Dodaj do ulubionych

ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY

16.11.13, 23:33
Kochani forumowicze,chciałabym poznać Wasze opinie,zdanie na temat powstania nowego potencjalnego miejsca dla naszych dzieci od 6-mca do 3 roku życia.żadne pseudo miejsce,jakieś przechowalnie dla dzieci itp.
Placówka byłaby prowadzona zgodnie z ustawą żłobkową o opiece nad dziećmi do lat 3.,gdzie opieka spełniałaby funkcję opiekuńczą,wychowawczą i edukacyjną.
Cel wątku-rozeznanie rynku i potrzeb mieszkańców,czy chcielibyście by powstało takie miejsce?
Potencjalna kadra to doświadczeni pracownicy-psycholodzy specjalni,certyfikowani opiekunowie dziecięcy ukierunkowani na specyficzną pracę z dziećmi w zakresie wiekowym od 20tyg.do lat trzech.
Pierwsze 3 lata dziecka to fundament całego późniejszego życia,stąd tak ważny jest jego rozwój na każdym jego etapie,w domu, placówce instytucjonalnej czy podopieką niani.
Proszę o wszelkie sugestie,podpowiedzi i o Wasze zainteresowanie w tym temacie.
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź,wskazówkę.
Obserwuj wątek
    • majacytrochekasy Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 17.11.13, 11:06
      jest już podobne miejsce - Kinderplac, myślę że na naszym rynku nie ma miejsca dla 2 takich placówek
      • natucha24 Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 17.11.13, 11:28
        Przepraszam ale chyba zle zrozumiałes pytanie opinie o żłobku co najmniej 8 godzin a kinderplac jest chwilowe i napewno nie dasz tam dziecka 6-miesiecznego bez opieki rodzica...
    • mimka1982 Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 17.11.13, 12:10
      Myślę, żę taki żłóbek przydał by się w J-L dla zamożniejszych rodziców. Brak dofinansowania skutecznie zniechęcił by rodziców z niższymi dochodami do posyłania tam swojej pociechy. Np. Posyłając dwójkę dzieci do placówek, jedno do przedszkola z dofinansowaniem drugie do żłobka bez dofinansowania suma wychodzi taka, że z wypłaty mamy zostają marne grosze, więc z finansowego punktu widzenia opłaca zostać w domu do momentu aż to mniejsze dziecko skończy 2,5 roku.
      • majacytrochekasy Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 17.11.13, 18:19
        tak. dla zamożniejszych rodziców. myślisz że jest tutaj ich tylu że opłaci się otworzyć taką placówkę? oczywiście musi być w dobrym miejscu, musi być bardzo dobrze wykonana z dobrych i bezpiecznych materiałów, wynagrodzenie dla fachowej kadry też nie będzie niskie. moim zdaniem to bardzo ryzykowny interes.
    • mlodyyyy21 Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 17.11.13, 20:29
      Witam,
      a ja uważam, że takie miejsce jest potrzebne. 2 lata temu sami poszukiwaliśmy miejsca dla naszego malucha. Niestety, poza niania, Jelcz nic więcej na ten czas nie oferował. Rozmawialiśmy nawet z burmistrzem o zapewnieniu opieki dla bobasów w naszym mieście, odpowiedź była taka że żłobka nie otworzy ale jest w stanie dofinansować prywatny. Oboje z mężem pracujemy we Wrocławiu. Skończyło się na tym, że wozimy dziecko do żłobka do Wrocławia.
      Aby dostać dofinansowanie z miasta niestety musiałam przemeldować sie z maluchem do Wrocławia, ja płace mniej za opiekę, niestety miasto nie dostaje wpływów z naszych podatków. Przykre...ale prawdziwe...

Moja rada: Jeżeli chcecie otwierać żłobek we JL sugeruje aby godziny otwarcia były od 6.30 do min. 17.30, bo jednak wiele ludzi pracuje poza Jelczem.
    • nita8 Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 18.11.13, 11:19
      Termin porodu mam na 1 marca 2014 a już teraz na samą myśl o tym, że po roku macierzyńskiego nie będę miała gdzie zostawić dziecka i przyjdzie mi wybierać między nianią a szukaniem miejsca w prywatnym żłobku gdzieś we Wrocławiu przyprawia mnie o ból głowy.
      Dla mnie rzecz niewyobrażalna, że w JL nie ma czegoś takiego jak żłobek, w którym można zostawić dziecko od 6 m-ca życia, nie każdy ma babcie, nie każdego stać na to żeby siedzieć w domu przez kolejne lata bez dwóch pensji lub płacić niani za prywatną opiekę.
      Miasto rozwija się, przybywa nowych mieszkańców a żłobek to sfera marzeń.. po prostu kpina.
      • przebudzonyx Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 19.11.13, 09:58
        Zgadza się to kpina - bo skoro Siechnice stać na dopłacanie do żłobka i jest tam taka placówka z dofinansowaniem to jakim cudem nie stać na to Jelcza-Laskowic, które to są tak bogate, że stawiają halę za 20 milionów zł ?

Takiego sobie ludzie burmistrza wybrali niestety.

Gdyby on miał dziecko w wieku żłobkowym to pewnie pieniądze na dofinansowanie by się znalazły, niestety wielu wyborcom wystarczy przecież wcisnąć gadżet przed głosowaniem i już są kupieni więc po co ma on się starać i robić coś dla innych ?

To taka polityka antyrodzinna w mini skali - gdy widzę polityka marudzącego jak to mało dzieci się w Polsce rodzi mam ochotę odpowiedzieć mu niczym "mistrz ciętej riposty" ...

Ignorancja to chyba główna cecha burmy - ciekawe po ilu kadencjach ludzie się obudzą i przestaną nabierać na "paciorki" ?

Moje dziecko również jeździ do żłobka do Wrocławia i wolałbym, żeby był jakiś na miejscu - niestety nie ma - na szczęście żona pracuje we Wrocławiu i ma po drodze.
    • kat_jakub Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 19.11.13, 11:29
      Sprawa jest prosta, gdyby żłobek miał prawo się u nas utrzymać to by był. Ludzi z pieniędzmi i głową do interesu nie brakuje. 700-800 zł miesięcznie to cena zaporowa, bo opiekunki biorą od 4,50 do 7 zł za godzinę. Bez dopłat marne szanse, a jak z dopłatami to też nie fajnie, bo zawsze ten kto o nich decyduje będzie się starał mieszać swoimi paluchami w biznesie np. personaliach.
    • sakenik Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 01.12.13, 17:40
      Właśnie jesteśmy na etapie szukanie żłobka i jedyna alternatywa jest dla nas Wrocław, jeżeli powstała by taka placówka w Jelczu to bylibysmy zainteresowani i oczywscie super gdyby była otwarta od 6 .
    • emidra Re: ŻŁOBEK/KLUB DZIECIĘCY 15.01.14, 11:37
      Jeśli tylko powstanie takie miejscew JL jestesmy pierwsi, którzy zapiszemy tam synka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka