Dodaj do ulubionych

Podział majątku

17.12.13, 17:38
Witam mam dwa pytania może ktoś się wypowie moim temacie. Jesteśmy po rozwodzie podział majątku był wcześniej u notariusza zgodny obu stron czy teraz moja ex może żądać jeszcze korekty do ustalonego podziału w Sądzie ,rozdzielność majątkową też mieliśmy przed rozwodem co będzie jeżeli była ex pobrała kredyty przed rozdzielnością a teraz nawet nie chce założyć konta w banku żebym przelewał alimenty na nią i tu czuje że jeszcze nie koniec naszych spraw w Sądzie ,w czasie rozwodu posiadała konto a teraz coś szykuje ,proszę o poradę .
Obserwuj wątek
    • sonia_30 Re: Podział majątku 17.12.13, 22:22
      Trudna byłaby takowa "korekta". Co do odpowiedzialności za zobowiązania, to pytanie w jakim okresie mogły być zaciągnięte kredyty i czy wyrażałeś na nie zgodę. Kwestia płatności alimentów rzeczywiście dziwna - w jaki sposób zamierzasz uzyskać potwierdzenie że kasę otrzymała?
    • koronka2012 Re: Podział majątku 17.12.13, 22:28
      Jakie są zapisy w tym akcie notarialnym? czy to faktycznie podział CAŁEGO majątku dorobkowego, czy tylko części? czy jest zapis np. "powyższy podział wyczerpuje wzajemne roszczenia stron" czy coś w tym stylu?

> co będzie jeżeli była ex pobrała kredyty przed
      > rozdzielnością

Za długi zaciągnięte bez twojej wiedzy nie odpowiadasz.

a teraz nawet nie chce założyć konta w banku żebym przelewał al
      > imenty na nią i tu czuje że jeszcze nie koniec naszych spraw w Sądzie ,w czasie
      > rozwodu posiadała konto a teraz coś szykuje ,proszę o poradę .

nie chce, to nie chce, trudno - wysyłaj przekaz pocztowy. Alimenty są na nią, czy na dzieci?
      • 2traktory Re: Podział majątku 17.12.13, 22:36
        za długi, o których współmałżonek nie wiedział, a które zostały spożytkowane na potrzeby rodziny (potrzeby indywidualne członków oraz całej rodziny) to jest:
        wyżywienie,
        ubranie,
        mieszkanie,
        ochronę zdrowia,
        rozwój duchowy i kulturalny,
        wychowywanie dzieci,
        opłaty za mieszkanie,
        korzystanie z energii elektrycznej, gazu, wody,
        naprawa urządzeń domowych,
        małżonkowie odpowiadają wspólnie!
    • okularnik022 Re: Podział majątku 18.12.13, 15:25
      Dziękuje za pomoc ,jeszcze trochę naświetle sprawę tak Akcie Notarialnym jest zapis że podział obejmuje cały majątek i przyszłości nie będą mieli do siebie roszczeń , podpisując to byłem pewny że to już ostateczny podział ale jak rozpoczęła się sprawa rozwodowa kłamstwa mojej ex żony mataczenie to już nic nie jestem pewny w tym kraju 2 lata walki ,wynik wina obu stron i ja płace alimenty na byłą wysokości 25 procent mojego wynagrodzenia . Przesyłam alimenty pocztą do innego miasta gdzie teoretycznie mieszka dostaje potwierdzenie odbioru ale jak długo i kiedy zobaczę się komornikiem to jest pytanie ? myślę że szybko zaznaczę że przegrałem to chce płacić tylko jak to robić . Co do kredytów na pewno nie zostały z konsumowane z tego powodu że to ja utrzymywałem 80 procentach lub więcej nasze wydatki . Na rozprawie o rozdzielność majątkowo powiedziała że nie posiada żadnych zadłużeń czy to jest dowodem w razie ujawnienia że coś jest nie tak. Teraz moja ex jest wolna nigdzie nie pracuje legalnie , jesteśmy po 50 i wiem że ex czeka żeby tylko mi dokopać takie zdarzają się kobiety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka