Dodaj do ulubionych

Rozstanie, dziecko, jak rozmawiać z 3 latkiem?

15.04.09, 18:16
Jak wprowadzać dziecko w temat rozstania rodziców? Tato wyprowadził się z
domu. Niby nic się nie zmieniło, poza tym że nie ma go na noc, ponieważ
przyjeżdża zaraz po pracy i zajmuje się synem. Ale przecież tak nie da się
wiecznie. W końcu mleko się rozleje uncertain Jak oswajać dziecko z tematem dwóch
domów? Pomóżcie proszę. Może podrzucicie tytuły jakiś wartych przeczytania
poradników?

Dziękuję i pozdrawiam,
th
Obserwuj wątek
    • maza15 Re: Rozstanie, dziecko, jak rozmawiać z 3 latkiem 15.04.09, 20:50

a czy dziecko pyta?
      niepokoi go ta sytuacja?
      jest mały,nie uprzedzaj faktów
      tato się wyprowadził...ale czy rozwód jest pewny?
      • joanwro Re: Rozstanie, dziecko, jak rozmawiać z 3 latkiem 15.04.09, 22:17
        mam w domu 8 latka i 3,5 latka. wcześniej byl mój wątek i inne też o rozmowach z
        dziećmi - poczytaj, mądre rszeczy dziewczyny pisały. U mnie to już 2 miesiące po
        wyprowdzce. Tatuś przyjeżdża 2 popołudnia w tygodniu i co weekend na pare
        godzin, ale wczesniej tez tak bywał w domu. Mały nie mógł zrozumiec jak to jest
        ze tata spi w swoim domku i to nie jest nasz drugi domek. teraz codziennie pyta
        wieczoem gdzie tata spi i czy w swoim domku. i tyle. Maly nie kuma do konca
        rozumem ale wyłazi z niego napięcie w zachowaniu - na pewno moje też. Straszy za
        to już nie płacze, tylko zadaje na spokoju trudne ale konkretne pytania w stylu
        : czy bede miala nowe dzieci, czy bede miala nowego chlopaka i czy bede chciala
        zeby on go poznal. ale wczesniej bylo dramatycznie z płaczem co wieczor i
        pytaniem co godzine czy jeszcze sie troszke kochamy... nie jest łatwo, ale jak
        tatus przyjezdza codziennie, to nie powinno mu zrobic duzej różnicy. chyba ze z
        nim spał. ale jak jest tak jak bylo, to sama świadomość nie będzie go bolała -
        straszego u mnie świadomość strasznie zabolała, bo faktycznie widują się tak jak
        zawsze. jak tylko mężowi wystarczy samozaparcia zeby przychodzic do malego
        codziennie to będzie dobrze. jak nagle przestanie, to gorzej. Poki co - nie za
        duzo mów, tylko ze śpi w swoim nowym domu .
        pozdrawiam
        • tinyhappy Joanwro 15.04.09, 23:16
          Dziękuję za pomoc smile Wygrzebałam Twój wątek na ten temat. Poszukam jeszcze
          innych. Dziękuję i pozdrawiam, th.
      • tinyhappy Re: Rozstanie, dziecko, jak rozmawiać z 3 latkiem 15.04.09, 23:15
        maza15 napisała:

> a czy dziecko pyta?
        > niepokoi go ta sytuacja?
        Pyta, nie pyta... generalnie jest jak sejsmograf i czuje, że coś się święci.

> jest mały,nie uprzedzaj faktów
        Mały, ale nie głupi. Nie chcę uprzedzać. Chcę się przygotować. Nie chcę mu w tej
        chwili serwować wykładu na ten temat. Po prostu chcę być przygotowane, gdy padną
        pytania.

> tato się wyprowadził...ale czy rozwód jest pewny?
        Jak widzę, nie pisałam o rozwodzie jako takim, ale o rozstaniu rodziców. Choć
        pewnie z biegiem czasu i do tego dojdzie. Jakoś nie wyobrażam sobie zdalnego
        życia z kimś, kto nie chce ze mną być i żyć pod jednym dachem.

Ot, taka nasza rzeczywistość uncertain
    • great-1981 Re: Rozstanie, dziecko, jak rozmawiać z 3 latkiem 15.04.09, 23:00
      a co ja mam powiedziec jak mam 2latke?
      "tata nie ma" no nie ma
      a jak znajdzie jego zdjecie!!! masakra! "o! to tata jest"
      a tata wyprowadzil sie 2tyg temu o dziecku przypomnial sobie raz!!
      • krolowazla Re: Rozstanie, dziecko, jak rozmawiać z 3 latkiem 16.04.09, 09:07
        Moja córka miała 2 lata i 2 miesiące, kiedy byłam zmuszona wyprowadzić się z
        nią. Pytała o ojca na początku jakieś 2 tygodnie. Teraz , rok po wyprowadzce, 2
        razy złapałam ją na tym, ze płacze gdzie jest jej tatuś, zaraz jak od niego
        wróciła i chciała pokazać różki, ale ja jej nie pozwoliłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka