pir-bank-kwadrat 31.08.09, 23:18 a RAIFFEISEN nie chce (gdzieś przecież trzeba zarabiać). Za to zamyka oddziały na Węgrzech aby obniżyć koszty. A co słychać na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Luke BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom - BZDURA IP: *.tktelekom.pl 31.08.09, 23:59 "Rozprawa w październiku. Niestety, sprawa ma głównie wymiar wizerunkowy - postępowanie dotyczy bowiem jedynie garstki klientów, którzy brali kredyty w 2007 i 2008 r." - o co chodzi?? chodzi przecież o zapisy, które są w umowach również przed 2006 rokiem. Są tożsame, a więc dotyczy to również i tych wcześniejszych kredytów. 8 października!!!!!!!!!!! to data rozprawy w SOKiK. Odpowiedz Link Zgłoś
pir-bank-kwadrat Re: BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom - BZDURA 01.09.09, 08:08 CZY PANI NINA JEST PEWNA, że BRE chce ulżyć swoim klientom? Co za filantropia!!! Oczywiście, że bzdura. Gdyby wiadome banki chciały "ulżyć" kredytobiocom, to po prostu zarząd mógłby zmniejszyć oprocentowanie na swoim posiedzeniu. Moim zdaniem BRE chce ulżyć sobie. Banki stosujące ten fortel w umowie tłumaczą się tym, iż decyzja o oprocentowaniu zależy tylko od nich i nie muszą się z tego tłumaczyć... (stąd sprawa w Sądzie). Widać także taktykę banku - bardziej boją się kredytów w PLN, niż CHF (będą się bronić, że klauzula niedozwolona dotyczy kredytów w PLN). Ale czy są tego pewni?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: BRE Bank chce ulżyć... - BZDURA -i kłamstewko? IP: *.pljtelecom.pl 03.09.09, 13:04 Czy to znowu kłamstwo, czy tylko niewiedza? "średnia marża dla kredytów mieszkaniowych w złotych z 2006 r. to 2,53 proc"... Pytanie, jaka średnia? Średnia marża w mBanku? Może jakoś inaczej liczona (bo obecnie marże utożsamiamy z narzutem - ale wtedy też za wysoko)? Nie mam pojęcia skąd te dane. Ja brałem kredyt PLN w 2006 roku (w lutym) i bez wkładu własnego oferowali wtedy WIBOR + 1.25 (słabe warunki) w lipcu to LIBOR + 1.25 można było bez wkładu własnego dostać w CHF kredyt, a złotowe hipoteczne chodziły po WIBOR + 1.1%, wiem bo akurat wtedy się tym interesowałem. Ale! Kto by tam trzymał historię ofert bankowych? p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekL (mBank) Re: BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom - BZDURA IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.09, 12:55 > chodzi przecież o zapisy, które są w umowach również przed 2006 rokiem. Są > tożsame, a więc dotyczy to również i tych wcześniejszych kredytów. Luke, po pierwsze nie ma jeszcze wyroku. Po drugie sprawa dotyczy zupełnie innych klauzul. To twoja wykładnia, że są tożsame. Reasumując, wykładnia nie poparta żadnymi dowodami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom - BZDURA IP: *.tktelekom.pl 01.09.09, 13:43 Tomku, znaleźć można w co najmniej pięciu aktach prawnych informację, jak nie można ustalać oprocentowania. Teraz czekacie na wyrok sądu. KPINA. Wystarczyłoby zastosować się do prawa, które istnieje... mam dać cycaty?? myślę że doskonale je znacie, ale ciągle piszecie bzdury właśnie takie, że zapisy nie są tożsame. A właśnie że są. Skoro tak nie uważasz to przeczytaj UZASADNIENIE tego pozwu do sądu - wyraźnie jest napisane, że chodzi o dowolność i słowo "może". Za to PAN pokazuje jaka będzie dalsza nasza walka z BRE - trzeba będzie udowadniać to kolejnymi wyrokami w sprawach cywilnych przeciwko BRE. Macie klientów po prostu za durniów i baranów do strzyżenia. Dziękuję. Czuję się "wyróżniony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom - BZDURA IP: *.tktelekom.pl 01.09.09, 14:08 aby nie być gołosłownym (ze strony UOKiK): "Posłużenie się w treści kwestionowanej klauzuli sformułowaniem „może ulegać zmianom w okresie trwania Umowy”, powoduje, iż Bank może dokonywać zmiany oprocentowania według własnego uznania i w dowolnie wybranym momencie, a co za tym idzie, jest uprawniony do wprowadzania zmian wysokości oprocentowania w sposób niekorzystny dla kredytobiorcy." zerkam do mojej umowy i widzę... "może ulegać zmianom" - czy ten zapis nie jest tożsamy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek BRE Bank NIE chce ulżyć kredytobiorcom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 09:00 Przecież to znów brudny PR BRE. Udajemy, że negocjujemy, udajemy, że rozmawiamy, udajemy, że obniżymy. Oni nigdy się nie ugną i nawet jak wyrok sądu będzie korzystny, to będą dalej mówić, że białe jest czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc "sprawa ma głównie wymiar wizerunkowy" IP: *.europe.ppdi.com 01.09.09, 11:25 Skad liczba 18000 klientów? Poprzednio gazeta pisała o ponad 30000 i portfelu kredytów ponad 3 miliardów złotych? Jesli ludzie zaczna przenosic kredyty do innych bankow, to nie bedzie juz tylko kwestia 'wizerunku'. Zdobycie klientów na 3 miliardy złotych zajmie bankowi klilka lat. Wydawaloby sie wiec, ze bankowi powinno zalezec na dogadaniu sie z klientami, zamiast tego wciaz widze tylko ruchy pozorowane. Szkoda tylko, ze gazeta lapie sie na te bzdury i publikuje to w dziale gospodarka, zamiast w dziale humor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomekL(mBank) Re: "sprawa ma głównie wymiar wizerunkowy" IP: *.bremultibank.com.pl 01.09.09, 12:53 >Jesli ludzie zaczna przenosic kredyty do > innych bankow, to nie bedzie juz tylko kwestia 'wizerunku'. >Zdobycie klientów > na 3 miliardy złotych zajmie bankowi klilka lat Wydaje mi się, że wystąpił tutaj pewien błąd pojęciowy. Po pierwsze nie wszyscy Klienci chcą zmieniać warunki (tak są tacy). Po drugie nie wszyscy identyfikują się z tym konfliktem. Skoro bank daje dobrą ofertę, na miarę swoich aktualnych mozliwości traktujesz to jako "wizerunek" :). No cóż kwestia interpretacji. Niestety czasy się zmieniły. Kredyty w CHF są drogie. Na dłuższą chwilę należy zapomnieć o marżach na poziomie 1-2%(jeżeli wogóle kiedykolwiek wrócą). W złotówkach możemy teraz dla tej części Klientów zaproponować bardzo dobre warunki. To jest rzeczywistość . Na całe szczęście duża część Klientów ma tego świadomość i to docenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlomo Re: "sprawa ma głównie wymiar wizerunkowy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 15:03 Niestety czasy > się zmieniły. Kredyty w CHF są drogie. Na dłuższą chwilę należy > zapomnieć o marżach na poziomie 1-2%(jeżeli wogóle kiedykolwiek > wrócą). Te słowa zapamiętajmy i oprawmy w ramkę. Doradcy mBanku opowiadali, że "kredyty nie mogą być za drogie, bo zarząd musi brać pod uwagę oprocentowanie na rynku" No i co? Dlaczego tym razem mBank miałby chcieć dobrze dla klienta? Może tym razem to kolejna zmyła... Ludzie sobie zagwarantują wysokie marże i pa pa! Niebawem rozprawa przed sądem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szlomo Re: BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.09, 11:32 Droga Gazeto! Dlaczego wzorem innych gazet ukazujących się na naszym rynku nie zamieszczacie napisu "promocja" lub "artykuł sponsorowany"??? Byłoby o wiele uczciwiej... A BRE to już naprawdę obraża dobre obyczaje i inteligencję swoich klientów wygadując takie rzeczy publicznie... Po prostu świstak siedzi i zawija w sreberka... Odpowiedz Link Zgłoś
vikmik panie Kucharski - co pan! 01.09.09, 15:50 1,8-2 to dobra oferta, bo na rynku marże są 3,5 i wyżej. chyba na rynku wewnętrznym BRE banku! wystarczy zajrzeć na adres podany w artykule i przeczytać jeden z wpisów: http://mstop.pl/1565/mbank-i-multibank-na-czwartym-miejscu/ marże 3,5 oferuje TYLKO mbank i multibank - 17 banków ma NIŻSZE MARŻE. więc niech pan wreszcie przestanie ściemniać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boczek BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom IP: *.devs.futuro.pl 02.09.09, 15:56 chyba tylko jeszcze jacys zdesperowani frajerzy trzymaja szmal w tym skompromitowanym banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klientnamultikiju BRE Bank chce ulżyć kredytobiorcom IP: *.cisco.com 02.09.09, 20:45 Żal do Gazety, żal do Banku. Dlaczego oszukujecie, to nie jest żaden artykuł, to jest materiał promocyjny. Gratuluję pomysłu. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicdobrego koszt pozyskania waluty IP: *.chello.pl 02.09.09, 22:50 Witam, koszt pozyskania waluty ukryty jest w spreedzie. Jeżeli za franka bank płaci 2%, a spreed wynosi 6% to bank zarabia na pozyskaniu lub zbyciu fanka 1%. Marża to dochód banku. Wiadomo że im większy tym lepiej, ale po co mydlić ludziom oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wih ZŁO DZIEJE się w Bre banku IP: *.devs.futuro.pl 03.09.09, 14:19 wszystkich ktorzy mysla o kredycie w tej instytucji zapraszam na strony "trykniętnych" (jak ja) klientów - mstop pl oraz nabiciwbrebank pl. To Wam otworzy oczy i da jasność. A jak chodzi o te "nowe wspaniałe warunki" dla kredytów w złotych - jak brałem kredyt, wynegocjowałem 45pb marży - a teraz "łaskawcy" chcą dać 1.8% (czyli 180pb, czyli dokładnie 400% oryginalnego !!!!). Albo więcej... ZŁO DZIEJE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rajfszajz a Raiffeisen doi ile sie da IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.10, 23:03 Jakos nie wierze w dobre checi bankow! Odpowiedz Link Zgłoś