aniatko2 15.01.07, 21:36 czy ktos wie cos czy w arnhem sa msze swiete po angielsku (lub po polsku;))? lub gdzie mozna takie informacje uzyskac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mad_die Re: msza w ARNHEM 15.01.07, 22:07 Tutaj masz linka do stronki z polskimi mszami w całej Holandii: www.pmkamsterdam.nl/NL/Msze_nl.htm Co prawda księża już się pozmieniali, ale godziny mszy takie same :) Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: msza w ARNHEM 15.01.07, 23:04 A guzik prawda Mad_die. Zmienili sie ksieza, przybyla parafia, msze sa w nowych miastach. Pelne informacje na stronach poszczegolnych parafii Polskie parafie w Holandii Parafia NMP Gwiazdy Morza Rotterdam ks. proboszcz Bartłomiej Małys S.Chr. Beukelsdijk 177 3022 DG Rotterdam tel. (010) 477 00 66 www.parafia.nl/ Parafia NMP Częstochowskiej w Archidiecezji Utrecht ks. proboszcz Tadeusz Kozieński S.Chr. Kerkhoflaan 17 6741 BN Lunteren tel. 0318-482728, 06-44210293 fax 0318-486272 tkozienski@hotmail.com www.parafiapolska.nl Polska Misja Katolicka Limburgia i Brabancja ks. Krzysztof Obiedziński S.Chr. Dempseystraat 68 6135 CJ Sittard tel. (046) 452 58 08 krzysztof.obiedzinski@polskaparafia.nl www.polskaparafia.nl/ Polska Misja Katolicka p.w. Ducha Świętego Amsterdam ks. Sławomir Trypuć S.Chr. Steinerbos 173 2134 JW. Hoofddorp tel/fax: (023) 562 33 72 e-mail: s.trypuc@pmkamsterdam.nl e-mail Misji: info@pmkamsterdam.nl www.pmkamsterdam.nl/ Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 16.01.07, 08:51 ja tylko nie polecam tamtejszych mszy katolickich. Chyba ze ja trafilam do takiego kosciola. Zwie sie rzymsko-katolicki, ale msze odprawiaja kobiety... Odpowiedz Link
aniatko2 Re: msza w ARNHEM 16.01.07, 09:43 kingadpl napisała: > ja tylko nie polecam tamtejszych mszy katolickich. Chyba ze ja trafilam do > takiego kosciola. Zwie sie rzymsko-katolicki, ale msze odprawiaja kobiety... eh dziwne to troche... w kazdym razie dziekuje wszystkim za odpowiedz Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 16.01.07, 18:14 bardzo dziwne... wiec dlatego nie polecam. Albo ja trafilam na taki kosciol... Odpowiedz Link
agnieszkaela Re: msza w ARNHEM 16.01.07, 19:15 A co macie przeciwko kobietom na oltarzu? Zreszta, na pewno nie odprawialy mszy, tylko nabozenstwo, albo moze fragmenty mszy. Odpowiedz Link
aniatko2 Re: msza w ARNHEM 17.01.07, 08:59 niegdy nie bylam na takim nabozenstwie dlatego wydalo mi sie to dziwne... nie wiedzialam o tym ze w kosciele katolickim w holandii jest taki zwyczaj Odpowiedz Link
bebeka Re: msza w ARNHEM 16.01.07, 22:00 Nie wierze, ze w kosciele rzymsko-katolickim Msza sw. byla odprawiana przez kobiete, nawet w Holandii. Zakladam, ze znana Ci jest istotna roznica miedzy Msza sw. (Eucharistieviering, Heilige Mis) a nabozenstwem Slowa i Komunii sw. (Woord- en Communieviering). Temu ostatniemu rzeczywiscie czesto przewodnicza (w kosciolach rzymsko-katolickich) w Holandii kobiety (pastorale werkers, pastors), ale nie maja one swiecen kaplanskich, wiec przez to nie moga odprawiac Mszy sw. Moze trafilas na nabozenstwo jakiegos innego wyznania, ktorego wiernym kosciol rzymsko-katolicki udostepnil tylko swoje pomieszczenia? Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 17.01.07, 09:44 moze, nie zaprzeczam. Na kosciele, podobnie jak i w gazecie bylo napisane, ze w kosciele rzymsko-katolickim, sw Dionizosa jest msza w niedziele o 9.30.... Wiec kiedys sie wybralam na cos takiego i zwatpilam. Kobiety przy oltarzu sobie staly, bylo podniesienie, i czesc innych elementow mszy katolickiej. Do komunii szli wszyscy... Ale nie bede sie upierac, ze to rzeczywiscie calkiem katolicki kosciol. Kierowalam sie tym co bylo napisane w gazecie i na kosciele... Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: msza w ARNHEM 17.01.07, 17:46 Teraz nie chodze do kosciola ale kiedys chodzilem i tez kobiety odprawialy msze i bylo to w kosciele rzymsko katolickim. Bez zezwolenia wladz koscielnych za to za wiedza i zezwoleniem rady parafialnej.Rady parafialne maja w parafich holenderskich olbrzymia i decydujaca sile. To one przyjmuja do pracy ksiedza. przyjelo sie to za protestantami. Osobiscie nic przeciwko kobietom ksieza nie mam. Dlaczegoz by nie.Dlaczego kobiety sa dyskryminowane a ksieza homoseksualisci tolerowani.Wszyscy powinni byc rowni w kosciele rowniez.No ale to taki moj glos z poza nawiasu. Sorry ! Polska-Holandia Album Polska-Holandia Odpowiedz Link
bebeka Re: msza w ARNHEM 17.01.07, 20:05 Jesli byla to "msza" odprawiana przez kobiety w kosciele rzymsko-katolickim, to byla ona po prostu niewazna. A wszystkich pracownikow kosciola rzymsko-katolickiego w Holandii zatwierdza ostatecznie (podobnie jak w Polsce) miejscowy biskup, ktory moze zasiegnac wczesniej opinii rady parafialnej. Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 18.01.07, 09:01 z tego co sie orientuje, to Watykan ma powazny problem z katolikami holenderskimi. Dlatego ja przestalam chodzic na msze katolicka w Holandii. Nie ma sensu... A dziekowanie podczas mszy sloncu ze swieci uwazam za animizm... Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: msza w ARNHEM 18.01.07, 09:32 Kilka lat temu wedrujac plaza bylem przypadkowo na protestanckim nabozenstwie nuddystycznym , w naturze na plazy dla nuddystow na Schiemonnikoog, to bylo bardzo pouczajace wydarzenie,wedlug zasady -Jakiego mnie Boze stworzyles takiego mnie masz!Morze ,wiatr ,natura i goli ludzie spiewajacy psalmy Bogu. Dlaczego nie ! Przed Bogiem nie ma co ukrywac ! -- Polska-Holandia Album Polska-Holandia Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 18.01.07, 09:42 :D:D a to dobre! W koncu mozna bylo sobie ocenic to i owo :))) Odpowiedz Link
tijgertje Re: msza w ARNHEM 19.01.07, 00:49 Calkiem mozliwe, ze to katolicki kosciol, ale podniesienia chyba nie bylo. Tak samo, jak i innych elementow MSZY SW. Tak jak napisala bebeka. Nastepnym razem sprawdz, czy pisze "Eucharystieviering". Na poczatku tez mialam podobne watpliwosci, ale jakies 2 lata pracowalam w kosciele i nauczylam sie dostrzegac roznice w nabozenstwach. Problem jest w tym, ze tu po prostu brakuje ksiezy. Od nas jednego biskup zabral ponad rok temu do wiekszej i bardziej aktywnej parafii, no i mamy 2 pastorale medewerkers na 4 parafie. Pelna msza jest 1, gooora 2 w miesiacu, jak sobie skads ksiedza pozycza. U mnie i tak jest niezle, bo mamy nabozenstwa w niedziele, 2 koscioly maja tylko w sobote wieczorem. No niestety, jest nieciekawie z tutejszym Kosciolem:-( Ostatnio nawet w gazetce okolicznej czytalam, ze ludzie maja waty, ze na Kosciol musza placic. W ubieglym roku bylo to jeszcze dobrowolne, teraz kazda rodzina, ktora w jakikolwiek sposob korzysta z "uslug" parafii musi placic 80E rocznie. W sumie slusznie, bo budynki kosztuja, diakonow tez trzeba utrzymac a niby za co? Na skladke po 50centow wrzucaja... Tylko ze slub czy chrzest to nagle sobie w kosciele chca urzadzac. Jest jak jest, zawsze mowilam, ze jest Kosciol Rzysko- Katolicki, i Holendersko-katolicki... Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 19.01.07, 16:02 bede sprawdzac, ale skutecznie mnie to zniechecilo... niestety. Poza tym faktycznie brakuje w Holandii ksiezy. Paradoksalnie sa wysylani do najodleglejszych miejsc swiata, a w cywilizowanej Holandii ich brakuje.. Odpowiedz Link
bebeka Re: msza w ARNHEM 19.01.07, 20:06 No, ja sie wcale nie dziwie, ze nie chca pracowac w tej "cywilizowanej" Holandii a wola np. w afrykanskim buszu... A wysylac to teraz raczej chyba nie ma kogo do tych naodleglejszych miejsc swiata; czasy, kiedy Holandia wysylala najwiecej misjonarzy wsrod wszystkich innych krajow juz dawno minely. Teraz sama stala sie niestety krajem misyjnym. Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: msza w ARNHEM 19.01.07, 21:59 Przepraszam ze sie jeszcze troche powymadrzam.Drogie Panie , nie zapominajcie ze prawie do konca XIX wieku rzymski katolicyzm byl religja w Holandii zakazana.Kalwinisci przesladowali katolikow przez kilkaset lat , wiec naprawde nalezy sie im szacunek ze wytrzymali w wierze pomimo faszystowskich wrecz przesladowan.Po emancypacji kalwinisci dali kosciolowi rzymsko katolickiemu tyle wolnosci ile chcieli dac, czyli prawnie urzadzili go na wzor i podobienstwo swoje.Faktem jest ze kosciol katolicki i jego rady parafialne sa opanowane przez skrytych kalwinistow , stworzyli oni taki rodzaj piatej kolumny, dlatego tez papiez oglosil holandie obszarem misyjnym bo Rzym chcialby aby wlasnosci koscielne do niego nalezaly a nie do obywateli, jak to jest w Holandii. Pisze to wszystko tak tytulem wyjasnienia skomplikowanej sytuacji w jakiej znajduje sie kosciol w NL. Odpowiedz Link
kingadpl Re: msza w ARNHEM 20.01.07, 15:40 nie znam dokladnej historii jaka byla w Holandii na tle religiknym, ale bardzo drazni mnie podejcie niektorych Holendrow-kalwinistow do katolikow. Mialam przypadki, kiedy z pelna swiadomoscia wysmiewano sie z katolikow w Holandii. Niestety, nie ma ich kto poprowadzic, wiec musza sobie sami radzic... Stad takie a nie inne msze katolickie. Odpowiedz Link