Dodaj do ulubionych

Pilne --- rozwod a dzieci ?

23.09.06, 17:38
Jak to jest kiedy ma sie partnerstwo nie slub cywilny i 2 dzieci ... chodzi o
to ze moje dzieci maja paszporty holenderskie i maz a ja nie . Posiadam
jedynie meldunek i ubiegam sie o pobyt staly ... Nie jestem pewna czy chce tu
zostac i czy chce nadal byc ze swoim partnerem . Chce wrocic do Polski ale
jak to zrobic aby nie zostac na "lodzie" i bez dzieci ?
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: Pilne --- rozwod a dzieci ? 23.09.06, 18:32
      Jezeli ojciec dzieci nie jest pozbawiony praw rodzicielskich ,to bedzie sie
      musial zgodzic na wyjazd dzieci,mam na mysli staly wyjazd.Mam nadzieje,ze
      pracujesz,bo jezeli nie i ojciec bedzie chcial dzieci zatrzymac przy sobie,to
      ma na to duze szanse.Pamietaj,ze Holandia to nie Polska i tutaj matka nie ma
      pierwszenstwa w wychowywaniu dzieci,tylko ten kto zapewni im lepsze warunki .
      • zielonabiedronka1 Re: Pilne --- rozwod a dzieci ? 24.09.06, 14:06
        Wiem doskonale , ze w Nl inaczej rozpatruje sie tego typu sprawy ...
        niestety ;) chociaz w sytuacji "olnej soleczenstwa" jestto na + problem z tym
        ze nie zgadzam sie z partnerem , nie jestem bita i ogolnie mamy dobrze :)
        takze nie jest tak ze musze juz dzis uciekac ;)... dlaczego zaczelam myslec o
        powrocie ? otoz moj partnej jest z jednej strony "obowiazkowy z z 2
        lekkoduchem" pracuje a po godzinach rozkreca wlasna prywatke ... wszystko niby
        ok ... ale kosztem mnie samej ... ja siedze z dziecmi , nie jestem tak zdolna
        osoba aby z tv nauczyc sie jezyka (znam holendreski w stopniu podstawowym co
        uniemozliwia mi normalne zycie) . Dopiero od wrzesnia kiedy to postawilam
        wyrazne warunki moj maz/partner zdedycowal sie mnie zameldowac , pojsc do
        urzedu i zalatwic sprawy legalnego pobytu (czesciowo byla to tez moja wina , bo
        w planach mielismy remigracje ? emigracje do POlski i na mnie mielismy kupic
        dom , dzialke (potrzebny byl polski meldunek) - niestety nadal finanse nam na
        to nie pozwalaly a ja tkwilam tu wlasciwie z niczym ...Dopiero kiedy od
        wrzesnia chcialam pojsc do szkoly na holenderski i wymagano dokumentow to moj
        partner sie obudzil i zaczelismy zalatwiac te rzeczy . na dzien dzisiejszy mam
        meldunek sofinummer i czekam (wiza w paszporcie) na pozwolenie o pobyt i
        mozliwosc pracy ... Jednak ja nie wiem czy chce tu byc z tym czlowiekiem ...
        nie jestem tez osoba pomimo swoich ulomnosci , ktore widac golym okiem ;)
        bo "normalna" kobitka nigdy chyba by sie nie zgodzila na taki uklad ...zdolna
        do "poswiecen" i zycia tylko dla dobra dzieci z kims z kim sie nie zgadzam .
        Tak jak pisalam wyzej nie jest zle ale chwile kiedy meza nie ma w domu sa
        przeze mnie wyczekiwane
      • zielonabiedronka1 !!!! 24.09.06, 15:03
        przeczytalam jeszcze raz to co napisalas... i ... czy ojcu ktory pracuje i nie
        ma co zrobic w tym czasie z dziecmi rowniez dadza dzieci ? przeciez to sa duze
        koszta , nie po nic ja siedze z dziecmi ? bo bym nie zarobila na opiekunke (no
        chyba , ze mloda dziewczyne z polski na czarno ) ... No i co w takiej
        sytuacji ? ma zrobic ... czyli nawet jesli powiem partnerowi , ze odchodze to
        co ? ma prawo spakowac moje walizki , wystawic je za drzi i ja moge robic co
        chce a on pozostaje z dziecmi ? na litosc boska (przeciez w nl ludzie chyba
        maja inne prawa ? ... co mi radzicie ? prosze o rade ... nawet nagane ;) o
        chociazby mala wskazowke
        • natalya20 Re: !!!! 24.09.06, 16:29
          zupelnie nie mam pojecia co ci poradzic, nie znam sie na przepisach...jedno
          jest pewno, juz zdecydowalas, a poczatek na pewno bedzie bardzo trodny... moze
          jakis kurs jezyka by ci pomogl??? na pewno wtedy tez w polsce bedzie latwiej ci
          o prace
          • saraanna Re: !!!! 24.09.06, 16:59
            odpowiedzialam na forum rodzicow ....
          • zielonabiedronka1 Re: !!!! 24.09.06, 18:15
            dziekuje za odpowiedz . W Pl skonczylam zarzarzanie i marketing pracowalam
            (krotko umowa - zlecenie w reklamie) jakies pojecie mam ;) jednak moj problem
            to te p...e jezyki :( postanowilam sprobowac i podpisalam dokumenty aby zdac
            egzamin panstwowy !!!! nie wiem skad mnie wzielo ale chyba pogielo ;) dopiero
            od stycznia i to nie karzdego czeka cos takiego ? ;) a ja sama z wlasnej
            inc...y ...
            nie zmienia to faktu ze jak z motyka na ksiezyc sie wybralam :( mam czas do
            lipca ale czy ja czce i czy bede mogla dotrzymac zobawiazania ? Ktos komu
            wszystko jedno nAPISZEMI ze MOGLAM MYSLEC WC...PRZRPRASZAM DOKPONCZE POZNIWEJ
            BO KTOS PRZYSWZEDL ...
    • widmowolnosci Re: Pilne --- rozwod a dzieci ? 25.09.06, 01:25
      Jaki rozwod. Nie badz egoistka.Zycie to nie same przyjemnosci ale takze
      wyrzeczenia. Niestety nie wiem jak jest pomiedzy Wami , ale wydaje sie
      ze nawet dobrego seksu nie ma .Dzieci maja obywatelstwo holenderskie a
      nie polskie , sa holendrami i co one maja szukac w PL. Chcesz je
      narazic na te polska biede i poniewierke . Przeciez dzieci sa
      krzywdzone w Polsce tak przez rzad , szkole, telewizje , rowiesnikow. na
      co je chcesz skazac. Opanuj sie dziewczyno. Teraz masz dola i czujesz
      sie niedowartosciowana ale to przejdzie.Mysle ze warto sie poswiecic
      dla dzieci. Zyjemy nie tylko dla kariery i pieniedzy.Przydala By Wam
      sie terapia i powiedzenie sobie wszystkiego przy osobie trzeciej. Pomysl
      o tym ! Pozdrawiam !

Pozdrowienia
      Polska-Holandia
      Album Polska-Holandia
      • zielonabiedronka1 Re: Pilne --- rozwod a dzieci ? 26.09.06, 13:21
        Widmo egoistyczne jest to ze piszesz , ze w naszym zwiazku nie ma nawet dobrego
        seksu ... co TY mozesz wiedziec o moich intymnych relacjach i skad Ci to do
        glowy przylazlo ? mam byc tez tak "przyziemna i stereotypowa " jak TY i
        napisac -
        • widmowolnosci Re: Pilne --- rozwod a dzieci ? 27.09.06, 17:05
          Jak jest dobry sex to dlaczego chcesz umykac do PL w niepewnosc. Ja taki
          prostak meski jestem i na wszystko przez seks patrze. Jakies zboczenie
          zawodowe czy co ? Sorry anyway !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka