natalia.brzeska 18.04.06, 15:59 Zgodnie z Waszymi propozycjami, zaczynamy wątek z przepisami na pyszne warzywka. Jak macie zdjęcia, to też oczywiście podajcie! Smacznego! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia.brzeska warzywka z śródziemnomorskimi przyprawami 18.04.06, 16:04 Te akurat robiłam w UK, z angielskich mieszanek. Jedna to groszek, marchewka i kukurydza plus trochę papryki. Wszystko podsmażone na jednej łyżeczce (!)oliwy z oliwek. Do tego przyprawy "Mediterranean Herbs" i "Grilled Vegetables"(do kupienia w każdym supermarkecie. Ta ostatnia przyprawa jest rewelacyjna, daje właśnie taki prawdziwy grillowy smaczek. Na tym zdjęciu są warzywka z kurczakiem (w sosie miodowo-pomarańczowym) i ryżem, ale to było danie dla Ukochanego. Ja jadłam oczywiście same warzywka (on niby warzyw nie je, ale zaczął podkradać moje :-) img67.imageshack.us/img67/807/stickychicken2uw.jpg Odpowiedz Link
reginan120 Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 18.04.06, 16:57 Nie wiem czy to sie nadaje; ale ja uwielbiam drobno poszatkowana swieza kapuste gotowana w pomidorach z puszki (tych peeled) :-), delikatnie przyprawiona ziolami i sola. Sprobujcie :) Odpowiedz Link
ps18 Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 18.04.06, 18:01 a ja podam przepis na salatke tylko nie jestem pewna czy wszystkie skladniki sa dopuszczalne w tej diecie;Woreczek ryzu ugotowac i wystudzic,4 jaka pokroic w kostke,5 srednich marchewek ugotowac i tez pokroic w kostke, 1 kwasne jablko,puszka czerwonej fasolki (przeplukac na sitku zimna woda),srednia puszka kukurydzy,4-5 ogorkow konserwowych.Przyprawic sola pieprzem i ostra papryka Odpowiedz Link
minisufka zupa, ktora miala byc salatka :)) 18.04.06, 18:17 w pierwszej kolejnosci mialam ochote na salatke z brokulem, ale w sumie stwierdzilam, ze po calym dniu jedzenia surowych marchewek mam ochote na cos cieplego. kucharka ze mnie baaaaaaaaaardzo marna, wiec i zupa taka sobie, choc mi smakuje (moze dlatego, ze sie przeglodzilam) potrzebujemy: malego pora, sredniego brokula, polowke butternut squash (to z rodziny dyniowatych, wiec rozumiem, ze mozna w tej diecie), troszke soli, duzo pieprzu swiezo mielonego i 2 garnki :) ugotowalam pokrojonego w kostke butternut squash, wylowilam go i w tej samej wodzie ugotowalam rozyczki brokula (z odrobina soli). osobno ugotowalam pora z duza iloscia pieprzu, po czym wymieszalam wszystko razem, zlewajac wode z obu garnkow. nie wiem dlaczego tak, wydaje mi sie, ze por, ktory przeszedl samym pieprzem jest lepszy niz por, ktory przeszedlby od samego poczatku brokulem i squashem. ale moze to nie ma zadnego znaczenia :) zdjecia nie zalaczam, bo po 1)nie umiem a po 2)nic ciekawego :)) Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: zupa, ktora miala byc salatka :)) 18.04.06, 18:20 A może by to wszystko jeszcze zmiksować i wyszłaby zupa-krem? :-) Odpowiedz Link
minisufka Re: zupa, ktora miala byc salatka :)) 18.04.06, 18:23 tak, tak, tez o tym myslalam :) tylko, ze mialam ochote tez cos pogryzc, nie tylko wypic - wiesz, takie oszukanie samej siebie, ze jem posilek z prawdziwego zdarzenia :) Odpowiedz Link
minisufka Re: zupa, ktora miala byc salatka :)) wersja 2 20.04.06, 19:53 zamiast brokula dodalam dzis kalafiora. a pora ugotowalam z wieksza iloscia pieprzu niz ostatnio. pychota!!!! Odpowiedz Link
mimbla.londyn Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 19.04.06, 12:30 Pyszne! No,mowie Wam,naprawde pyszne! Sprawdzilismy!Polecamy! ======================================================= ZMIENIC MIEJSCE TO ZMIENIC LOS. Odpowiedz Link
natalia.brzeska surówka z ogórków kiszonych 19.04.06, 19:13 Ogórki kiszone pokroić w cieniutkie plasterki. Dodac drobno pokrojoną paprykę i cebulę. Odrobinę kukurydzy. Wymieszać. Wychota! PS. Jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, to można ją trochę spażyć gotowaną wodą. Odpowiedz Link
tuti Re: surówka z ogórków kiszonych 20.04.06, 21:24 natalia na boga skad ja tyle ogorkow kiszonych dostane w anglielskiej dziurze. przywoze zawsze pare sloikow z domu, no ale ograniczenia wagowe niestety obowiazuja w samolotach:)! Odpowiedz Link
minisufka deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 18:36 jablko pieczone.... takie proste a takie pyszne - i slodziutkie, juz nawet tej lyzeczki dzemu nie bedzie trzeba wieczorkiem:) (wiem, ze natalia mowila, ze jablek nie mozna, ale w linku, ktory podala napislai, ze mozna - a jablka dla mnie sa bardzo wazne, wiec niestety nie zrezygnuje ;) Odpowiedz Link
hopplik Re: deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 18:44 upieczone połówki obranych jabłek posypane wcześniej majerankiem z łyżeczką żurawiny w środku i wiórkiem masła polecam do mięsa ;) no, ale to 'dietetyczne' nie jest ;)))) Odpowiedz Link
natalia.brzeska Papryka nadziewana (dla dietowców i nie-dietowców) 18.04.06, 18:57 Wersja dla dietowców: Bierzemy paprykę jedną, lub dwie, lub trzy...zależy ile chcemy zjeść. Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy wiórki cebuli i rozdrobniony czosnek. Dodajemy pokrojoną cukinię. Mieszamy, podsmażamy do miękkości. Dodajemy trochę pomidorów z puszki (obranych) i trochę ziół prowansalskich. To nadzienie wkładamy do wydrążonej papryki. Naczynie żaroodporne wypełniamy wodą (tak, aby do 3/4 zanurzyć papryki. Wkładamy papryki do naczynia i do pieca na ok 30 min. (papryki zmiękną od tej wody i od srodka od soku z pomidorów. Można jeść do oporu. Ja po jednej jestem już pełna... Wersja dla nie-dietowców (Jeśli od razu gotujemy dla mięsożernego męża, najpierw nadziewamy "swoje papryki", a do reszty nadzienia dodajemy jakiegoś mielonego mięska, podsmażamy i nadziewamy paprykę. Mężowi/partnerowi możemy podać z ryżem) PS. Jeśli nie jesteśmy na diecie, to mozna oprócz cukinii dodać pokrojonego i odsączonego z soli bakłażana. Jednak dietowcom nie polecam, gdyż wsiąka bardzo dużo tłuszczu, a bez tłuszczu raczej trudno go usmażyć! Odpowiedz Link
natalia.brzeska Dorsz z warzywami 18.04.06, 19:08 To przepis na ostatnie stadium diety, a właściwie na "utrzymanie wagi", kiedy już można jeść ryby. Wersja dla dietujących (utrzymujących wagę): Na patelni (z odrobiną!!! oliwy z oliwek - u mnie zazwyczaj to łyżeczka od herbaty) smażymy wiórki czerwonej cebuli, dodajemy paprykę (różne kolory), można też cukinię i inne warzywa, dodajemy przyprawy jakie lubimy. Bierzemy dorsza, przyprawiamy jak każdą rybę. Kładziemy płat dorsza na folię aluminiową, na niego warzywa. Zawijamy folię (w taki kominek) i do piekarnika na ok 15-20 min (zależy ile mamy tych ryb. W czasie pieczenia mozemy odwijać folię i sprawdzać czy gotowy. Wersja dla nie-dietujących. Mężowi/partnerowi pod koniec pieczenia na wierzch dajemy mozarellę lub jakiś niebieski ser. Na tym zdjęciu wersja dla nie-dietujących (dla mojego chudzielca :-) wraz z pieczonymi ziemniakami puree pod skorupką serową. img209.imageshack.us/img209/8370/10000449ow.jpg Odpowiedz Link
ps18 Re: Dorsz z warzywami 18.04.06, 19:16 Natalia jak mozesz to podpowiadaj na ktore przepisy mozemy sobie pozwolic my dietujacy Odpowiedz Link
natalia.brzeska co możemy 18.04.06, 19:23 Warzywka śródziemnomorskie jak najbardziej. Kapusta z pomidorami reginan120 jak najbarziej. Sałątka ps18 mimo ze brzmi fantastycznie, niestety na pierwszy etap diety nie. Ale ja za 2 kg sobie ją zrobię :-) Zupa, która miała być sałatką - owszem. Jabłko pieczone - moze być. Trzeba zdecydować, czy będzie się jadło owoce czy nie. Ja wykluczyłam. Papryka nadziewana - tylko wersja dla dietowców! Ten dorsz z warzywami (wersja dla dietowców) - niby w pierwszym etapie nie można jeść ryb. Jednak ja w niedzielę, u Rodziców jadam rybę. Nie sądzę, aby raz na tydzień to był problem. No i Tuti podała przepisy też w dwóch wersjach :-) Zero majonezu i jajek! Odpowiedz Link
tuti Re: Papryka nadziewana (dla dietowców i nie-dieto 18.04.06, 19:19 co do papryki - nie polecam faszerowac zielonej. ostatnio zrobilam 3 rozne, czerwona zolta i zielona, tylko zielona byla gorzka, i DUZO mniej smaczna niz pozostale.. Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Papryka nadziewana (dla dietowców i nie-dieto 18.04.06, 19:24 tuti napisała: > co do papryki - nie polecam faszerowac zielonej. > ostatnio zrobilam 3 rozne, czerwona zolta i zielona, tylko zielona byla gorzka, > > i DUZO mniej smaczna niz pozostale.. Zgadza się. Wychodzi też bardziej twarda. Mi najlepiej smakuje żółta. Na czerwoną to chyba alergię nawet mam... Odpowiedz Link
tuti Re: deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 19:18 jajka mozna? Jak nie to nie zawierac prosze. Marchewke (na plasterki a nawet lepiej w slipki), brokula, kalafiora ugotowac (lub ugotowac marchewke i kalafiora, a brokula tylko na parze) pokroic , dodac pare wiorkow cebuli. i jajko na twardo pokrojone w osemki ( ewentualnie-jesli wolno). SOl+pieprz +odrobina majonezu z jakims low fat;) jogurtem wymieszna moja wersja-niedietetyczna miala 2lyzki majonezy z przyprawami - ziolami prwansalskimi i odrobina musztardy .. zupa- krem z kalafiorow- gotuje (zwykle home frozen ) garsc mieszanki pietruszka+por+marchewka (utartych na grubych oczkach) + duzo kalafiora Ziemniaczka osobno ( tylko w wersji mojej- niedietetycznej, jesli na diecie nie wolno) (albo ziemniaka - w kostkach- gotuje razem, ale wylawiam) bo mieszanka bez ziemniaka podlega zmiksowaniu. Jasne warzywa ( albo wszystkie warzywa, ale polecam wylowic marchewke i brokula- pozostawic do ozdoby) - z DUZA PRZEWAGA pietruszki gotuje, i tez miksuje, ozdabiam zielonym brokulem i marchewka wczeniej wylowionymi.to przepis uproszczony na zupe pietruszkowa. Przepis na standardowa zawieral na wierzchu zupy pare kawalkow lososia) Zupa zielona- znow, mieszanke zupowa - pietruszka, marchewka, por +Groszek i przewaga brokulow , mozna tez fasolke dodac - gotuje niedlugo, i znow - polecam wylowic marchewke - reszte zmiksowac. oczywiscie sol pieprz do smaku. Odpowiedz Link
tuti Re: deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 19:20 oj przepraszam,marchewki nie w slipkach, tylko w slupki prosze;) Odpowiedz Link
robak.rawback Re: deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 20:23 a na jakiej patelni wyte rzeczy smazycie? bo natalia mowi jedna lyzka oliwy. ja jak probuje na jednej lyzce oliwy to mi sie wszystko przylepia do dna? a niby mam taka patelnie na ktorej nie trzeba duzo tluszczu Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 20:26 robak.rawback napisała: > a na jakiej patelni wyte rzeczy smazycie? bo natalia mowi jedna lyzka oliwy. ja > > jak probuje na jednej lyzce oliwy to mi sie wszystko przylepia do dna? a niby > mam taka patelnie na ktorej nie trzeba duzo tluszczu Taka z IKEI za 8 PLN. (niebieska)-ostatnio wiozłam do jukej, bo my mamy do IKEI daleko :-). Jest rewelacyjna! Na niej to nawet bez tłuszczu można smażyć, ale wtedy takie suche to wszystko. No i trzeba cały czas mieszać te warzywka. Odpowiedz Link
tuti Re: deser z czasow dziecinstwa ;) 18.04.06, 21:56 o ja tez chce taka za 8pln!! najtansza tu kupilam za 5 funtow:/ ktos mi kupi jak bedzie w poslze w idei :) a w jukej sie nie wybierajcie przypadkiem do ikei w sobote bo to oszolomstwo!i tlok :) Odpowiedz Link
natalia.brzeska patelnia 18.04.06, 22:16 o ta: www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10103&storeId=19&langId=-27&productId=16099 (STEKA) Odpowiedz Link
eballieu Re: patelnia 18.04.06, 22:29 Natalia, ja nie wiem ile ty juz czasu uzywasz tej patelni, ale posiadalam taka 7 lat temu jak zaczynalam prowdzic swoj wlasny dom/gospodarstwo domowe na studiach. To jest po prostu cos co sie wyrzuca na smietnik po miesiacu. Patelnia zle pokryta teflonem, a w zasadzie to smiem twierdzic jego imitacja, ma bardzo cienkie dno(!!!). Nadaje sie do zrobienia jajecznicy, ale nie do pieczenia na oliwie z oliwek extra virgin, ktora to maksymalnie moze byc podgrzana do 180 stopni, bo inaczej traci swoje wlasciwosci. A ta patelnia nie moze sie nagrzac do maksymalnie 180 stopni, ze wzgledu na cieniutkie dno i mala warstwe teflonu. Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: patelnia 18.04.06, 22:31 eballieu napisała: > Natalia, ja nie wiem ile ty juz czasu uzywasz tej patelni, ale posiadalam taka > 7 lat temu jak zaczynalam prowdzic swoj wlasny dom/gospodarstwo domowe na > studiach. > To jest po prostu cos co sie wyrzuca na smietnik po miesiacu. > Patelnia zle pokryta teflonem, a w zasadzie to smiem twierdzic jego imitacja, > ma bardzo cienkie dno(!!!). Nadaje sie do zrobienia jajecznicy, ale nie do > pieczenia na oliwie z oliwek extra virgin, ktora to maksymalnie moze byc > podgrzana do 180 stopni, bo inaczej traci swoje wlasciwosci. A ta patelnia nie > moze sie nagrzac do maksymalnie 180 stopni, ze wzgledu na cieniutkie dno i mala > > warstwe teflonu. Używam jej od kiedy jestem "na swoim", czyli już 8 lat. Ciągle tę samą patelnię! Czy akurat używałaś TĄ patelnię? Owszem, są takie kiepskie cienizny, mój taką miał, od razu wywaliłam. Ta wcale taka cienka nie jest. Ma karbowane dno, nie jest też lekka. Odpowiedz Link
eballieu Re: patelnia 18.04.06, 22:42 Dokaldnie taka posiadalam. Natalia, do smazenia nawet bez oliwy najlepsze sa patelnie stalowe z karbowanym dnem. Nie bede podawac z jakich firm, bo kilka roznych ma je w swojej ofercie. Zreszta, kazdy uzywa innego rodzaju kuchni, wiec bez sensu podawac jakiego typu patelnie sa najlepsze. Do warzyw, o jakich tu mowa, dobre tez beda patelnie z powloka, teflonowa. Czy na tej pateli Ikea jest napsiane jakiej grubosci ma powloke? Gwarantuje ci ,ze za 8 zeta, to teflonu tam nie ma. Nawet jak ta patelnie chinskie dziecko produkowalo:-( Sa tez patelnie zeliwne, te beda dobre dla tych, ktorzy lubia warzywa miekkie, a nie poltwarde. Mozna podsmazyc, w malej ilosci oliwy, albo i bez, przykryc, a patelnia trzyma bardzo dlugo cieplo, wiec warzywa zmiekna same. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: patelnia 19.04.06, 07:51 Wlasnie chcialam sie tez wypowiedziec, ze za £8.99 to nie moze byc dobra jakosciowo patelnia. Nie chce rozpetac tu dyskusji ale Ikea to nie jest miejsce na kupowanie jakosciowo dobrych rzeczy. A tak poza patelnia Natalia to tak jak juz wiele osob pisalo - niesamowita jestes!!!!!! Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: patelnia 19.04.06, 08:56 aniaheasley napisała: >> > A tak poza patelnia Natalia to tak jak juz wiele osob pisalo - niesamowita > jestes!!!!!! Ojej dziękuję. zaraz jeszcze bardziej woda sodowa mi do głowy uderzy :-) A mojej patelni i tak sie nie pozbędę ;-) A tak już całkiem serio, to chyba najlepszy do gotowania beztłuszczowego jest George Forman, ale warzywek na nim jeszcze nie praktykowałam... Odpowiedz Link
aniaheasley Re: patelnia 19.04.06, 09:25 George Foreman dobrze wplywa na samopoczucie miesozernych stekowcow, jak widac ile tluszczu kapie do rynienki. Moj maz jest wtedy przekonany, ze je najzdrowiej na swiecie :-) Odpowiedz Link
eballieu Re: patelnia 19.04.06, 10:21 aniaheasley napisała: "Wlasnie chcialam sie tez wypowiedziec, ze za £8.99 to nie moze byc dobra > jakosciowo patelnia" Ania, to jest 8.99 ZLOTYCH! Odpowiedz Link
liley11 Link do dan warzywnych: 21.04.06, 14:06 puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3012 Odpowiedz Link
liley11 Mango, slodki ziemniak i marchewka 21.04.06, 14:12 Danie mojej tworczosci kulinarnej, troche egzotyczne, lekkie: Slodki ziemniak kroimy w kostke Mango tudziez w kostke marchewke w slupki do tego: czosnek rozdrobniony (jesli ktos lubi) czerwona papryka sol szczypta nutmeg lub starty swiezy imbir oliwa na oliwe na glebokiej patelni lub w radlu pruszymy nutmeg lub imbir. Pozwalamy podsmarzyc sie minutke, nastepnie wrzycamy zimniaka i marchewke, mieszamy i "stirfyujemy" jak juz jest al-dente, dorzucamy mango, poimeiszkmay 2 minutki, nastepnie mozna dodac troche wody przegotowanej, ale nieduzo. doprawiamy sola (lub sosem sojowym) i czerwona papryka Smacznego Mozna serwowac z ryzem, i innymi kaszami Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Mango, slodki ziemniak i marchewka 21.04.06, 15:22 liley11 napisała: > Danie mojej tworczosci kulinarnej, troche egzotyczne, lekkie: > > Slodki ziemniak kroimy w kostke > Mango tudziez w kostke > marchewke w slupki > > do tego: czosnek rozdrobniony (jesli ktos lubi) > czerwona papryka > sol > szczypta nutmeg lub starty swiezy imbir > oliwa > > na oliwe na glebokiej patelni lub w radlu pruszymy nutmeg lub imbir. Pozwalamy > podsmarzyc sie minutke, nastepnie wrzycamy zimniaka i marchewke, mieszamy i > "stirfyujemy" jak juz jest al-dente, dorzucamy mango, poimeiszkmay 2 minutki, > nastepnie mozna dodac troche wody przegotowanej, ale nieduzo. doprawiamy sola > (lub sosem sojowym) i czerwona papryka > > Smacznego > > Mozna serwowac z ryzem, i innymi kaszami Przepis bardzo ciekawy. Jednak ta diete wyklucza ziemniaki, mango, no i ryż... Ale za "kilka kilo" sobie zrobie :-) Odpowiedz Link
minisufka Re: Link do dan warzywnych: 21.04.06, 14:50 swietna stronka! wkleje sobie do ulubionych :)) z tego wszystkiego jeszcze polubie gotowanie.... ach, dieta, dieta :)) Odpowiedz Link
minisufka szpinak.... 21.04.06, 14:52 no za chiny mi nie wychodzi! kupuje taki zamrozony i nie umiem go doprawic ani z jogurtem naturalnym (to jeszcze sprzed diety) ani bez jogurtu. lamaga kuchenna jestem, mowilam :/ Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: szpinak.... 21.04.06, 15:21 minisufka napisała: > no za chiny mi nie wychodzi! > > kupuje taki zamrozony i nie umiem go doprawic ani z jogurtem naturalnym (to > jeszcze sprzed diety) ani bez jogurtu. > > lamaga kuchenna jestem, mowilam :/ Dajesz taki rozdrobniony mrożony szpinak na patelni i czekasz aż się rozmrozi. Mieszasz, dorzucasz kilka ząbków rozdrobnionego czosnku (zależy ile lubisz), można trochę posolić (szczypta raczej nie powinna zaszkodzić). Możesz "zabielić" odrobiną mąki wymieszanej z wodą (mieszać szybko, aby się kluchy nie zrobiły). Na koniec dodajesz całe jajko i mieszasz jak jajecznicę. Ze względu na tą mąkę i jajko nie jest to aż tak bardzo dobre na początkową fazę diety. Odpowiedz Link
minisufka do natalii 21.04.06, 18:06 dzieki, natalia. tak robilam - ten niezabielony niczym i wyszedl okropny - wrzucilam juz 2 razy. a ty juz na wyspach jestes? bo mnie strasznie ciekawi co twoj ukochany powie jak cie zobaczy :))) Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: do natalii 21.04.06, 20:37 minisufka napisała: > dzieki, natalia. tak robilam - ten niezabielony niczym i wyszedl okropny - > wrzucilam juz 2 razy. To zabielaj - łyżeczka mąki chyba nie zaszkodzi :-) > a ty juz na wyspach jestes? bo mnie strasznie ciekawi co twoj ukochany powie > jak cie zobaczy :))) W srodę :-) tak w ogóle to wiele u mnie zmian, więc z pewnoscią mnie nie pozna. Na priv (na ten adres minisufka) wysłałam Ci adres bloga. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
leggetta blog 21.04.06, 21:24 Natalia, czy dobrze rozumiem ze piszesz publicznie dziennik? mozesz podac adres? Odpowiedz Link
minisufka pyszne i szybkie stirfry 22.04.06, 12:42 to w zasadzie nie jest jakis super-przepis, raczej pomysl, bo z tym czasem kiepsko jak przyjdzie do przygotowywania warzyw po raz senty :)) potrzebujemy w rownych mniej wiecej ilosciach (wszystko na oko) - kabaczek lub cukinia - pasternak (korzenne, wiec mozna :) - papryka czerwona (dla ladnego koloru, ale moze byc kazda inna- jak kto lubi) - oliwki zielone (z czarnymi pewnie tez byloby pyszne) + do smaku przyprawy ostre (ja dalam spice-it-up, ktore znalazlam w sainsbury's + pieprze cayenne strasznie ostry) + wok lub woko-podobna patelnia, lub jakas inna dobra patelnia (ja robilam na takiej woko-podobnej :) wszystko lekko podsmazyc (na lyzeczce oliwy), na koncu dodac oliwki i troche zalewy spod oliwek (zeby sie ladnie poddusilo, a nie spalilo :) doprawic do smaku (moim zdaniem im ostrzejsze tym lepsze :)) mniam mniam :))) Odpowiedz Link
minisufka karczochy i baklazan.... 22.04.06, 17:18 kupilam i nie wiem co z nimi zrobic..... any ideas???????? moga byc razem, moga byc osobno - byle warzywnie :)) Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: karczochy i baklazan.... 22.04.06, 17:39 minisufka napisała: > kupilam i nie wiem co z nimi zrobic..... > > any ideas???????? > > moga byc razem, moga byc osobno - byle warzywnie :)) Wejdź w Galerię Potraw (forum Kuchnia), wpisz w wyszukiwarkę, bo coś mi się kojarzy, ze chyba niedawno był przepis na karczochy. A bakłażana robię tak (ale to nie jest dietetyczne!!!): 1. Bakłażana kroimy wzdłuż, na plastry szerokości ok 1 cm, grubo solimy i odstawiamy. 2. Po ok godzinie odlewamy wodę, płuczemy plastry i odsączamy na ręczniku. 3. Bakłażany smażymy do miękkości na rozgrzanej oliwie z oliwek, potem odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym (i to dlatego nie jest to danie dietetyczne) 4. Na rozgrzanej oliwei smażymy wiórki cebuli i duuużą ilość rozdrobnionego czosnku. Potem dodajemy puszkę/dwie obranych pomidorów. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. 5. Bierzemy naczynie żaroodporne, na dno kładziemy wartwę bakłażanów, na nie sos pomidorowy, znowu bakłażny, znowu sos itd. 6. Na wierzch posypujemy startym serem i do nagrzanego piekarnika na ok 30 min. Odpowiedz Link
natalia.brzeska karczochy bardzo dietetycznie 22.04.06, 17:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38777732&a=38777732 (ale bez tych ziemniaków :-) I jeszcze jeden: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24746921&wv.x=1&v=2&s=0 (bez tego masła i bułki tartej) Odpowiedz Link
aniaheasley Re: karczochy bardzo dietetycznie 23.04.06, 10:23 Natalia, taka prosba (troche sie boje interwencji forumowego biura czystosci jezyka, ale nic) - czy w przypadku warzyw dziwnych moglabys podawac tez angielskie nazwy? Wiem, ze nie tylko ja w tym gronie nie wiem co to sa karczochy, co do baklazanow tylko sie domyslam. Odpowiedz Link
minisufka Re: karczochy bardzo dietetycznie 23.04.06, 10:30 aniaheasley napisała: > Natalia, taka prosba (troche sie boje interwencji forumowego biura czystosci > jezyka, ale nic) - czy w przypadku warzyw dziwnych moglabys podawac tez > angielskie nazwy? Wiem, ze nie tylko ja w tym gronie nie wiem co to sa > karczochy, co do baklazanow tylko sie domyslam. -----------> co prawda nie jestem natalia, ale ja zaczelam watek z karczochami, wiec: karczochy - artichoke baklazan - aubergine (moze byc to tez eggplant, ale tutaj zawsze widze tylko jako aubergine) Odpowiedz Link
dariazv Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 23.04.06, 00:29 robilam dwa razy warzywka-za kazdym razem inna mieszanka.Nie mam duzej zamrazary wiec urzywam swierzynek...bylo pyszne.tylko ciekawe czy mi sie nie znudzi...Zobaczymy.Moj M nie protestuje ba nawet oswiadczyl ze moze je jesc codziennie.Tylko jak by ryba tez raz w tygodniu lub 2 byla to by byl szczesliwy. Mam pytanko - czy moge podlewac warzywa woda w czasie duszenia/smazenia? Tak robilam bo by mi sie przypalilo... Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 23.04.06, 09:46 dariazv napisała: > > Mam pytanko - czy moge podlewac warzywa woda w czasie duszenia/smazenia? Tak > robilam bo by mi sie przypalilo... Oczywiście :-) Odpowiedz Link
natalia.brzeska Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 23.04.06, 12:52 jagienkaa napisała: > ale wodą beztłuszczową;))) rotfl :-)))) Odpowiedz Link
dariazv Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 24.04.06, 01:47 dzieki natalia.Wolalam sie upewnic bo z tymi dietami to roznie bywa.Znam taka w ktorej mozna np. jesc pod dostatkiem surowa marchewke ale gotowanej juz nie, czy tez taka gdzie mozna jesc makaron i ryz ale tylko ugotowane w odpowiedni sposob... Odpowiedz Link
medime Re: Dieta warzywna - PRZEPISY 10.12.21, 10:22 Ja polecam planetapierogow.pl/korzystne-dzialanie-diety-owocowo-warzywnej/ efekty są naprawdę fajne. Odpowiedz Link