Dodaj do ulubionych

świadkowie

04.02.11, 12:01
pozew o rozwód złożył mąż, bez orzekania o winie, dzieci przy mężu, nie chce alimentów, nie składa dowodów - ja nie chcę rozwodu - to tak pokrótce. Mąż dostał pismo że ma podać świadków - nie podał bo stwierdził że po co ma kogoś w to mieszać.....
co na to sędzia ???? każe tych świadków jednak podać ? a ja też muszę podać świadków ? mam na to jakiś czas czy zaraz na tej samej rozprawie ??? znajomi niby po mojej stronie ale świadczyć nie chcą - już pytałam , to samo siostra męża ... czy można kogoś podać za świadka bez jego zgody???
Obserwuj wątek
    • 44bromba Re: świadkowie 04.02.11, 12:30
      Możesz podać i bez zgody i bez jego wiedzy, ale chyba będzie ci zależało na dobrych kontaktach, jeśli to twoi znajomi. Poproś, może się zgodzą. Tyle, że jeśli nie podałaś ich w odpowiedzi na pozew, to nie ciągniesz ze sobą do sądu na rozprawę, tylko w trakcie rozprawy wnioskujesz o powołanie świadka, który sąd wezwie na kolejny termin.
    • errormix Re: świadkowie 04.02.11, 13:00
      To typowy przypadek kiedy powód nie chce przed sądem prania brudów.

Niestety, sąd musi mieć przynajmniej jednego świadka, nawet pro forma, który zaświadczy o tym, że małżeństwo powoda i pozwanej faktycznie uległo rozkładowi, albo przynajmniej są ku temu przesłanki.

Nawet jeśli obydwie strony zgodnie przed sądem zaświadczą, że chcą się rozwieść, ale mają nieletnie dzieci, to musi być przynajmniej jeden świadek.

Świadek nie może odmówić zeznań, chyba że jest spowinowacony z którąś ze stron.
      • altz Re: świadkowie 04.02.11, 13:03
        Sąd nie musi, u nas było dwoje dzieci nieletnie, a świadka nie było. Rozwód przy pierwszej rozprawie.
        • malgolkab Re: świadkowie 04.02.11, 13:57
          nie musi, ale zazwyczaj to robi... czasem wysyła też kuratora
        • mayenna Re: świadkowie 04.02.11, 14:09
          Sąd nie musi wzywać świadka ale strona wnosząca o rozwód musi ich podać. Mnie z tego powodu zwrócono pozew do uzupełnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka