Dodaj do ulubionych

Trzy plagi Laskowickie.

04.05.06, 06:50
Już się zaczyna, powoli, ale zaczyna.Dziewczyny uciekają przed chrabąszczami, które i tak wplątuję się im we włosy, a te z piskiem jakby je autko przejeżdżało.Chrabąszczy jeszcze niewiele, ale z każdym dniem będzie ich przybywać.Komary już zaczynają krwiobranie, psubraty jedne dotkliwie mnie wczoraj pokąsały, ale komar też czasamu musi sobie zaspokoić swoje potrzeby.Jeśli Jelcz nie zostanie porządnie spryskany, to możemy się pożegnać z wieczornymi spacerami lub porannym jagodobraniami w lesie.A co do lasu, to czycha tam trzecia, najgroźniejsza plaga, czyli klecze, po ostrej zimie nadhcodzi ciepła wiosna, więc kleczy jest najwięcej od kilkunastu lat.Więc albo się zaszczepić i na spacer do lasu, albo lepiej nie wjeżdżać.
Obserwuj wątek
    • matejkoo Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 09:19
      Byłem wczoraj w Lesie za Miłocicami przy jakiejś miejscowości Przeszynek (czy coś takiego) las, liścia sto -iglasty (a ile górek do mykania rowerkiem, po porostu teren górski: D nie wiem czemu tak zmieniony krajobraz) i o dziwo przez 3h ani jeden mnie nie zaatakował, chyba że łajdak gdzieś we włosach się przyczaił i czeka ..ale wątpie big_grin
      • lidka2603 Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 09:56
        Zdecydowanie nie lubię żadnego z tych zwierzątek!
        • matejkoo Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 10:45
          Zwierzątek? owadów kobietobig_grin
          • lidka2603 Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 11:48
            Jak zwał tak zwał i tak ich nie lubię
            • katka256 Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 13:05
              owad to nie zwierzę?
            • kramxel Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 13:10
              Byłem wczoraj koło drugiego stawu aby odpoczać przy ładnej pogodzie ale komarow było tyle, że nie mozna było ich odpędzic!Dzis mnie pełno bąbli a tak swędza...
              A bedzie ich coraz więcej!
    • matejkoo Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 15:13
      W sumie masz racjębig_grin ale jak to brzmibig_grin
      • adamogo Re: Trzy plagi Laskowickie. 04.05.06, 15:34
        Co do kleszczy, pamiętajmy żeby zakrywać miejsca, w którym skóra jest cienka i delikatna, czyli szyję, za uszami, kolana, pod łokciami, narządy płciowe, brzuch i plecy, tam najczęściej spotyka się kleszczy.Niektórzy jeszcze mówią, że kleszcza przyciąga biały kolor, ale przecież kleszcz wyczuwa ciepło naszego ciała i zapch potu, więc nie za bardzo rozumiem z tym kolorem.A co do komarów, to ponoć wyczuwają krew człowiek na odległość 600m, więc i tak nas znajdą i zagryzątongue_out
        • zohra Re: Trzy plagi Laskowickie. 07.05.06, 20:46
          uuu a ja tak uwielbiam wieczorne wedrówki i hasanie po lesie....sad
          Może OFF w sprayu da rade..wink
          • makler4 Re: Trzy plagi Laskowickie. 07.05.06, 20:55
            Plaga komarów się rozpoczeła sad
            • adamogo Re: Trzy plagi Laskowickie. 07.05.06, 21:39
              Mnie dzisiaj psubraty na podwórku pokąsały, że normalnie litrami krew się lała, a ja biegałem i pac z pięście, z bańki i nic nie wskurałemsad Walkę przegrałem ale nie wojnę!!
              • nocai Re: Opryski na komary 08.05.06, 08:12
                Może jakaś zmasowana akcja mejlowa do Urzędu Miasta, coby rozpoczęli opryski.
                Wczoraj jeżdziłem rowerkiem po lesie, france nie dały żadnej szansy na
                odpoczynek smile)).
                Wie może ktoś kto się tymw UM zjmuje, jaka komórka??
                • j.laskowice Rośliny na komary 09.05.06, 07:45
                  Dobrym sposobem na komary jest posadzenie na balkonie rośliny plektrantus
                  (popularna nazwa to komarzyca). Niepozorna roślinka wydziela cytrynowy zapach
                  za którym nie przepadają komary.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka