Dodaj do ulubionych

Design Academy

20.06.09, 19:49
Chcialam sie z Wami podzielic informacja, jaka wlasnie przeczytalam w 'Zondags Nieuws' na temat Design Academy.
Otoz, 12 zagranicznych studentow domaga sie od tej szkoly/uczelni odszkodowania. Sadzili, ze po jej skonczeniu otrzymaja tytul mgr (Master of Arts), jednak ta placowka nie ma prawa do wydawania tytulow naukowych. Na dyplomie jest napisane Master of Design, co nie jest zadnym tytulem naukowym. W gre mialo wchodzic nawet 50,000 euro odszkodowania. Sad w Den Bosch zawyrokowal na korzysc studentow, ale szkola odwolala sie do sadu najwyzszego(nie ma jeszcze wyroku). Rzecznik prasowy szkoly skomentowal, ze studenci/uczniowie powinni byc lepiej zorientowani, poniewaz wszyscy wiedza iz Design Academy to placowka hbo (cos jak nasz lecencjat ale tez nie do konca), a nie uniwersytet.
Obserwuj wątek
    • margott89 Re: Design Academy 21.06.09, 23:01
      ja we wrześniu zaczynam studia w DA, wlaśnie kurs hbo (4 lata). z tego co wiem,
      po ukończeniu ma się (coś jakby) licencjat, bo wielu studentów tej szkoły
      zdobywa potem tytuł magistra gdzie indziej bez kończenia dodatkowych studiów
      licencjackich. przyznam, że się nie orientuję dokładnie czy to jest dokładnie to
      samo co licencjat, ale wystarcza mi to, że daje takie prawa i mogę później
      zdobyć tytuł magistra gdzie indziej na normalnym, dwuletnim kursie na master's
      degree. ale wiem też, że sami studenci mówią, że w tej uczelni wartościowy jest
      tak naprawdę tylko ten kurs, a te, na które można iść później są zorganizowane
      tak na doczepkę. może mieli nadmiar kadry ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka