Dodaj do ulubionych

Co tak śmierdzi????

27.07.07, 11:23
Przechodziłam właśnie koło ronda - śmierdzi tam strasznie. Coś się wylało?
Wysypało? Na całym osiedlu śmierdzi jak diabli.
Obserwuj wątek
    • djmixerka2 Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 11:36
      Trzeba było się umyć!
      • agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 12:05
        djmixerka2 napisał:

> Trzeba było się umyć!

mierzysz ludzi swoja miarą ,co??
        żenada...
        • skuterionex Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 16:34
          Rano szedłem na zakupy i na wysokości Biedronki czuć było intensywnie
          chloraminę. Może dezynfekowano kubły na śmieci.
          • mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 16:39
            chyba cysterna podczas przejazdu przez rondo wylała jakiś płyn bo o godz.8
            strażacy posypywali rondo absorbentem
            • agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 28.07.07, 20:58
              Jeżeli posypywali to sorbentem
              • mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 28.07.07, 21:31
                agadm78 napisała:

> Jeżeli posypywali to sorbentem
                to może wyjaśnisz jaka jest różnica pomiędzy "absorbentem" a "sorbentem"
                • the_dream Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 13:44
                  Fuck co wy jacyś dziwni jesteście "Jelczanka" zadała normalne pytanie więc nie
                  zachowujcie sie jak gówniarze jeśli checie odpowiedzieć to odpowiedzcie anie
                  obrażajcie nikogo "To sie umyj" lub nie prowadźcie demagogi czym sie różni
                  sorbent od absorbentu. Wylało się coś, dobrze że nasze służby ratownicze
                  zareagowały i usunęły ten wyciek a czym to nie wnikajmy w to kurna i nie
                  obrażajmy się nawzajem powtarzam.
                  • petit7 Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 13:48
                    Dla niektórych na tym forum, możliwość wpisania ogranicza się właśnie do
                    obrażania innych. Nic innego nie potrafią z siebie wydusić. Obojętnie jakiby
                    nie był temat zawsze trzeba syskutanta oblać pomyjami. Ciekawe skąd to się
                    bierze?
                    • jasfinks Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 16:03
                      Mono80 użył właściwego słowa, gdyż ABSORBENT znaczy inaczej POCHŁANIACZ:

tiny.pl/57xn
                    • heymdall Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 15:00
                      włąsnie, petitku: czekam na jakąś twoją dłuższą, popartą argumentami i LOGICZNĄ wypowiedź bez generalizowania i zrównywania z Ciemnogrodem lub śodowiskiem RM, tych którzy nie lubia po prostu lewactwa, a którym RM wisi jak kilo kitu (sorry za porównanie..jestem w trakcie remontu mieszkania..tongue_out) ..
                • agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 13:25
                  już wyjaśniam - strażacy używają środka , który nazywają sorbentem przy
                  neutralizowaniu substancji , która np. wylała się koło ronda , tylko tyle
                  miałam na myśli
                  • pobik Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 21:58
                    Ależ problem..
                    Encyklopedia PWN :

absorbent [łac.], substancja pochłaniająca w procesie absorpcji; najczęściej
                    ciecz, także ciało stałe.

sorbent [łac.], substancja zdolna do gromadzenia na swej powierzchni (adsorbent)
                    lub do pochłaniania całą objętością (absorbent) innej substancji.

W tym przypadku oboje mieliście rację, bo chodziło o absorbent (który jest
                    rodzajem sorbentu), a więc nie miałaś racji poprawiając go..
                    Na przyszłość przed poprawieniem kogoś zapraszam do zbadania etymologii słowa.
                    • mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 22:34
                      przyznaję pobikowi rację pisząc absorbent zdawałem sobie sprawę,że nie wiem
                      czym jest posypywane rondo mogło być przecież piaskiem jako absorbentem
                      natomiast sorbent to już jest konkretny środek dlatego zadałem pytanie czym
                      różni się absorbent od sorbentu a agadm odpisał(a),że strażacy używaja sorbentu
                      co do końca nie jest prawdą gdyż byłem świadkiem gdy po wylaniu się oleju
                      opałowego z cysterny posypywali ulicę piaskiem jako absorbentem a zostałem
                      przez niektórych oskarżony o obrażanie kogoś choć dalej nie wiem kogo i o co
                      • pobik Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 23:15
                        Czuje się niezrozumiany mimo wszystko..

Po pierwsze nie jest prawdą, że sorbent to konkretny środek. Przeczytaj jeszcze
                        raz definicję. Albo nie powołuj się na mnie jeśli coś przekręcasz.

Po drugie absorbent to jest sorbent (bo jest jednym z jego rodzajów). Tym razem
                        Ty mylisz się krytykując ją. Jak już powiedziałem oboje mieliście rację.

Po trzecie nie zostałeś oskarżony że kogoś obrażasz.

To tyle ode mnie. Nie włączam się więcej w tę dyskusję, bo szkoda mi czasu..
                        ..i chęci..
                      • kiks12 Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 09:50
                        Straża używa zdecydowanie sorbentu 100% bez wnikania w jakieś historie z
                        encklopedii itp. Jeżeli go zabranknie to używają wszelkich dostępnych będących
                        w pobliżu w tym również np. piasek , na rzekach bele słomy jak nie mają zapór
                        itp.
                    • kiks12 Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 10:02
                      sorbcja to proces zatrzymywania substancji niebezpiecznej na powierzchni
                      materiału sorbcyjnego
                      absorpcja to proces wchłaniania substancji niebezpiecznej w głąb użytego
                      materiału.

Są to dwa różne procesy i nie nalży ich mylić.
                      • pobik Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 11:11
                        Powiem Ci tylko tyle : zajrzyj do encyklopedii.

encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3977727
                        sorbent [łac.], substancja zdolna do gromadzenia na swej powierzchni (adsorbent)
                        lub do pochłaniania całą objętością (absorbent) innej substancji.

encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3865932
                        adsorbent [łac.], substancja o silnie rozwiniętej powierzchni, na której
                        zachodzi adsorpcja; najczęściej ciało stałe, także ciecz lub żel.

encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3865934
                        adsorpcja [łac. ad- ‘przy’, sorbere ‘pochłaniać’], gromadzenie się cząstek
                        jednej substancji, zwany adsorbatem, na powierzchni drugiej substancji, zwany
                        adsorbentem, na skutek występowania sił międzycząsteczkowych albo tworzenia się
                        wiązań chemicznych; wykorzystywana do wydzielania określonych składników z
                        mieszaniny gazowej lub ciekłej.

encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3865283
                        absorbent [łac.], substancja pochłaniająca w procesie absorpcji; najczęściej
                        ciecz, także ciało stałe.

I znajdź definicję "sorbcji"..

Żeby mylić procesy, trzeba znać ich nazwy mądralo.
                        • kiks12 Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 21:34
                          Ja w swojej pracy posługuje się sorbentem, i nie muszę odwoływać się do
                          encyklopedii. Proces który jest niezwykle przydatny w pracy to sorbcja.
                          Jestem jak się może domyśliłeś strażakiem.
                          • pobik Re: Co tak śmierdzi???? 02.08.07, 15:24
                            Nie neguję, że posługujesz się sorbentem w pracy. Mówię jedynie, że sorbentowi
                            przypisujesz definicję adsorbentu. Mylisz się mówiąc, że sorbent to nie może być
                            absorbent, bo może być. I absorbent i adsorbent to sorbent, tak wyraźnie mówi
                            encyklopedia języka polskiego. Ubolewam nad tym, że mojego bezpieczeństwa
                            pilnują ignoranci, których nie interesuje znaczenie używanego słownictwa i
                            uważają, że wiedzą lepiej bo wszystkie rozumy pozjadali. To, że jesteś
                            strażakiem, wcale nie sprawia, że to co mówisz staje się prawdą, ale tylko
                            świadczy o tym, że jednak nie każdy jak widać jest profesjonalistą w swoim
                            zawodzie. Może i w gaszeniu jesteś dobry, ale na pewno nie w posiadaniu wiedzy
                            na temat etymologii i znaczenia słów, których używasz, a przykładem jest Twoja
                            ignorancja definicji encyklopedycznych i upór w twierdzeniu o własnej słuszności
                            wbrew temu, co owe definicje jasno mówią. Nie musisz być ekspertem od używanego
                            słownictwa, ale wtedy nie stawiaj się jako ekspert czy jako autorytet w tej
                            kwestii, bo już dwa posty temu pokazałem, że się mylisz. Ale Ty pewnie i tak
                            dalej będziesz mówił swoje, bo "Ty wiesz lepiej", co tam jakaś encyklopedia.

Przypomina mi się taki kawał :
                            Na odprawie komisarzy policji, nadkomisarz mówi : "Zarzuca się nam, ze używamy
                            słów, których znaczenia nie rozumiemy", na to wstaje jeden z uczestników i woła
                            "Do mnie to alibi !?!"
                            To mi przypomina naszą rozmowę. Pozdrawiam i zapraszam do refleksji, mądralo.
                            • agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 02.08.07, 20:43
                              sam byś się przestał mądralo wymądrzać , bo świadczy to tylko o tym, że umiesz
                              korzystać z encyklopedii i udowadniasz tym ,że na tym forum nie warto wdawać
                              się w ŻADNĄ dyskusję, bo taka dyskusją sprowadza się u ciebie z cytowania
                              encyklopedycznych definicji. Sama znam paru strażaków i jak chcesz podyskutować
                              o ich wiedzy , to może udasz się na jednostkę ( w JL jest na holteu )- chętnie
                              porozmawiają z takimi mądralami jak ty i to nie tylko o etymologi danego
                              słowa .Sądze jednak , że tego nie zrobisz, bo na forum to jesteś anonimowy a
                              rozmowa twarzą w twarz ma inny przebieg....

a teraz to pewnie zaczniesz mi coś wytykać....
                              • pobik Re: Co tak śmierdzi???? 03.08.07, 13:13
                                Owszem, świadczy to o tym, że potrafię korzystać z encyklopedii, a rozmowa
                                świadczy, że niektórzy tego nie potrafią.

Owszem, nie ma sensu się wdawać w dyskusję, kiedy twierdzi się, że wie się
                                lepiej co jakie słowo znaczy, niż jest naprawdę.

Nie dyskutuję o wiedzy strażaków, tylko tego konkretnego użytkownika. Jeśli jest
                                on strażakiem, to jest przykładem tego, że nie każdy zna znaczenie słów, których
                                używa.

Ty również jesteś anonimowa, a twarzą w twarz nic byś mi nie powiedziała.

Nic Ci nie wytknę, bo nie ma czego.
                            • agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 02.08.07, 20:55
                              i jeszcze jedno , wiedze o pracy strażaków to masz mierniutką niestety ... ale
                              pewnie tego w encyklopedi nie było........
                              gaszenie pożarów to w tych czasach jest chyba przy samym końcu listy tego ,czym
                              teraz zajmują się strażacy. Nie mów więc ,że twojego bezpieczeństwa pilnują
                              ignoranci , bo ich obrażasz i pamiętaj że to oni jako pierwsi są na miejscu
                              zdarzenia i włażą tam skąd wszyscy uciekają ...... a nieśmiertelni to oni
                              niestety nie są!!!!!!!!!
                              • pobik Re: Co tak śmierdzi???? 03.08.07, 13:16
                                I po czym oceniłaś moją wiedzę na temat strażaków ?

Niebezpiecznych zawodów jest o wile więcej i czemu ich nie gloryfikujesz ? Nie
                                tylko strażacy są ważni.
                                Poza tym nie widzę powodów by nie móc stwierdzić, że są wśród nich ignoranci,
                                nawet jeśli ratują moje życie. Czy to sprawia, że nimi nie mogą być ??
    • mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 20:40
      może dream i petit napiszą kto tu kogo obraża bo stanęli w obronie nie wiem
      czego i kogo śmieszniejsi niż poodzian
      • mono80 Re: Smród ???? 02.08.07, 22:40
        ale się narobiło smrodu ze smrodu
        • the_dream Re: Smród ???? 15.08.07, 00:33
          Po pierwsze wszyscy jesteśmy dziwni bo z sorbentu czy absorbentu zrobliśmy
          wielką aferę zamiast konkretnie porozmawiać i wypowiedzieć się smile wporzo smile a
          jeśli chodzi o obrażanie to ja rzeczywiście stanęłem w obronie Jelczanki tu
          prosze zobaczyć wypowiedź nr 2 gdzie na proste zadane pytnie "(...)co śmierdzi?"
          pada odpowiedź użytkownika dzjmixerka2 "trzeba było się umyć" Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka