beata407 10.02.07, 11:54 Szarlotka jest dobra na wszystko. A więc mniej więcej moja za godzinę wyjdzie z pieca i zostanie pożarta. Ewentualni chętni zostaną poczęstowani na własną odpowiedzialność )) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danagr Re: Szarlotka 10.02.07, 14:05 hmmm...uwielbiam...i do tego galka lodow. Poprosze Odpowiedz Link
amflandia Re: Szarlotka 10.02.07, 15:00 Jejuuuuuuu a ja na kleiku jadę.Okrutna kobieto jak możesz !? DDD Odpowiedz Link
beata407 Re: Szarlotka 11.02.07, 11:43 Wszyscy chętni zostali poczęstowani, do lodów dodałam nawet polewę z wiśni i truskawek, mniam, mlaskanie było słyszalne. Szarlotka wbrew wszystkiemu wcale nie jest bardzo kaloryczna i może a nawet powinna być podawana zamiast kleiku ) Odpowiedz Link
marek_gazeta Re: Szarlotka 12.02.07, 15:58 Zaraz... ja też chcę Mogę się zrewanżować kurczakiem z rożna z Oszołoma, lodami lub czymkolwiek, co można legalnie nabyć w sklepie i nie trzeba robić samemu. Odpowiedz Link
beata407 Re: Szarlotka 12.02.07, 16:58 Ktoś tak ładnie nucił na forum "jest już za późno, nie jest za późno"... A więc - jest już za późno na kawałek szarlotki, a nie jest za późno na wyskrobanie blachy, ale trzeba się pospieszyć bo moja córa uwielbia tzw. wyskrobki - i bez żadnych aluzji proszę - a za chwilę powinna wpaść ze szkoły. Chyba, że poszła prosto na gitarę, to masz jeszcze godzinkę. Blacha jest duża, rodzinna, ha,ha, więc i kawałeczków do wyskrobania sporo. A kurczak z rożna może być bazą wielu wspaniałych dań, moja córa uwielbia skroić 1/2 kurczaka, koniecznie ze skórką, w kostkę ok. 7x7 mm, dodać "Mieszankę Meksykańską " Pudliszek, przeważnie dodatkowo dodaje jeszcze jeden groszek, kukurydzę i czerwoną fasolkę, czasem kroi paprykę w kostkę i zalewa to majonezem - kieleckim - oczywiście. Robi się z tego micha taka dość spora i znika w 2 dni. Chyba narobiłeś smaka na kurczaka, puszczę małej SMS-a niech kupi po drodze. Odpowiedz Link
ak70 Re: Szarlotka 13.02.07, 12:33 Majonez Kielecki jest najlepszy na świecie ) A do sałatek po prostu rewelka! U nas przed świętami - choć to rodzimy produkt - był problem, aby go dostać. A ja mieszkam blisko fabryki i zawsze moge spróbować skoczyć przez płotek po kilka słoiczków ) Odpowiedz Link
beata407 Re: Szarlotka 13.02.07, 15:10 ja do czasu naszego wejścia do UE wysyłałam w paczkach do Szwecji majonez i musztardę z konikiem - Krakusy wiedzą co to, bo podejrzewam, że to regionalne mocno, jadąc też mniej miałam ciuchów i innych rzeczy niż słoiczków. A na północy Polski - okolice Suwałk - nie uświadczysz go, też woziłam ze sobą. Odpowiedz Link
marek_gazeta Wypraszam sobie... 15.02.07, 08:43 ...wątki o szarlotce typu "upiekłam i wpierniczyłam (za przeproszeniem) sama". Wbrew pozorom samotni mężczyźni, niezdolni do wypieków, też forum czytają. No cóż, narobiłyście mi smaku na szarlotkę, nabyłem w cukierni i wpierniczyłem z dzieciakami. Odpowiedz Link
ladyhawke12 placki 13.02.07, 10:09 Ja upiekłam karpatke, też została blacha do wyskrobania, jutro upiekę szarlotke, w kaształcie serduszka dzieciaki sie uciesza. Odpowiedz Link
374.4w ale smakowity wątek! 13.02.07, 17:41 we czwartek smaże chrust, może w kształcie serduszka? Odpowiedz Link
beata407 Re: ale smakowity wątek! 14.02.07, 12:27 Chrust najlepiej smakuje zanurzony w domowych wiśniowych konfiturach. Wtedy dla mnie przynajmniej nie jest tak słodki i można go zjeść - no powiedzmy tak oględnie - ile się go upiecze Odpowiedz Link
ladyhawke12 Re: ale smakowity wątek! 14.02.07, 12:31 Nie potrafie upiec chrustu, niby zgodnie z przepisem, a nie sa takie jak powinny. Odpowiedz Link
374.4w Re: ale smakowity wątek! 14.02.07, 13:35 Beata w chruście najlepsze jest własnie to, że jest tak oblędnie słodki Lady może masz przepis nie najlepszy, mogę podesłać mój Odpowiedz Link
z_mazur Re: ale smakowity wątek! 14.02.07, 13:44 W cieście na chrust jest najważniejsze, żeby było długo wyrabiane, najlepiej wybijane wałkiem. Wtedy chrust jest kruchy i ma mnóstwo warstewek ciasta, w końcu to jednak rodzaj ciasta francuskiego. Tak lubię faworki, że nauczyłem się je robić. Zawsze w tłusty czwartek była zabawa z córą, która pomagała je związywać. Odpowiedz Link
ladyhawke12 374 i z_mazur 14.02.07, 13:47 374 podesli swoj przepis, ja mam z ksiazki kucharskiej mojej babci. z_mazur toz długo wyrabiam i tym wałkiem tez odpowiednio traktuje, i długo, i uwazam ze sa nie takie, moze dlatego ze pamietam z dziecinstwa jak smakowaly chrusty mojej cioci mniam, mniam Odpowiedz Link
grzanka23 Re: 374 i z_mazur 14.02.07, 14:04 jak za duzo maki to nie wyjda faworki,tylko oponki. Odpowiedz Link
emde74 Re: Szarlotka 15.02.07, 09:17 a mnie właśnie gaziarze podłączyli płytę gazową. na pewno ugotuję pomidorową i zrobię ciasto drożdżowe z marmoladą. ale to w przyszły weekend, bo w ten idę balować z częścią ludzi z tego forum i po prostu czasowo nie dam rady. bo gdybym dała, to na pewno bym przyniosła poczęstować. M. Odpowiedz Link
ak70 Re: Szarlotka 15.02.07, 11:39 U mnie chrust jak świat światem smażyła babcia... mam nadzieję, że w tym roku tez da radę (bo ma już 82 lata) )) Odpowiedz Link
kakoc Re: do Ladyhawke...faworkowy sekret tkwi w .... 15.02.07, 12:13 tym, że placki MUSZĄ być SUPER cienko rozwałkowane. Wtedy są SUPER kruche i wspaniałe. Smacznego! Odpowiedz Link
danagr Re: do Ladyhawke...faworkowy sekret tkwi w .... 15.02.07, 12:32 ja nie chce nikogo sprowadzac na zla droge ale do ciasta dodaje sie spirytus. Narobiliscie mi takiego smaka, ze pomimo mojego dzisiejszego lenistwa ide wyrabiac ciasto. Odpowiedz Link