Deszcz pada, no i dobrze, że pada, choć oczywiście wszyscy lubimy żeby było słońce, pięknie i ciepło. No ale lubimy też żeby było zielono i świeżo. A żeby tak było, to musi padać deszcz. Cały ostatni rok był przeraźliwie suchy, co w ogrodach widać dopiero teraz. Wczoraj był pan, któremu chyba wyschły borówki, ale tak do końca nie wie. Jak to rozpoznać? Ano trzeba wziąć sekator i odcinać po kawałku gałązkę. Gdy będzie nieżywa, to środek będzie brązowy. Cały brązowy albo biały z brązową obwódką. Żywy środek (rdzeń, twardziel), to białe centrum z zieloną otoczką (biel, miazga, łyko) i sprężysta kora. Wprawne oko już po korze pozna, że gałązka sucha. Mniej wprawne może nabrać wprawy i po kilku gałązkach rozpozna czy żywe czy nie. Ale jeśli nawet gałązki nie będą żywe, to proszę tak od razu nie spisywać rośliny na straty. Czasem zdarza się, że roślina bez problemu odbija od korzenia. I jeśli jest to szybko rosnący krzew np. budleja, borówka czy też róża, to warto poczekać. Oczywiście, musi to być roślina na własnym korzeniu, a nie szczepiona na podkładce. Bo jeśli szczepiona padła, to można ją wykopać, bo to co odbije, to będzie roślina użyta na podkładkę, a chyba nie o to nam chodzi. Mam w ogrodzie różę, która była rozmnożona na własnym korzeniu. Po szczególnie ostrej zimie cała góra zmarzła. Czekałam cierpliwie do lipca i postanowiłam się z nią pożegnać. Jak już udało mi się ją w końcu odkopać (miała z 7 lat) i zaczęłam ją wyszarpywać, to okazało się, że od dołu wędrują ku światu trzy piękne, grubaśne pędy. Zakopałam ją i teraz się już nie spieszę z pożegnaniami.
Wczoraj miła pani kupiła u mnie różę Compassion. Nie miałam jeszcze wtedy etykietek, które z powodu świąt utknęły gdzieś w pocztowym matrixie, dotarły dopiero po południu. Proszę przy następnej wizycie się przypomnieć. Warto jest mieć oznaczone rośliny, aby dostosować pielęgnację do odmiany. Te etykiety z Rosarium są bardzo trwałe i nawet po kilku latach czytelne. Oczywiście dotyczy to wszystkich klientów, którzy kupili róże zanim dotarły etykiety. Życząc dobrego dnia, pozdrawiam serdecznie