Dodaj do ulubionych

Apel o litość!!

18.05.06, 22:21
Nie jestem związany z KK zbyt czule (księża mnie nie lubią - zbyt dziwne pytania zadaję czasem). Ale apeluję do wszystkich osób pełnych miłosierdzia i dobrej woli: PODSYŁAJCIE POODZIANOWI JAKIEŚ MATERIAŁY O PRZEKRĘTACH KLERU!!
Chłopakowi się konserwy kończą i zaczyna sięgać w desperacji do spraw dawno już wykrytych. Nie pozwólcie umrzeć jego pasji ... trochę litości ...
To jest też w ramach dbania o Waszą kondycję psychiczną - pisanie setki razy na temat spraw przebrzmiałych jest wyczerpujące..
Obserwuj wątek
    • poodzian Re: Apel o litość!! 18.05.06, 22:34
      Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że skrzynka mi się nie zapełni. Bo takich spraw
      jest tysiące. Też mi coś podesłałeś? Widać dziś trafiłem w twój czuły punkt, bo
      taki aktywny się zrobiłeś i chętny do pomocy. Nasze forum potrafi działa!
      • heymdall Re: Apel o litość!! 18.05.06, 23:04
        ..obiecuję, że będę starał się ze wszystkich sił.
        Nie jestem zwolennikiem farmakoterapii w leczeniu paranoi, dlatego staram się zrobić Ci miękkie przejście w rzeczywistośc..
    • profanka70 Re: Apel o litość!! 19.05.06, 08:37
      Szanuję Twoją wiedzę o korzeniach kościoła rzymskiego, ale przy zachowaniu
      niezbędnej staranności w doborze tematów uważam że Poodzian ma wiele racji. Jak
      powiedział bodajże Słowacki lub Norwid "Nieszczęście Polski z Rzymu pochodzi"
      • heymdall Re: Apel o litość!! 19.05.06, 08:50
        ciężki argument z Norwidem i Słowackim ... z wieszczami się nie bije - wieszczy się słucha .. oni to tak samo powiedzieli ?? unisono ?? to naprawdę nieźle, zważywszy, że za soba nie przepadali ..
        no, ale cóż..licentia poetica ..
        .. biorę pod uwagę jednak pewną historyczna poprawkę: to nie Rzym prowadził gułagi, nie Rzym dokonał rozbiorów Polski, nie Rzym wyprowadził wojsko na ulice w 1956 i w 1981 ..
        • heymdall Re: Apel o litość!! 19.05.06, 08:54
          chociaż..kto wie.. w końcu to sam Dobry wujek Stalin zadał pytanie "Ile papież ma dywizji??". Pozornie sarkastyczne, ale ma sens, zważywszy, że kiedyś w czołówce radzieckiego filmu widziałem napis "dywizja kawalerii strazy kolejowej". w tym kontekście należałoby podejrzewać, że w ZSRR nawet spóldzielnie mieszkaniowe miały swoje brygady spadochronowe..
          A co do słów poetów - nie dziwię się im Rzym wtedy parafował Kongres Wiedeński, którycałą Europę pozostawił w okowach ... niedawni śmiertelni wrogowie Napoleona wyli z bólu za nim..
          • profanka70 Re: Apel o litość!! 19.05.06, 09:22
            Cyt."ciężki argument z Norwidem i Słowackim ... z wieszczami się nie bije -
            wieszczy się słucha .. oni to tak samo powiedzieli ??
            unisono ?? to naprawdę nieźle, zważywszy, że za soba nie przepadali ..
            no, ale cóż..licentia poetica ..
            .. biorę pod uwagę jednak pewną historyczna poprawkę: to nie Rzym prowadził
            gułagi, nie Rzym dokonał rozbiorów Polski, nie
            Rzym wyprowadził wojsko na ulice w 1956 i w 1981 .."
            Ależ nie mam zamiaru porównywać "osiągnięć" wypaczonego komunizmu z kościołem.
            Kościół rzymski "zasłużył" sie negatywnie dla interesów narodu polskiego
            wielokrotnie poczynając od zdrady bp. Stanisława, przez ochronę zakonu
            krzyżackiego, Króla Warneńczyka, odsiecz Wiedeńską, Kongres Wiedeński,
            potępienie powstań przeciwko caratowi, zalecenia uległości wobec zaborców, itp.
            itd. Spośród wielu którzy na przestrzeni naszych dziejów zwracali na te sprawy
            uwagę w ostatnim okresie jedynie Piłsudski potrafił przywołać naszych lokalnych
            książąt kościoła do porządku. Słuszność Jego postawy w tym względzie potwierdził
            sam Papież Pius w swoich kontaktach z faszystami, a także reorganizacją diecezji
            kościoła rzymskiego po wybuchu II wojny.
            Kler poza nielicznymi wyjątkami ma swoją ojczyznę i władzę w Watykanie. Papież
            Polak był przecież był jak dotychczas jedynie epizodem w historii kościoła i
            Jego dokonania dla Polski nie mogą przekreślić dotychczasowych negatywów. Mam
            nadzieję że złodziejstwo i nienasycenie kleru (nie mieszać kleru z kościołem
            czyli wiernymi) zostanie w końcu w Polsce zauważone i sprawiedliwie ocenione. Za
            wiarę w możliwośc i potrzebę życia zgodnie z przykazaniami Bożymi wycięto
            przecię Albigensów i Katarów (nie wspomnę o historii św. Franciszka). I tyle,
            bez obrazy.
            • heymdall Re: Apel o litość!! 19.05.06, 09:45
              ".. wypaczonego komunizmu.." . komunizm jak i faszyzm same w sobie są wypaczeniami ... tautologia .. coś podobnego do określenia, którego Himilsbach był aautorem: "k.... lekkiego prowadzenia się"
              Nie tylko Piłsudski i Bolesław śmiały .. inni królowie polscy regularnie okładani byli klątwami .. i jakoś nic sobei z tego nie robili ..smile
              ..chodzi Ci o Władysława Warneńczyka?? no cóż.. o ile pamietam, to chyba puszkarze weneccy (Wenecja była autonomiczna) przeszli na stronę Turków - o ile wiem, to księża nie .. byłyby pewne niezgodności teologiczne co do błogosławienia wojsk tureckich...
              "sam Papież Pius w swoich kontaktach z faszystami" hmm .. a jak się przed wojną ministrowie Francji i anglii z faszystami spotykali, to tez faaszystami byli. Pius był praktycznie otoczony w Watykanmie przez faszystowskie Włochy. Zgodnie z zasadą "Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek" - dzięki jego działaniom KK uratował mnóstwo Żydów .. ale w koncu nie trzeba o tym wspominac, bo to burzy czarna legendę zbudowaną pzez komunistów araz po wojnie..prawda??
              Albigensi=Katarzy..
              nie słyszałem, żeby KK zabił również św. Franciszka .. jakieś niedopowiedzenie??
              • worthelss Re: Apel o litość!! 19.05.06, 14:57
                Heydmall…taki niby wykształcony. A inteligencji w nim żadnej. Co z tego, ze
                masz jako taką wiedze jeśli nie wykorzystujesz tego w życiu codziennym.
                Analizując to co piszesz można odnieść wrażenie, ze jesteś pełen podziwu do
                swojej postawy i…najprościej rzecz ujmując „pozjadałeś wszystkie rozumy”.
                Odpowiesz: "NIE"? To przemyśl i przeanalizuj dokładnie swoje „zachowanie” na
                forum. Popełniasz najbardziej rażący błąd, a ja widząc to już po raz "enty",
                nie mogę powstrzymać się od nie komentowania tego. Jeśli mnie zrozumiesz, choć
                nie spodziewam się tego (bo nie chce się przecież słuchać kogoś kto Cię obraża,
                czyż nie?) będzie to oznaczało, ze jednak nie jest z Tobą tak najgorzej. A ja
                bądź, co bądź staram się uchronić Cię (choć i tak już za późno) od jeszcze
                więcej kompromitacji.
                Człowiekowi wykształconemu. A przy najmniej takiemu, który się za takiego uważa
                nie przystoi wdawanie się w dyskusje z kimś kogo uważa za głupca. Oczywiście
                dopuszczalna jest różnica zdań, ale, po co tłumaczyć coś komuś, kto Cię i tak
                ignoruje? Nie wiesz co chcę przez to powiedzieć? Otóż Twoja sygnaturka, którą
                być może podpisujesz się z dumą dla mnie oznaką jest Twojej (przykro mi to
                pisać) niedojrzałości. Kojarzy mi się to jeszcze z moim dzieciństwem, kiedy to
                dzieci, czując zagrożenie wyzywają inne dziecko. I wtedy zazwyczaj
                takie „wyzywanie” zaczynało to słabsze dziecko.

PS: Jesli za mało Ci argumentów to powiedz...
                • heymdall Re: Apel o litość!! 19.05.06, 15:24
                  Co do treści postu startującego wątek: jest takie fajne słowo: "prowokacja"..smile
                  No cóż, nie będę nikogo przepraszał, że mam swoje własne poglądy i nie boję się ich wyrazić, nie będę tym bardziej biczował samego siebie za to. Po raz n-ty powtarzam: to są moje własne poglądy, mogę się mylić, ale szanuję na tyle siebie, że potrafię ich bronić, potrafię też polemizować (jeśli trzeba, to bezlitośnie) - nie będę więc czołgał się przed kimś i kajał za to, że myslę tak, a nie inaczej. Nie jesteśmy w komuniźmie, gdzie panuje tylko jedyna słuszna opcja ideowa.
                  Skoro inteligencji we mnie żadnej, dlaczego wysilasz się, pisząc w ogóle do mnie (takie oskarżenie to broń obosieczna..smile)."Człowiekowi wykształconemu"?? A cóż to znaczy?? Jeżeli człowiek ma jakieś wyższe i czyta kryminały, nie oznacza to wcale, że jest wykształcony. Wykształcenie to samorozwój..to czytanie czegoś poza swoja dziedziną, to ciągła polemika z samym sobą. wykształcony to był Avicenna, Leonardo da Vinci, Kopernik, Heweliusz, Kant, Kartezjusz. Ja do wykształconych się nie zaliczam..przykro mi. Standard wykształcenia w Polsce to czytanie odpowiednich książek i posiadanie odpowiednich poglądów, które wskaże Adam Michnik lub cała kochająca do zarzygania ludzkość poprawna politycznie część ludzkości. Takich się nazywa inteligentami. Cała reszta się nie liczy, to widocznie buraki i chamy... Na chwilę idę walnąc łbem w ścianę z rozpaczy, bo jestem ciemnogrodzianinem, chamem i nie słucham innych..smiletongue_out.
                  Co do sygnaturki: patrz na zdanie pierwsze tego postu.
                  Proszę o więcej argumentów.
                  • denethor2 Re: Apel o litość!! 19.05.06, 15:44
                    Chcesz sprowokować poodziana, i to nie po raz pierwszy, a że ci się to nie
                    udaje sięgasz już do tak mało wyrachowanych sposobów. Nie wychodzi Ci to, bo on
                    się nie daje. Próbujesz dalej. Obrażasz go, posądzając o choroby psychiczne.
                    Poodzian porusza na forum wiele tematów. Napisał cos o kościele. I rozpętał
                    tym samym burze na forum. Nieświadomie, to Ty dałeś mu się sprowokować, a ja to
                    widzę i próbuje Ci to uzmysłowić. Nie chce żebyś z nim nie dyskutował. O nie!
                    Jak najbardziej wymieniajcie się poglądami, bo to jest ciekawe nie tylko dla
                    Was, ale i dla czytających. Tylko niech Twoje wypowiedzi nie schodzą
                    na „dziecięcy” tor.

Jeszcze jedno. To co Ty nazywasz wykształceniem dla mnie jest inteligencją i
                    madrością. Bo od lat uczono mnie, że wykształecienie zdobywa się poprzez naukę,
                    a mądrość osiąga się poprzez połączenie wykształcenia z myśleniem i
                    doświdczeniem.
                    • worthelss Re: Apel o litość!! 19.05.06, 15:50
                      Post wyżej jest mojego autorstwa, nie zuaważyłam, ze na forum zdażył się juz
                      zalogowac mój brat, wysłałam swój post jako pod jego nikckiem (korzystamy z
                      tago samego komputera). Mój błąd. Przpraszam.
                    • heymdall Re: Apel o litość!! 19.05.06, 15:53
                      ..nie nie wiem..jak z tym prowokowaniem..ja się po prostu dobrze bawię..w odróżnieniu od poodziana nie podaję faktu z kronik kryminalnych, nie kumam się z fanami SBecji .. Wyznaję zdrową zasadę równowagi: jeżeli ktoś przegina w jedną stronę, to ja w drugą.. i już..
                      "dziecięcy tor" ??? co jest dziecięcego..?? to ciekawe .. to raczej dziecko operuje prostymi hasełkami i unika analizy problemu (z tym u poodziana się nie spotkałem). Dziecko na pewnym etapie nie tworzy - co najwyżej potrafi odtwarzać.. Dziecko nie potrafi prowokować i symulowac pewnych sytuacji ...
              • profanka70 Re: Apel o litość!! 19.05.06, 14:58
                heymdall napisał:

> ".. wypaczonego komunizmu.." . komunizm jak i faszyzm same w sobie są wypaczeni
                > ami ... tautologia .. coś podobnego do określenia, którego Himilsbach był aauto
                > rem: "k.... lekkiego prowadzenia się"
                > Nie tylko Piłsudski i Bolesław śmiały .. inni królowie polscy regularnie okłada
                > ni byli klątwami .. i jakoś nic sobei z tego nie robili ..smile
                > ..chodzi Ci o Władysława Warneńczyka?? no cóż.. o ile pamietam, to chyba puszka
                > rze weneccy (Wenecja była autonomiczna) przeszli na stronę Turków - o ile wiem,
                > to księża nie .. byłyby pewne niezgodności teologiczne co do błogosławienia wo
                > jsk tureckich...
                > "sam Papież Pius w swoich kontaktach z faszystami" hmm .. a jak się przed wojną
                > ministrowie Francji i anglii z faszystami spotykali, to tez faaszystami byli.
                > Pius był praktycznie otoczony w Watykanmie przez faszystowskie Włochy. Zgodnie
                > z zasadą "Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek" - dzięki jego działaniom KK ura
                > tował mnóstwo Żydów .. ale w koncu nie trzeba o tym wspominac, bo to burzy czar
                > na legendę zbudowaną pzez komunistów araz po wojnie..prawda??
                > Albigensi=Katarzy..
                > nie słyszałem, żeby KK zabił również św. Franciszka .. jakieś niedopowiedzenie?
                > ?

Równie dobrze stosując Twój sposób myślenie można powiedzieć : skoro katolicyzm
                wypacza chrześcijaństwo to sam jest wypaczeniem - pasuje Ci to?
                Co do Warneńczyka to szkodliwa rola kościoła rzymskiego polegała na skłonieniu
                Go przez Watykan do zerwania świeżo zawartego rozejmu Polski z Turkami, a to nie
                służyło interesowi naszego państwa.
                Co innego utrzymywać kontakty dyplomatyczne (spotykać się) - przecież tematów
                nie brakowało, a co innego święcić armaty i akceptować "Gott mit uns" ze strony
                nazistów którzy wyrzekali się wszelkiej wiary poza wiarą w światowe
                posłannictwo nadludzi z narodu germańskiego.
                Kościół rzymski tępił Żydów przez całe tysiąclecie a zasługi wzmiankowanego
                Papieża w ich ratowaniu to właśnie papieska propaganda. Natomiast nie neguję że
                wielu księży na własną rękę (też cierpieli od hitlerowców) ryzykowało życie
                stosując się do zasady miłości bliźniego w stosunku do żydów.
                Św. Franciszek próbował żyć w skromności i ubóstwie. Namawiał do tego też
                innych, co tak pasowało pazernemu klerowi jak pięść do nosa. Dlatego też po
                wielu naciskach został w tym względzie złamany i dzisiaj franciszkanie są tak
                samo zapatrzeni w dobra doczesne jak inne zakony (chyba oni też nie wierzą w
                lepsze życie po śmierci).
                W ogóle przepraszam za skróty myślowe, ale czasem wyobrażenia przerastają
                rzeczywistość.
    • poodzian Re: Apel o litość!! 19.05.06, 17:23
      Cieszę się, że to ja rozpocząłem dyskusję na tym forum o roli kościoła w naszym
      społeczeństwie (tym lokalnym laskowickim i ogólnopolskim). Cieszę się również,
      że do dyskusji dało się wciągnąć wielu forumowiczów. Po to mamy własnie fora,
      aby się wymieniać poglądami i po to aby krytykować wypaczenia. Nie spocznę w
      krytyce kołtunizmu, politykierstwa, bałwochwalstwa i łamania prawa przez księży
      ale też np. urzędników (nie uznaję żadnych świętych krów) I to niezależnie od
      tego jakimi epitetami, będą mnie tu obrzucać.
      • adamogo Re: Apel o litość!! 19.05.06, 18:10
        Jak to nie uznajesz? Przecież święte krowy chadzają w Indiach po ulicy...A dzisiaj coś tak cicho siedzi, a na Onecie była jakaś wzmianka o księdzu, który nadużywał seksualności, czy jakoś tak...Dlaczego milczysz, skoro wokół grzmi? A co do magistra, Kwaśniewski kiedyś złożył oświadczenie, że go posiada...
      • katka256 Re: Apel o litość!! 19.05.06, 20:37
        Poodzian ileż tobie zasługujemy.Dzięki ci, że walczysz z kołtunizmem itp.To
        zrób coś jeszcze żeby mi psy nie sr...pod oknami skoro taki wojownik z ciebie.
        A może powalcz jeszcze z kołtunizmem lekarzy, psychologów,policjantów. Dlaczego
        ograniczasz się do jednej grupy społecznej?
        A jak już skończysz swoją walkę-napisz o tych dobrych księżach, o misjach,o
        caritasie, o księżach wydających obiady biednym- po prostu o zwykłych
        ludziach.O nich jest jakoś cicho.
        Ps.a może załozysz jakąś organizację do walki z:"kołtunizmem, politykierstwem,
        bałwochwalstwem"?
      • heymdall Re: Apel o litość!! 20.05.06, 12:02
        a podobno w dyskusji wypowiada się rzeczy przemyślane - są fakty a nie
        oskarżenia - to nie była dyskusja, ale góra oskarżeń, jedynymi argumentami były
        oskarżenia - jeżeli tym chciałeś obalić sens istnienia KK to sam nie wiem. Jak u
        ciebie dyskusje z ludźmi wyglądają. Jeżeli chcesz kupić sałatę a ktoś inny
        kapustę to mówisz, że sałata popełniła morderstwo (ktoś się nią zakrztusił),
        żeby zdyskredytować warzywo??? Nie spocznę w krytyce bzdur i jednostronności
        argumentów ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka