iamthem 31.12.04, 00:22 Czy lubicie czytać? Co daje wam to? Jaki jest wasz ulubiony gatunek książek? Jaki autor i jaka książka? Czy odwiedzacie biblioteki? Itd. Czekam na wasze opinie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybczan Re: Książki 31.12.04, 09:06 Nie rozumiem dlaczego założtciel sam nie wypowiedział się na zadane pytania. Ja czytam ogólnie dużo. Kiedyś była to fantastyka z genailnym "Kołem Czasu" roberta Jordana na czele.Do ulubinych należały też takie tytuły jak "Wiedźmin" A.Sapkowskiego i oczywiście niesmiertelny "Władca Pierścieni". Niedtety czasy sie zmieniają. Teraz(studia) czytam wyłacznie książki historyczne. czytam dużo i często, bo jak to powiedział profesor:"jesteście humanistami, a humaniści muszą dużo czytać". Więc czytam Odpowiedz Link
gallen Re: Książki 31.12.04, 09:13 Wstyd sie przyznać ale prawie wogule nie czytam , troche nad ty ubolewam bo jeszcze 2-3 lata temu lubiałem coś wziąść do ręki.Dlaczego sie tak dzieje chyba lenistwo. Odpowiedz Link
iamthem Re: Książki 02.01.05, 00:56 Heh więc o swych zainteresowaniach rzec chciałem na końcu, więc chyba to czynię bo jak na razie zainteresowania temat nie wzbudził dużego. Więc jak Ci dobrze drogi rybczanie wiadomo moim ulubinym gatunkiem literackim jest szeroko pojmowana fantastyka, do ulubionycy zaś autorów i dzieł zaliczam: Tolkiena (Hobbit, LOTR, Niedokończone Opowieści, Silmarillion), Sapkowskiego (wiadomo cykl książek o Wiedźminie), Jordana (cykl Koło Czasu i tu dzięki Tobie rybczan za odkrycie), Herberta (Diuna), Wiśniewskiego-Snerga (Robot), Zajdla (Limes Inferior), Lovecrafta (za wszystko, mitologia wymiata! lecz niech gwizdy będą w porządku lepiej) Dicka (chyba wszystko), Howarda (za Conana oczywiście) i wielu innych autorów, spoza fantastyki największe wrażenie zrobiły na mnie: wszelakie dzieła Szekspira, Beckett (Czekajac na Godota), lubie też poezję zwłaszcza Leśmiana. Zapisany jestem do bibliotek trzech, które to staram odwiedzać się regularnie lub czasem trochę mniej regularnie. Temat można ciągnąć by dalej, ale po co skoro poruszenie znikome wywołał, choć czas pokaże co dalej, może dyskusja się ożywi. Ukochaną książką mą jest Silmarillion. Aure entuluva! Odpowiedz Link
tralalalahejho Re: Książki 05.01.05, 20:03 Za wytrawnego czytelnika uznawac sie nie moge ale w miare mozliwosci czytuje conieco, najczesciej ostatnio ksiazki w wersjach angielskich. Lubie niektore pozycje fantasy ale za najciekawszy gatunek uwazam chyba Kryminaly, choc to lekko naciagane stwierdzenie... lubie dobra ksiazke i tyle... Ostatnio przeczytane ksiazki to: PAulo Coelho "The pilgrimage" (pielgrzym) w wersji angielskiej DANCE Matthew "Bourne`s identity" (tozsamosc bournea) w wersji angielskiej slynne "The silence of the lambs" (milczenie owiec) napisane przez Thomasa Harrisa Najswieższa pozycja na mojej liscie jest Ksiazka Sapkowskiego "Narrentrum" bedaca pierwszym tomem trylogii o Reinmarze z Bielawy. Ksiazka jest ciekawa, znacznie rozni sie od wiedzmina, znacznie mniej jest tez w niej elementow fantasy za to mnostwo elementow historycznych. Znalezc mozna w niej wspaniale dialogi pelne niezwykle interesujacych przemyslen i spostrzezen oraz mnostwo humoru specyficznego dla Sapkowskiego a takze wiele "smaczkow" jak np: 1. Mezczyzna mowi cos w stylu (nie pamietam dokladnie slow) "teraz takie czasy ze ludziom tylko herezja w glowie... tylko czekac az ktos wezmie tablice spisze na nim jakies tezy i powiesi na bramie kosciola" po czym mowi do kota ktory siedzi zapatrzony w niego na beczce, "poszedl stad Luter" (tak mial na imie kot) 2. Wystepuje zawisza czarny 3. Rzecz dzieje sie na ślasku, bohaterowie sa nawet w oławie w pewnym momencie. 4. Uwiezieni przez inkwizycje bohaterowie oczekujac na jej przybycie siedza w celi z mikolajem Kopirnigiem astronomem i wielele wiele innych tego typu... Mi ksiazka przypadla do gustu i szczeze ja polecam, warta tych (o boze) 39 zl. MAM juz 2 tom "bozy bojownicy" zapowiada sie ciekawie. Odpowiedz Link