Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

04.03.08, 10:34
Witam wszystkich bardzo serdeczie. Jestem tu dopiero od dwóch miesięcy i na początku muszę przyznać, że wasze forum okazało sie bardzo przydatne zarówno dla mnie jak i moich nowych znajomych, którzy tu też się ostatnio przeprowadzili. Wielkie dzięki od nas wszystkich. Mam takie małe pytanie... czy ktoś z was robił w Eindhoven prawo jazdy? Może możecie podpowiedzieć jak to tu wyglada i ewentualnie polecić szkołę nauki jazdy (niestety dzieki układom korupcyjnym w Polsce ten temat u mnie kuleje bo nie chciałam dać w łapę egzaminatorowi). Z góry dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mysza_33 Re: Prawo jazdy 05.03.08, 10:10
      Bogusia, ja nic nie wiem, ale mam znajomych, którzy właśnie robili, bo musieli.
      Po pół roku pobytu ich prawo jazdy stało się nie ważne, bo nie są z uni. Ale nie
      wiem, kiedy będę miała okazję ich zapytać. Może ktoś z Polaków robił też? Może
      ktoś się odezwie?
      I witam Cię gorąco na forum, cieszę się, że jest dla ciebie przydatne :)
      Chciałabym, by takie było, bo ktoś kiedyś nauczył mnie, że ja dziś Tobie pomogę,
      a ktoś inny mi jutro ;-)

Mysza
    • mad_die Re: Prawo jazdy 05.03.08, 22:11
      Polecić szkoły nie polece, ale powiem, jak to wyglada.
      Trzeba sie zapisac na kurs, teoretyczny i praktyczny (koszt zalezy od dlugości trawania kursu i tego, ile jazd potrzebujesz, ale tak koło 1000 euro to spokojnie mozna liczyć).
      Po zdaniu wewnetrzego egzaminu teoretycznego i praktycznego mozna udac sie na egzamin do osrodka egzaminacji kierowców. Tam zdaje się teorie i praktyke - tylko miasto, nie tak jak w PL "placyk".

Ciekawostka - w samochodzie, podczas egzaminu oprocz egzaminatora jedzie rowniez nauczyciel ;)

Oczywiscie nalezy doliczyc opłaty w osrodku egzaminacyjnym (nie powiem teraz kwot, bo to nie ja zdawałam, ale jak chcesz wiedziec konkretnie, daj znać), oplate za prawo jazdy, zdjecie itp.

WIecej info na priva.
      • flucha Re: Prawo jazdy 06.03.08, 09:41
        Mad_die nie wiem jak jest teraz w Polsce, ale nascie lat temu (ło
        Jezu) to rowniez siedzial ze mna nauczyciel i egzaminator a oprocz
        placyka, mialam miasto do objechania prawie na okolo:)
      • mysza_33 Re: Prawo jazdy 06.03.08, 21:41
        Ja do palcyka nic nie mam, choć w Pl oblewali na tym do przesady... Jak zdawałam
        też się musiałam nieźle najeździć i po mieście.
        Akurat placyk uważam jednak za dobrą wprawkę, w dzisiejszych czasach, gdzie
        wszędzie ciasno i trzeba się wciskać z samochodem... A Holendrzy naprawdę
        beznadziejnie parkują, a bokiem to już totalnie, jakby mieli 2 razy większy
        samochód niż w rzeczywistości mają. Niestety, ale przydałoby im się takie
        manewrowanie na placyku ;-)

Mysza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka