jelczanka3 27.07.07, 11:23 Przechodziłam właśnie koło ronda - śmierdzi tam strasznie. Coś się wylało? Wysypało? Na całym osiedlu śmierdzi jak diabli. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 12:05 djmixerka2 napisał: > Trzeba było się umyć! mierzysz ludzi swoja miarą ,co?? żenada... Odpowiedz Link
skuterionex Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 16:34 Rano szedłem na zakupy i na wysokości Biedronki czuć było intensywnie chloraminę. Może dezynfekowano kubły na śmieci. Odpowiedz Link
mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 27.07.07, 16:39 chyba cysterna podczas przejazdu przez rondo wylała jakiś płyn bo o godz.8 strażacy posypywali rondo absorbentem Odpowiedz Link
mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 28.07.07, 21:31 agadm78 napisała: > Jeżeli posypywali to sorbentem to może wyjaśnisz jaka jest różnica pomiędzy "absorbentem" a "sorbentem" Odpowiedz Link
the_dream Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 13:44 Fuck co wy jacyś dziwni jesteście "Jelczanka" zadała normalne pytanie więc nie zachowujcie sie jak gówniarze jeśli checie odpowiedzieć to odpowiedzcie anie obrażajcie nikogo "To sie umyj" lub nie prowadźcie demagogi czym sie różni sorbent od absorbentu. Wylało się coś, dobrze że nasze służby ratownicze zareagowały i usunęły ten wyciek a czym to nie wnikajmy w to kurna i nie obrażajmy się nawzajem powtarzam. Odpowiedz Link
petit7 Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 13:48 Dla niektórych na tym forum, możliwość wpisania ogranicza się właśnie do obrażania innych. Nic innego nie potrafią z siebie wydusić. Obojętnie jakiby nie był temat zawsze trzeba syskutanta oblać pomyjami. Ciekawe skąd to się bierze? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 16:03 Mono80 użył właściwego słowa, gdyż ABSORBENT znaczy inaczej POCHŁANIACZ: tiny.pl/57xn Odpowiedz Link
heymdall Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 15:00 włąsnie, petitku: czekam na jakąś twoją dłuższą, popartą argumentami i LOGICZNĄ wypowiedź bez generalizowania i zrównywania z Ciemnogrodem lub śodowiskiem RM, tych którzy nie lubia po prostu lewactwa, a którym RM wisi jak kilo kitu (sorry za porównanie..jestem w trakcie remontu mieszkania..) .. Odpowiedz Link
agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 13:25 już wyjaśniam - strażacy używają środka , który nazywają sorbentem przy neutralizowaniu substancji , która np. wylała się koło ronda , tylko tyle miałam na myśli Odpowiedz Link
pobik Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 21:58 Ależ problem.. Encyklopedia PWN : absorbent [łac.], substancja pochłaniająca w procesie absorpcji; najczęściej ciecz, także ciało stałe. sorbent [łac.], substancja zdolna do gromadzenia na swej powierzchni (adsorbent) lub do pochłaniania całą objętością (absorbent) innej substancji. W tym przypadku oboje mieliście rację, bo chodziło o absorbent (który jest rodzajem sorbentu), a więc nie miałaś racji poprawiając go.. Na przyszłość przed poprawieniem kogoś zapraszam do zbadania etymologii słowa. Odpowiedz Link
mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 22:34 przyznaję pobikowi rację pisząc absorbent zdawałem sobie sprawę,że nie wiem czym jest posypywane rondo mogło być przecież piaskiem jako absorbentem natomiast sorbent to już jest konkretny środek dlatego zadałem pytanie czym różni się absorbent od sorbentu a agadm odpisał(a),że strażacy używaja sorbentu co do końca nie jest prawdą gdyż byłem świadkiem gdy po wylaniu się oleju opałowego z cysterny posypywali ulicę piaskiem jako absorbentem a zostałem przez niektórych oskarżony o obrażanie kogoś choć dalej nie wiem kogo i o co Odpowiedz Link
pobik Re: Co tak śmierdzi???? 30.07.07, 23:15 Czuje się niezrozumiany mimo wszystko.. Po pierwsze nie jest prawdą, że sorbent to konkretny środek. Przeczytaj jeszcze raz definicję. Albo nie powołuj się na mnie jeśli coś przekręcasz. Po drugie absorbent to jest sorbent (bo jest jednym z jego rodzajów). Tym razem Ty mylisz się krytykując ją. Jak już powiedziałem oboje mieliście rację. Po trzecie nie zostałeś oskarżony że kogoś obrażasz. To tyle ode mnie. Nie włączam się więcej w tę dyskusję, bo szkoda mi czasu.. ..i chęci.. Odpowiedz Link
kiks12 Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 09:50 Straża używa zdecydowanie sorbentu 100% bez wnikania w jakieś historie z encklopedii itp. Jeżeli go zabranknie to używają wszelkich dostępnych będących w pobliżu w tym również np. piasek , na rzekach bele słomy jak nie mają zapór itp. Odpowiedz Link
kiks12 Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 10:02 sorbcja to proces zatrzymywania substancji niebezpiecznej na powierzchni materiału sorbcyjnego absorpcja to proces wchłaniania substancji niebezpiecznej w głąb użytego materiału. Są to dwa różne procesy i nie nalży ich mylić. Odpowiedz Link
pobik Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 11:11 Powiem Ci tylko tyle : zajrzyj do encyklopedii. encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3977727 sorbent [łac.], substancja zdolna do gromadzenia na swej powierzchni (adsorbent) lub do pochłaniania całą objętością (absorbent) innej substancji. encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3865932 adsorbent [łac.], substancja o silnie rozwiniętej powierzchni, na której zachodzi adsorpcja; najczęściej ciało stałe, także ciecz lub żel. encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3865934 adsorpcja [łac. ad- ‘przy’, sorbere ‘pochłaniać’], gromadzenie się cząstek jednej substancji, zwany adsorbatem, na powierzchni drugiej substancji, zwany adsorbentem, na skutek występowania sił międzycząsteczkowych albo tworzenia się wiązań chemicznych; wykorzystywana do wydzielania określonych składników z mieszaniny gazowej lub ciekłej. encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3865283 absorbent [łac.], substancja pochłaniająca w procesie absorpcji; najczęściej ciecz, także ciało stałe. I znajdź definicję "sorbcji".. Żeby mylić procesy, trzeba znać ich nazwy mądralo. Odpowiedz Link
kiks12 Re: Co tak śmierdzi???? 01.08.07, 21:34 Ja w swojej pracy posługuje się sorbentem, i nie muszę odwoływać się do encyklopedii. Proces który jest niezwykle przydatny w pracy to sorbcja. Jestem jak się może domyśliłeś strażakiem. Odpowiedz Link
pobik Re: Co tak śmierdzi???? 02.08.07, 15:24 Nie neguję, że posługujesz się sorbentem w pracy. Mówię jedynie, że sorbentowi przypisujesz definicję adsorbentu. Mylisz się mówiąc, że sorbent to nie może być absorbent, bo może być. I absorbent i adsorbent to sorbent, tak wyraźnie mówi encyklopedia języka polskiego. Ubolewam nad tym, że mojego bezpieczeństwa pilnują ignoranci, których nie interesuje znaczenie używanego słownictwa i uważają, że wiedzą lepiej bo wszystkie rozumy pozjadali. To, że jesteś strażakiem, wcale nie sprawia, że to co mówisz staje się prawdą, ale tylko świadczy o tym, że jednak nie każdy jak widać jest profesjonalistą w swoim zawodzie. Może i w gaszeniu jesteś dobry, ale na pewno nie w posiadaniu wiedzy na temat etymologii i znaczenia słów, których używasz, a przykładem jest Twoja ignorancja definicji encyklopedycznych i upór w twierdzeniu o własnej słuszności wbrew temu, co owe definicje jasno mówią. Nie musisz być ekspertem od używanego słownictwa, ale wtedy nie stawiaj się jako ekspert czy jako autorytet w tej kwestii, bo już dwa posty temu pokazałem, że się mylisz. Ale Ty pewnie i tak dalej będziesz mówił swoje, bo "Ty wiesz lepiej", co tam jakaś encyklopedia. Przypomina mi się taki kawał : Na odprawie komisarzy policji, nadkomisarz mówi : "Zarzuca się nam, ze używamy słów, których znaczenia nie rozumiemy", na to wstaje jeden z uczestników i woła "Do mnie to alibi !?!" To mi przypomina naszą rozmowę. Pozdrawiam i zapraszam do refleksji, mądralo. Odpowiedz Link
agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 02.08.07, 20:43 sam byś się przestał mądralo wymądrzać , bo świadczy to tylko o tym, że umiesz korzystać z encyklopedii i udowadniasz tym ,że na tym forum nie warto wdawać się w ŻADNĄ dyskusję, bo taka dyskusją sprowadza się u ciebie z cytowania encyklopedycznych definicji. Sama znam paru strażaków i jak chcesz podyskutować o ich wiedzy , to może udasz się na jednostkę ( w JL jest na holteu )- chętnie porozmawiają z takimi mądralami jak ty i to nie tylko o etymologi danego słowa .Sądze jednak , że tego nie zrobisz, bo na forum to jesteś anonimowy a rozmowa twarzą w twarz ma inny przebieg.... a teraz to pewnie zaczniesz mi coś wytykać.... Odpowiedz Link
pobik Re: Co tak śmierdzi???? 03.08.07, 13:13 Owszem, świadczy to o tym, że potrafię korzystać z encyklopedii, a rozmowa świadczy, że niektórzy tego nie potrafią. Owszem, nie ma sensu się wdawać w dyskusję, kiedy twierdzi się, że wie się lepiej co jakie słowo znaczy, niż jest naprawdę. Nie dyskutuję o wiedzy strażaków, tylko tego konkretnego użytkownika. Jeśli jest on strażakiem, to jest przykładem tego, że nie każdy zna znaczenie słów, których używa. Ty również jesteś anonimowa, a twarzą w twarz nic byś mi nie powiedziała. Nic Ci nie wytknę, bo nie ma czego. Odpowiedz Link
agadm78 Re: Co tak śmierdzi???? 02.08.07, 20:55 i jeszcze jedno , wiedze o pracy strażaków to masz mierniutką niestety ... ale pewnie tego w encyklopedi nie było........ gaszenie pożarów to w tych czasach jest chyba przy samym końcu listy tego ,czym teraz zajmują się strażacy. Nie mów więc ,że twojego bezpieczeństwa pilnują ignoranci , bo ich obrażasz i pamiętaj że to oni jako pierwsi są na miejscu zdarzenia i włażą tam skąd wszyscy uciekają ...... a nieśmiertelni to oni niestety nie są!!!!!!!!! Odpowiedz Link
pobik Re: Co tak śmierdzi???? 03.08.07, 13:16 I po czym oceniłaś moją wiedzę na temat strażaków ? Niebezpiecznych zawodów jest o wile więcej i czemu ich nie gloryfikujesz ? Nie tylko strażacy są ważni. Poza tym nie widzę powodów by nie móc stwierdzić, że są wśród nich ignoranci, nawet jeśli ratują moje życie. Czy to sprawia, że nimi nie mogą być ?? Odpowiedz Link
mono80 Re: Co tak śmierdzi???? 29.07.07, 20:40 może dream i petit napiszą kto tu kogo obraża bo stanęli w obronie nie wiem czego i kogo śmieszniejsi niż poodzian Odpowiedz Link
the_dream Re: Smród ???? 15.08.07, 00:33 Po pierwsze wszyscy jesteśmy dziwni bo z sorbentu czy absorbentu zrobliśmy wielką aferę zamiast konkretnie porozmawiać i wypowiedzieć się wporzo a jeśli chodzi o obrażanie to ja rzeczywiście stanęłem w obronie Jelczanki tu prosze zobaczyć wypowiedź nr 2 gdzie na proste zadane pytnie "(...)co śmierdzi?" pada odpowiedź użytkownika dzjmixerka2 "trzeba było się umyć" Pozdrawiam Odpowiedz Link