gangggster 21.11.06, 12:25 Wymieniajcie jaki jeszcze istnieje internet możliwy do załozenia w Jelczu - Laskowicach, oprucz magmy, md4 i netpioniera Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiges_wiz Re: INTERNET? 21.11.06, 12:49 netpioniera juz nie ma ... teraz to media4 czy cos Odpowiedz Link
laskovitz Re: INTERNET? 21.11.06, 14:01 Właściwie nie ma wyboru. Magma jest podobno OK.Jest jeszcze Neostrada. Kiedyś miałem internet od Ślipki. To była porażka. Sieć była albo nie. W akcie desperacji nie mogąc się doprosić zewnętrznego IP wziąłem Neostradę. Teraz chyba Media4 są spadkobiercą tej sieci. Odpowiedz Link
heymdall Re: INTERNET? 21.11.06, 14:33 Nie mam specjalnego pojęcia o tutejszych providerach - jakkolwiek chyba można jeszce net przez satkę ciagnąć lub od UPC .. Odpowiedz Link
smg1234567 Re: INTERNET? 21.11.06, 15:20 Ja proponuję magmę... 62zł miesięcznie ;/ ale internet jest zawsze :] Odpowiedz Link
matejkoo Re: INTERNET? 21.11.06, 16:57 osobiście nie mam magmy ale znajomi faktycznie się nie narzekają, co do radiowych bym nie chciał.. ale pomyśl na netem z Orange itp fajna sprawa jak i transfery dla stałych klijentów są znierzki więc chyba warto Odpowiedz Link
mono80 Re: INTERNET? 21.11.06, 17:18 magmę mam od ponad trzech lat,na początku było trochę problemów, ale teraz żadnych i nawet powiadamiają,że spóźniłeś sie z opłatą,może mogłaby być trochę tańsza Odpowiedz Link
nokianin Re: INTERNET? 21.11.06, 18:40 gangggster napisał: > Wymieniajcie jaki jeszcze istnieje internet możliwy do załozenia w Jelczu - > Laskowicach, oprucz magmy, md4 i netpioniera pozostaje neozdrada z tepsy, ale chyba z umową na dwa lata, sam korzystam z usług media4 i nie polecam nikomu tego ISP Odpowiedz Link
pataryna Re: INTERNET? 22.11.06, 12:47 m4 to totalnie nieporozumienie! od wczoraj mam magme i choć krótko testuje - to i tak widze jaka przepaść pomiedzy m4 ( wieczne awarie, przerwy - pewnie mam przez to jakies siwe włosy, na szczescie farbuje, wiec nie zauważyłam ) Odpowiedz Link
szmondek Re: INTERNET? 25.11.06, 13:40 niestety za Media4 ciągnie się cały syf pana Arkadiusza vel. "fantasty", ale coś robią żeby było lepiej. Niestety modernizacja tej sieci wymaga baaardzo dużego nakładu pracy o kapitale nie wspominając, bo M4 akurat z tym problemu nie ma. W tym momencie to są logicznie dwie osobne sieci - dwa niezależne łącza, niestety jedno z nich strasznie kuleje. Poza tym p. Arkadiusz chyba nie posiada / posiadał żadnej wiedzy praktycznej ani teoretycznej na temat budowy sieci (sieć jest bardzo mocno szeregowa, najwiecej to chyba 11 switchy po drodze od klienta do serwera) i awaria któregokolwiek urządzenia po drodze powoduje brak dostępu do sieci najbardziej solidnym operatorem na naszym rynku jest Magma - to fakt, chociaż mają problem z serwisem (brak człowieka na miejscu) czasami trzeba czekać 2-3 dni aż przyjedzie ktoś i zresetuje switcha tylko, że w tym przypadku nie jest to odczuwalne w całej sieci, gdyż od początku do końca została ona dobrze zaplanowana i wykonana. Awaria jednego urządzenia nie powoduje paraliżu całej sieci tylko poszczególnej, niewielkiej komórki (zazwyczaj 1-2 klatki). Net-Pioneer połączył się / został wykupiony przez Media4, co za tym idzie należy spodziewać się wzrostu nakładów na modernizację i ch infrastruktury radiowej, która w znacznej większości została już ustandaryzowana, ale jednak są wyjątki. na temat Neo nie chcę się wypowiadać, gdyż jestem ideologicznym przeciwnikiem Telekomunikacji Polskiej i obawiam się, że moja ocena byłaby niezbyt obiektywna. główne wady neo to ogranicznik transferów, umowa, i cały syf, który lata po ich infrastrukturze. pozdrawiam Odpowiedz Link
matejkoo Re: INTERNET? 25.11.06, 15:36 nom zgadzam się z postem u góry szkoda że M4 nie pomyślało z tymi switchami (jeśli to prawda) bo tak się nie projektuje sieci w końcu to ma być sieć "niezawodna" jeśli chodzi o hosty i uszkodzenie na hoście, a co do neo mam ADSL tepsy (to też neo tylko inna opcja można powiedzieć, neo stoi za NATem, jest tłumiona na transferze, i ma ograniczenia, to co mam ma pare stałych IP, też jest tłumiona ale nie ma ograniczeń)i nie moge narzekać przez ten czas były tylko dwie awarie ale póki co startują z tym pakietem więc im można wybaczyć Odpowiedz Link
szmondek Re: INTERNET? 25.11.06, 16:07 dslki tepsy kiedyś były nawet wydajne, ale teraz bliżej im do Neo niż do Polpaka, zwłaszcza jeśli chodzi o wydolność pakietową, ale przy niezbyt dużej liczbie uzytkowników ma to sens. Niestety TP do nowych dslek nie daje juz 4 adresów tylko dwa, rozgłoszeniowy i połączeniówke. Ty posiadasz prawdopodobnie dsla od dłuzszego czasu i jestes szczesliwym posiadaczem 4 adresów TP miało również problem z softem na nowych modelach i strasznie im to zmuliło swego czasu sieć dobrze im tak a szkielet sieci "zaplanował" słynny arkadiusz, M4 jest spadkobiercą tego fantastycznego pomysłu na budowe sieci teraz chyba ich priorytetem jest spięcie tego w logiczną całość potem powinni ruszyc z kopyta, zaorać wszystko i wybudować jeszcze raz pozdrawiam :] Odpowiedz Link
matejkoo Re: INTERNET? 25.11.06, 17:11 nom jestem posiadaczem 5 w sumie IP, a co do wydajności fakt wydajność jest kiepska.. i własnie na tym awaria polegała.. myśleliśmy że to wina serwera lub ktoś w sieci używa P2P (za dużo) a tu zonk 4kb/s zamiast 4Mbit/s ale cóż bywa;D Odpowiedz Link
laskovitz Re: INTERNET? 02.01.07, 10:57 Mam ogromną prośbę do osób mających sieć Magma. Znajomy chce założyć na osiedlu Magmę 1024. Po jego i moich złych doświadczeniach z istniejącą kiedyś siecią Telecam, którą obsługiwał Pan Ślipko boi się teraz jakiejkolwiek sieci jak ognia.Potrzebuję odpowiedzi na następujące pytania. 1 Czy działa bezproblemowo? 2 Czy zdarzają się sytuacje braku sieci lub spadku prędkości. 3 Jak szybko są usuwane awarie i na jakim poziomie jest kontakt z obsługą techniczną 4 Czy są blokowane programy p2p. 5 Ile czasu się czeka po uruchomieniu sieci na przydzielenie zewnętrznego IP. 6 I czy jest może jakaś inna alternatywa na Osiedlu ( Dialog, UPC, Chello chyba na Osiedlu są niedostępne ) porównując ofertę Magmy - 1024 download/768 upload za 82 zł miesięcznie, bez cyrografu z zewnętrzną domeną i IP w cenie. Odpowiedz Link
nokianin Re: Internet? 02.01.07, 12:19 laskovitz napisał: > Mam ogromną prośbę do osób mających sieć Magma. Znajomy chce założyć na osiedlu Magmę 1024. Po jego i moich złych doświadczeniach z istniejącą kiedyś siecią Telecam, którą obsługiwał Pan Ślipko boi się teraz jakiejkolwiek sieci jak ognia. Potrzebuję odpowiedzi na następujące pytania. również korzystałem z sieci Telekam, a potem Media4, obecnie przeszedłem do Magmy ze względu na częste awarie w Media4 (w Magmie mają teraz taką promocję chyba: miesiąc do testów gratis, a potem jeszcze trzy jak podpiszesz umowę na rok czasu) > 1 Czy działa bezproblemowo? niestety są problemy wymienione w pkt 2 > 2 Czy zdarzają się sytuacje braku sieci lub spadku prędkości. zdarzają się przypadki jednego i drugiego > 3 Jak szybko są usuwane awarie i na jakim poziomie jest kontakt z obsługą techniczną nigdy nie usłyszałem imienia i nazwiska osoby z która rozmawialem, mają w zwyczaju odbierać telefon mówiąc: "serwis sieci, słucham?"; po zgłoszeniu awarii często słyszałem taką odpowiedź: "wyślemy tam kogoś" i na tym koniec, nikt nie kontaktował się ze mna już więcej > 4 Czy są blokowane programy p2p. przez gg wysyłałem czasami pliki więc p2p chyba działa (nie korzystam z kazaa i e-mule) > 5 Ile czasu się czeka po uruchomieniu sieci na przydzielenie zewnętrznego IP. nie wiem, nie korzystam > 6 I czy jest może jakaś inna alternatywa na Osiedlu ( Dialog, UPC, Chello chyba na Osiedlu są niedostępne ) porównując ofertę Magmy - 1024 download/768 upload za 82 zł miesięcznie, bez cyrografu z zewnętrzną domeną i IP w cenie. nie znam takiej alternatywy, z tego co wiem na osiedlu działają dwaj ISP: Magma oraz Media4 (d.Telecam i d.Net-Pionier); pozostaje jeszcze neostrada z TP SA, ale ja za nic w świecie nie chcę mieć do czynienia z nimi; podsumowując: zostaje tylko Magma, choć nie jest pozbawiona wad Odpowiedz Link
laskovitz Re: Internet? 02.01.07, 14:03 Dzięki za odpowiedź. Dobrze ze jest chociaż jakiś wybór na Osiedlu, ja jestem skazany na Neostradę chociaż co do działania nie narzekam. Jedynie cena jest za wysoka. Odpowiedz Link
laskovitz Re: INTERNET? 02.01.07, 12:31 A jest na osiedlu Dialog?. Nie orientuję się kompletnie. A jeśli jest to ma własną linię czy korzysta z linii TPSA? Bo jeśli wyszłoby że trzeba do takiego Dialog DZL utrzymywać sieć i płacić abonament do TPSA to też d.... Odpowiedz Link
pobik Re: INTERNET? 02.01.07, 13:53 Dialog ma swoje linie - bez przesady I ma b. dobre łącza po dobrych cenach i raczej nie ma problemów ani z transferem, ani z zanikami sieci - czego nie można powiedzieć o TePsie. Ale nie wiem czy jest u was, nie jestem z JL... Odpowiedz Link
laskovitz Re: INTERNET? 02.01.07, 14:00 Sprawdzałem. Faktycznie ceny atrakcyjne ale umowa na 36 miesięcy i w J_L nie ma Dialogu. Odpowiedz Link
pobik Re: INTERNET? 02.01.07, 14:34 nie wiem.. ja jak podpisywalem, to mozna bylo na 15, 27 lub 39 miesiecy (rok,dea lub trzy lata + 3 miesiące), ale nie wiem jaka teraz jest promocja.. Aha, nie ma u was - szkoda, bo nawet we Wrocku (gdzie jest tych firm sporo), jest to jeden z najlepszych providerów. Odpowiedz Link
styska017 Re: INTERNET? 04.01.07, 22:08 Yhmmm powiem tak. Mam Neet Pioneera już 2 lata a w zasadzie to już ponoć jest jakieś Media 4, ale nie ważne, tak czy siak tatalne szambo. W zasadzie przez te 2 lata, to były może jakiś 3 dni w których to gówno działało. Jak cos ściągam to wyświetla mi się nawet, że z prędkością 6 MB/min, to jest poprostu żenujące. Po każdym telefoniku słyszę tylko "Tak, oczywiście, zajmiemy się tym", a później to już nic nie słyszę bo olewają sprawę. Powiedzcie mi czy to jest normalne, że te niedorajdy nie potrafią znaleść przyczyny dwu letniego problemu i rozwiązać jej ... Szkoda słów .... Odpowiedz Link
nokianin Re: internet? 04.01.07, 23:31 styska017 napisała: > Yhmmm powiem tak. Mam Neet Pioneera już 2 lata a w zasadzie to już ponoć jest > jakieś Media 4, ale nie ważne, tak czy siak tatalne szambo. W zasadzie przez te > > 2 lata, to były może jakiś 3 dni w których to gówno działało. Jak cos ściągam > to wyświetla mi się nawet, że z prędkością 6 MB/min, to jest poprostu żenujące. > > Po każdym telefoniku słyszę tylko "Tak, oczywiście, zajmiemy się tym", a > później to już nic nie słyszę bo olewają sprawę. Powiedzcie mi czy to jest > normalne, że te niedorajdy nie potrafią znaleść przyczyny dwu letniego problemu > > i rozwiązać jej ... Szkoda słów .... najpierw zapraszam kolezankę do wpisania się na listę obecności jesli masz radiową sieć to rozumiem, że nie masz mozliwości założenia kabla... o tej sieci (netpionier) nigdy nic dobrego nie słyszałem, z media4 też zakończyłem współpracę, ze względu na częste przerwy w dostawie netu; porada: nie zgłaszaj problemu tylko telefonicznie, pisz e-mail o ile to możliwe (cięzko wysłać e-mail nie mając netu w danej chwili) i domagaj się naprawienia awarii i, co ważniejsze, obnizenia opłaty za abonament za każdy dzień... Odpowiedz Link
styska017 Re: internet? 05.01.07, 14:21 nokianin: już nie mam siły z nimi się żreć bo to syzyfowa praca, poprostu lada dzień zrywam to nową umowę na media 4 i założe neostradę, ze względu na to że w mojej części laskowic, nie zakładają magmy itp. a ich niech szlag trafi razem z tą ich radiówką od 7 boleści Odpowiedz Link