dorotasowinska 12.10.06, 07:30 Witam Mam książkę serwisową mazdy, w której jest taka część wymieniona w holandii:) Wydaje mi się że to świece, ale nie jestem pewna. To "e" na koncu może być też "o". Proszę o pomoc, bo to pilna sprawa:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotasowinska Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 12.10.06, 08:12 Jeśli już ktoś mi odpowie, to proszę podpowiedzcie mi jak będzie pasek rozrządu? Muszę tam zadzwonić i dowiedzieć się czy to wymienili:) Myślę że resztę załatwię po ang? Odpowiedz Link
mad_die Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 12.10.06, 08:48 a pasek to może być _drijfriem_ lub _V-riem_ lub _V-snaar_, nie wiem, nie znam się, ale jeśli po angielsku to transmission belt, to będzie to pierwsze Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 12.10.06, 20:21 V - riem to pasek ladujacy dynamo lub napedzajacy wentylator lub w pompe wodna,Pasek rozrzadu nazywa sie po holendersku distributie riem, bougies to oczywiscie swiece. Odpowiedz Link
rocker Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 13.10.06, 21:12 Dynamo to jest w rowerze, i jest napędzane od opony. W aucie jest alternator. I bynajmniej nie jest on ładowany. Ładowany jest akumulator. V-riem (ang. auxiliary belt) - pasek klinowy (też mylnie nazywany klinowym, bo we współczesnych autach ma rolkę napinającą) przenosi napęd z wału korbowego silnika do akcesoriów, np. alternatora, kompresora klimatyzacji, czasem pompy ABSu (pompa wody jest napędzana od paska rozdządu). Bougies (ang. spark plugs) - świece _zapłonowe_ (w odróżnieniu od żarowych), występują w silnikach o zapłonie iskrowym, powinno się je wymieniać co drugą wymianę oleju. Można samemu - wymiana trwa nie więcej niż 10 minut, koszty około 16 euro za standardowy rzędowy silnik czterocylindrowy (dla zainteresowanych - dokręcamy momentem 10 Nm). Distributie riem (ang. timing belt) - pasek rozrządu, występuje w silnikach z wałkiem (wałkami) rozrządu w głowicy (w odróżnieniu od silników z wałkiem rozrządu w kadłubie i silników bezzaworowych - dwusuw i Wankla) i przenosi na nie napęd z wału korbowego celem zapewnienia właściwych faz otwarcia i zamknięcia zaworów. Wymiana nie rzadziej niż co 120kkm, zalecane co 60 - 90. Ewentualne zerwanie paska rozrządu pociąga za sobą konieczność kosztownej naprawy głowicy, czasem również układu korbowego (wyj. silniki bezkolizyjne, rzadko obecnie spotykanie). W niektórych przypadkach naprawa silnika po zerwaniu paska rozrządu jest nieopłacalna. Co drugą wymianę paska rozrządu zalecana jest wymiana tzw. pompy wody (pompy czynnika chłodzącego). Jeśli udzielacie odpowiedzi, to bądźcie precyzyjni. Bo później trafiają się takie kwiatki jak "Zakrętka nr 710". Pozdrawiam, Koza Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 15.10.06, 23:17 Usmialem sie serdecznie. Dzieki ! Odpowiedz Link
rocker Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 16.10.06, 23:20 To nie jest śmieszne, to szczera prawda... Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 17.10.06, 14:58 Usmialem sie z wlasnej glupoty - faktycznie to szczera prawda. Tylko ze w Holandii nikt nie powie alternator a wszyscy uzyja slowa dynamo etc. Serdecznie Pozdrawiam. Odpowiedz Link
rocker Re: Proszę!CO to znaczy BOUGIES 17.10.06, 20:59 Niektóre tłumaczenia są śmieszne, np. "bobine" - cewka zapłonowa (już nie będę pisał, do czego służy). A kiedyś spotkała mnie taka historia: mieszkałem na pokojach w domku firmowym razem z Hiszpanem i Polakiem. Którejś niedzieli rano wysiadł nam piec - nie było ciepłej wody (o gorącej nie wspominając) i ogrzewania. Wezwany przez zarządcę domu serwisant w południe wszystko naprawił. Wystawił rachunek, powiedział, że nie my płacimy tylko właściciel domu. Ja go pytam "co się popsuło?" (rozmowa angielsko-holenderska, mój NL był wtedy na poziomie EN tego gościa), a facet się głowi, jak to powiedzieć i wypala do mnie "[buzi]". Mocno mnie to zbiło z tropu, bo skąd u gościa takie polskie słowa? Rozumiem, że Holandia... No i dopiero później się wyjaśniło, że "bougie" [buzi] to świeca zapłonowa. Wesoła niedziela była, jednym słowem. Pozdrawiam, Koza Odpowiedz Link