21.11.06, 12:25
Wymieniajcie jaki jeszcze istnieje internet możliwy do załozenia w Jelczu -
Laskowicach, oprucz magmy, md4 i netpioniera
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: INTERNET? 21.11.06, 12:49
      netpioniera juz nie ma ... teraz to media4 czy cos
    • laskovitz Re: INTERNET? 21.11.06, 14:01
      Właściwie nie ma wyboru. Magma jest podobno OK.Jest jeszcze Neostrada. Kiedyś
      miałem internet od Ślipki. To była porażka. Sieć była albo nie. W akcie
      desperacji nie mogąc się doprosić zewnętrznego IP wziąłem Neostradę. Teraz chyba
      Media4 są spadkobiercą tej sieci.
    • heymdall Re: INTERNET? 21.11.06, 14:33
      Nie mam specjalnego pojęcia o tutejszych providerach - jakkolwiek chyba można jeszce net przez satkę ciagnąć lub od UPC ..
      • smg1234567 Re: INTERNET? 21.11.06, 15:20
        Ja proponuję magmę... 62zł miesięcznie ;/ ale internet jest zawsze :]
        • matejkoo Re: INTERNET? 21.11.06, 16:57
          osobiście nie mambig_grin magmy ale znajomi faktycznie się nie narzekają, co do
          radiowychuncertain bym nie chciał.. ale pomyśl na netem z Orange itpbig_grin fajna sprawa jak
          i transferybig_grin dla stałych klijentów są znierzkibig_grin więc chyba wartobig_grin
    • mono80 Re: INTERNET? 21.11.06, 17:18
      magmę mam od ponad trzech lat,na początku było trochę problemów, ale teraz
      żadnych i nawet powiadamiają,że spóźniłeś sie z opłatą,może mogłaby być trochę
      tańsza
    • nokianin Re: INTERNET? 21.11.06, 18:40
      gangggster napisał:

> Wymieniajcie jaki jeszcze istnieje internet możliwy do załozenia w Jelczu -
      > Laskowicach, oprucz magmy, md4 i netpioniera

pozostaje neozdrada z tepsy, ale chyba z umową na dwa lata, sam korzystam z
      usług media4 i nie polecam nikomu tego ISP sad
      • pataryna Re: INTERNET? 22.11.06, 12:47
        m4 to totalnie nieporozumienie!
        od wczoraj mam magme i choć krótko testuje wink- to i tak widze jaka przepaść
        pomiedzy m4 ( wieczne awarie, przerwy - pewnie mam przez to jakies siwe włosy,
        na szczescie farbuje, wiec nie zauważyłam wink )
    • szmondek Re: INTERNET? 25.11.06, 13:40
      niestety za Media4 ciągnie się cały syf pana Arkadiusza vel. "fantasty", ale coś
      robią żeby było lepiej. Niestety modernizacja tej sieci wymaga baaardzo dużego
      nakładu pracy o kapitale nie wspominając, bo M4 akurat z tym problemu nie ma. W
      tym momencie to są logicznie dwie osobne sieci - dwa niezależne łącza, niestety
      jedno z nich strasznie kuleje. Poza tym p. Arkadiusz chyba nie posiada /
      posiadał żadnej wiedzy praktycznej ani teoretycznej na temat budowy sieci (sieć
      jest bardzo mocno szeregowa, najwiecej to chyba 11 switchy po drodze od klienta
      do serwera) i awaria któregokolwiek urządzenia po drodze powoduje brak dostępu
      do sieci uncertain najbardziej solidnym operatorem na naszym rynku jest Magma - to
      fakt, chociaż mają problem z serwisem (brak człowieka na miejscu) czasami trzeba
      czekać 2-3 dni aż przyjedzie ktoś i zresetuje switcha big_grin tylko, że w tym
      przypadku nie jest to odczuwalne w całej sieci, gdyż od początku do końca
      została ona dobrze zaplanowana i wykonana. Awaria jednego urządzenia nie
      powoduje paraliżu całej sieci tylko poszczególnej, niewielkiej komórki
      (zazwyczaj 1-2 klatki). Net-Pioneer połączył się / został wykupiony przez
      Media4, co za tym idzie należy spodziewać się wzrostu nakładów na modernizację i
      ch infrastruktury radiowej, która w znacznej większości została już
      ustandaryzowana, ale jednak są wyjątki. na temat Neo nie chcę się wypowiadać,
      gdyż jestem ideologicznym przeciwnikiem Telekomunikacji Polskiej i obawiam się,
      że moja ocena byłaby niezbyt obiektywna. główne wady neo to ogranicznik
      transferów, umowa, i cały syf, który lata po ich infrastrukturze. pozdrawiam
      • matejkoo Re: INTERNET? 25.11.06, 15:36
        nom zgadzam się z postem u górybig_grin szkoda że M4 nie pomyślało z tymi switchami (jeśli to prawda) bo tak się nie projektuje siecibig_grin w końcu to ma być sieć "niezawodna" jeśli chodzi o hosty i uszkodzenie na hoście, a co do neobig_grin mam ADSL tepsy (to też neo tylko inna opcja można powiedzieć, neo stoi za NATem, jest tłumiona na transferze, i ma ograniczenia, to co mam ma pare stałych IP, też jest tłumiona ale nie ma ograniczeń)i nie moge narzekać przez ten czas były tylko dwie awarie ale póki co startują z tym pakietem więc im można wybaczyćbig_grin
        • szmondek Re: INTERNET? 25.11.06, 16:07
          dslki tepsy kiedyś były nawet wydajne, ale teraz bliżej im do Neo niż do
          Polpaka, zwłaszcza jeśli chodzi o wydolność pakietową, ale przy niezbyt dużej
          liczbie uzytkowników ma to sens. Niestety TP do nowych dslek nie daje juz 4
          adresów tylko dwa, rozgłoszeniowy i połączeniówke. Ty posiadasz prawdopodobnie
          dsla od dłuzszego czasu i jestes szczesliwym posiadaczem 4 adresów big_grin TP miało
          również problem z softem na nowych modelach i strasznie im to zmuliło swego
          czasu sieć big_grin dobrze im takbig_grin a szkielet sieci "zaplanował" słynny arkadiusz, M4
          jest spadkobiercą tego fantastycznego pomysłu na budowe sieci big_grin teraz chyba ich
          priorytetem jest spięcie tego w logiczną całość potem powinni ruszyc z kopyta,
          zaorać wszystko i wybudować jeszcze raz big_grinbig_grin pozdrawiam :]
          • matejkoo Re: INTERNET? 25.11.06, 17:11
            nom jestem posiadaczem 5 w sumie IP, a co do wydajności faktuncertain wydajność jest
            kiepska.. i własnie na tym awaria polegała.. myśleliśmy że to wina serwera lub
            ktoś w sieci używa P2P (za dużo) a tu zonk 4kb/s zamiast 4Mbit/s ale cóż bywa;D
    • laskovitz Re: INTERNET? 02.01.07, 10:57
      Mam ogromną prośbę do osób mających sieć Magma. Znajomy chce założyć na osiedlu
      Magmę 1024. Po jego i moich złych doświadczeniach z istniejącą kiedyś siecią
      Telecam, którą obsługiwał Pan Ślipko boi się teraz jakiejkolwiek sieci jak
      ognia.Potrzebuję odpowiedzi na następujące pytania.
      1 Czy działa bezproblemowo?
      2 Czy zdarzają się sytuacje braku sieci lub spadku prędkości.
      3 Jak szybko są usuwane awarie i na jakim poziomie jest kontakt z obsługą techniczną
      4 Czy są blokowane programy p2p.
      5 Ile czasu się czeka po uruchomieniu sieci na przydzielenie zewnętrznego IP.
      6 I czy jest może jakaś inna alternatywa na Osiedlu ( Dialog, UPC, Chello chyba
      na Osiedlu są niedostępne ) porównując ofertę Magmy - 1024 download/768 upload
      za 82 zł miesięcznie, bez cyrografu z zewnętrzną domeną i IP w cenie.
      • nokianin Re: Internet? 02.01.07, 12:19
        laskovitz napisał:

> Mam ogromną prośbę do osób mających sieć Magma. Znajomy chce założyć na
        osiedlu Magmę 1024. Po jego i moich złych doświadczeniach z istniejącą kiedyś
        siecią Telecam, którą obsługiwał Pan Ślipko boi się teraz jakiejkolwiek sieci
        jak ognia. Potrzebuję odpowiedzi na następujące pytania.

również korzystałem z sieci Telekam, a potem Media4, obecnie przeszedłem do
        Magmy ze względu na częste awarie w Media4 (w Magmie mają teraz taką promocję
        chyba: miesiąc do testów gratis, a potem jeszcze trzy jak podpiszesz umowę na
        rok czasu)

> 1 Czy działa bezproblemowo?

niestety są problemy wymienione w pkt 2

> 2 Czy zdarzają się sytuacje braku sieci lub spadku prędkości.

zdarzają się przypadki jednego i drugiego

> 3 Jak szybko są usuwane awarie i na jakim poziomie jest kontakt z obsługą
        techniczną

nigdy nie usłyszałem imienia i nazwiska osoby z która rozmawialem, mają w
        zwyczaju odbierać telefon mówiąc: "serwis sieci, słucham?";
        po zgłoszeniu awarii często słyszałem taką odpowiedź: "wyślemy tam kogoś" i na
        tym koniec, nikt nie kontaktował się ze mna już więcej

> 4 Czy są blokowane programy p2p.

przez gg wysyłałem czasami pliki więc p2p chyba działa (nie korzystam z kazaa i
        e-mule)

> 5 Ile czasu się czeka po uruchomieniu sieci na przydzielenie zewnętrznego IP.

nie wiem, nie korzystam smile

> 6 I czy jest może jakaś inna alternatywa na Osiedlu ( Dialog, UPC, Chello
        chyba na Osiedlu są niedostępne ) porównując ofertę Magmy - 1024 download/768
        upload za 82 zł miesięcznie, bez cyrografu z zewnętrzną domeną i IP w cenie.

nie znam takiej alternatywy, z tego co wiem na osiedlu działają dwaj ISP: Magma
        oraz Media4 (d.Telecam i d.Net-Pionier); pozostaje jeszcze neostrada z TP SA,
        ale ja za nic w świecie nie chcę mieć do czynienia z nimi;

podsumowując: zostaje tylko Magma, choć nie jest pozbawiona wad crying
        • laskovitz Re: Internet? 02.01.07, 14:03
          Dzięki za odpowiedź. Dobrze ze jest chociaż jakiś wybór na Osiedlu, ja jestem
          skazany na Neostradę chociaż co do działania nie narzekam. Jedynie cena jest za
          wysoka.
    • pobik Re: INTERNET? 02.01.07, 12:19
      a Dailog DSL ?
      • laskovitz Re: INTERNET? 02.01.07, 12:31
        A jest na osiedlu Dialog?. Nie orientuję się kompletnie. A jeśli jest to ma
        własną linię czy korzysta z linii TPSA? Bo jeśli wyszłoby że trzeba do takiego
        Dialog DZL utrzymywać sieć i płacić abonament do TPSA to też d....
        • pobik Re: INTERNET? 02.01.07, 13:53
          Dialog ma swoje linie - bez przesady smile I ma b. dobre łącza po dobrych cenach i
          raczej nie ma problemów ani z transferem, ani z zanikami sieci - czego nie można
          powiedzieć o TePsie.

Ale nie wiem czy jest u was, nie jestem z JL...
          • laskovitz Re: INTERNET? 02.01.07, 14:00
            Sprawdzałem. Faktycznie ceny atrakcyjne ale umowa na 36 miesięcy i w J_L nie ma
            Dialogu.
            • pobik Re: INTERNET? 02.01.07, 14:34
              nie wiem.. ja jak podpisywalem, to mozna bylo na 15, 27 lub 39 miesiecy (rok,dea
              lub trzy lata + 3 miesiące), ale nie wiem jaka teraz jest promocja..

Aha, nie ma u was - szkoda, bo nawet we Wrocku (gdzie jest tych firm sporo),
              jest to jeden z najlepszych providerów.
    • styska017 Re: INTERNET? 04.01.07, 22:08
      Yhmmm powiem tak. Mam Neet Pioneera już 2 lata a w zasadzie to już ponoć jest
      jakieś Media 4, ale nie ważne, tak czy siak tatalne szambo. W zasadzie przez te
      2 lata, to były może jakiś 3 dni w których to gówno działało. Jak cos ściągam
      to wyświetla mi się nawet, że z prędkością 6 MB/min, to jest poprostu żenujące.
      Po każdym telefoniku słyszę tylko "Tak, oczywiście, zajmiemy się tym", a
      później to już nic nie słyszę bo olewają sprawę. Powiedzcie mi czy to jest
      normalne, że te niedorajdy nie potrafią znaleść przyczyny dwu letniego problemu
      i rozwiązać jej ...indifferent Szkoda słów ....
      • nokianin Re: internet? 04.01.07, 23:31
        styska017 napisała:

> Yhmmm powiem tak. Mam Neet Pioneera już 2 lata a w zasadzie to już ponoć jest
        > jakieś Media 4, ale nie ważne, tak czy siak tatalne szambo. W zasadzie przez te
        >
        > 2 lata, to były może jakiś 3 dni w których to gówno działało. Jak cos ściągam
        > to wyświetla mi się nawet, że z prędkością 6 MB/min, to jest poprostu żenujące.
        >
        > Po każdym telefoniku słyszę tylko "Tak, oczywiście, zajmiemy się tym", a
        > później to już nic nie słyszę bo olewają sprawę. Powiedzcie mi czy to jest
        > normalne, że te niedorajdy nie potrafią znaleść przyczyny dwu letniego problemu
        >
        > i rozwiązać jej ...indifferent Szkoda słów ....

najpierw zapraszam kolezankę do wpisania się na listę obecności smile

jesli masz radiową sieć to rozumiem, że nie masz mozliwości założenia kabla...
        o tej sieci (netpionier) nigdy nic dobrego nie słyszałem, z media4 też
        zakończyłem współpracę, ze względu na częste przerwy w dostawie netu;
        porada: nie zgłaszaj problemu tylko telefonicznie, pisz e-mail o ile to możliwe
        (cięzko wysłać e-mail nie mając netu w danej chwili) i domagaj się naprawienia
        awarii i, co ważniejsze, obnizenia opłaty za abonament za każdy dzień...
        • styska017 Re: internet? 05.01.07, 14:21
          nokianin:
          już nie mam siły z nimi się żreć bo to syzyfowa praca, poprostu lada dzień
          zrywam to nową umowę na media 4 i założe neostradę, ze względu na to że w mojej
          części laskowic, nie zakładają magmy itp. a ich niech szlag trafi razem z tą
          ich radiówką od 7 boleści
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka