Gość: Maurycy
IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl
06.07.01, 17:52
Zapraszam do tego wątku SMAKOSZY
Oto przepis na super jedzonko:
DZISIAJ SAMOSAS - pierożki słynne w całej Azji od Indii do Indonezji.
Ciasto:
1 1/2 filiżanki mąki
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka topionego masła (ghee)
1/2 filiżanki cieplej wody
Nadzienie:
1 1/4 łyżki topionego masła [ghee] (zebrać piankę ze stopionego masła)
1 - 5 ząbków rozciśnietego czosnku
2 łyżeczki proszku curry
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1/4 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka posiekanej holendry (nieobowiązkowo)
1 cebula (bardzo drobniutko posiekana)
1 łyżka garam-masala
(składniki garam-masala na zapas: 4 łyżki ziaren holendry, 4 łyżki kminu (nie
kminku),1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach, 2 łyżki nasin kardamomu (mierzone
po paleniu i wyłuskaniu), 4x 7,5 cm lasek cynamonu, 1 łyżeczka goździków,
jedna gałka muszkotołowa). W małym rondelku palić na sucho pojedyńczo
poszczególne składniki, aż do wydzielenia sie aromatu. Po ostudzeniu wyłuskac
kardamomy, wrzucic wszystko do elektrycznego młynka i zmielic na proszek. Dodać
utartą gałke muszkatołową. Przechowywać w słoiczku "Twist".)
1 łyżeczka utartego imbiru
1/2 filizanki gorącej wody.
Olej do smażenia
CIASTO:
Przesiac mąke i zmieszać w miseczce z olą, dodać masło i wodę, dobrze wymieszać
i wyrobiać przez kilka minut. Przykryć folia plasykową, zabrać się za
nadzienie.
NADZIENIE: Podgrzać masło na patelni, usmażyć cebulę na miękko, dodac czosenk
oraz imbir. Dodać kurry, sol sok z cytryny, dobrze wymieszac. Dodac mięso i
smazyc mieszając na ostrym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Zmniejszyć ogień,
dodać wody i przykryć. Dusić aż zniknie cały płyn (ok. 10 - 15 minut). Pod
koniec należy mieszać mięso, aby się nie przypaliło. Dodać garam-masala, mietę
oraz holendre, wymieszać i ostudzic.
Wziąść ciasto i wywałkować na lekko popruszonej mąką desce. Wyciąć krążki
wielkości spodeczka i przeciąć je na pół. Nałozyc po łyzce nadzienia po środku
każdej połóki, zmoczyć pędzelkiem brzegi, zawinąć i skleić razem wszystkie
brzegi.
Gdy wszystkie samosas są zrobione, rozgrzać olej we frytownicy i smażyc po
kilka, aż są zlote po obu stronach. Osuszyć z oleju na paierowym ręczniku
kuchennym. Jeść ile wejdzie na gorąco lub zimno podając z mango chutney jako
dipem.
Przepis na mango chutney.
1 duże mango
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka chili
Posiekac duże mango w blenderze, wymieszać z solą i chili.
Można używać kwaskowatych jabłek zamiast mango .
Smacznego,
Maurycy