Dodaj do ulubionych

Kontrole skarbówki

21.12.10, 09:26
Wszyscy wiemy ,ze w naszej gminie jest wielu , którzy pracują "na czarno" nie płacąc żadnych podatków ani składek . Słyszałem ,ze od nowego roku w naszej gminie będą bardzo ostre kontrole skarbówki nastawione na tych co pracują lub zatrudniaja "na czarno"
Obserwuj wątek
    • matejkoo Re: Kontrole skarbówki 21.12.10, 09:43
      Eh, rząd dowala podatki, ludzie mają do 10-tego i nie odkładają bo nie mają z czego... a oni robią kontrole... mnie nie dziwi czarna strefa.
      • katjamd Re: Kontrole skarbówki 21.12.10, 10:16
        A mnie dziwi czarna strefa. Dlaczego jedni bogacą się kosztem innych? A co by było gdyby wszyscy pracowali na czarno? Komu rząd " dowalałby " podatki? Wygląda na to, że tylko głupcy je płacą, a cwaniaki " kiwają " rząd i społeczeństwo. Do egzekwowania podatków powinna być stworzona policja podatkowa, a nie jakaś tam skarbówka, której jak widać niewielu się boi. Nie płacenie podatków powinno być czynem nagannym, potępianym przez społeczeństwo, a nie wyrazem przedsiębiorczości i zaradności życiowej!
        • mieszkajacywpl Re: Kontrole skarbówki 21.12.10, 10:41
          W przypadku spraw społecznych liczą się "wielkie liczby". Państwo wie, ze wiekszość obywateli to "porządni i posłuszni ludzie" i nie w głowie im takie rzeczy jak praca na czarno lub unikanie podatków. Tacy honorowi obywatele też nie poniżą się, żeby pójść np. prosić o zasiłek, ale wolą iść do legalnej pracy. I faktycznie. takich ludzi jest wciąż jeszcze większość w społeczeństwie. Niestety z kazdym pokoleniem coraz wiecej młodych ludzi patrzy na swoich rodziców, dziadków i otaczającą ich rzeczywistość prawną i stwierdza, że taka "honorowa postawa" w ogóle się nie kalkuluje w dzisiejszych czasach. Po co legalnie pracować i zakładać rodzinę oraz co się z tym wiąże płacić bardzo wysokie podatki, skoro obiektywnie o wiele łatwiej żyć na przykład w związku nieformalnym, pobierać z tego powodu socjalne pieniądze gdzie się da i jeszcze sobie na boku na czarno nieźle zarobić, albo na 3 miesiace pojechać 'do anglii". Tak jest po prostu łatwiej/prościej wielu ludziom żyć. Tym bardziej, że na przykład życie w zwiazkach nieformalnych jest już dobrze przyjete i wiekszość nie widzi w tym nic złego.
          Z kazdym pokoleniem przybywa więc coraz więcej ludzi, którzy nie przyjmują tradycyjnych ról społecznych (bo nie widzą w tym sensu i interesu). Poczucie odpowiedzialności za siebie i za rodzinę rozumiane w klasycznym znaczeniu jest takim ludziom już zupełnie obce.

• mgr_ekspert_specjalista Re: Kontrole skarbówki 21.12.10, 13:46
          Tym razem się z Tobą całkowicie zgadzam, katjamd. Czarna strefa to około 25% naszego społeczeństwa (nie pytajcie o link, tę informację mam z wykładów z ekonomii). W normalnym kraju nie do pomyślenia i to nie tylko dlatego, że u nas nie ma pracy, ale też dlatego, że w Polsce ciągle istnieje przyzwolenie społeczne na tego typu "kiwanie" systemu (nie, nie znienawidzonej skarbówki, jak to wielu cwaniaczków myśli, ale nas - społeczeństwa płacącego podatki). U nas taki, co się wymiguje od płacenia, jest określany jako "zaradny" i mówi się o nim "że dobrze kombinuje, nie da sobie w kaszę dmuchać" itp. Chyba jeszcze tylko w naszym dzikim kraju takie zachowanie nie tylko nie budzi zgorszenia, ale nawet podziw dla człowieka, który potrafi "olać system". Najdziwniejsze jest to, że właśnie Ci, którzy tak mu przyklaskują, sami nie czują się pokrzywdzeni przez niego, wszak to z ich podatków ten człowiek ma dostęp do świadczeń zdrowotnych, a jego dziecko np. chodzi do przedszkola. W krajach zachodnich, a zwłaszcza w Niemczech, taki człowiek jest po prostu słusznie uważany za oszusta, jest na marginesie. Czarnej strefy tam prawie nie ma (mówię o obywatelach, nie imigrantach).
          Zgadzam się z katjamd, że powinna być stworzona policja skarbowa lub rozszerzenie kompetencji już istniejących organów, gdyż obecnie urzędy skarbowe niewiele mogą zdziałać z takim delikwentem.
          Do moich ewentualnych oponentów: praca jest, tylko trzeba chcieć pracować, nawet za te 1400 zł "na taśmie", tyle tylko, że niektórzy nie mają honoru i poczucia godności, zamiast pracować za najniższą stawkę, wolą iść do MOPS-u. Niektórzy udają "niezaradnych życiowo" jeśli chodzi o szukanie pracy, natomiast są doskonale zorientowani i zaradni co do form udzielania pomocy przez opiekę, terminów, dokumentów itp. Przekazują to w genach swoim dzieciom, które od małego wiszą na klamkach w MOPS-ie. Są rodziny, w których już trzecie pokolenie jest utrzymywane przez państwo. Żądają socjalu, bo im się "należy". DO ROBOTY! Ale po co, nawet im się nie opłaca pracować, jak podliczą te wszystkie zasiłki i dorobią na czarno, to mają więcej niż najniższa krajowa.
          A co powiecie o ojcach w sile wieku, którzy specjalnie "zwalniają się" z pracy, przechodząc na czarną formę zatrudnienia, tylko po to, żeby komornik nie mógł im siąść na pobory i ściągnąć z nich alimenty na dziecko??? Bo ja słyszałam, że to "zaradny człowiek, który nie chce utrzymywać byłej żony".... Wszędzie poszedłby siedzieć za okradanie własnego dziecka, tylko nie w naszym chorym kraju...
          Są jeszcze tacy, co specjalnie żyją na "kocią łapę" albo specjalnie się rozwodzą, aby matka jako "samotnie wychowująca" dostała socjal na dziecko, albo punkty do przedszkola. Ich dziecko będzie miało więcej punktów i dostanie przedszkole, podczas gdy "samotna matka" nie pracuje lub dorabia na czarno, a dziecko małżeństwa pracującego normalnie i płacącego podatki przedszkola nie dostanie! Rodzice pracują, więc będą musieli wynająć nianię, która bierze więcej niż przedszkole...Nie dość, ze nie dostali, to jeszcze muszą wydać...to naprawdę zachęca do bycia uczciwym...
          Pewnie oglądaliście film dokumentalny "Arizona" z lat 90. Obejrzyjcie "Czekając na sobotę" z 2009r., a przekonacie się, jak niewiele się w naszym kraju "ruszyło". Czarna strefa żyjąca za nasze pieniądze trzyma się mocno smile
          • mieszkajacywpl Re: Kontrole skarbówki 21.12.10, 14:17
            Piękny tekst jednoznacznie negatywnie oceniający migających się od stereotypowego postępowania. Nasuwają sie jednak pewne pytania. Jaka jest "praprzyczyna" tego niezgodnego z prawem zachowania wielu. Najpierw musiało powstać jakieś prawo, które ludzie z jakiś powodów zaczęli omijać. Kto napisał prawo, które dla tak wielu ludzi jest "nieprzestrzegalne" i własciwie z jakich powodów wielu ludzi nie jest w stanie przestrzegać przyjętych procedur 9pomijam przypadki, że ktos nie chce płacic alimentów).
            Jest jeszcze jedna sprawa. Czy gdyby faktycznie udało się wytępić tzw. szarą strefę, to czy państwo by przetrwało..Być może bez tych dóbr wytwarzanych w tzw. szarej strefie państwo nie mogłoby funkcjonować. Ciekawe czy ktoś to dogłębnie analizował..?
    • serek5555 Re: Kontrole rencistów i emerytów 21.12.10, 11:05
      Powinni zrobić kontrole rencistów i emerytów.
      Osobiście znam parę osób, co mają takie świadczenia ... szkoda pisać.
      • subik Re: Kontrole rencistów i emerytów 21.12.10, 22:55
        i dobrze robią ze unikają!!!
        dopóki nie bedzie nizszych podatków to ch** im w d*** okradaja NAS!!! Paliwo po ile? no po il e wszystko? ciuchy tez maja zdrożeć o 30% !!! a w Anglii ciuchy juz sa tansze niz u nas szku***szlag trafia
        • koch-111 Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 08:09
          a nie przyszło ci człowieczku do głowy iż właśnie jedną z przyczyn tej "drożyzny" jest duża szara strefa. Gdyby, ci dorabiający płacili chocby ZUS to lekką ręka licząc nie trzeba byłoby dopłacać corocznie do zus-u tych kilkudziesięciu miliardów złotych. Szara strefa oczywiście ma wpływ na pkb ale... Tych co pracują na czarno nazywam poprostu ZŁODZIEJAMI !!!
          • mikoj50 Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 08:53

Witam serdecznie.

Dawno, dawno temu słyszałem następujący dowcip:

Dwóch młodzieńców wzięło na wspomnienia smile Pierwszy mówi z przekąsem: ja to byłem taki bystry, że jak miałem siedem miesięcy, to już chodziłem. Na to drugi: i to ma być bystrość? ja miałem trzy latka i jeszcze mnie nosili smile

Podobnie jest z innymi przejawami otaczającego nas cwaniactwa sad Zjawisko jest tak nagminne, że większość ludzi uważa takie zachowania niemal za normalne i nie ma żadnych oporów w chwaleniu się wszem i wobec o swojej "zaradności" życiowej. Prawda niestety jest taka, że na tych wszystkich "zaradnych" pracują zwykli, uczciwi ludzie, którzy nie mają możliwości robienia kantów lub po prostu nawet mając możliwości nie robią ich ze względów moralnych. Też jestem przeciwny wszelkim przejawom cwaniactwa, które rozpanoszyło się niemal wszędzie. Nie będę wymieniał w czym je widzę, ponieważ moje postrzeganie otaczającej nas rzeczywistości jest zbieżne z tym, które ładnie opisujecie w tym wątku smile

Czystość sumienia, jakie to piękne słowa, tylko kto z nas tak na prawdę ma je do końca czyste?

Swoją drogą, to trzeba też podkreślić, że łatwiej jest nam oceniać innych, podczas gdy sami nie zawsze jesteśmy w porządku smile

Pozdrawiam serdecznie.
            • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 09:27
              Dowcip genialny! We najlepszy możliwy sposób opisuje dwie przeciwstawne "filozofie zyciowe", z których jedna dominuje coraz bardziej, a druga traci na znaczeniu...heh
        • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 09:46
          Kochany Forumowiczu. Możesz wypowiadać najbardziej dziwaczne poglądy, ale nie klnij. Swoje wulgarne słownictwo zachowaj dla siebie. A do nas zwracaj się zgodnie z regulaminem forum.
          • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 09:59
            nie czas żałować róż, gdy płoną lasy.. smile
          • surro-und Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 10:04
            Każdy donos nawet anonimowy jest przez skarbówkę skrupulatnie sprawdzany i jestem za anonimowym donosicielstwem , ponieważ nie toleruję złodziejstwa . Jeden musi wypruwać sobie żyły ,żeby zapłacić podatki , ZUS za siebie i za pracowników , koszta pomieszczeń a ten cwaniak 'na czarno' smieje się takiemu w oczy
            • mikoj50 Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 10:39

Witam serdecznie.

Trudno nie przyznać Ci racji Surro, jednak trzeba zauważyć (było już kiedyś o tym pisane na forum), że w naszym społeczeństwie istnieje duże uprzedzenie odnoszące się do wszelkiego rodzaju donosicielstwa sad Wiesz chyba, że bywają przypadki, kiedy najskrytsze donosy, stosowane w na prawdę słusznej sprawie, po ujawnieniu potrafią zniszczyć życie temu "uprzejmie donoszącemu". Dlatego nie zachęcam do stosowania takich metod. "Czarnych spraw", które powinny być piętnowane jest znacznie więcej. Dno moralne o którym piszemy jest znacznie głębiej niż jesteśmy w stanie sobie to wyobrazić sad Smutne ale prawdziwe.

Pozdrawiam serdecznie.
              • surro-und Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 11:18
                - Doniesienie obywatelskie uzyskało w Polsce pejoratywną konotację ze względu na bagaż doświadczeń historycznych z ostatnich dwustu lat, kiedy to współpraca z organami państwa była naganna. W niezawisłym demokratycznym państwie reakcja obywateli na nieprawidłowości jest cnotą
                Anonimy się lubi, tych, którzy donoszą - już nie.
                Trudno powiedzieć, jak oceniać donosy pisane do izb skarbowych, ale nawet Jan Paweł II powiedział, że niepłacenie podatków jest grzechem .

W Polsce nikt nie badał zjawiska donosicielstwa. Z pobieżnej analizy danych widać, że w Warszawie
                zjawisko to jest znacznie częstsze niż na przykład w Krakowie
                Najwięcej informacji od "zaniepokojonych obywateli" odbierają policja i urzędy skarbowe. - Otrzymujemy przynajmniej kilka donosów tygodniowo - przyznaje kierownik Działu Kontroli Urzędu Skarbowego - Podciągamy to pod "wnioski obywatelskie". Zdarzają się też listy podpisane, ale rzadko. Rozpatrujemy wszystkie, chyba że w piśmie brakuje konkretów, na przykład nie wskazano osoby, która miała się dopuścić wykroczenia. Ostatnią sprawą dotyczącą darmowego tankowania na pewnej stacji nie mogliśmy się zająć, gdyż informator nie wskazał konkretnej osoby.
                Zwykle ich autorami są sąsiedzi. Około 80 proc. podejrzeń okazuje się prawdziwych. Nie myli się też 70 proc. tych, którzy piszą o prowadzeniu nie zgłoszonej działalności gospodarczej.
                • mieszkajacywpl podatki a biblia..-podatki płacić trzeba! 22.12.10, 11:25
                  Twierdzisz, ze Jan Paweł II powiedział, że niepłacenie podatków jest grzechem. Być moze faktycznie tak powiedział. On mówił różne rzeczy. Jednak zwróć uwagę, że w biblii jest gdzieś powiedziane, ze sprawiedliwe podatki powinny byc nie większe niż 10%. Podatki wyższe jak 10% są według biblii niesprawiedliwe, bo niszczą społeczeństwo...
              • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 13:33
                I dzięki postawie " nic nie widzę, nic nie słyszę " dochodzi do tragedii, którym przy innej postawie można by zapobiec. Nie słyszymy płaczących bitych dzieci za ścianą, aż zostaną wyłowione z rzeki. Nie słyszymy i nie widzimy maltretowanych kobiet, aż wylądują w szpitalu pobite do nieprzytomności. Nie zauważamy dzieci jeżdżących w samochodach bez fotelików, aż zginą w wypadku. Nie widzimy ojca ciągnącego samochodem dzieci w kuligu, aż wpadną pod autobus. Nie widzimy molestowanych, przez ojców, seksualnie nastolatek, aż zajdą w ciążę i urodzą sobie córkę i siostrę w jednej osobie. Nie udzielamy pomocy komuś kto broni słabszego i dlatego ginie z rąk bandytów. Nie widzimy jeszcze setki różnych sytuacji w imię świętego spokoju. Ale jak świat ma być lepszy gdy boimy się, tylko tego, że ktoś powie o nas, że jesteśmy donosicielami.
                • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 13:46
                  Dramat..
                  a z drugiej strony - wyobrź sobie teraz odwrotną sytuację, że wszyscy na wszystkich cały czas donoszą, o wszystkim i na każdy temat. Czy umiesz sobie to w ogóle wyobrazić?
                  • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 13:53
                    Jeżeli to miałoby uratować choć jedno ludzkie istnienie to mogę to sobie wyobrazić. I nie nazywałabym tego donoszeniem, ale wrażliwością.
                    • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 23.12.10, 10:23
                      Trzeba zakazać jazdy samochodami - wiesz ile to istnień uratuje ?

Trzeba podchodzić do wszystkiego z rozsądkiem i umiarem - inaczej gdy będzie przyzwolenie społeczne na wprowadzanie coraz bardziej bzdurnych przepisów pod pozorem poprawy bezpieczeństwa może dojść do takich absurdów, że do samolotu pasażerowie będą wpuszczani tylko nago i po kontroli wszelkich "zakamarków" ciała.

Z drugiej strony zgłaszania oszustw podatkowych nie nazywałbym donoszeniem tylko zgłoszeniem kradzieży.
                      • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 23.12.10, 11:54
                        Oczywiście, ze "trzeba zakazać jazdy samochodami" ludziom bez wyobraźni, bo to na pewno wiele istnień uratuje. A o co Tobie chodzi z tą nagością w samochodzie i kontrolą wszelkich "zakamarków" ciała? No cóż każdy może mieć marzenia.
                        • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 25.12.10, 18:45
                          Ci z wyobraźnią też powodują wypadki, więc zakażmy wszystkim - no chyba, że uważasz się za odpowiednią osobę, która będzie stale "monitorować wyobraźnię".

Nawiązałem do kontroli przed lotem SAMOLOTEM - poczytaj co można wnieść na pokład a czego nie i pomyśl do czego to dąży ...
                          • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 26.12.10, 10:04
                            No nie mów, że masz ochotę przelecieć się samolotem z terrorystą " oblepionym " materiałami wybuchowymi bo jesteś zwolennikiem niezaglądania w zakamarki ciała i wnoszenia wszystkiego na pokład SAMOLOTU.
                            • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 27.12.10, 22:02
                              Obejrzyj proszę to:

www.youtube.com/watch?v=1QBIr-d1Wws
                              • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 28.12.10, 09:59
                                To wystąpienie w niczym nie zmienia mojego pytania do ciebie: czy masz ochotę wsiąść do samolotu z terrorystą, który nie będzie traktowany jak bydło i nie będzie obmacywany i prześwietlany? Miłego lotu!
                                • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 09:33
                                  Opdowiadam - oczywiście, że nie, dlaczego uważasz jednak, że zabezpieczenia sprzed 11.09 były w tym względzie nieskuteczne ?

Kiedy zdarzyło się to, że taki terrorysta faktycznie wsiadł do samolotu ?

Odpowiedz mi proszę czy Ty masz ochotę wsiąść z takim terrorystą do autobusu/tramwaju, windy, wejść do sklepu/kina/teatru/szkoły, stanąć w tłumie na placu itp. itd. ?

Ile razy nastąpiły wymienione przeze mnie przypadki ?

Jakie w związku z tym proponujesz rozwiązania w autobusie/tramwaju, windzie, sklepie/kinie/teatrze/szkole/pochodzie itp. itd. ???
                                  • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 10:38
                                    Masz chyba problemy z logicznym myśleniem. Skoro 11.09 terroryści weszli na pokłady samolotów to znaczy, " że zabezpieczenia sprzed 11.09 były w tym względzie nieskuteczne " ! I skoro nie chcesz lecieć z terrorystami to zaufaj, że proponowane metody zabezpieczenia przed tym mają temu zapobiec. Odpowiadając na dalsze twoje pytania: nie mam ochoty na żaden kontakt z terrorystami. I mam nadzieję, że odpowiednie służby nad tym czuwają. I nie zamierzam kwestiować żadnych metod, które mają na celu obronę przed terroryzmem. Choćby były nie wien jak bardzo uciążliwe.
                                    • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 11:24
                                      "przebudzony" odpuść sobie - w tym przypadku to nic nie da!
                                      • katjamd Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 12:10
                                        To trochę nieładnie, że gdy zabraknie argumentów mówisz "odpuść sobie". Takim samym "ograniczeniem swobód obywatelskich" jest ograniczenie dozwolonej prędkości do 140 km/godz, w przypadku gdy dysponujesz samochodem, ktory może jechać 240 km/godz. Może się to Tobie nie podobać, ale musisz się temu podporządkować.
                                      • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 14:40
                                        Ja nie odpuszczę bo to by oznaczało, że zostałem przekonany (w sumie to nie wiem czym, bo żadne kontrargumenty nie padły).

Poza tym obawiam się, że osoba pisząca "I nie zamierzam kwestiować żadnych metod, które mają na celu obronę przed terroryzmem. Choćby były nie wien jak bardzo uciążliwe. " albo jest już bezmyślnym narzędziem [ nawet do zabijania w ramach "wojny z terroryzmem" i każdy "atak uprzedzający" uzna za właściwy ] w rękach rządzących, albo jest bardzo dobrym "materiałem" na nie.

Pewnie podobnie ufni "metodom" byli Niemcy w 1939, a potem jakże gorliwi kapo w obozie nad którego bramą do dziś jest napis Arbeit Macht Frei.

katjamd - zastanów się kogo i co tak naprawdę popierasz swoją postawą - czy naprawdę uważasz, że inni zadecydują o Tobie lepiej niż Ty sama skoro nie zamierzasz "kwestiować żadnych metod," ?
                                        • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 15:19
                                          e tam, czasami nie ma się co ścierać. Niektórzy "śpią" tak mocnym snem, że się już nigdy nie przebudzą... ale próbuj, próbuj jeśli masz zdrowie! smile
                                    • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 29.12.10, 14:22
                                      Czy ci terroryści weszli jak to napisałaś "oblepieni materiałami wybuchowymi" czy raczej z "plastikowymi nożami" ???

Odpowiedz proszę na resztę pytań, które zadałem, bo widzę, że się od tego wymigujesz - czyżby brak argumentów potwierdzających Twoją "wizję świata" ?
          • mikoj50 Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 10:56

Witam serdecznie.

Katja, Subikowi się tylko tak wyrwało wink Nasz Kolega zazwyczaj nie używa takiego słownictwa, jakie dzisiaj mu się udało zaprezentować smile

Swoją drogą przyznasz, że w dzisiejszych czasach (przynajmniej niektórzy tak mówią) trudno o człowieka, który potrafi utrzymać nerwy na wodzy smile Jednym słowek, my Subikowi wybaczamy, a On więcej nie używa na forum słów ogólnie znanych jako obelżywe wink

Pozdrawiam serdecznie. smile
      • serek5555 Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 11:14
        Nowa ustawa może sprawić, że 60 tys. pracujących emerytów będzie musiało się zwolnić lub zrezygnować z emerytury. Chyba że prezydent Bronisław Komorowski jej nie podpisze. czytaj więcej
        • surro-und Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 11:27
          Rynek pracy w RFN otwiera sie dla Polaków w maju 2011 i nie ma zlituj się -młodzi zdrowi ludzie wyjada do pracy w Niemczech .Jak obliczają specjaliści liczba ta może siegać nawet 350 tys. Polaków !!
          Rząd szuka dla młodych Polaków miejsc pracy w Polsce , owszem i słusznie bo albo jestes na emeryturze albo rencie albo pracujesz a jeżeli pracujesz płąć ZUS pełny i będzie sprawiedliwie .
          • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 11:33
            a czy nie zastanawiałeś się kiedyś, że może należałoby przeprowadzić pewne zmiany (nie mówię nawet reformy), żeby jednak te opłaty, podatki i inne przymusowe daniny płacone przez pracowników i pracodawców jednak troche obniżyć.
            Propozycja jest np. taka - nie należy likwidować KRUSu, ale zmienić przepisy w taki sposób, żeby wszyscy prowadzący działalnośc gospodarczą w Polsce płacili takie same ubespieczenie jak rolnicy (poniżej 100 zł/miesięcznie)..?
            • mgr_ekspert_specjalista Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 12:33
              Ponoć niektórzy "rolnicy" płacą 60 zł co 3 m-ce (KRUS płaci się właśnie co 3 m-ce, a nie co miesiąc jak ZUS). Cudzysłów jest z tego powodu, gdyż wg mnie rolnik to zbyt górnolotne określenie dla posiadacza ziemi rolnej, który mieszka sobie w mieście, z pracą na roli nie ma nic wspólnego, a ziemię kupuje tylko po to, aby ją dzierżawić (najczęściej tym, którzy z nią graniczą) i oczywiście po to, aby jako "rolnik" ciągnąć emeryturę z dwóch źródeł. Z takiej dzierżawy niektórzy wyciągają więcej kasy, niż gdyby ziemię odrolnić i sprzedać na działki budowlane. Jestem za likwidacją KRUS-u w trybie natychmiastowym!
              • koch-111 Re: Kontrole rencistów i emerytów 22.12.10, 13:35
                Takich patologii jest wiele. O tym co można zmienić, poprawić dyskutowaliśmy ostatnio mocno przed wyborami. Tymi ostatnimi i jeszcze wcześniejszymi smile Zmienić trzeba wiele. KRUS, emerytury mundurowe czy wcześniejsze emerytury górników. Nie jestem za donoszeniem do urzędów ale chciałbym, żeby w Polsce była presja otoczenia na osoby naciągające Państwo na kasę. Takiej presji niestety nie ma. Macie rację, istnieje społeczne przyzwolenie na kradzież publicznych pieniędzy, i takie działania są podstawą do dumy. Praca na czarno, lewe dochody na przykład z Allegro smile czy sprawy związane z alimentami. Wspomnę tylko o wyłudzaniu VAT-u poprzez fikcyjny eksport. Gdy się te wszystkie wartości zbierze to okaże się że nie ma dziury budżetowej a my jesteśmy jednym z bogatszych narodów i podatki można obniżyć.
                Mam sen: podatek liniowy, wszelkie wybory bezpośrednie wraz z referendum przez internet, konkursy na wszystkie publiczne stanowiska i prywatyzacja całego sektora wytwórczego w gospodarce... A teraz się obudziłem i do pracy... Pozdrawiam wszystkich. I WESOŁYCH ŚWIĄT smilesmilesmile
            • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 23.12.10, 10:29
              Przed wszystkim zmiany są potrzebne, żeby podatki zaczęli płacić także ci bogaci, bo teraz prawie wszyscy ich unikają !

Podatek obrotowy dla firm uprościłby system i utrudnił oszukiwanie.
              Dzisiaj np. sieć marketów płaci znikome podatki a właściciel małego sklepu musi zapłacić je w pełnej wysokości bo nie stać go na prawników pilnujących, żeby przekręt nie łamał obowiązującego prawa.
              • mieszkajacywpl Re: Kontrole rencistów i emerytów 23.12.10, 10:47
                Przede wszystkim trzeba określić jaki jest "zasadniczy cel" wprowadzanego systemu podatkowego. Na początku mamy tzw. lud z którego można ukształtować albo rzesze sprawnych przedsiębiorców (małych, dużych) oraz silne i niezależne finansowo rodziny, albo armię biednych ludzi, którzy liczą na wsparcie państwa na każdym kroku. I po obraniu celu wprowadzamy odpowiedni system podatkowy..
                • mono80 Re: Kontrole rencistów i emerytów 23.12.10, 21:24
                  o czym rozmawiamy uczciwość powinna obowiązywać obydwie strony tj. obywatela i państwo jako instytucję, a co jest u nas w 1989 roku dogadali się sb-ecy z częścią tzw. opozycji i stworzono taki twór,aby ci pierwszi mogli się uwłaszczyć na państwowych firmach i z dnia na dzień stać się kapitalistami, a co z pozostałą częścią społeczeństwa zostali wydymani przez państwo, przykład pierwszy z brzegu, co otrzymali pracownicy JZS po przemianach tzw.akcje tylko,że one nie nadają się nawet do podtarcia za przeproszeniem tyłka i w taki to właśnie sposób wydymano w Polsce kilkadziesiąt milonów ludzi,a wy dzisiaj mówicie o uczciwości wobec państwa, państwa,które ma swoich obywateli za przeproszeniem gdzieś, a potrzebuje ich tylko gdy trzeba głosować ale po ostatnich wyborach widać,że nawet nie potrzeba iść na wybory bo rządzący doszli do takiej wprawy,że wygrają wszystkie wybory, nieważne jak i kto głosuje,ważne kto liczy głosy, państwo,które nie potrafi zabezpieczyć podstawowych potrzeb zagwarantowanych w konstytucji,to jest państwo,które nie potrafi zorganizować wizyty swojego prezydenta na grobach w Katyniu a po katastrofie,która nigdy nie powinna mieć miejsca oddaje śledztwo w ręce Rosjan,ludzie o czym wy mówicie,to państwo to patologia a wy nawołujecie do uczciwości, tacy jesteście naiwni,że obecnie rządzący zrobią coś dobrego, gdyby mieli takie zamiary to w przeciagu trzech lat powinni coś zrobić, a oni tylko podnoszą podatki i straszą bankructwem kraju, usprawiedliwiając swoją nieudolność
                  • koch-111 Re: Kontrole rencistów i emerytów 23.12.10, 22:21
                    Mono rozumiem, że nawołujesz do dymania, anarchii i doprowadzenia do upadku polskiej państwowości. Może wtedy przyjdą "prawdziwi Polacy" i zaprowadzą porządek. Rewolucja Ci się marzy? Masz problem do Państwa jako instytucji czy do rządzących teraz i wcześniej?
                    • subik Re: Kontrole rencistów i emerytów 24.12.10, 00:26
                      mono ma racje jako jeden z nielicznych widzi ze nas okrada panstwo i wali sciemy z mediami łacznie a wy to łykacie i o to im chodzi smile

zamiast obnizyc koszty paliwa....a za tym by poszla tansza komunikacja, transport a przez transport np odziez zywnosc... ale gdzie po co , lepiej podniesc podatki by ludzie mniej mieli a Politycy se podwyzki dadza smile
                      dlaczego jak cos jest nie tak i poszlo w gore (zdrozało cos) to sie podnosi ceny ....a jak staniało to sie nie obniza cen? smile i czemu co rok jest wszystko coraz drozsze ot tak? zza granica tez tak ?
                      • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 25.12.10, 18:42
                        Racja subik - obywatele mają być w zamierzeniu biedni i zależni od rządzących (a do tego głupi i "ciemni" bo takimi łatwiej się rządzi - tacy wierzą w "cuda").

Gdy obniżono podatki nakładane na wódkę zmalał przemyt i wzrosły obroty (i zyski, a więc także płacone podatki) polskich producentów.
                        Rostowski podniósł akcyzę i... wpływ się zmniejszyły.
                  • przebudzonyx Re: Kontrole rencistów i emerytów 25.12.10, 18:49
                    mono - masz rację

Im więcej ludzi będzie tego świadomych tym większa będzie potrzeba zmiany - trzeba jednak wskazać metodę łagodnej zmiany - np. Jednomandatowe Okręgi Wyborcze i cel np. demokracja bezpośrednia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka