkimi konsekwencjami. Kilka osób pisze, że rzeczywiście w umowie jest wskaźnik LTV , "ale nie powinni zmienić" . Nie powinno to jutro padać bo ładna pani w telewizorni tak powiedziała, a jak moczę się w kredyt na całe żecie to trzeba brać pod uwagę ryzyko jakie się z tym wiąże, a nie najbardziej optymalny scenariusz. Dlaczego ludzie nie reagowali na te umowy w momencie podpisywania, dlaczego wtedu UOKIK nie reagował? Znów potwierdza się powiedeni ,że Polak mądry po szkodzie. Niektórym ludziom naprawdę przyda się lekcja myślenia, może trochę bolesna, ale takie jest życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Wszystko sie zgadza.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 08:18 aka to chyba nigdy nie brałaś kredytu:-) nie ma jak ty chcesz, jak chcesz kredyt to podpisujesz jak ONI chcą, ponoć nie mogą zmuszać do założenia konta przy braniu kredytu, ale.... jak nie załozesz "dobrowolnie" to nie dostaniesz:-)też niedozwolone a robią, ludzie żeby dostać kredyt "przymykają" oko na takie praktyki, ja też musiałem podpisać taką umoe, dobrze ją przeczytałem i co... nie miałem wyjścia, albo kredyt i mieszkanie albo nici:-) A to co robią to korzystają z pozycji silniejszego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Wszystko sie zgadza.... IP: *.128.35.39.static.crowley.pl 31.03.09, 08:49 Ja to wszystko dokładnie rozumiem. Na szczęscie nie musiałem brać kredytu, chociaż naprawdę sporo mnie kosztowało żeby mieć swoje mieszkanie i nie być niewolnikiem bankowców.Na szczęscie udało mi się kupić jeszcze mieszkanie w czasach kiedy banki nie rozdawały kredytów na lewo i prawo w związku z czym ceny tak naprawdę kszatałtował rynek. Wiem że zaraz mi ktoś zarzuci że teraz też kszatłtuje rynek , ale tak nie jest. Teraz ceny mieszkań ustalają tak naprawdę banki poprzez odpowiednie wyliczanie zdolności kredytowej. Chodzi mi tylko o to że wielu ludzi w Polsce podchodzi do wszsytkiego na zasadzie "jakoś to będzie". Niestety pseudo analitycy ( czytaj wróżbici) mącili ludziom w głowach, że frank będzie taniał do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej oprocentowanie będzie tylko malało, ceny mieszkań będą rosły w nieskończoność itd itp. Czy kredytobiorcom nie zaświeciła się lampka w głowie kiedy ceny mieszkań w polsce przekroczyły ceny na zachodzie (wiem że zaraz się odezwą deweloperzy :)) ). Jak piszesz można przymknąć oko na takie praktyki, tylko że takie przymknięcie oka może Cię kosztować bardzo , bardzo wiele, czego nie życzę ani Tobie ani innym którzy mają kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melaska Re: Wszystko sie zgadza.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 10:04 "Niestety pseudo analitycy ( czytaj wróżbici) mącili ludziom w głowach, że frank będzie taniał do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej oprocentowanie będzie tylko malało, ceny mieszkań będą rosły w nieskończoność itd itp. Czy kredytobiorcom nie zaświeciła się lampka w głowie kiedy ceny mieszkań w polsce przekroczyły ceny na zachodzie (wiem że zaraz się odezwą deweloperzy :)) ). " Myślę, że trochę bezmyślnie powtarzasz to, co różni wypisują tutaj na forum na temat kredytobiorców i sytuacji z kredytami mieszkaniowymi. Zastój na rynku było widac już od ponad roku. Ja sama biorąc kredyt pół roku temu byłam już PO ROKU oczekiwania na spadek cen. Ceny jakoś nie spadały, a moja sytuacja mieszkaniowa pogarszała się. W koncu podjęłam męską decyzje po znalezieniu odpowiedniego mieszkania. Zdawałam sobie sprawę z wielu konsekwencji, z bardzo niekorzystnego kursu franka, ze spadających cen. Nie korzystałam z usług "doradców". Regularnie czytałam tez forum gazety i znałam teorię o jelonkach. Brałam jednak kredyt wieloletni, pod własne potrzeby, a nie po to by spekulować na walucie. Zdawałam sobie sprawę, że mieszkania jeszcze stanieją, może trochę zaskoczył mnie kurs franka, ale nie wzięłam kredytu "na styk", brałam pod uwagę wahania kursu na niekorzysc (nietrudno było się domyslic ze frank kiedys skoczy) i byłam przygotowana na wzrost raty, nawet spory. Świadomie podjęłam ryzyko. Nie przypuszczałam jednak, ze bank swoje ryzyko (brak zabezpieczenia na rosnące zadłużenie) będzie chciał przerzucic na mnie, tymbardziej że z umowy kredytowej to nie wynikało. Bank interpetuje zapisy dowolnie, próbując od wystraszonych jelonków wyszarpac kolejną stówę. To nieetyczne. Mieszkanie to nie samochód, który mozna miec lub nie miec. To podstawowa potrzeba zyciowa. Obecnie państwo w zaden sposób nie pomaga ludziom w zaspokojniu tych potrzeb, a myślę, że powinno, zwładszcza sredniakom na którym opiera się cały system podatkowy. TBSy to fikcja, choc założenia słuszne, ja sama wolałabym wynajmowac od "panstwa" niż banku. Co z tego, skoro do TBSów wprowadza się głównie lokatorów komunalnych, "wyburzeniowców" i kolegów z urzędu, pomijając oczywiście zdecydowanie za wysoki koszt jak na czynszówkę (wysoki, bo płaci się tez za komunalnych), co z tego, że jest "rodzina na swoim". Niektórzy zapominają, że dopłata trwa tylko 8 lat, a potem rata drastycznie wzrasta, nie mówiąc o tym, że to nie program pomocy rodzinom, tylko deweloperom. Ja, chcąc zaspokoic potrzeby mieszkaniowe nie miałam wyjscia poza wzieciem bardzo ryzykownego kredytu (bo w walucie i długoletni). Oczekuję, że w razie problemów NIE Z MOJEJ WINY urzędy panstwowe staną po mojej stronie. Rząd nie ma pomysłu na czynszówki, to niech chociaz pomoze w tym, aby mnie bezprawnie nie wyrzucono z mieszkania, na które wzięłam kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś