mikoj50 30.04.08, 07:53 Jak zawsze z okazji Świąt państwowych wywieszę na swoim balkonie chorągiewkę z barwami narodowymi. A czy Ty na swoim wywiesisz? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petit7 Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 08:47 To dobry zwyczaj. Jest to przejaw patriotyzmu i utożsamianie się z władzą. W wielu krajach ludzie są dumni ze swojej flagi i swojej ojczyzny. Widziałem to np. w Chorwacji, gdzie w orszaku weselnym widać flagi. U nas jest z tym gorzej, ludzie nie utożsamiają się z ojczyzną i z władzą. Władza i ta za komuny i ta ostatnia Pisowsko Kaczyńska, nie przyprawiała nas pozytywnymi elementami. Raczej wręcz odwrotnie ośmieszali nas w świecie. Na razie więc, flagi na balkon nie wywieszę. Odpowiedz Link
gallen Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 15:30 Tak u mnie zawsze ojciec wywiesza to dobry zwyczaj , potwierdzam Odpowiedz Link
www88www Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 18:17 Mam flagę w domu, zawsze wieszam z okazji świąt narodowych tak samo jak to robili moi rodzice. Na autach mam przyklejone znaczki PL, a jak mnie ktoś pyta za granicą skąd jestem to nie mruczę coś niewyraźnie pod nosem tylko mówię głośno i wyraźnie - Jestem Polką. Duma mnie rozpiera kiedy grają Mazurka Dąbrowskiego, a cały stadion śpiewa, kiedy medaliście na podium łza popłynie w tym momencie. Pięknie i uroczyście wyglądają domy i ulice udekorowane flagami w święta narodowe. Czuję wtedy jakąś wewnętrzną więź z krajem i narodem. Szlag mnie trafia i nie mogę przejść obojętnie obok człowieka, który znajomość hymnu kończy na pierwszej linijce, nie raczy czapeczki zdjąć z głowy i przestać gadać, bo on teraz wielki europejczyk, kosmopolita, światowiec. Dla mnie jest zwykłym pajacem. Wywieśmy flagi choćby przez szacunek dla ludzi dzięki którym możemy to zrobić. Dzięki którym mamy Polskę może niedoskonałą ale wolną. Nam za powieszanie polskiej flagi nikt nie strzeli w tył głowy ani nas nie wywiezie na stepy Kazachstanu. Ciekawe czy tradycyjnie jak co roku w Worwolandzie uchwyty do flag nad wejściami do klatek uświetnią, Święto Flagi i 3-go Maja dziurą w rurce. Może rząd Worwolandu zmobilizuje się i dołączy do reszty miasta w uświetnieniu święta i manifestacji patriotyzmu i Polskości. Odpowiedz Link
skuterionex Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 20:28 Ja trochę inaczej pojmuje patriotyzm. Dla mnie patriotyzm to; Obowiązkowość w każdej pracy.Sprzątanie po sobie.Uczciwość w każdej sprawie.Sprzątanie po swoim psie. Postawa obywatelska; zwracanie uwagi na nieprawidłowości. Kulturalne zachowanie na codzień a nie od święta. U nas taka postawa ,to zaraz "kapuś" ,bo zgłosił ,że iksiński coś zniszczył. Wywieszanie flagi ,to dobry obyczaj. Odpowiedz Link
mono80 Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 22:13 w Worwolandzie" niestety nie wywieszają flag nad wejściami do budynków nie wiem czym jest to spowodowane może pan prezes wolałby powiesić flagę z sierpem i młotem Odpowiedz Link