eutherpe 05.03.10, 09:28 Czy sędzia ma obowiązek powołać świadka na rzecz małoletnich dzieci/dziecka, podczas sprawy rozwodowej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gonia241 Re: Pytanie 05.03.10, 10:25 w wezwaniu na sprawę rozwodową miałam zapis, ze jestem zobowiązana przyprowadzic na sprawę świadka (który dobrze zna dziecko) na okolicznośc małoletniego dziecka. Świadek był przesłuchiwany podczas rozprawy Odpowiedz Link
sbelatka Re: Pytanie 07.03.10, 19:39 mi nawet do glowy nie pzryszlo, ze jakiś świadek jest potrzebny/wymagany... nikt o nikogo takiego nie pytał Odpowiedz Link
maza15 Re: Pytanie 07.03.10, 19:47 również miałam przedstawić takiego świadka (był nim dziadek dzieci) Odpowiedz Link
z_mazur Re: Pytanie 05.03.10, 10:27 Tak. Jeśli strony nie wskażą takiego świadka, to najprawdopodoniej sąd nakaże kuratorowi sądowemu sporządzenie wywiadu w tym zakresie. Odpowiedz Link
eutherpe Re: Pytanie 05.03.10, 10:32 Czyli rozumiem,że skoro zawitała do mnie pani kurator, sąd nie uznał za konieczność powoływać świadków? Odpowiedz Link
z_mazur Re: Pytanie 05.03.10, 10:36 Tak, kurator to w końcu też świadek, na dodatek bardzo obiektywny. Odpowiedz Link
eutherpe Re: Pytanie 05.03.10, 10:42 A co w przypadku, kiedy sąd nie powołuje świadków, których wskazuje( sprawa dotycząca opini ośrodka), a którzy mogliby wnieść dużo do sprawy i to na korzyść małoletniego dziecka.? Odpowiedz Link
tully.makker Re: Pytanie 05.03.10, 10:52 Hmm, moj ex jako swiadka powolal moja ciotke, najwyrazniej ufal w jej obiektywizm. I slusznie, bo choc nie znosila do szczerze, to zeznawala prawde. Ale juz ustalilismy, ze to zalezy od klasy. Odpowiedz Link
tylko.tata Re: Pytanie 07.03.10, 18:36 Jak może być obiektywny jak zazwyczaj sytuacja wygląda tak, że żona/mąż wyprowadzają się z dzieckiem lub żony/męża nie ma z dzieckiem, jak może być obiektywny jeśli słyszy tylko wypowiedz jednej osoby i widzi dziecka zachowanie przy jednej osobie... Odpowiedz Link