ewusia_13 29.10.07, 13:56 czy aby dostac dotacje z unii na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej trzeba byc bezrobotnym czy mozna pracowac na etacie (poza prowadzeniem dzialalnosci)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nancyboj Re: dotacje 10.11.07, 22:24 Witaj. Jeżeli interesuje Cię założenie firmy z unijnych pieniędzy musisz być bezrobotna (nie znaczy zarejestrowana). Jeżeli chcesz pozyskać środki na prowadzoną już firmę możesz pracować na etacie. Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: dotacje 13.11.07, 09:25 a gdzie mam sie zglosic aby pozyskac srodki na prowadzona juz firme? Odpowiedz Link
cotbus76 Re: dotacje 13.11.07, 12:03 Środki dla przedsiębiorców już działających są (a raczej będą, bo jeszcze nie ma zatwierdzonych schematów pomocy publicznej, co jest jednym z powodów tego, że pierwsze nabory odbędą jak wszystko dobrze pójdzie w I kwartale 2008 r.)w Regionalnych Programach Operacyjnych. Musisz więc wejść na stronę właściwego dla Ciebie Urzędu Marszałkowskiego i znaleźć informacje o tym jakie projekty mogą liczyć na wsparcie w Twoim województwie (tutaj pomocny będzie dokument RPO a jeśli urząd marszałkowski przewiduje dokument uszczegółowiający RPO to ten dokument)oraz jaka instytucja będzie zarządzała środkami dla przedsiębiorców ( pierwotnie w większości województw miały być to te same instytucje, które pełniły funkcję RIF w programie SPO WKP, ale u nas na Dolnym Śląsku podjęto jednak decyzję, że powstanie specjalna jednostka organizacyjna więc w innych województwach może być różnie) Odpowiedz Link
dialogobywatelski Re: dotacje 13.11.07, 14:27 Ja dodałabym, że środki unijne na rozpoczęcie własnej działalności nie są przeznaczone tylko i wyłącznie dla osób zarejestrowanych jako bezrobotne. Z powodzeniem o te środki mogą ubiegać się pełnoletni uczniowie, studenci studiów stacjonarnych, pracownicy etatowi różnych instytucji (firm, urzędów) itd. Taką możliwość w nowej puli środków stwarza tzw. działanie 6.2 PO KL EFS. Sytuacja jest dość skomplikowana niemniej ok. drugiego półrocza 2008 r. informacjami powinny dysponować WUPy (Wojewódzkie Urzędy Pracy). Podaj województwo, to pomogę, bo w kilku przypadkach może to być inna instytucja. Natomiast środki dla osób bezrobotnych które chcą uruchomić własną firmę są dostępne w PUPach (w powiatowym urzędzie pracy dla Twojego miejsca zameldowania), niemniej lepiej sięgnąć po pieniądze z 6.2 PO Kapitał Ludzki, bo to 40 tys. zł, a w PUPie ok. 13 tys. i trochę większe wymagania. W niektórych województwach w ramach tzw. Regionalnych Programów Operacyjnych są pieniądze dla tzw. start upów (firmy, które dopiero zaczynają działalność). Niemniej jak to bywa z pieniędzmi unijnymi, im więcej podasz szczegółów o swojej sytuacji, tym bardziej precyzyjną odpowiedź otrzymasz. Pozdrawiam z Krakowa, gdzie już uruchomiono 8.1.1 i 9.5 PO KL!!! Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: dotacje 13.11.07, 15:33 ja wlasnie pracuje na etacie, ale chcialabym otworzyc wlasna firme. jestem zainteresowana uzyskaniem srodkow finansowych z unii aby zaczac prace na wlasny rachunek, jednoczesnie j=nie rezygnujac narazie z etatu (niestety sytuacja zyciowa i finansowa mi na to nie pozwala). jestem z wojewodztwa mazowieckiego, a dokladniej z w-wy. pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc. Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus Re: dotacje 13.11.07, 16:15 ewusia_13 napisała: > ja wlasnie pracuje na etacie, ale chcialabym otworzyc wlasna firme. > jestem zainteresowana uzyskaniem srodkow finansowych z unii aby > zaczac prace na wlasny rachunek, jednoczesnie j=nie rezygnujac > narazie z etatu (niestety sytuacja zyciowa i finansowa mi na to nie > pozwala). jestem z wojewodztwa mazowieckiego, a dokladniej z w-wy. > pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc To tylko 6.2 PO KL Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: dotacje 14.11.07, 09:50 na czym to polega i gdzie moge sie zglosic? jakie warunki musze spelnic? dziekuje z gory za pomoc Odpowiedz Link
dorjana1 Re: dotacje 16.11.07, 17:18 Witam jestem z Warszawy ,pracuję na etacie i wlasnie dostalam dotację z dzialania 2,5 -z Urzedu Marszalkowskiego i zalożylam kilka dni temu wlasną firmę.Warunkiem do przyjęcia mnie do tego projektu byl fakt ze firmy jeszcze nie mialam i nigdy nie bylam zarejestrowana w Urzędzie Pracy.Wniosek napisalam sama -prawdziwy, skupiony na moich umiejętnościach i doswiadczeniu.Szkolenie przeszlam,biznes plan również napisalam sama -przedstawilam go osobiscie przed komisją nie udając przedisebiorcy tylko pokazując siebie -powiem nawet zże bardzo emocjonalne.Dostalam dobra lokatę i jako debiutantka w bussinesie mogę smialo powiedzieć że wszystko jest dla ludzi :)) pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: dotacje 20.11.07, 09:57 czyli jezlei bylam kiedys zarejestrowana w urzedzie pracy to nie dostane dotacji? :( Odpowiedz Link
cotbus76 Re: dotacje 20.11.07, 11:42 To nieprawda. Dorjana1 korzysta jeszcze ze środków ZPORR a więc ze środków z poprzedniego okresu programowania. W większości województw środki z działania 2.5 ZPORR to już odległa pieśn przeszłości. Jeśli chodzi o warunki przyznawania dotacji na rozpoczęcie działalności w PO KL to ta akurat kwestia nie jest jeszcze (podobnie jak wiele innych) przesądzona :) Odpowiedz Link
kamab2 Re: dotacje 16.12.07, 08:20 proszę napisz coś więcej.ile środków w tym działaniu możesz otrzymać i na co.pozdr.też jestem zainteresowana. wa-wa.Fajnie byłoby się więcej dowiedzieć tu lub na priva. Odpowiedz Link
kokomodo Re: dotacje 18.12.07, 11:48 W działaniu 6.2. maksymalna kwota wsparcia to 40 tysięcy złotych plus wsparcie pomostowe (opłacenie kosztów ZUS przez określony czas.) Odpowiedz Link
rektorowi Re: dotacje 21.11.07, 11:24 hej, w Małopolsce podobno konkurs 6.2 będzie ogłoszony na początku grudnia , więc może jednak euro dla ostatecznych beneficjentów bedzie trochę szybciej niż w II półroczu , to takie moje pobożne życzenie , bo też byłbym zainteresowany ;) dialogobywatelski napisała: Taką możliwość w nowej puli > środków stwarza tzw. działanie 6.2 PO KL EFS. Sytuacja jest dość > skomplikowana niemniej ok. drugiego półrocza 2008 r. informacjami > powinny dysponować WUPy (Wojewódzkie Urzędy Pracy)... lepiej sięgnąć po pieniądze z 6.2 PO Kapitał Ludzki, bo to 40 tys. zł, a w PUPie ok. 13 tys. i trochę większe wymagania. > Pozdrawiam z Krakowa, gdzie już uruchomiono 8.1.1 i 9.5 > PO KL!!! Odpowiedz Link
rektorowi Re: dotacje 10.12.07, 11:27 w Małopolsce 6.2 jednak sie opóźnia, rzeczywiscie dla Ostatecznych Beneficjentów realny staje sie termin - połowa 2008 r. , jak nie później : www.wup-krakow.pl/index.php?node=1&doc=1000575&load=1&more=10 Odpowiedz Link
aga.roro Re: dotacje 25.12.07, 23:12 niestety nigdzie nie doszukuję się info, że osoby NIE BĘDĄCE bezrobotnymi mogą ubiegac się o dotacje w ramach KL. Jest tam o studentach, o matkach, o ludziach z terenow wiejskich. Czy mógłbys podac jakies link źródłowy, gdzie będzie o tym, że pracownicy różnych firm i urzędów też mogą się ubigać? będę bardzo wdzięczna!:) pozdrawiam serdecznie Aga/ kujawsko-pomorskie Odpowiedz Link