limona11 26.11.05, 17:30 Mam prośbe pisze prace na zaliczenie i chcialabym zrobic temat refleksje współczesnych ludzi nad terroryzmem miedynarodowym. Dlatego zwracam sie do Was z prosba o napisanie czym dla Was jest TERORYZM MIĘDZYNARODOWY??? DZiękuje za pomoc!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petit7 Re: Prośba 26.11.05, 22:18 Definicja terroryzmu jest szeroka. Często nie potrafimy odróżnić jego od walki narodowowyzwoleńczej. Media szczególnie amerykańskie nakręcają temat tak aby lobby wojskowe mogły dostawać kasę na zbrojenia i ataki na wybrane kraje w imie walki z terroryzmem. Czy ataki partyzantów z Armii Krajowej na okupanckie wojska w Polsce w czasie II wojny światowej to terroryzm? Według nas nie. A takie same ataki na najeźdzców w Iraku to terroryzm. Uważam, że manipuluje sie opinią społeczną a fakty przedstawia się tak aby ludzie uważali podobnie jak chcą imperialiści. Najgorsze, że nikt się nie martwi zwykłym szarym mieszkańcem krajów takich jak ostatnio Irak. Ludzkość od wieków popełnia te same błędy i wciąż jedne narody zawsze z jakąś ideą gnębią i napadają inne. Zawsze znajdą sobie jakieś wytłumaczenie swoich haniebnych poczynań. Narody najechane nie mogąc bronic się wprost bo ich regularne armie zostały zniszczone próbują walczyć o swą wolnośc i honor, często sięgając do metod nieetycznych. Robią tak, ponieważ nie mają innego wyjścia. A, że w każdym narodzie są kolaboranci i sprzedawczyki to okupanci tworzą marionetkowe rządy niedemokratyczne wybory itd. Limono Ty niestety nie możesz tego napisać w swoim wypracowaniu, aby zaliczyć musisz napisać to czym karmią nas media. Taka jest moja refleksja. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Prośba 27.11.05, 03:41 Twoje wywody petit7 to typowa propaganda komunistyczna o złym imperializmie! Zapomniałeś tylko jeszcze zacytować Lenina!Ukończyłeś może Uniwersytet Marksistowsko-Leninowski?! Mnie takie Twoje określenia jak "kolaboranci i sprzedawczyki", "marionetkowe rządy"czy "niedemokratyczne wybory"kojarzą się raczej z ZSRR i PZPR ponieważ mieliśmy my i wiele innych krajów Europy i Azji właśnie z czerwonym terrorem do czynienia! A jak to jest właściwie z tymi mediami u Ciebie? Nie podoba Ci się co mówią o terroryżmie ale podoba Ci się jak mówią żle o nowym rządzie? Odpowiedz Link
leboski Re: Prośba 27.11.05, 09:54 myślę, że petit7 ma sporo racji. nie dopatrzyłem się tam jakiś komunistycznych podtekstów. Czytaj między wierszami jasfinks. Wydaje mi się, że petit7 jest przeciwniczką wojny w Iraku - podobnie jak zdecydowana większość Amerykanów i Europejczyków - i innym tego typu przejawom jawnego terroryzmu międzynarodowego. Nie zapominajmy również o tym co działo się pomiędzy Tybetem a Chinami, między Rosją a Czeczenią i ostatnie wydarzenia na Bałkanach. Mam nadzieję że nie pomyliłem się w interpretacji wypowiedzi petit7 Natomiast do wypowiedzi petit7 dodałbym jeszcze terroryzm polityczny. Przykładem mogą być działania władz Białorusi wobec polaków, władz Rosyjskich do Polaków... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Prośba 27.11.05, 13:53 To petit7 jest kobietą?(bo napisałeś:"jest PRZECIWNICZKĄ).A ja myślałem,czytając jego(jej?) wypowiedzi,że to,jak ktoś powiedział, jeden ze zfrustrowanych komuchów odsuniętych przez społeczeństwo "od koryta". I dlatego opluwają ciągle wybranych a nawet wyborców bezczelnie wychwalając skompromitowanych czerwonych właśnie sprzedawczyków i kolaborantów.Wystarczy przeczytać poprzednie(przedwyborcze) posty petita7 i jemu podobnych i kogo proponowali na prezydenta! A co do okupacji w Iraku to wydaje mi się, że WCZEŚNIEJ to islamscy terroryści mordowali Amerykanów(i nie tylko).A Irak też WCZEŚNIEJ napadł na Kuwejt sprzymierzony z USA kraj.I to w Iraku m.in. szkolono i finansowano terrorystów.I to w Iraku masowo mordowano ludzi również przy pomocy gazów trujących.I co mieli robić Amerykanie? Może czekać spokojnie aż terroryści zdobędą broń atomową i biologiczną jeszcze? A co Ty byś zrobił gdyby szaleniec sąsiad zamordował Ci kogoś z domu i planował(i przygotowywał się) następne morderstwa?! Czekał byś potulnie bo jesteś przeciw przemocy? Zastanów się jak byś skończył i za kogo byłbyś uważany! Ja też jestem ogólnie przeciw wojnie jak każdy normalny i uczciwy człowiek ale są wyjątki bo po prostu nie ma innego wyjścia! Prywatnie też nie wdaję się w awantury ale w obronie koniecznej...Jestem do tego przygotowany i staram się SKUTECZNIE zniechęcić napastnika lub go unieszkodliwić... To jest dla mnie takie jasne i proste, że takie klepanie frazesów jakie tu niektórzy uprawiają aż do znudzenia jest tylko dowodem albo na ich braki w myśleniu albo na ich zakłamanie! Szczególnie jeśli taki czerwony fałszywek pogubi się w tym ciągu kłamstw i wymsknie mu się prawda przez pomyłkę!Prawda o jego prawdziwych chęciach! Np taki jeden "przeciwnik wojny" proponuje tu nam anarchię, napadanie na bogatych i obalanie rządów!Wyszło szydło z worka! I nawet pisze,że czytanie takich bredni to jest "lektura obowiązkowa dla ludzi myślących"!!! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24395&w=18984812&a=32316152 Odpowiedz Link
leboski Re: Prośba 27.11.05, 14:54 nie wiem czy petit7 to kobieta czy mezczyzna. odwiedzam forum od niedawna i niezbyt czesto. Tak więc jeszcze nie orietuję się kto jest kto. Natomiast masz rację, że to właśnie fundamentaliści z Islamskich ugrupowań zaczeli ataki na wolność Amerykanów. Ale nie znamy całej prawdy. Odnoszę wrażenie, że pierwsze ataki spowodowane były zatrzymaniem jednego z Islamskich terrorystów przez FBI zupełnie przypadkowo. Potem wjechali ciężarówką pełną dynamitu do siedziby FBI... na końcu WTC. Myślę, że to dało się załatwić w inny sposób. Można z każdej strony zamknąć skutecznie każde państwo, racjonować dostawy żywności i wody, zablokować konta terrorystow (co zostało zrobione). Co by się stało gdyby nie wypuszczano z kraju Polaków, nie zezwalano na lądowanie samolotów LOTu, nie wpuszczano do portów polskich statków, zakręcono kurek z gazem... Dzięki podobnym działaniom w Iraku zginęło by mniej żołnierzy i cywili. Praktycznie z każdym wybuchem bomby giną również niewinni przechodnie. Obecnie wojny można toczyć nie tylko za pomocą bomb i napalmu. Nie chodzi o to, że jestem przeciwnikiem przemocy... ale przemocy bezsensownej. Wrajacjąc do komunistów... W polsce niestety wszystkie zmiany zachodzą zbyt wolno. Głównie dzięki hipokrytom (PiS, LPR) i temu, że są między nimi również przestępcy (SLD, Samoobrona). PO nie jest też bez winy, choć uważam że prezentują mniejsze zło. Generalnie jestem optymistą i widzę światełko w tunelu. Komuniści prędzej czy później odejdą, jeśli nie to przecież muszą się zestarzeć i wymrą jak dinozaury ) Pytanie tylko kiedy odejdą i co zdążą w tym czasie jeszcze spier.... PiS ma metodykę postępowania właśnie bardzo podobną do komunistów i dlatego obawiam się, że raczej później niż wcześniej nastąpi "lepsze jutro" Odpowiedz Link
wygadana Re: Prośba 27.11.05, 17:07 Czytam posty petita i lebskiego i uważam, że mają rację. A, że niektórzy ich nie rozumieją... Może kiedyś ...? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Prośba 27.11.05, 17:33 Taaa..Niektórzy to gwiazdy widzą dopiero po uderzeniu w zęby a zagrożenie terroryzmem dopiero jak terrorysta odrzyna im głowę...;D Odpowiedz Link
leboski Re: Prośba 27.11.05, 21:34 my tu gadu gadu a limona nie ma materiałów do napisania pracy zaliczeniowej ) czasami się nie opłaca limona. Coś sobie wymyśl. Ja generalnie przez całe studia (również podyplomowe) się starałem i mam to samo co ludzie, którzy ode mnie spisywali, albo Ci którym robiłem lub pomagałem robić projety )) Ludzie ktorzy ciężko pracują czasami osiągają to samo co lenie a może i nawet mniej. Odpowiedz Link
panzerstoss1 Re: Prośba 29.11.05, 10:18 W czasie studiów miałe zajęcia pod tytułem "Teroryzm miedzynarodowy" i mogę powiedzieć jedno, nie ma jednej dobrej deinicji terroryzmu. Polecam książkę B. Hoffmana "Oblicza terroryzmu". Podałbym więcej pozycji ale nie mam tego pod ręką. Odpowiedz Link