Dodaj do ulubionych

PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS

IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 17:52
Zapraszam do tego wątku SMAKOSZY

Oto przepis na super jedzonko:

DZISIAJ SAMOSAS - pierożki słynne w całej Azji od Indii do Indonezji.

Ciasto:
1 1/2 filiżanki mąki
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka topionego masła (ghee)
1/2 filiżanki cieplej wody

Nadzienie:
1 1/4 łyżki topionego masła [ghee] (zebrać piankę ze stopionego masła)
1 - 5 ząbków rozciśnietego czosnku
2 łyżeczki proszku curry
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny lub octu
1/4 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka posiekanej holendry (nieobowiązkowo)
1 cebula (bardzo drobniutko posiekana)
1 łyżka garam-masala
(składniki garam-masala na zapas: 4 łyżki ziaren holendry, 4 łyżki kminu (nie
kminku),1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach, 2 łyżki nasin kardamomu (mierzone
po paleniu i wyłuskaniu), 4x 7,5 cm lasek cynamonu, 1 łyżeczka goździków,
jedna gałka muszkotołowa). W małym rondelku palić na sucho pojedyńczo
poszczególne składniki, aż do wydzielenia sie aromatu. Po ostudzeniu wyłuskac
kardamomy, wrzucic wszystko do elektrycznego młynka i zmielic na proszek. Dodać
utartą gałke muszkatołową. Przechowywać w słoiczku "Twist".)
1 łyżeczka utartego imbiru
1/2 filizanki gorącej wody.
Olej do smażenia

CIASTO:
Przesiac mąke i zmieszać w miseczce z olą, dodać masło i wodę, dobrze wymieszać
i wyrobiać przez kilka minut. Przykryć folia plasykową, zabrać się za
nadzienie.

NADZIENIE: Podgrzać masło na patelni, usmażyć cebulę na miękko, dodac czosenk
oraz imbir. Dodać kurry, sol sok z cytryny, dobrze wymieszac. Dodac mięso i
smazyc mieszając na ostrym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Zmniejszyć ogień,
dodać wody i przykryć. Dusić aż zniknie cały płyn (ok. 10 - 15 minut). Pod
koniec należy mieszać mięso, aby się nie przypaliło. Dodać garam-masala, mietę
oraz holendre, wymieszać i ostudzic.

Wziąść ciasto i wywałkować na lekko popruszonej mąką desce. Wyciąć krążki
wielkości spodeczka i przeciąć je na pół. Nałozyc po łyzce nadzienia po środku
każdej połóki, zmoczyć pędzelkiem brzegi, zawinąć i skleić razem wszystkie
brzegi.

Gdy wszystkie samosas są zrobione, rozgrzać olej we frytownicy i smażyc po
kilka, aż są zlote po obu stronach. Osuszyć z oleju na paierowym ręczniku
kuchennym. Jeść ile wejdzie na gorąco lub zimno podając z mango chutney jako
dipem.

Przepis na mango chutney.

1 duże mango
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka chili

Posiekac duże mango w blenderze, wymieszać z solą i chili.

Można używać kwaskowatych jabłek zamiast mango .

Smacznego,

Maurycy
Obserwuj wątek
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - Bogracsgulyas - gulasz w kociołku IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 19:27
      Bogracsgulyas
      Trzeba zaczac od rozpalenia ogniska na puszcie i ustawienia na nim kociolka ;-)
      1 kg wolowiny bez kosci (np. lopatka lub kark)
      80 g smalcu domowego
      300g cebuli
      20 g papryki slodkiej w proszku
      sol,kminek,czosnek
      1 kg ziemniakow
      140 g swiezej papryki zielonej
      60 g pomidorow swiezych lub w ich braku mrozonych lub calych z puszki
      kluseczki csipetke sporzadzone z 80 g maki i jednego jajka
      dla ostrosci nalezy dodac wg. smaku kilka malych "wisniowych" papryczek lub
      papryke ostra w proszku.

      Na smalcu podsmażamy drobno posiekaną cebulę na złocisty kolor. Zdejmujemy to z
      ognia i po chwili dodajemy cała paprykę w proszku starannie mieszając.
      Ustawiamy z powrotem na ogniu, wrzcamy pokrajane w kostkę mięso i je podmażamy.
      Solimy.
      Kiedy mięso jest podduszone, dodajemy kminek i posiekany czosnek, ewentualnie
      ostre papryczki, trochę wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy często
      mieszajac i dodając w razie potrzeby trochę wody.
      Kiedy mieso dochodzi, pozwalamy wygotowac sie sosowi, az pozostanie sam
      tłuszcz. Wrzucamy pokrajane w kostke kartofle i podsmażamy je na szklisto.
      Uzpełniamy wodą lub wywarem z kości dodajemy posiekane pomidory i paprykę
      zieloną.
      Tuz przed końcem gotowania wrzucamy kluseczki. Dopełniamy wodą do pożądanej
      objętości, ewentualne jeszce doprawiamy.

      Owe kluseczki to: 80 g mąki, jedno jajko, sól - ze składnikow robimy ciasto bez
      dodatku wody, wałkujemy na ok. 2mmm grubosci i z tago ciasta odrywamy palcami
      kawaleczki wielkosci paznokcia.
      To wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy az wypłyną na powierzchnię.

      Smacznego

      Maurycy
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - PLACEK PO WĘGIERSKU IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 19:31
      SKŁADNIKI:
      PLACKI:
      1 jajko,
      50 dag ziemniaków,
      1/2 cebuli,
      1-2 łyżki mąki,
      olej do smażenia

      GULASZ:
      50 dag wołowiny bez kości,
      1 kg wolowiny bez kosci (np. lopatka lub kark)
      40 g smalcu domowego
      150g cebuli
      10 g papryki slodkiej w proszku
      sol,kminek,czosnek
      70 g swiezej papryki zielonej
      30 g pomidorow swiezych lub w ich braku mrozonych lub calych z puszki
      dla ostrosci nalezy dodac wg. smaku kilka malych "wisniowych" papryczek lub
      papryke ostra w proszku.





      Na smalcu podsmażamy drobno posiekaną cebulę na złocisty kolor. Zdejmujemy to z
      ognia i po chwili dodajemy całą paprykę w proszku starannie mieszajac [nie
      robic tego na ogniu, bo papryka będzie gorzka]. Ustawiamy z powrotem na ogniu,
      wrzcamy pokrajane w kostkę mięso i je podsmażamy. Solimy.
      Kiedy mięso jest podduszone dodajemy kminek i posiekany czosnek, ewentualnie
      ostre papryczki, troche wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy często
      mieszając i dodając w razie potrzeby trochę wody.
      Kiedy mięso dochodzi, pozwalamy wygotowac sie sosowi na gęsto, dodajemy
      posiekane pomidory i paprykę zieloną.

      W trakcie duszenia zetrzeć na tarce obrane ziemniaki. Odcisnąć płyn. Cebulę
      obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych
      ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz
      pokrojoną cebulę.
      Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka.

      Gdy gulasz jest już gotowy rozgrzać na patelni trochę oliwy. Masę smarzyć na
      duże placki po około 3 minuty z każdej strony.

      Na każdy z placków nałożyć gulasz i złożyć placek na pół.

      Placek można dodatkowo posypać świeżą nacią z pietruszki.


      Smacznego,

      Maurycy, Jelenia Góra, Polska

      • reni13 Re: PEZEPIS TYGODNIA - PLACEK PO WĘGIERSKU 06.01.04, 08:49
        Węgrzy mogą i powinni zazdrościć nam naszych placków "po węgiersku". Szkoda ze
        na Węgrzech nie można ich znaleźć w restauracjach. Pozdrawiam i gratuluję
        znajomości pisowni węgierskiej.
        Boldog Ùj évet!!
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - GULASZ SEGEDYŃSKI IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 19:33
      Gulasz segedyński
      1 kg wieprzowiny z kością,
      sól,
      mąka,
      tłuszcz,
      1 cebula,
      1 kg kiszonej kapusty,
      papryka,
      liść laurowy,
      2-3 łyżki ketchupu,
      1 kg ziemniaków

      Mięso opłukać, podzielić na małe zraziki, rozbić na płaskie porcje, oprószyć
      solą i mąką, obsmażyć z obu stron na tłuszczu. Zdjąć z patelni, a na tym samym
      tłuszczu przysmażyć pokrojoną w plasterki cebulę, aż do zrumienienia. Kapustę
      drobno posiekać. W rondlu układać warstwami: kapustę, mięso, cebulę, paprykę w
      proszku, sól, liść laurowy, kapustę, itd. Zalać wodą. Dodać cebulę i gotować
      nie przykrywając naczynia. Gdy kapusta będzie miękka, podprawić ją mąką. Raz
      zagotować. Dodać 2-3 łyżki ketchupu. Osobno ugotować ziemniaki. Podawać z
      ziemniakami.


      Smacznego,

      Maurycy
    • Gość: MAURYCY Re: PEZEPIS TYGODNIA - Węgierska zupa rybna (halaszle) IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 07.07.01, 19:35
      Wegierska zupa rybna
      Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
      1 ,2 kg karpia,
      2 srednie cebule,
      1 zielona papryka,
      1 sredni pomidor,
      3 lyzki papryki,
      2 l wody,
      sol.

      1. Rybe oczyscic, wypatroszyc, usunac skrzela, zolc i ostatni krag widoczny
      przy oddzielaniu glowy od tulowia. Ulyc. Wyjac osci, zdjac skore i usunac
      kregoslup. Tak przygotowana rybe pociac na plasterki grubosci 2 cm. Usunac
      pozostale osci, posolic. Wlozyc do naczynia i wstawic do lodowki na 1 godz.
      2. Pomidor i papryke umyc, cebule drobno posiekac, z papryki usunac gniazda
      nasienne i pokroic na paski.
      3. Przygotowac bulion: kregoslup, skore, pletwy i glowe karpia wrzucic do 2 l
      wody. Gdy woda sie agotuje dodac cebule, troche zielonej papryki, pomidor,
      mielona papryke i sol. Gotowac 1 godz.
      4. Gotowy bulion przecedzic i zagotowac. Dodac pozostala zielona papryke,
      pokrojonego karpia, gotowac 10 min na malym ogniu. Podawac od razu.

      UWAGA: halaszle powinna byc ostra. Bywa nawet bardzo ostra! W książkach
      kucharskich zalecają używanie średnio ostrej papryki, ale u nas możemy dostac
      paprykę tylko w dwu odmianach
      • Gość: koras Re: PEZEPIS TYGODNIA - Węgierska zupa rybna (halaszle) IP: *.focal-chi.corecomm.net 07.07.01, 21:25
        Trafiles w samo sedno z tym tematem.
        Bedzie mozna sie wymieniac przepisami,ja w tej chwili nic nie mam ,ale mam
        pytanko czy nie masz gdzies moze pod reka przepisu na SAJGONKI?
        • Gość: murycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - Węgierska zupa rybna (halaszle) IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.07.01, 00:46
          Dostaniesz jutro, bo byłem na browarze.
          • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - Węgierska zupa rybna (halaszle) IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 09.07.01, 15:02
            Na forum KOBIETA agga czeka na przepis Chicken Tikka Masala.
            • Gość: Hans Re: PEZEPIS TYGODNIA - SLONSKI BIGOS NA WINIE IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.01, 15:39
              SLONSKI BIGOS NA WINIE
              Co sie nawinie to do bigosu!
              • Gość: koras Re: PEZEPIS TYGODNIA - SLONSKI BIGOS NA WINIE IP: *.focal-chi.corecomm.net 12.07.01, 01:17
                Az dziw bierze ze IGLOS sie tu jeszcze nie wpisal.
                Jest fanatykiem gotowania.
                • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - SLONSKI BIGOS NA WINIE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 12.07.01, 13:58
                  Najprawdopodobnie przeoczył ten wątek.
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - TIKKA KEBAB IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.07.01, 09:59
      1 kg piesi z kurczaka
      1 mała grubo posiekana cebula
      1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
      1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
      1 łyżka soku z cyteryny
      2 łyżki jogurtu
      1 łyżeczka zmielonej cholendry
      1/2 łyżeczka zmielonego kminu - nie kminku
      1 łyżeczka garam masala - patrz przepis na samosas
      1 łyżka mielonych migdałów

      Pokroić kurczaka na kawałki wielkości "na jeden ząb".
      W malakserze zrobic jednorodną paste z cebuli, czosnku, imbiru oraz soku z
      cytryny. Polączyć z pozostałymi skladnikami i marynowac kurczaka przez
      conajmniej 2 godziny, lub przez noc, w lodowce.

      Nałożyć kurczaka na druty do rożna i grilowac na gazowym, elektrycznym lub
      węglowym grilu. Podawać z chlebem chapati lub naan.
    • Gość: maurycy Mielona baranina z rusztu (kofta) IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 10:08
      Mielona baranina z rusztu (kofta)

      Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.
      500 g baraniny bez kosci z łopatki lub karkówki,
      100 ml oleju,
      2 łyzki ugotowanego szpiku wołowego,
      1 duża cebula,
      6-8 lisci kolendry,
      1 łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
      1 łyżeczka sproszkowanego kminku,
      1 łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki,
      szczypta cynamonu,
      sól.

      1. Mięso umyć, osuszyć, oczyscić z żył i powięzi, pokroić na małe kawałki,
      2 razy zemlec w maszynce razem ze szpikiem wołowym. Cebulę obrać, drobno
      posiekać. Zmielone mięso przełożyc do miski, dodać cebulę, paprykę, kminek,
      pietruszkę, porwane na kawałki liscie kolendry, cynamon i sól. Lekko zmoczyć
      ręce, wyrobić mięso na gładką, jednolitą masę.
      2. Uformowac kotleciki kofta, walcowate, długosci ok. 5 cm. Nadziać na szpadki,
      odstawić na 1 godz do lodówki, by stężały.
      3. Kotleciki wyjąć, posmarować olejem, wstawić do mocno rozgrzanego rożna. Piec
      10 min, potem zmniejszyć temp. i dopiekać jeszcze ok. 5 min.
      4. Kofta zdjąć ze szpadek, przełozyc na półmisek. Podawać z ryżem i sałatą.

      Koftas można przyrządzać na grilu na działce. Można też dodać czosnku i proszku
      curry.
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - KREWETKI A LA NOWY ORLEAN IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 23.08.01, 13:32
      Mój przepis na krewetki (na 4 osoby)



      SKŁADNIKI:
      2 łyżki masła
      2 filiżanki posiekanej cebuli
      1 filiżanka posiekanego selera naciowego
      1/2 filiżanki zielonej papryki
      1/2 kg oczyszczonych krewetek
      2 łyżeczki zgniecionego czosnku
      2 listki bobkowe (laurowe)
      1 łyżka mąki
      1 filiżanka wody
      1 łyżeczka soli
      szczypta pieprzu cayenne
      2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
      3 łyżki posiekanego szczypoiru


      W dużej brytfance roztopić masło na średnim ogniu. Doadać cebulę, seler i
      paprykę i smażyć aż miękkie, około 10 do 12 minut. Dodać krewetki, czosnek oraz
      liście bobkowe, zredukować ogień o połowę i dusić przez następne 10 do 12
      minut, mieszając od czasu doczasu. Wymieszać mąkę z wodą i zaklepać potrawę,
      mieszając około 4 minut. Dodać pietruszkę i szczypior i poddusić jeszcze przez
      2 minuty. Podawać z ryżem gotowanym na parze.

      Smacznego :-)))
      • Gość: SoSoS Re: PEZEPIS TYGODNIA - KREWETKI A LA NOWY ORLEAN IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.08.01, 22:42
        Zapowiada sie apetycznie, ale moje zdolnosci kulinarne moglyby raczej
        zaszkodzic tej potrawie ;-))
      • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - KREWETKI A LA NOWY ORLEAN IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 25.08.01, 02:31
        Obiecuję,że spróbuję.
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 18:35
      Skladniki:

      1/2-1 kg żeberek, rozciętych odobno i poszielonych na trzy części

      1 łyżka wytrawnego białego wina
      2 łyżki cukru
      3 łyżki łyżki octu 6% lub 2 - 10%
      4 łyżki sosu sojowego
      5 łyżek wody



      Rozgrzać dużą brytfannę z olejem, i zarumienić żeberka.
      ribs. Kiedy są już brązowe - dodać resztę składników. Dobrze mieszać, aż się
      sos zagotuje. Przykryć i zmniejszyć na mały gaz. Dusić przez 20-25 minutut i
      presto - gotowe.!

      Podawać z ryżem na sypko.

      Uwaga! Dokładnie obmyć żeberka aby nie pozostały drobne pozostałości kości po
      przecinaniu żeberek tasakiem na 3 części.

      Smacznego
      • Gość: bondido Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.09.01, 19:09
        Gość portalu: maurycy napisał(a):

        > ribs.
        czyżbyś tłumaczył ostatnio książkę kucharską? ;-)))

        > Uwaga! Dokładnie obmyć żeberka aby nie pozostały drobne pozostałości kości po
        > przecinaniu żeberek tasakiem na 3 części.
        też tego nie lubię :)
        • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 22:03
          Nie, ale opisuje co lubię robić, bo kocham gotować.

          :-))))
      • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.09.01, 19:54
        Czym zastąpić białe wino? Nie lubię posmaku wina w potrawie. Wolę lampkę wypić
        w trakcie jedzenia( do żeberek czerwonego).
        • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 22:09
          Włanej roboty octem jabłkowym, oczywiście zmieniąjąc proporcje, żeby nie było
          zbyt kwaśne, bo potrawa musi byc słodko-kwaśna.

          Przepis na ocet - rozdrobnine obierki z jabłek zalewamy wodą, dodajemy drożdży
          winnych - np. tokajowych lub riezlingowych i fermentujemy bez rurki,
          przykrywając watką (nie zatykając, tak aby nastąpiła fermentacja octowa,
          zamiast winnej. Taki ocet ma ok. 5%.

          -:)

          Maurycy
          • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.09.01, 22:28
            A ze sklepu nie może być? Znacznie szybciej można będzie wypróbować przepis.
            • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - ŻEBERKA PO CHIŃSKU IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 04.09.01, 22:47
              Oczywiście

              :-)))
    • Gość: kama Re: do Maurycego! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.09.01, 22:40
      Z Twoich przepisów wynika,że interesujesz się kuchnią. Mam do Ciebie w związku
      z tym prośbę. Niedługo muszę przygotować w domu przyjęcie. Może mógłbyś ułożyć
      menu i podać przepisy. Tylko błagam żeby były łatwe i niezbyt pracochłonne.
      Najlepiej takie, które można przygotować trochę wcześniej. Przeważnie na tego
      typu przyjęcia (siedzące)serwuję 3 rodz. przystawek, 3 dania gorące. 3 sałatki.
      Wszystko na 6 osób. Jakbyś był tak miły i podpowiedział czym mogę zaskoczyć
      swoich gości byłabym niezmiernie wdzięczna.
      • Gość: maurycy Re: do Maurycego! IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 20:26
        Gość portalu: kama napisał(a):

        > Z Twoich przepisów wynika,że interesujesz się kuchnią. Mam do Ciebie w
        związku
        > z tym prośbę. Niedługo muszę przygotować w domu przyjęcie. Może mógłbyś
        ułożyć
        > menu i podać przepisy. Tylko błagam żeby były łatwe i niezbyt pracochłonne.
        > Najlepiej takie, które można przygotować trochę wcześniej. Przeważnie na tego
        > typu przyjęcia (siedzące)serwuję 3 rodz. przystawek, 3 dania gorące. 3
        sałatki.
        >
        > Wszystko na 6 osób. Jakbyś był tak miły i podpowiedział, czym mogę zaskoczyć
        > swoich gości byłabym niezmiernie wdzięczna.

        Droga Kamo!

        W czasie kiedy goście czekają, a ty musisz ganiać po kuchni - sugeruję prażone
        migdały z proszkiem curry, suszone owoce i sherry (po polsku Xerxes) do
        popicia - najlepiej pół wytrawne Amontillado.

        Materiały - migdały, sól i proszek

        Następnie proponuję koktajl z krewetek na pobudzenie apetytu, a następnie
        pieczarkową lub borowikową (creme)z grzankami i białe wytrawne - polecam
        rumuńskie Cotnari pół wytrawne, lub któreś z reńskich. Na deser jabłka pieczone
        inaczej.

        Kończymy kawusią koniaczkiem i deską z serami.

        --------------------------------------------------------------------------------
        --
        3. Koktajl z krewetek

        500 g krewetek z puszki,
        1 zielona sałata,
        3 jaja.
        Różowy sos majonezowy:
        3 łyżki majonezu,
        1 1/2 łyżka soku cytrynowego,
        3 łyżki gęstej śmietany,
        3 łyżki keczupu,
        1 1/2 łyzka sosu Worcestershire lub sosu Tabasco,
        1 1/2 kieliszek koniaku,
        1 łyżeczka papryki do posypania,
        sól, pieprz.

        1. Krewetki wyjmij z puszki, odsącz z zalewy na sicie.
        2. Sałatę umyj delikatnie pod bieżącą wodą.
        3. Jaja ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój w ćwiartki.
        4. Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z sokiem cytrynowym, śmietaną, keczupem i
        sosem Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec wlej kieliszek koniaku.
        5. Wymieszaj krewetki z sosem i wstaw na 1 godz do lodówki.
        6. Koktajl podaj w szerokich kieliszkach wyłożonych pokrojoną zieloną sałatą,
        przybrany ćwiartkami jaj i posypany papryka.


        Na główne danie proponowałbym coś ostrego, np. rumsztyk pieprzowy po angielsku -
        szybko pieczony rumsztyk otoczony w świeżo utłuczonym w moździerzu pieprzu z
        zestawem sałatek i czerwonym mocno wytrawnym winem wg. upodobania.

        -------------------------------------------------------
        Rumsztyk

        Jeżeli ci się uda zdobyć prawdziwy rumsztyk - z zadu wołowego to byłoby super,
        w przeciwnym razie jesteś skazana na polędwicę. Pamiętaj aby mięso było dobrze
        marmurkowane.
        Jak już masz dobry surowiec to najważniejsze nie zepsuć go!
        W zależności od żądanego stanu usmażenia (jest 5 stopni smażenia wołowiny:
        blue, rare, medium rare, medium, well done) reguluje sie czas smażenia. Trzeba
        obserwować mięso na grillu. Pojawienie sie różowych kropli na powierzchni
        oznacza ze mięso wchodzi w stan "medium rare" (moj ulubiony).
        Kilka zasad:
        1. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Otocz w pieprzu i
        posmaruj masłem i olejem. Dodawanie masła do oleju (sam olej wysusza mięso),
        jeżeli chcesz zachować soczystość.
        3. Przewróć mięso na drugą stronę tylko raz - im więcej razy przewracasz tym
        wiecej soczystości tracisz. Sól po przewróceniu.
        4. Przed smażeniem osusz mięso, by nie było nadmiernie wilgotne
        ------------------------------------------------------------------------------

        1 Sałatka - mizeria na jogurcie ze świeżą miętą.
        ------------------------------------------------------------------------------
        2. Sałatka - sałatka z ryżu i groszku

        3 szklanki ugotowanego ryżu,
        Ząbek czosnku,
        Sól, pieprz,
        wierć szklanki sosu winegret,
        Szklanka zielonego groszku
        6 posiekanych cebul,
        Pół szklanki posiekanej słodkiej papryki,
        Zielenina

        Głęboką miskę natrzyj czosnkiem, włóż ryż, dopraw solą i pieprzem. Wlej sos,
        dodaj groszek, cebulę, zieleninę, paprykę, ostrożnie wymieszaj.
        --------------------------------------------------------------------------

        Jabłka pieczone inaczej

        6 dużych jabłek,
        225 g cukru,
        Białko z 4 jaj,
        150 ml koniaku,
        3łyżki wody,
        Masło do nasmarowania formy,
        Cukier do posypania jabłek.

        1. Umyj jabłka, przekrój w poprzek na pół i usuń gniazda nasienne. Przy pomocy
        łyżeczki wybierz miąższ, zostawiając jedynie gruba na ok. 2 mm jego warstwę tuż
        przy samej skórce.
        2. Miąższ z jabłek przesmaż na patelni, z cukrem i 3 łyżkami wody ok. 10 min.
        Zmiksuj, po czym odparuj na patelni (ok. 7-10 min), cały czas mieszając.
        Zdejmij z ognia, dodaj połowę koniaku, wymieszaj i odstaw.
        3. Pozostałym koniakiem skrop wnętrza połówek jabłek.
        4. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z masą jabłkową i delikatnie wymieszaj.
        Blachę do pieczenia nasmaruj grubo masłem, ułóż na niej jabłka.
        Napełnij je przygotowaną masą, posyp cukrem i zapiekaj 10-12 min w nagrzanym do
        temp. 230 C piekarniku.

        Można je podawać jako płonące dla efektu.

        Na zakończenie proponuję deskę serów, krakersy, masełko i kawkę z ekspresu oraz
        koniaczek.

        Smacznego,

        Maurycy

        • Gość: kama Re: do Maurycego! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 07.09.01, 02:12
          przepraszam Maurycy, ale zapomniałam uprzedzić Ciebie o charakterze moich
          gości. Potrawy,które podałeś są za delikatne. Jest to 5 panów a tylko 1 pani
          +ja. Dla nich jak na przystawkę nie ma jakiejś opiekanej ryby, strogonowa czy
          innego pożywnego jadła i oszronionej białej wódki to nie przyjęcie. Nad ranem
          mogłabym im zafundować rumsztyk, ale z kolei mnie by się już nie chciało robić.
          Dlatego między innymi prosiłam, żeby to były potrawy, które można wcześniej
          przygotować. Dwa przepisy dzięki Tobie już mam. Gulasz i żeberka. Może masz
          jakiś sprawdzony, ale też orginalny przepis na golonkę( żeby wyszła miękka),
          coś z drobiu,lub coś w tym stylu. Żeby przybliżyć Tobie gust moich gości podam
          poprzedni jadłospis. Przystawka: sandacz,flaki,de''Volai o północy:kaczka
          nadziewana,rolada schabowa,pieczeń woł.,nad ranem:biały barszcz z białą
          kiełbasą i bigos.Jeżeli miałbyś ochotę jeszcze raz zająć się moją prośbą
          byłabym bardzo wdzięczna.
          • Gość: maurycy Re: do Kamy - golonka IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 10:36
            Niemiecki przepis sprawdzony wielokrotnie.
            Golonka na 1 kg
            1 łyżeczka soli
            1/4 łyżeczki białego pieprzu
            1/4 łyżeczki majoranku
            1 łyżka oliwy
            1 szklanka wody
            trochę piwa (!)

            1. Golonkę dobrze natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem i majorankiem.
            Skórę naciąć bardzo ostrym nożem w kwadraciki. Włożyć do lodówki na kilka
            godzin.

            2. Oliwę nagrzać na brytfanie i położyć na nią golonke skórą na dół. Dolać wodę
            i wstawić do rozgrzanego pieca przy temperaturze 200 C. Piec, aż woda nie
            wyparuje. Obrocić i piec wielokrotnie polewając wodą.
            3. Krótko przed zakończeniem wielokrotnie posmarować golonkę piwem i krótko
            zwiększyć temperaturę aby skórka zrobiła się chrupiąca.
            Po upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytwanny przecedzamy do
            garnuszka, zagotowujemy i dodajemy trochę wody.


            Ja podaję z zasmażaną kiszoną kapustą i knedlami bułczanymi (na parze)polanymi
            sosem.

            Smacznego.
          • Gość: maurycy Re: do Kamy - moja zupa rybna IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 12:03
            1 1/2 filiżanki majonezu
            2 średnie cebule, posiekane
            3 rozgniecione ząbki czosnku
            1/4 filiżanki oliwy lub oleju
            3 średnie posielane pomidory
            8 filiżanek wody
            2 łyżeczki soli
            1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku lub 1/2 łyzeczki suszonego
            1/2 łyzeczki rozgniecionych nasion kopru włoskiego
            1/2 łyżeczki kurkumy
            1/8 łyzeczki białego pieprzu
            1 liść laurowy
            1 kg filetów z białej ryby - karmazyn, dorsz itp (może byc mieszanka)
            2 kostki rosołku z kury
            10 dkg makaronu rurki lub kolanka

            Usmaż cebulę oraz czosnek na średnim ogniu do szklistości, dodaj pomidory
            wodę z rozpuszczonymi rosołkami i resztę przypraw. Zagotuj a następnie zostaw
            na małym gazie prze pięć minut.

            Pokrój rybę na 2 1/2 cm kostki i dodaj do powyższego. Zagotuj, a następnie
            zmniejsz gaz. Gotuj pod przykryciem aż do chwili, keidy ryba się rozdziela na
            kawałki (ok. 5 min.). Podaj w wazie z ugotowanymi rurkami + z bagietka i masło.

            Nalewając do talerza dodaj po łyżce majonezu na osobę.

          • Gość: maurycy Re: do Kamy IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 12:20
            Coś co mozna wcześniej przygotować i jeść na zimno.

            Scotch Eggs.

            12 jaj ugotowanych na twardo i obranych
            1/3 filizanki mąki - wrocławska, poznańska
            75 dkg mielonej wieprzowiny - Własnej roboty
            1/2 łyżeczki majeranku sproszkowanego majeranku
            1/2 łyżeczki sproszkowanej szłwi
            3 rozbełtane jajka
            olej
            Wymieszaj wieprzowinę z przyprawami i rozbelatanymi jajami (bez szałwi)
            sól i pieprz do smaku
            1 filizanka tartej bułki

            Otocz każde jajko w mące
            Wimieszaj bułke tartą z szałwią i solą
            Podziel wieprzowinę na 12 części i pokryj jaja całe mieloną wieprzowiną tocząć
            w rękach kulki.
            Otocz je bułką tartą
            Rozgrzej olej w rondelku i smaż je po cztery z jednym razem przez 4 do 6 minut.

            Podawaj na gorąco lub na zimno (wolę na zimno)
          • Gość: maurycy Re: do Kamy - zamiast bigosu IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 12:38
            8 plasterków boczku pociętyvh na 2 1/2 cm kawałki
            1 duża cebula
            3/4 kg kiszonej kapusty
            2 do 2 1/2 łyżki cukru demerera (brązowego)
            3 średnie ziemnia ki pokkrojeone na ćwiartki
            3 kwaśne jabłka pokrojeone na cztery części
            15 ziaren jałowca
            8 całych małych ostrych papryk
            2 goździki
            2 łodyżki pietruszki
            1 liść laurowy
            6 wędzonych kotletów schabowych
            6 kiełbasek (uzywam śląskich) naciętych pod skosem
            3 filiżanki rosołku z kury

            Usmaź boczek z cebulą w brytfannie, aż boczek stanie się kruchy - odsącz
            tłuszcz.
            Dodaj przemytą i odciśniętą kapustę i cukier.
            Zawiąż jałowiec, poapryke, liść bobkowy, pietruszke i goździki w szmatkę
            (najlepiej z pieluch) i włóż go do kapusty. Dodaj kotlety i kiełbaski i
            ziemniaki. Wlej rosołek. Zagotuj a następnie duś na małym gazie aż mięso stanie
            sie miękkie. Usuń przyprawy. Ułóż kapustę po środku półmiska otaczając ją
            kiełbaskami, kotletami i jabłkami.
            Podczas gotowania nie mieszaj, bo trudno będzie wyjąć na połmisek.
            Pycha
            • Gość: kama Re: do Kamy - zamiast bigosu IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 08.09.01, 15:14
              Czy jabłka na półmisku mają być surowe?
              • Gość: maurycy Re: do Kamy - zamiast bigosu IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 16:49
                Jabłka powinny gotowac się z kapustą. Błagam nie mieszaj, bo wyjdzie groch z
                kapustą.
                • Gość: kama Re: do Kamy - zamiast bigosu IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 09.09.01, 00:23
                  W którymś wątku pisałam do Cibie, że ze mnie żaden kuchmistrz. Mnie trzeba
                  tłumaczyć jak za przeproszeniem krowie na granicy. Nie napisałeś dokładnie co
                  mam zrobić z tymi jabłkami i stąd moje(wiem, że głupie)pytanie. Ale wyznaję
                  zasadę "kto pyta nie błądzi". Pozdrawiam.
          • Gość: maurycy Re: do Kamy IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 13:40
            Cornish Pasties - moje ulubione, dzieci to zabieraja na drugie sniadanie do
            szkoły, tak jak i szkockie jajka.

            Składniki na 6 - 8 pasties

            1/2 wołowiny bez kości pokrojaona w centymetrową kostkę (lekko zmróź w
            zamrażarce, by ułatwic krojenie)
            2 średnie cebule
            2 średnie posiekane cebule
            2 filiżanki ziemniaków pokrojonych w kostke
            1 filiżanka pokrojoną w kostke marchewki
            2 łyżeczki soli
            1/4 łyżeczki świezo utłuczonego pieprzu
            margaryna lub masło
            mleko
            gorąca musztarda

            Ciasto:

            Zwykle kruche.

            1 filizanka smalcu
            3 filizanki mąki
            1 1/2 łyżeczki soli
            5 - 6 łyżek wody

            Siekaj tasakiem smalec z mąką i solą, aż kawałki będą wielkości małych
            groszków. Popryskaj za każdym razem 1 łyzką wody przewracając ciaso widelcem w
            misce, aż całe cała mąka zostanie wchłonieta, a ciasto nie przykleja sie do
            brzegów miski (1 - 2 łyżek wody powinny wystarczyć). Zrób kulke z ciasta.

            Pdziel ciasto na 6 - 8 części i rozwałkuj na 20 cm placki. Połóż je na
            nienatłuszczonym papierze do pieczenia. Nałoż wymieszane składniki na każdy
            placek. dodaj na każdy po jednej łyżeczce masła i pokrop 2 łyżeczkami wody.
            Zalep jak polski pieróg, dociskając brzegi widelcem, z tę różnicą, że pieróg
            stoi na założonym brzegu. zrób kilka dzirek widelcem do odprowadzania pary.
            Popedzluj mlekiem. Piecz w temp. 180 stopni przez 50 - 55 min, do zabrązowienia
            ciasta. Podawaj na gorąco lub zimno z ostrą musztardą.
            Jeżeli chodzi o nadzienie, to mozna stosowac różne warjacje.
            Robie naprzykład te pierogi z nadzieniem - jak na bolognese z serem
            parmezańskim w srodku.

            Pierogi te mozna łatwo przygrzewać w piekarniku lub mikrofalówce, bez straty na
            jakości

            Smacznego
            • Gość: kama Re: do Maurycego IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 08.09.01, 15:29
              Wszędzie używasz miarki filiżanka. Napisz proszę pojemność tej filiżanki. Mam w
              domu parę kompletów filiżanek, ale każdy o innej pojemności. Bardzo dziękuję,
              że tracisz swój cenny czas. Mam nadzieję, że jak Ty znajdziesz się w potrzebie
              znajdzie się ktoś kto pomoże, tak jak Ty to robisz. Serdecznie pozdrawiam.
              • Gość: maurycy Re: do Maurycego IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 16:53
                filiżanka, to brytyjska miara, szklanka bez jednej łyżki stołowej, ok 200 gr.
                • Gość: SoSoS Ksiazka kucharska Maurycego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.09.01, 19:47
                  No, no czyzby powstawala wirtualna ksiazka kucharska Maurycego? :-)
                  • Gość: maurycy Re: Ksiazka kucharska Maurycego? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 22:20
                    Zaprasazm do współpracy.

                    :-))))))))
                    • Gość: SoSoS Re: Ksiazka kucharska Maurycego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.09.01, 22:42
                      Gość portalu: maurycy napisał(a):

                      > Zaprasazm do współpracy.
                      >
                      > :-))))))))

                      Chetnie, tylko na pewno nie bede pisal z taka czestotliwoscia jak Ty :-), ale
                      postaram sie.
                      P.S. sztuka kulinarna to dla mnie nie za dobrze zglebiona ksiega.

                      • Gość: maurycy Re: Ksiazka kucharska Maurycego? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.09.01, 23:08
                        Zacznij od prostych rzeczy i doprowadź je do własnej smakowej perfekcji, a
                        nastepnie zacznij eksperymentowac z rzeczami bardziej skomplikowanymi.

                        Smacznego,

                        Maurycy :-))))))))
    • Gość: kama Re: Do Maurycego IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.10.01, 02:37
      Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam . Nie było mnie w domu i nie mogłam
      podziękować wcześniej za Twój wkład w przygotowanie imprezy. Dzięki Twoim
      przepisom goście na przyjęciu byli zachwyceni. Na przyszły rok swoją obecność
      już zapowiedziało 16 osób. Dziękuję i mam cichą nadzieję(jak świat przetrwa do
      2002r.),że w przyszłorocznym przedsięwzięciu uzyskam również nieocenioną Twoją
      pomoc.
    • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - ZALEWAJKA 07.12.01, 11:26
      Zalewajka
      100 dag ziemniaków,
      2 dag grzybów suszonych,
      1/4 l żuru,
      1 i 1/2 l wody,
      12 dag śmietany,
      5 dag słoniny,
      8 dag cebuli,
      25 dag włoszczyzny,
      sól

      Ugotować wywar z warzyw i grzybów, przecedzić, dodać ugotowane, pokrojone w
      paski grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować całość do miękkości
      ziemniaków. Następnie dodać żur i śmietanę. Całość zagotować, dodać przesmażoną
      na słoninie cebulę, posolić. Podawać z pieczywem.

      • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - ZALEWAJKA IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 07.12.01, 23:40
        Maurycy, mógłbyś podać więcej przepisów jednogarnkowych. Córka przeszła na
        wegetarianizm a ja nie wyrabiam z gotowaniem 6 dań dla 3 osób. Pozdrawiam i
        czekam.
        • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - ZALEWAJKA IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 01:19
          Z przyjemnością, ale jutro. Patrz mój post o ruchu ulicznym w Jelonce.
        • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - KWASICA 08.12.01, 19:06
          Kwasica
          90 dag baraniny z kością,
          30 dag kapusty kwaszonej,
          pół litra wody,
          1 dag grzybów suszonych,
          100 dag ziemniaków,
          8 dag cebuli,
          ziele angielskie,
          pieprz,
          ząbek czosnku,
          sól

          Mięso ugotować, oddzielić od kości, wyporcjować. Do wywaru dodać kapustę
          kwaszoną, pokrojoną cebulę, przyprawy, ugotować. Grzyby ugotować i pokroić w
          cienkie paski. Do ugotowanej kapusty dodać grzyby razem z wywarem, połączyć z
          uprzednio ugotowanymi ziemniakami pokrajanymi w kostkę i mięsem. Podawać z
          pieczywem.
        • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - MINESTRONE 08.12.01, 19:07
          SKŁADNIKI
          * 250 g marchewki
          * 250 g brukwi
          * 1/8 główki włoskiej kapusty
          * 250 g pomidorów
          * 2 cebule
          * 2 pory
          * 1/2 selera
          * 3 ząbki czosnku
          * trochę mięsa z drobiu
          * 1/2 filiżanki ryżu
          * 150 g makaronu
          * 3 ziemniaki
          * 150 g słoniny
          * 1/2 l bulionu
          * 3 łyżki oliwy
          * 1/2 pęczka natki
          * sól
          * pieprz
          * tymianek

          Wszystkie jarzyny, z wyjątkiem pomidorów, pokrojone w drobne paseczki poddusić
          na oliwie i zalać bulionem. Po zagotowaniu dodać pokrojone mięso drobiowe o
          pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez 20 minut. Dołożyć opłukany ryż,
          pokruszony na niewielkie kawałki makaron i przyprawy. Gotować na dużym
          płomieniu 10 minut, potem dodać czosnek, posiekaną natkę i pokrojoną w kostkę
          słoninę. Ugotowana zupa powinna być zawiesista. We Włoszech zupę tę spożywa się
          nie tylko łyżką. Używa się też widelca. Można dodać
        • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - TUSI NEAPOLETANA 08.12.01, 19:09
          Składniki :
          ROSÓŁ 1,5 l
          SER TOPIONY 2 kostki (kremowy 60%)
          Czas gotowania : 15 min
          Przepis na 3 osób

          Gotowy rosół (może być z kostki) podgrzewamy w rondelku.
          W garnku postawionym na płytce powoli i ostrożnie rozpuszczamy 2 duże kostki
          serka topionego kremowego np. Złoty Emetaler (60% tłuszczu), bez dodatków.
          Gdy osiągnie już konsystencję nadającą się do mieszania, dodajemy bardzo
          powoli, ciągle mieszając, rosół z rondelka, tak aby nie porobiły się grudki.
          Efekt smakowy przewyższa oczekiwania!

        • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE 08.12.01, 19:11
          Zupa jarzynowa z cielęciną (potrawa jednogarnkowa)
          500g cieleciny
          1 cebula,
          2 lyzki oleju
          1l goracego bulionu
          500g ziemniaków
          600g jarzyn (moga byc mrozone)
          sól, pieprz,
          pietruszka

          Mieso pokroic na kawalki o grubosci 1cm. Cebule pokroic w kostke.W garnku
          rozgrzac olej i podsmazyc mieso i cebule.Nastepnie zalac je bulionem i gotowac
          na malym ogniu. Obrane ziemniaki pokroic w kostke i natke pietruszki posiekac.
          Po 30 min. dodac do garnka ziemniaki, jarzyny, doprawic sola i pieprzem.
          Gotowac przez ok.15 min. Na koniec posypac pietruszka i podawac na stól.
          • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 08.12.01, 23:58
            Czy modyfikacje takie jak: zamiana baraniny na wieprzowinę lub wołowinę(jakie
            lepiej), nie dodanie słoniny, wpłynie na smak? Może wtedy zmienić przyprawy?
            • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE 09.12.01, 00:18
              Definitywnie wpłynie. Możesz zamienić baraninę na jagnięcinę i dodac rosołek w
              kostce.
              Pozdrowienia,

              Maurycy
              • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 14.12.01, 01:08
                Maurycy. Wymyśl inny gatunek mięsa, który najbardziej by się nadawał. U mnie w
                domu nie jada się ani baraniny ani jagnięciny.
                • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 10:47
                  Angielska zupa ogonowa

                  2 kg ogonów wołowych [lub wołowiny gulaszowej] pokrojone na 2 cm kawałki
                  3 łyżki oleju warzywnego
                  4 marchewki, grubo pokrojone
                  2 pasternaki [ewentualnie pietruszki + płaska łyżeczka cukru] pokrojone w
                  kosteczkę
                  4 łodygi selera naciowego, grubo posiekane
                  2 cebule, w ćwiartkach
                  1 szklanka czerwonego wina (Beaujolais lub Bikaver)
                  3 szklanki smaku wołowego [mogą być z kostek]
                  2 liście laurowe, połamane na drobne kawałeczki
                  1 łyżeczka zmielonego tymianku
                  1/2 szklanki zielonej pietruszki, posiekanej, sól i pieprz do smaku
                  zasmażka na 1/2 szklance mąki

                  Mocno zarumień mięso na patelni i wrzuć do garnka. Na tej samej patelni podsmaż
                  jarzyny, aż zmiękną. Dodaj do garnka. Przemyj patelnie winem. Dodaj do garnka .
                  Dodaj rosołek, przyprawy i pietruszkę. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu
                  ok 6 - 8 godz. Dopraw pod koniec, jeżeli potrzebne. Zgęść zasmażką.

                  Podawaj z zimnym piwem i grubo pokrojonym chlebem razowym.

                  Smacznego,

                  Maurycy :-))))



                  • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 15.12.01, 00:36
                    Maurycy w Tobie nie ma okruszka litości. Mnie, osobę gotującą z przymusu
                    wysyłasz do kuchni na 6-8 godzin. Dla mnie godzina przy garach to poświęcenie.
                    Błagam o szybkie przepisy. Kiedy przygotowuję imprezy kilka razy w roku
                    rozumię, ale na codzień?
                    • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE 15.12.01, 00:58
                      W Anglii normalnie gotuje sie oxtail soup w tzw. slow cookerze. W twoim
                      przypadku, postaw na najmniejszym gazie, jaki masz i idź do pracy. Jak wrócisz
                      to zupka będzie gotowa.

                      Zwróć uwagę na rozwój wypadków, śmierć dzieczynki. Nóż się szm otwiera w
                      kieszeni.
                      • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 15.12.01, 01:05
                        Niestety, jestem niedowiarkiem, i nie wierzę w jakość naszych gazociągów,
                        dlatego nigdy bym nie zostawiła włączonego gazu i wyszła.
                        • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE 15.12.01, 01:08
                          To kup sobie garnek elektryczny, niegduś takie sprowadzano z DDR-onu, z
                          termostatem pozwalającym na ustawienie temperatury na około 80 stopni. Mam taki
                          i sobie bardzo chwalę - posag mojej żony.
                          • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - DANIE JEDNOGARKOWE IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.12.01, 01:33
                            Podpowiedz, gdzie po tylu latach można znaleźć taki garnek, kiedy zabrakło DDR.
                            Podziwiam żonę za zapobiegliwość. Ja niestety do takich nie należałam i nie
                            kupiłam sobie żadnego garka, ani też nikt mi nie podarował:(
                            Potwierdza się powiedzonko "jak młody to głupi"(oczywiście w moim przypadku).
    • maurycy Re: KARP INACZEJ 19.12.01, 13:17
      Karp faszerowany
      Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
      Nadzienie:
      2 kg zywego karpia,
      350 g cebuli,
      3 jaja,
      200 g macy,
      80 g migdalow,
      sol, pieprz, cukier.
      Wywar:
      200 g cebuli,
      50 g zelatyny,
      50 g rodzynek,
      50 g migdalow,
      galazka koperku,
      nac selera,
      sol, pieprz, cukier.

      1. Karpie zabic, oczyscic z lusek, odciac glowe, pletwy i ogony. Nie rozcinajac
      brzucha ostroznie usunac wnetrznosci lyzka. Odwinac skore i oddzielajac od
      miesa ostrym nozykiem sciagnac ja od glowy do ogona. Przy ogonie odciac caly
      tulow. Nozyczkami odciac osci pletw.
      2. Oddzielona od skory rybe oplukac, odcisnac wode, odfiletowac od kregoslupa,
      obrac mieso z osci, z glowy usunac oczy, wyciac skrzela, oplukac.
      3. Glowe i kregoslup zalac woda i ugotowac wywar.
      4. Mieso z ryby, namoczona w wodzie i odsaczona mace oraz obrana cebule
      przepuscic przez maszynke, dodac zoltko, ubita piane i sparzone, obrane ze skory
      i posiekane migdaly. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem.
      5. Skore ryby (jesli zostala uszkodzona - zaszyc) napelnic masa rybna, zalac
      przecedzonym, cieplym wywarem. Podgrzewac stopniowo, gotowac na wolnym ogniu
      ok. 10 min. Dodac obrana, pokrojona w drobna kostke cebule, posiekane migdaly i
      rodzynki, dodac sol, pieprz i cukier do smaku. Gotowac jeszcze 15 min.
      Pod koniec gotowania dodac namoczona w wodzie zelatyne.
      6. Ugotowana rybe wyjac z naczynia, pokroic w plastry, przelozyc na polmisek.
      Zalac wywarem i pozostawic do zastygniecia. Przybrac siekanymi migdalami,
      plastrami pomidora i cytryny, natka selera i galazkami koperku.

      Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 40.
      • Gość: mjs Re: KARP INACZEJ IP: *.wcss.wroc.pl 20.12.01, 12:55
        Zastanawi mnie na ile zdrowy jest taki karp zameczany
        przez kilkanascie godzin zanim sie go zabije.
        No ale ubaw gdy taki wypadnie z wody jest przedni i
        wszystko rekompensuje.
    • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 29.12.01, 03:24
      Maurycy co zaproponujesz na Nowy Rok? Koniecznie lekkie, ostre, z dużą ilością
      wit.C :)
      • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS 31.12.01, 09:54
        Paprykarz z kurczaków z kluskami
        Porcja dla 8 osób. Czas przygotow. 1,5 godz.
        2 kurczaki,
        4 łyżki smalcu,
        2 małe cebule,
        2 zielone papryki,
        2 średnie pomidory,
        300 ml kwaśnej śmietany,
        1 łyżka mąki,
        2 łyzżczki mielonej słodkiej papryki,
        1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
        sól.
        Ciasto na kluski:
        200 g mąki,
        1 jajko,
        sól, odrobina mleka,
        1 łyżka smalcu (do polania klusek).

        1. Kurczaki umyć i osuszyć. Pokroić na 8 części, posolić i odstawić na 30 min.
        2. Paprykę i pomidory umyć, cebulę drobno pokroić, z papryki wyjąć gniazda
        nasienne i pokroić w paski. Z pomidorów zdjąć skórki, wypestkować i pokroić w
        ćwiartki.
        3. Na smalcu przyrumienić cebulę. Dodac kawalki kurczaka i podsmażyć. Dodać
        sól, słodką papryke i cayenne, podlać 2 łyżkami wody i dusic na małym ogniu
        pod przykryciem. Po 20 min dodać pokrojone papryki i pomidory. Dusić tak
        długo, aż kurczaki beda miękkie, w miarę potrzeby podlewając wodą. (Należy
        jednak pamiętać, że kurczaki powinny się dusić w małej ilosci sosu.) Miekkie
        kurczaki wyjąć z sosu. Sos przecedzić przez sitko. Do przecedzonego sosu
        dodac 200 ml śmietany wymieszanej z mąką i zagotować. Włozyc kurczaki i jeszcze
        przez chwile trzymac na małm ogniu.
        4. Zrobic kluski: ubić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli i mleka. Utrzec na
        gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłozyc ciasto na grubosc 0,5 cm. Nożem
        odcinać kawałki i wrzucać do dużej ilości wrzącej osolonej wody. Ugotowane
        kluski odcedzić i wymieszać z 1 łyżką smalcu. Paprykarz polać resztą śmietany i
        od razu podawac z kluskami.

        Według: Encyklopedii sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 54.
        • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.01.02, 00:20
          Dzięki za przepis, który dopiero dzisiaj wykorzystałam. Kluski się nie udały,
          ale u mnie to normalka (żadne ciasta jeszcze sie nie udają). Wyszły lane. Może
          następnym razem będzie lepiej. Danie jest pyszne i będę próbowała do skutku.
          P/S Zaglądnij na forum Oświęcim, może Hansowi podasz więcej szczegółów.
          • Gość: mjs Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: *.wcss.wroc.pl 08.01.02, 13:16
            A moze nasz "mistrz kuchni" podalby jakis przepis dla
            osob dopiero nabywajacych wprawy w kuchni?
            Chodzi o cos prostego a zarazem oryginalnego...
            • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS 08.01.02, 19:06
              Weź 1/2 kg surowego chudego boczku, pęczek szczypioru (młodej cebuli, łyżkę sosu
              sojowego, 2 łyzeczki cukru, 2 łyżki oleju.
              Pokrój boczek w kostkę 2 cm, usmaż na oleju
              pokrój cebulkę ze szczypiorem w 3 cm kawałki [jeżeli cebulka jest za duża, to
              pokrój ją w zdłuż na osiem części] i dodaj do usmażonego mięsa. Smaż mieszając
              przez trzy minuty.

              Do 3/4 szklanki wody dodaj cukier i sos sojowy, wymieszaj dokładnie. Wlej na
              patelnię, wymieszaj z mięsem i pozostaw pod przykryciem przez 2 minuty.

              Podawaj z połamanym spaghetti lub makaronem [rurki, świderki].
              Jeżeli lubisz jeść ostro - dodaj małą szczyptę pieprzu cayenne.

              Smacznego

              Maurycy

              Gość portalu: mjs napisał(a):

              > A moze nasz "mistrz kuchni" podalby jakis przepis dla
              > osob dopiero nabywajacych wprawy w kuchni?
              > Chodzi o cos prostego a zarazem oryginalnego...

    • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - PALAK PANIR 04.02.02, 11:29
      Palak Panir
      maurycy@poczta.gazeta.pl

      Szpinak z serem

      Składniki:

      250 g szpinaku bez łodyżek
      1 łyżka liści kozieradki (nieobowiązkowe)
      260 g paniru (biały twardy ser - najlepiej domowy)
      olej do głebokiego smażenia
      1/2 łyżeczki kurkumy
      1/2 filiżanki gorącej wody
      1/4 łyżeczki czarnego kminu
      1 łyżka zmielonej kolendry
      1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
      1/2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
      1 łyżeczka soli
      1/2 łyżeczki cukru
      1 filiżanka jogurtu

      Włożyć dobrze opłukany szpinak do garnak z wodą i dobrze go zamoczyć, dodac
      liście kozieradki, przykryć i ugotować na parze aż szpinak zmięknie. Odsączyć
      na przetaku i dobrze posiekać.

      Pokroić ser w kostke i położyć na absorbującym wilgoć papierze kuchennym na
      kilka minut, tak aby osuszyc powierzchnie sera. W małej frytkownicy zrozgrzać
      wystarczająco oleju aby móc usmażyć ser. Dodać łyżkę ghee dla smaku. Smażyć na
      bardzo rozgrzanym tłuszczu garści kostek kostek sera za jednym razem. Trzymać
      na podrędziu kurkume rozmieszaną w 1 filiżance gorącej wody i kiedy ser się
      zarumieni włożyc go do wody z kurkumą przy pomocy dziurkowanej łyżki. Powtarzać
      czynność aż cały ser zostanie usmażony. Pozostawić w wodzi przez 5 minut -
      odsączyc.

      Rozgrzać 2 łyżki oleju na patalni dodać czarny kmin, cholendrę, cayenne oraz
      imbir. Smażyć mieszając, uważając aby nie spalić przypraw. Dodać szpinak i sól,
      mieszać przez minutę lub dwie, dodać następnie 1/2 filiżanki gorącej wody z
      cukrem. Poddusić przez 5 minut. Wymieszać jogurt aż będzie gładki. Dodać do
      szpinaku i dobrze wymieszać. Dodać kostki sera i dusić na małym ogniu przez
      następne 10 minut. Podawać na gorąco z chlebem chapati (czapati).

      Smacznego,

      Maurycy :-))))
    • maurycy SAŁATKA NA GORĄCE DNI 11.05.02, 10:02
      Sałatka wiejska (grecka) - HORTIKI
      Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 20 min.
      3 twarde pomidory,
      1 ogórek,
      1 cebula,
      2 zielone papryki,
      200 g czarnych oliwek,
      180 g sera owczego lub białego,
      125 ml oliwy,
      60 ml octu winnego,
      oregano, sol, pieprz.

      1. Pomidory i ogórek pokroić w plastry, podobnie pokroić cebulę i papryki.
      Przełożyc do miski, oprószyc solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i dokładnie
      wymieszać.
      2. Ser pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Całość polać octem i oliwą,
      jeszcze raz wymieszać starając się nie rozgnieść składników.
      3. Podawać schłodzoną jako dodatek do miemal wszystkich potraw.
    • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - CHŁODNIK LITEWSKI 21.05.02, 12:07
      Chłodnik litewski
      Przygotowanie: 20 minut, gotowanie 10
      Dla 4 osób :
      1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
      250 ml śmietany
      40 dag botwinki
      1/2 pęczka szczypiorku
      1/2 pęczka koperku
      3 jajka ugotowane na twardo
      10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
      10-15 dag świeżych ogórków
      10-15 dag rzodkiewek
      sól,
      pieprz,
      cukier,
      cytryna
      koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków
      Botwinkę przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko
      zakwaszonej cytryną. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki, ogórki obrać,
      umyć i pokroić w paski. Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i posiekać. Mleko
      połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać przestudzoną botwinkę, rzodkiewki,
      ogórek, posiekaną zieleninę, pokrojone w paski mięso. Doprawić koncentratem
      czerwonego barszczu lub wywarem z buraków. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę
      schłodzić (najlepiej przez kilka godzin). Podawać z jajkami pokrojonymi na
      ćwiartki. Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
    • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - COŚ NA UPALNE LATO 16.07.02, 20:10
      Gazpacho
      Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
      1 kg pomidorow,
      1 papryka żółta,
      1 papryka czerwona,
      1 papryka zielona,
      1 ogórek,
      1 cebula,
      2 ząbki czosnku,
      200 g białej bułki bez skórki,
      2 łyżki octu winnego lub soku cytrynowego,
      4 łyżki oliwy,
      500 ml zimnej, przegotowanej wody,
      sól, pieprz,
      kostki lodu.

      1. Jarzyny dokładnie umyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć
      pestki. Pokroić w kostkę. Z obranego ogórka usunąć pestki. Pokroić w kostkę.
      Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Papryki oczyscić z nasion, pokroić w
      kostkę. Czosnek obrać, rozetrzeć. Bułkę namoczyć w 500 ml zimnej przegotowanej
      wody.
      2. Pomidory, cebulę, czosnek i połowę papryk zmiksować z octem, oliwą i
      namoczoną bułką (razem z wodą). Po zmiksowaniu przetrzeć przez sito. Nie solić.
      Szczelnie przykryć, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.
      3. Pozostałe pokrojone papryki i ogórek przełożyć do miseczki, również wstawić
      do lodówki.
      4. Przed podaniem ubić gazpacho trzepaczką, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić
      kilka kostek lodu. Gazpacho musi być bardzo zimne. Na talerzach ułozyć
      pokrojone papryki, ogórek i wlać gazpacho.

      Smacznego
      • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - COŚ NA UPALNE LATO IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 17.07.02, 02:22
        Mniam, mniam ;)))))
        Żeby jeszcze w to upalne lato samo chciało się zrobić ;)))))))
        • maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - COŚ NA UPALNE LATO 21.07.02, 08:16
          Cześć Kama,

          A ja zrobiłem i było super. Nawet małolaty jadły.
          • Gość: kama Re: PEZEPIS TYGODNIA - COŚ NA UPALNE LATO IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.07.02, 00:40
            Maurycy, nie masz pojęcia jak bym chciała byc małolatem i jadać co
            ugotujesz:)))))
    • maurycy DLA LENIUCHÓW - ZUPA PIWNA 21.07.02, 08:23
      Zupa piwna 2
      1 l wody,
      1/4 l śmietany,
      1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
      10 dag cukru,
      2 żółtka,
      1 butelka piwa jasnego,
      goździki,
      10 dag sera białego

      Wodę zagotować, dodać cukier, zawiesinę z mąki i śmietany i raz zagotować . Do
      tego dodać piwo i wsypać sproszkowane goździki (3 szt). Żółtka rozetrzeć, dodać
      trochę gorącej zupy i mieszając połączyć z pozostałą zupą. Ser pokrajać w
      kostkę, układać na talerzach i zalać gorącą zupą. Zaraz podawać.

      Smacznego
      • Gość: kama Re: DLA LENIUCHÓW - ZUPA PIWNA IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.07.02, 00:43
        Witaj Maurycy:))))))czyżbyś miał mnie na myśli serwując ten przepis? ;)))))))))
        Dzięki:)))) We wtorek wypróbuję, jak córkę wyślę na wakacje:)))))))
        • maurycy Re: DLA LENIUCHÓW - ZUPA PIWNA 22.07.02, 15:24
          Yes sir i twarożek.

          :-))))
          • Gość: kama Re: DLA LENIUCHÓW - ZUPA PIWNA IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.07.02, 17:19
            Akurat ten zestaw jakoś mi nie leży:((((((((((
            W minimalnych ilościach, okazjonalnie tak, ale na dłuższą metę odpada ;))))))
    • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - CHOP-SUEY IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 11:20
      Wieprzowina chop-suey



      --------------------------------------------------------------------------------
      Porcja dla 4 osÓb. Czas przygotow. 40 min.
      300 g wieprzowiny bez kości,
      1 mały kawałek imbiru lu 1/2 łyżki imbiru w proszku,
      2 cebulki dymki,
      1 papryka zielona,
      2 marchewki,
      3 pomidory,
      50 g zielonej fasolki,
      200 g kalafiora,
      2 łyzki mąki ziemniaczanej,
      1 łyżka sosu sojowego,
      1 łyżka białego wina lub sherry,
      1 łyżka cukru,
      3 łyżki czystego bulionu mięsnego,
      olej do smażenia.

      1. Dymki obrać, opłukac i pokroić w plasterki. Marchew obrać i pokroić w
      cienkie podłużne plasterki dł. 5 cm . Paprykę umyć, wypestkować i pokroić w
      paski. Kalafior umyc i podzielić na niewielkie rozetki. Fasolkę umyć i pokroić
      na kawałki dlugości ok. 2,5 cm. Pomidory umyć i poćwiartować. Imbir obrać i
      posiekać.
      2. Cebulkę, paprykę, marchewkę, fasolkę i kalafior zanurzyć na kilkanascie
      sekund we wrzątku (zblanszować). Wyjąć i osaązyć.
      3. Mieso pokroić w cienkie paski. Wymieszać z sosem sojowym, winem i maką
      ziemniaczaną, po czym odstawić na 5 min.
      4. Paski mięsa smażyć na gorącym oleju w woku lub na patelni, ciągle mieszając,
      przez 2,5 minuty.
      Osaczyc nad patelnią i odstawić.
      5. Na goracy olej wrzucić cebulkę i imbir. Smażyć, ciągle mieszając, przez 1
      minutę. Dodać pozostałe jarzyny, cukier, sól i starannie wymieszać. Smażyć,
      mieszając, przez kolejną minutę. Dodać mięso, podlać bulionem i pozostawić
      na ogniu jeszcze przez 1 min.
      6. Podawać prosto z ognia, na glębokim podgrzanym półmisku.
    • Gość: kangjurek PERZEPIS TYGODNIA - Serdeczne dzie,ki IP: *.flow.com.au 13.01.03, 07:05
    • Gość: kangjurek PRZEPIS TYGODNIA Serdeczne Dzie,ki!!! IP: *.flow.com.au 13.01.03, 07:10
      DARDZO, ale to bardzo dziekuje, za wspaniale przepisy s'wietnie napisane!!!

      to wspanialy wa,tek warty kontynuowania,zwlaszcza ze tylu korespondentow
      mieszka po calym s'wiecie i warto zeby rozne miedzynarodowe spolszczone
      przepisy nam tu przyslali i choc' w ten sposob nas "ugos'cili"

      pozdrowienia i czekam na kolejne przepisy, obiecuje, ze wkrotce przes'le,
      przepis na smaczny, prosty i niedrogi przepis na sernik bez sera na zimno!

      jurek g
    • Gość: MonikaS Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: proxy / 62.49.237.* 14.01.03, 00:39
      Maurycy,
      nie wiedzialam, ze z ciebie taki kucharz. za miesiac przyjezdzam do Jeleniej,
      mam nadzieje za na fajwokloka zaprosisz (scones tez umiesz zrobic?)
      • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 10:09
        Moniko!

        Witam na forum Jelonki. Nie tylko scones ale także crumpets.
    • kangjurek PRZEPIS TYGODNIA - wiecznie zywy 20.02.03, 13:55
      Ja juz pare, razy staralem sie trzymac' przepis tygodnia na szczycie naszej
      listy. a nie jest latwo bo ludzie przestali sie produkowac' i zro'dlo nam
      wyschlo....niestety. Mam nadzieje, ze ktos' sie znajdzie kto ta, nasza,
      kulinarna, liste, zacznie zasilac' w nowe przepisy.....

      czekam na kolejne kontrybucje....


      jurek G.
    • Gość: smakosz Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: *.tvsat364.lodz.pl 31.05.03, 22:43
      Do góry...
      • Gość: maurycy Re: PEZEPIS TYGODNIA - SAMOSAS IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 19:49
        Dzieki smakoszu. Z powodu zabiegania całkowicie zapomniałem o tym wątku.
        Pozdrowienia,

        Maurycy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka