Dodaj do ulubionych

Kogo reprezentuje GP WO?

22.05.10, 21:17

Witam serdecznie.

I znów o mało mnie nie trafiło!, jak przeczytałem pytanie zasadnicze nowej
sondy zamieszczonej w elektronicznym wydaniu GP WO.

Czy miasto jest dobrze zabezpieczone przed powodzią?

O które miasto chodzi do cholery?

Chętnie bym się wypowiedział o JL, ale skoro sonda jest aż nad to ogólnikowa,
to przecież nie będę oddawał głosu sad Myślę, że pytanie jest spartaczone. Z
całym szacunkiem, ale myślę, że w ferworze walki, układał je, mało kompetentny
dziennikarz.

Jak pisała kiedyś nasza forumowa koleżanka www88www, nawet średnio
rozgarnięty człowiek wie, że na obszarze objętym poczytnością GP jest kilka
miast tj. Oława, JL i (chyba) Siechnice. Wszystkie trzy miasta w mniejszym,
lub większym, a właściwie niemal w jednakowym stopniu, są zagrożone powodzią.
Na dzień dzisiejszy, to wyłącznie w JL jest już pozamiatane na 100%. Woda
zalała to co miała zalać i pasuje sad Nie ważne kto jest burmistrzem i jaka
partia rządzi. Natura ma swoje prawa, a człowiek, dzięki swojemu rozumowi,
może jej tylko pomóc albo zaszkodzić? Moim zdaniem, na bazie obserwacji
własnych, człowiek zaszkodził siłom natury w JL. Na pewno nie pomógł. Oława
może jeszcze być podtopiona (słabe wały w Lipkach) Siechnice podobnie (słabe
wały w Siedlcach i Kotowicach + piętrząca się woda na nasypie kolejowym
Siechnice - Czernica).

Ja natomiast, będąc w komfortowej sytuacji, bo już nie muszę obawiać się o
poziom wody w JL, nadal nie wiem jakiemu z wymienionych miast oddać swój
JL-cki głos?

Dlatego nie głosuję sad

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • czarny.beduin Re: Kogo reprezentuje GP WO? 22.05.10, 21:37
      Szkoda nerwów. Dla niektórych powiat to Oława, gmina Jelcz-Laskowice to osiedle
      SM, a jak rzuciłem okiem na TV to Polska skurczyła się dziennikarzom do Warszawy.
    • j.laskowice Re: Kogo reprezentuje GP WO? 22.05.10, 21:40
      Ta gazeta reprezentuje Oławę. 80% artykułów dotyczy tego miasta. Staram się tej
      gazety nie kupować.
    • koch-111 Re: Kogo reprezentuje GP WO? 22.05.10, 21:59
      Mikoj doszukałem się w twej wypowiedzi pierwszej ogólnikowej próby oceny tego co
      się stało w Jelczu "woda zalała to co miała zalać i pasuje". Czy już zaczynamy?
      Zresztą zdanie to chyba będzie najkrótszą i trafną jednozdaniową oceną naszej
      powodzi w skali mikro. Proponuję, gdy już dojrzejemy do tego rozpocząć dyskusję
      właśnie od tej tezy sad
      • mikoj50 Re: Kogo reprezentuje GP WO? 22.05.10, 23:13
        Witam serdecznie.

Właściwie, to każdy z przedmówców ma swoją rację sad W końcu, czy nam się to
        podoba, czy nie, żyjemy w czasach demokracji, dlatego każdy z nas ma prawo do
        korzystania z dobrodziejstwa jakie ona zapewnia. Dlatego zarówno ja, jak i inni
        zwykli zjadacze chleba, powinniśmy umiejętnie, bo umiejętnie, ale z tego
        dobrodziejstwa korzystać wink

Czy jesteśmy zaściankiem Oławy? - nie wiem i nigdy się nad tym nie
        zastanawiałem. Zapewne były czasy, kiedy niektórzy mogli tak myśleć. Jestem
        przekonany, że obecnie, nie ustępujemy zbyt wiele Oławie. Nasza strefa
        ekonomiczna (mam na myśli firmy powstałe za czasów burmistrza BŚ) niczym nie
        ustępuje oławskiej, a prawdę mówiąc, to zauważalny wzrost ilości znaczących firm
        był swego czasu bardziej zauważalny u nas, niż w Oławie. Cicha rywalizacja
        zawsze istniała, jednak jeżeli taka rywalizacja ma służyć czemuś dobremu, to
        niech istnieje.

Dokąd sięgnę pamięcią, to od kiedy istnieje GP WO, zawsze ją kupowałem. Niemal w
        każdym wydaniu znajdę coś dla siebie. Nie ukrywam jednak, że od kiedy rozwinęły
        się media elektroniczne, ze swoją łatwością dostępu, to wydanie papierowe stało
        się mniej atrakcyjne, przynajmniej dla mnie. Dzisiaj, to może bardziej siła
        przyzwyczajenia, niż rzeczywista potrzeba, kieruje mną przy zakupie papierowej
        GP. Cóż, w końcu to właśnie na tym forum jakiś czas temu nazwano mnie
        tradycjonalistą, więc może niech tak już zostanie smile

Masz zupełną rację Koch-111, że prędzej, czy później będziemy musieli
        ostro, aczkolwiek szczerze i sprawiedliwie ocenić akcję przeciwpowodziową, która
        był prowadzona na naszym terenie. Jestem przekonany, a zarazem boję się nieco
        tej oceny, ponieważ może się okazać, ze urzędnicy biorący grubą kasę z tytułu
        nadzoru mogą okazać się mniej kompetentni od nas, czynnych obserwatorów życia,
        jakie się toczy wokół nas. Mnie zastanawia coś zupełnie innego, mianowicie
        wybory tuż, tuż. Obecna władza odpłynie niemal równocześnie z falą powodziową i
        jej skutkami. Przyjdą następni, którzy będą chcieli wciskać kit, że skoro powódź
        1000 czy 100 lecia, to dajmy spokój sad Niech się martwią inni. Tymczasem my,
        zwykli forumowicze, niejednokrotnie mamy bogate doświadczenie życiowe połączone
        z płynącą z tego tytułu wiedzą i znów nikt nie zechce skorzystać z naszych
        doświadczeń, spostrzeżeń i przemyśleń.
        Na pewno z przyjemnością zabiorę głos w dyskusji podsumowującej obecne działania
        p.pow. w naszej gminie. Chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Myślę
        jednak, że dla większej przejrzystości tematu, dobrze będzie rozpocząć nowy
        wątek, który pozwoli uporządkować dyskusję w tym temacie.

Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka