ich82 05.07.14, 12:41 Witam, chaiałabym poznać opinie osób z okolic, które mają zainstalowana pompe ciepła. -czy jesteście zadowoleni z takiej alternatywy ogrzewania? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przebudzonyx Re: pompa ciepła 06.07.14, 15:04 Ja mam tylko do CWU powietrzną, i wiem jedno - producent nieźle buja podając COP bo zamiast 3,5-4 w pomiarach wychodzi 2,5-2,7 co znacząco zmniejsza opłacalność inwestycji. Generalnie PC to ciekawa alternatywa ogrzewania elektrycznego w domach o małym zapotrzebowaniu na ciepło, przy tych o znikomym, średnim i dużym zapotrzebowaniu koszt inwestycji jest na tyle znaczący, że się nie opłaca. Przy znikomym zapotrzebowaniu lepsze będzie ogrzewanie elektryczne [kable] lub klimatyzatory z funkcją PC [praktycznie każdy teraz ją ma] przy czym klimatyzatory przydają się także latem. Przy średnim i dużym najtańsze, lecz wymagające najwięcej obsługi to kocioł zgazowujący drewno + bufor i podłogówka/grzejniki, nieco droższe, lecz znacznie mniej obsługowe to kocioł na ekogroszek, najdroższe lecz nie wymagające obsługi to gaz [o prądzie nie wspominam bo to cenowy "kosmos" a do drugiej taryfy trzeba by kupować piece akumulacyjne co jednak jest bardzo kosztowne. Proponuję zrobić OZC lub oszacować zapotrzebowanie na ciepło i na tej podstawie wybrać odpowiednie źródło. Odpowiedz Link
inz_75 Re: pompa ciepła 06.07.14, 17:54 przebudzonyx napisał: > Ja mam tylko do CWU powietrzną, i wiem jedno - producent nieźle buja podając CO > P bo zamiast 3,5-4 w pomiarach wychodzi 2,5-2,7 co znacząco zmniejsza opłacalno > ść inwestycji. > A można wiedzieć jak zmierzyłeś COP? To wartość średnioroczna czy dla jakichś konkretnych warunków? I do jakiej temperatury grzejesz cwu? Odpowiedz Link