Dodaj do ulubionych

Chorągiew na balkon?

30.04.08, 07:53
Jak zawsze z okazji Świąt państwowych wywieszę na swoim balkonie
chorągiewkę z barwami narodowymi. A czy Ty na swoim wywiesisz?
Obserwuj wątek
    • petit7 Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 08:47
      To dobry zwyczaj. Jest to przejaw patriotyzmu i utożsamianie się z władzą. W
      wielu krajach ludzie są dumni ze swojej flagi i swojej ojczyzny. Widziałem to
      np. w Chorwacji, gdzie w orszaku weselnym widać flagi. U nas jest z tym gorzej,
      ludzie nie utożsamiają się z ojczyzną i z władzą. Władza i ta za komuny i ta
      ostatnia Pisowsko Kaczyńska, nie przyprawiała nas pozytywnymi elementami. Raczej
      wręcz odwrotnie ośmieszali nas w świecie. Na razie więc, flagi na balkon nie
      wywieszę.
      • gallen Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 15:30
        Tak u mnie zawsze ojciec wywiesza to dobry zwyczaj , potwierdzam

• www88www Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 18:17
          Mam flagę w domu, zawsze wieszam z okazji świąt narodowych tak samo jak to
          robili moi rodzice. Na autach mam przyklejone znaczki PL, a jak mnie ktoś pyta
          za granicą skąd jestem to nie mruczę coś niewyraźnie pod nosem tylko mówię
          głośno i wyraźnie - Jestem Polką.
          Duma mnie rozpiera kiedy grają Mazurka Dąbrowskiego, a cały stadion śpiewa,
          kiedy medaliście na podium łza popłynie w tym momencie. Pięknie i uroczyście
          wyglądają domy i ulice udekorowane flagami w święta narodowe. Czuję wtedy jakąś
          wewnętrzną więź z krajem i narodem.
          Szlag mnie trafia i nie mogę przejść obojętnie obok człowieka, który znajomość
          hymnu kończy na pierwszej linijce, nie raczy czapeczki zdjąć z głowy i przestać
          gadać, bo on teraz wielki europejczyk, kosmopolita, światowiec. Dla mnie jest
          zwykłym pajacem.

Wywieśmy flagi choćby przez szacunek dla ludzi dzięki którym możemy to zrobić.
          Dzięki którym mamy Polskę może niedoskonałą ale wolną.

Nam za powieszanie polskiej flagi nikt nie strzeli w tył głowy ani nas nie
          wywiezie na stepy Kazachstanu.

Ciekawe czy tradycyjnie jak co roku w Worwolandzie uchwyty do flag nad wejściami
          do klatek uświetnią, Święto Flagi i 3-go Maja dziurą w rurce. Może rząd
          Worwolandu zmobilizuje się i dołączy do reszty miasta w uświetnieniu święta i
          manifestacji patriotyzmu i Polskości.
    • skuterionex Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 20:28
      Ja trochę inaczej pojmuje patriotyzm. Dla mnie patriotyzm to; Obowiązkowość w
      każdej pracy.Sprzątanie po sobie.Uczciwość w każdej sprawie.Sprzątanie po swoim
      psie. Postawa obywatelska; zwracanie uwagi na nieprawidłowości. Kulturalne
      zachowanie na codzień a nie od święta. U nas taka postawa ,to zaraz "kapuś" ,bo
      zgłosił ,że iksiński coś zniszczył. Wywieszanie flagi ,to dobry obyczaj.
    • mono80 Re: Chorągiew na balkon? 30.04.08, 22:13
      w Worwolandzie" niestety nie wywieszają flag nad wejściami do budynków nie wiem
      czym jest to spowodowane może pan prezes wolałby powiesić flagę z sierpem i młotem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka