Gość: poprawka IP: 91.123.169.* 22.05.09, 20:38 Tytuł powinien brzmieć tak: Polskie oddzialy zagranicznych banków mistrzami w dojeniu klienta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czytelnik Re: Serdecznie pozdrawiamy wszystkich bankowców! IP: *.aster.pl 22.05.09, 21:02 żenujący poziom dziennikarstwa gazety ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: now Re: Serdecznie pozdrawiamy wszystkich bankowców! IP: *.chello.pl 22.05.09, 22:42 W oddziałach jak i w centralach banków w Polsce pracują gamonie. Nie mamy żadnej szkoły która by uczyła co robi bank i jak działa. Zapytajcie pierwszego lepszego kierownika w banku "jak powstaje pieniądz", nie będzie wiedział. W banku pracują: 1) kierownicy którym szkolenia z góry wyprały mózg i zdrowy rozsądek, potrafią jedynie wywierać presję na podwładnych by osiągnąć lepszą sprzedaż 2) prowizjobiorcy mylnie nazywani "doradcami klienta", ich podstawowym zadaniem jest uleganie histerii i realizowanie planów sprzedażowych nie patrząc na potrzeby klienta 3) członkowie zarządu, prezesi, bez jakiegokolwiek wykształcenia i umiejętności wybrani z klucza partyjnego do realizacji wymagań zagranicznego właściciela czyli wypłaty dywidendy niezależnie od wyników finansowych. Za szkolenia piorące mózgi pracowników w większości odpowiadają firmy zewnętrzne wynajmowane na pojedyncze akcje. W bankach brakuje ludzi potrafiących wyczuć dobry interes, zainwestować powierzone pieniądze. Jedyne co potrafią analitycy kredytowi to wpisać dane do komputera i "procesować" taką pożyczkę. Na koniec błąd i won kliencie, kredytu inwestycyjnego nie będzie ale damy Ci konto z płatnymi przelewami i kartę kredytową ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Re: Serdecznie pozdrawiamy wszystkich bankowców! IP: *.dsl.bell.ca 26.05.09, 18:28 Ktos tu juz pisal: czemu w Polska jest tyle banki? Kazdy banki ma dyrektor i sekretarki. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Uslugi na naszym rynku bankowym naleza do 22.05.09, 21:01 najdrozszych w Europie. Sa jaskrawym dowodem na mala skutecznosc konkurencji wolnorynkowej na plaszczyznie obnizania cen uslug bankowych wynikajaca z poblazliwosci organow odpowiedzialnych za nasz rynek uslug bankowych, ktore nieomal akceptuja zagraniczne porozumienia miedzybankowe central bankow dzialajacych na naszym rynku uslug bankowych, w sprawie cen tych uslug w naszym kraju. Nasze nieliczne krajowe banki korzystaja z tej niekorzystnej dla bankowych klientow w naszym kraju sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Jest pole do interwencji rzadu i Sejmu.... IP: *.dyn.iinet.net.au 23.05.09, 02:02 Poprzez ustawe mozna okreslic max. pulap czynnosci bankowych, np. oplata za wyjecie pieniedzy z konta nie moze byc wyzsza niz 0.5% sumy wyplacanej. I moze byc tylko jedna a nie jak w paru przypadkach bank pobiera 3 oplaty za jedna czynnosc (zamiana walut). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soze74 Re: Jest pole do interwencji rzadu i Sejmu.... IP: *.galileusz.3s.pl 23.05.09, 11:36 Równie dobrze sejm może uchwalić by żona nie przesalała zupy lub dawała 3 razy w tydniu ...upy. Jak masz do bani starą to ją zmień na "nowszy model", a z bankiem podobnie. Jęczenie na forum i proponowanie ustaw nic nie zmieni. Jak zmienisz ROR, a za tobą 10tyś klientów postąpi podobnie to gwarantuję ci że opłaty w banku spadną Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk Tak myslano dziesiec lat temu kiedy"prywatyzowano" 23.05.09, 14:48 TP oddajac, bo przeciez nie sprzedajac, ja w rece FT. A uslugi telekomunikacyjne jak byly tak pozostawaly latami najdrozsze w Europie dopoki nie zajela sie nimi tak jak trzeba instytucja rzadowa regulujaca rynek UKE i jej szefowa Anna Streżyńska. Dokladnie tak samo jest na rynku uslug bankowych na ktorym taryfy w naszym kraju, jesli juz nie sa "ksztaltowane" w centralach na zachodzie niewykluczone, ze po wczesniejszym wspolnym uzgodnieniu polityki "konkurencji", to sluza "naszym" szefom by wykazac sie wobec swoich zwierzchnikow potrzebujacych nie tylko w Europie na gwalt gotowki. Adeptom teoretycznej "konkurencji" w naszym kraju, nie tylko na rynku bankowym, w glowie pewnie sie nie miesci, ze jej sila oddzialywania zalezy w duzym stopniu od dynamiki spolecznej, ktorej w naszym kraju po prostu nie ma: wolimy troske o nasza wrazliwosc, o nasze przyzwyczajenia, o nasza nostalgie nawet wtedy kiedy kosztuje to nas nie tylko fortune, ale niejednokrotnie zagraza naszej przyszlosci jak w przypadku, jesli juz nie honorowania wsrod nas to tolerowania i poblazliwosci dla tajnego donosicielskiego sprzedajnego scierwa. Re: Jest pole do interwencji rzadu i Sejmu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Tak jest nie tylko w Polsce... IP: *.dyn.iinet.net.au 23.05.09, 15:22 ... ja place w zachodnim banku 3 oplaty za zamiane na walute polska moich pieniedzy... Moze byloby i 5 oplat, gdyby nie protesty ludzi... Podobne zmowy sa np. z cenami benzyny i pradu.Ale w Polsce to jest doprowadzone do absurdu, przez tyle lat telefony, poczta, czy oplaty notarialne sa jednymi z najwyzszych na swiecie, i nikt sie tym nie przejmuje. czy nie znajdzie sie kilku ludzi, ktorzy zaloza w koncu partie polityczna, ktora wezmie sie za to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okradany Polskie banki prowizjami stoją IP: *.sferanet.pl 22.05.09, 21:10 I pomyśleć że to się dzieje w Europie i to w centrum.Ci złodzieje w krawatach omijają ustawę lichwiarską która jest źle napisana.Okradają ludzi i sklepy.Dają kredyty na procent gdzie w średniowieczu byliby ludźmi wyklętymi.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pok Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: 188.33.32.* 22.05.09, 21:11 Banki nie sprzedają produktów!!! Produkt to coś, co zostało wytworzone. A co wytwarza bank? Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Banki córki dzialajace na terenie Polski... 22.05.09, 21:13 ... maja sie lepiej niz w innych rejonach Europy z prostego powodu.Ceny towarow sa wszedzie podobne,Polacy zarabiaja w stosunku do innych panstw kiepskie pieniadze a jakos zyc musza w zwiazku z tym zapozyczamy sie zeby jakos wiazac koniec z koncem.Gdybym zarabial adekwatne pieniadze do pracownika pracujacego na tym samym stanowisku w Niemczech,Francji,Angli nigdy nie musialbym sie zadluzac,a mój status materialny na pewno bylby wyzszy niz zachodniego odpowiednika. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Poprawka: Eureko sprzedali PZU. 22.05.09, 21:20 Co nie zmienia meritum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placek58 Re: A jakie są u nas polskie banki poza PKO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 21:23 Odpisywali mi na forach , że BGK , SKOK , Pocztowy... Tak czy inaczej - po PKO to chętnie spuściłbym wodę... Odpowiedz Link Zgłoś
uleksiu Polskie banki prowizjami stoją 22.05.09, 21:25 Pekao wpadło na genialny pomysł wprowadzenia opłaty za dodawaną kiedyś do rachunku (obowiązkowo) tzw. "bankomatową" kartę maestro i to w kwocie ok. 3,00 zł miesięcznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rx Polskie banki prowizjami stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 21:30 Faktycznie opłaty są strasznie wysokie w porównaniu do np zarobków czy do opłat za granicą. Pracowałem parę lat w holandiii i koszt posiadania zwykłego konta ze zwykłą kartą do bankomatu i płacenia to było 25 euro. Teraz w polsce mam marną pensję i wkurza mnie, że moja marna pensja jest najpierw dojona kosztem przelewu w wysokości paru złotych ( na rok to już 60 zł, opłata za konto 12 zł * 12 miesięcy= 144zł + doszła mi opłata 2,50zł za kartę (30 zł na rok), co jest dla mnie absurdem, bo karta jest nieodłącznym elementem konta. Innymi słowy na ch...j mi konto bez karty. Od tego są lokaty. Sumując to wszystko wychodzi prawie 250 zł na rok dane bankowi za nic i złojenie mnie na tą kwotę tylko dlatego, że pracodawca wymusza posiadanie konta. A teraz zobaczmy w jakiej sytuacji jest zwykła polska rodzina, która musi robić konieczne przelewy, zlecenia za telefon, prąd, wodę, kablówkę, internet, gaz, CO i inne rzeczy.Wynika z tego, że jedna pensja nie wystarczy w ciągu roku po ostatnich podwyżkach, na zapłacenie usług bankowych. To jest chory kraj, a banki to złodzieje wypłacające milionowe premie swoim prezesom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: *.cable.smsnet.pl 22.05.09, 21:45 zrezygnuj z konta z wypłatami ze wszystkich bankomatów, mnie tez wkurzalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: *.xdsl.centertel.pl 22.05.09, 21:56 szkoda ze zmieniliscie nazwe artykulu... polskie banki mistrzami w dojeniu klientow bylo duzo lepsze... Odpowiedz Link Zgłoś
placek358 Re: Polskie banki prowizjami stoją 22.05.09, 22:02 Od wielu lat twierdzę ( na "forach" rodzinno - towarzyskich ) , że banki , to , po prostu , najgorsze q......o ! Przy obracaniu większymi kwotami te opłaty aż tak nie bolą, ale osób mniej zarabiających mi żal , że muszą bankowym mafiom oddawaćjedną pensję rocznie... Wstrętne !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poganin Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: *.raciborz.vectranet.pl 22.05.09, 22:53 dla mnie najbardziej zastanawiające jest to, że trzymam kasę w baku, który nią obraca i zarabia, a ja za to jeszcze muszę płacić:/ Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Polskie banki prowizjami stoją 23.05.09, 12:18 Halifax w UK pobiera 12.5 funta/mies. za konto premium, do którego dodają usługi warte ponad 800 funtów/rok (m.in. ubezpieczenie na wypadek pobytu w szpitalu poza granicami, pomoc drogowa, ubezpieczenie telefonu komórkowego). Za zwykłe konto nie ma żadnych opłat. Płacę za używanie karty za granicą 1.5 funta za transakcję. Lokalnie za używanie karty czy podejmowanie gotówki w dowolnym bankomacie nie płacę nic. Bank może zarabiać na czymś innym, chyba, że jest w Polsce. Gość portalu: rx napisał(a): > Faktycznie opłaty są strasznie wysokie w porównaniu do np zarobków > czy do opłat za granicą. Pracowałem parę lat w holandiii i koszt > posiadania zwykłego konta ze zwykłą kartą do bankomatu i płacenia to > było 25 euro. Teraz w polsce mam marną pensję i wkurza mnie, że moja > marna pensja jest najpierw dojona kosztem przelewu w wysokości paru > złotych ( na rok to już 60 zł, opłata za konto 12 zł * 12 miesięcy= > 144zł + doszła mi opłata 2,50zł za kartę (30 zł na rok), co jest dla > mnie absurdem, bo karta jest nieodłącznym elementem konta. Innymi > słowy na ch...j mi konto bez karty. Od tego są lokaty. Sumując to > wszystko wychodzi prawie 250 zł na rok dane bankowi za nic i > złojenie mnie na tą kwotę tylko dlatego, że pracodawca wymusza > posiadanie konta. A teraz zobaczmy w jakiej sytuacji jest zwykła > polska rodzina, która musi robić konieczne przelewy, zlecenia za > telefon, prąd, wodę, kablówkę, internet, gaz, CO i inne > rzeczy.Wynika z tego, że jedna pensja nie wystarczy w ciągu roku po > ostatnich podwyżkach, na zapłacenie usług bankowych. To jest chory > kraj, a banki to złodzieje wypłacające milionowe premie swoim > prezesom. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek.08 Re: Polskie banki prowizjami stoją 22.05.09, 22:22 Coś jak bym ostatnio czytał artykuł o tym, jak to polacy są mało zainteresowani (w artykule była podana bardzo fajna nazwa tego zjawiska, ale nie pamiętam jaka) usługami bankowymi, a przedstawiciele banków przekonywali jak to dla klienta dobrze mieć konto w banku. No to właśnie widać jak dobrze. Sam miód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dj Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: *.uni.lodz.pl 23.05.09, 13:32 tak wykluczenie finansowe wymyślili a konkretnie Związek banków Polskich. kombinują jak tu zrobić żeby zmusić ludzi do posiadania konta w banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir "Polskie" banki prowizjami stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 22:26 W bankach działających w Polsce jest zmowa cenowa i bardzo zbliżony poziom cen, tylko KNF udaje że tego nie widzi. Pracownicy przechodzą z jednego banku do drugiego i stosują te same metody wyciskania kasy z klientów. Nawet banki z zagranicy w Polsce działają nie tak jak u siebie tylko jak zwykli złodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Polskie banki prowizjami stoją 22.05.09, 22:38 Z jednej strony prowizje, z drugiej mający się dobrze podatek Belki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Polskie? banki prowizjami stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 23:03 jeżeli PeKaO SA i podobne to są polskie banki to auschwitz, sobibór itp są polskimi obozami Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd W Polsce wszystko musi być najdroższe 22.05.09, 23:30 Dlaczego z bankami miałoby być inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Polskie banki prowizjami stoją 22.05.09, 23:34 musiałem z karty PKO BP wybrać 900 zł w bankomacie PEKAO. Skurw... ściagnęli mi 27 zł. mafia byłaby lepsza od tego ścierwa. Odpowiedz Link Zgłoś
albatros007 bzdury...ktore sa polskimi bankami? 23.05.09, 04:46 Gronkiewicz by Polacy byly bezpeiczni, wszystkie banki sprzedala....i nie plec bzdur redaktorku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2381 Polskie banki prowizjami stoją IP: *.lns1-c11.dsl.pol.co.uk 23.05.09, 05:47 Polskie obozy koncentracyjne to sie obrazaja a Polskie banki to juz tym scierwom nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Polskie banki prowizjami stoją 23.05.09, 06:43 A zlodzieje ze zwiazku bankow polskich z bileckim na czele lobbuja, aby posiadanie konta w banku bylo obowiazkowe. Wtedy dopiero banki mialyby eldorado! Chulaj dusza, piekla nie ma. Oczywiscie bankowcy by wmawiali, ze gdyby kazdy polak mial konto to uslugi potanieja. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soliera Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 07:56 Rozwiązanie jest proste: zmienić konto na internetowe. Istnieje kilka Banków, które oferuja stosunkowo tanie usługi*. Do nich należy przede wszystkim mBank i Inteligo. Ostatnio dowiedziałem się od koncie w ING. Podobno Lukas również takie oferuje, a i w Toyocie jest dosyć ciekawie. Niedawno Mordasiewicz mówił, że Polacy nie sa mobilni. Mobilność proponuję rozwijać od wyboru najtańszego konta. Bank podwyższa opłatę, to zamykam konto i do widzenia. Bank wymaga konto przy kredycie? Negocjuję jego cenę albo idę do innego Banku. * żadne konto nie jest bezpłatne, nawet chyba to najtańsze na rynku, czyli mBank. Płaci się za niektóre usługi, chociaż te główne sa bezpłatne, ale w skali roku nie zostawia się za "nic" kilkaset PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Polskie banki prowizjami stoją 23.05.09, 08:29 Różne konta typu VIP są bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Polskie banki prowizjami stoją IP: *.zarz.agh.edu.pl 23.05.09, 10:03 Ja mam e-konto Pro w Lukas Banku i w ogóle nie płacę prowizji. Jak ktoś chce płacić - jego wybór, ale nie użalajmy się nad prowizjami w najdroższych bankach w Polsce (Pekao, PKO, ING), tylko podziwiajmy ludzi, którzy akurat w tych bankach zdecydowali się trzymać swoje rachunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient banku Re: Polskie banki prowizjami stoją IP: *.subscribers.sferia.net 23.05.09, 12:10 Tylko aby być do końca prawdomównym, dodaj że warunkiem bezpłatnego e-konta Pro w Lukas Banku, jest minimalne saldo na koncie wynoszące w tej chwili ( o ile nie pamięć nie myli ) 5.000 PLN w miesiącu. A jeszcze kilka lat temu było to 7.000 PLN. Więc nie każdy może sobie pozwolić, na to bezpłatne konto w Lukas Banku. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Deutsche Bank to oszuści! 23.05.09, 11:58 Przy zakładaniu lokaty zakładają konto tzw. pomocniczne, z którym nic nie można zrobić, tylko przekazać na nie pieniądze do lokaty a potem po kilku miesiącach, bez żadnej informacji zaczynają pobierać opłatę za to konto tworząc w ten sposób debet, z którego dodatkowo kasują odsetki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: Deutsche Bank to oszuści! IP: *.pai.net.pl 12.12.09, 00:51 W Deutsche Banku zmienili mi warunki w czasie oczekiwania na kredyt hipoteczny. Najpierw dostałam ofertę, potem grzebali się kilka miesięcy mimo ponagleń a na końcu okazało się, że warunki się zmieniają za kilka dni. nic nie dały prośby aby transakcje zrobić szybciej jeszcze na starych warunkach mimo, że z naszej strony dawno wszystkie wymagania były spełnione. Zdecydowanie odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Polskie banki prowizjami stoją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 12:54 Mam konta w 5 bankach i nawet karty kredytowe z ktorych korzystam i jeśli się to robi z głową to nic się za to nie płaci! Jeśli jakiś bank chce moich pieniędzy za darmo to z niego rezygnuję i już! Ale u nas ciemnogród chyba bo przecież jest wybór i jak bank chce kasę np za prowadzenie konta to się z niego rezygnuje i już :-) Wtedy taki bank albo zostanie przy opłatach i wtedy straci powiedzmy 50% klientow albo zrezygnuje z nich! w/g mnie samo to że wpłaca się powiedzmy tam pensje to już bank może nasz kasą za darmo obracać. Odpowiedz Link Zgłoś
turysta86 mBank 23.05.09, 13:07 Obecnie chyba jedynym rozsądnym wyjściem jest mBank. Za prowadzenie konto zero opłat, za przelewy i karty tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Nic za darmo, bank jak kazde przedsiebiorstwo 23.05.09, 14:24 musi swoja dzialanoscia zarabiac." Czyz nie tak wlasnie cale lata krajowy polswiatek politeligentow, nie majac najmniejszego pojecia o dzialalnosci, finansowej, ekonomicznej i rynkowej bankow uzasadnial nasze, od zarania, jedne z najwyzszych w Europie taryfy uslug bankowych ? Mamy, jako klienci, dokladnie to na co sobie "zapracowalismy" w naszych relacjach z dzialajacymi, na naszym rynku uslug bankowych, bankami. To, ze te prowizje wedruja w wiekszosci do zachodnich central funkcjonujacych na naszym rynku bankow zalatwil nam nasz "geniusz" ekonomiczny odpowiedzialny za udzial w tym rynku obcego kapitalu, ktory w naszym kraju ksztaltuje sie na poziomie pewnie 75 %. To ze dotychczasowe, do 2008, roku doskonale rezultaty jakie osiagnaly banki funkcjonujace w naszym kraju obecnie nie sluza jako "amortyzator" w sytuacji kryzysowej jest rowniez "osiagnieciem" naszych geniuszy ze swiatowa "gwiazda" LB. Nie bylo zadna sztuka ani dla Sejmu ani dla Rzadu wprowadzic takie ograniczenia by dominujaca role na naszym, wyjatkowo korzystnym rynku uslug bankowych, rzedu 55-60% mialy poki co banki krajowe zanim sie nie wzmocnia na tyle by moc konkurowac jak rowny z rownym. Ciekawe, ze nie rzucali sie na kupno naszych stoczni ale na rynek ten najbardziej wtedy i jeszcze dzisiaj pewnie dochodowy: bankowy, ubezpieczeniowy, telekomunikacyjny, wielkich magazynow detalicznych, energetyczny wszedzie tam gdzie dominowanie na rynku oznacza spokojne decydowanie o przyszlosci a nie jak w stoczniach czy w kopalniach pyskate uzeranie sie z naszym warcholstwem. Polskie banki prowizjami stoją Odpowiedz Link Zgłoś