jasfinks ?57 26.10.09, 08:04 To jest właśnie polna droga z Bystrzycy do Wójcic...Ten las na wprost to rezerwat Leśna Woda a po prawej stronie widać kawałek największej w okolicach kopalni piasku... Odpowiedz Link
orillo Re: Gaduj - zgadula? 27.10.09, 16:40 Zanim Jasfinks odtajnisz wszystkie zagadki, spróbuje może jeszcze kilka odgadnąć, uprzedzam, że będę strzelał, może coś trafię 52. Ta droga, może być gdzieś w okolicy strzelnicy za Nowym Dworem. 113. Wysepka na piaskowni między Czernicą a Ratowicami. 134. Kolektor słoneczny zapewne zasilający tą lampę, gdzie się znajduję tego nie wiem. 176. Schronów z takim kominkiem nigdzie nie spotkałem, może znajduje się on gdzieś na terenie byłych JZS ? 310. Ważka, na pewno z szablaków, ale jaki konkretnie gatunek, tego nie wiem. 314. Kojarzę te kamienie, nie leżą przypadkiem gdzieś w okolicy basenu? Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 27.10.09, 22:50 Strzelałeś dosyć dobrze... 52 - droga utwardzona betonowymi płytami, pewnie jeździł tamtędy sprzęt ciężki, 134 - lampa samowystarczalna,atomatyczna i ekologiczna, ładowana bateriami słonecznymi i wiatraczkiem. Takie lampy są montowane tam gdzie doprowadzenie zasilania kablami jest nieopłacalne. Ta ze zdjęcia stoi przy szosie Oława-Brzeg przy przystanku PKS przed Gać(dla mieszkańców Maszkowa). Stały tam dwie ale jedna nie wytrzymała najazdu tira... 176 - ten schron stoi przy ul Polnej w Ratowicach za tamtejszym nepomukiem, 314 - te dwa kamienie leżą sobie za zielonym "blokiem Jugola" od strony stacji PKP... Odpowiedz Link
stanley1948 Re: Gaduj - zgadula? 28.10.09, 20:34 Przejrzałem zdjęcia i postanowiłem dołączyć się do zabawy Może niektóre zagadki zostały wcześniej już odgadnięte ale ilość zdjęć jest tak ogromna, że można się powtórzyć. zagadki jasfinksa ?281- Miłocice tzw. Dalgiewiczówka ?318- przypuszczam, że tablica pamiątkowa znajduje się w Łanach i upamiętnia obronę wałów przeciwpowodziowych. Do zdarzenia doszło w czasie powodzi 1997 kiedy władze województwa chciały w celu ratowania Wrocławia wysadzić wały i zalać tereny gminy Czernica. ?282- takich ładnych krówek w naszej gminie ze świecą szukać, więc stawiam na gminę Czernica i okolice zalewu Bajkał. ?246- gwiazda w chodniku przed świetlicą wiejską w Dębinie. Obok gwiazdy śp. T. Szymkowa jest druga Grażyny Wolszczak i Gonery. W budynku świetlicy mieściła się dawniej stacja uzdatniania wody zaopatrująca Dębinę i Chwałowice. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 28.10.09, 21:33 Trafnie rozpoznałeś Stanley i nie powtórzyłeś się... 281 - byłem tam kiedyś raz w tej "Dalgiewiczówce" dawno za czasów świetności JZS. Pamiętam duży kominek, solidne stoły i krzesła z litego drewna oraz "Szał" Podkowińskiego na ścianie... Teraz jest to tzw "Hubertówka", czyli przejęli to myśliwi... 318 - jest tak jak piszesz, z tym, że ta tablica jest częścią pomnika widocznego na zdjęciu ?252 Corocznie też odbywa się tam piknik z dosyć bogatym programem nawiązującym do tej słynnej obrony wałów... 282 - Te ładne krówki są rzeczywiście z gminy Czernica. Zdjęcie zrobiłem z mostu kolejowego nad Odrą. Natomiast jeszcze bliżej naszego polskiego Bajkału są krówki(i wierzby) ze zdjęcia ?274... Poza tym z tamtych okolic(Czernica-Gajków-Łany) jest tu jeszcze parę zagadek...I pewnie będą jeszcze kolejne, bo ta okolica naszej gminy jest bardzo ciekawa... Odpowiedz Link
orillo Dzięki Cindi :) 27.10.09, 16:43 Cindi, dzięki za odwiedziny i miły wpis na blogu Mam nadzieję, że kiedyś też założysz tam konto, może Jasfinks też wpadnie Myślę, że warto trochę rozreklamować naszą okolicę Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Dzięki Cindi :) 28.10.09, 12:31 Jeśli chodzi o mnie, to oczywiście lubię swoje zdjęcia, bo mają dla mnie jakieś znaczenie – wspomnieniowe albo osobiste, ale brakuje mi jeszcze umiejętności technicznych, czasem nawet efekty są inne od zamierzonych A na naukę niestety brakuje czasu, podobnie zresztą dużo czasu zajmuje prowadzenie takiego fotobloga, więc póki co, nie będę się chwalić swoimi zdjęciami na szerszym forum. W naszym wątku chodzi o pokazanie konkretnego miejsca, czyli jakość ma trochę mniejsze znaczenie, dlatego w ogóle odważyłam się cokolwiek pokazać. Co nie znaczy, że się nie staram, żeby było jak najlepiej Odpowiedz Link
cindirella70 Jeszcze raz... 28.10.09, 12:43 A może rozwiązalibyśmy teraz zagadkę 264? Zbliża się ten szczególny czas w roku, kiedy wspominamy zmarłych, dobrze byłoby wspomnieć o aktorze Tadeuszu Szymkowie, który zamieszkał w naszej okolicy, z czego byliśmy dumni, uczestniczył w życiu naszej społeczności i zrobił dla niej wiele dobrego. O alei gwiazd i tablicy w Dębinie prawdę mówiąc dowiedziałm się z tego zdjęcia ... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Jeszcze raz... 28.10.09, 20:22 264 - Pierwsza z gwiazd-aktorów uwieczniona w Alei Gwiazd w Dębinie. Aktualnie możemy tam zobaczyć już trzy gwiazdy: Tadeusza Szymkowa, Roberta Gonerę i Grażynę Wolszczak... Ta Aleja Gwiazd znajduje się na dziedzińcu świetlicy i remizy OSP. Może ktoś coś wie na temat związku z Dębiną lub naszą gminą Grażyny Wolszczak? Odpowiedz Link
stanley1948 Re: Jeszcze raz... 28.10.09, 20:43 Uprzedziłeś mnie zanim wysłałem swoje odpowiedzi Jeśli idzie o Grażynę Wolszczak to miała wziąć udział wraz Szymkowem w realizacji filmu którego akcja miała się rozgrywać w Chwałowicach i okolicy. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Jeszcze raz... 28.10.09, 20:49 Podobną dla mnie zagadką jak Grażyna Wolszczak, związaną z Dębiną, są trzy głazy narzutowe-pomniki przyrody niby gdzieś tam leżące. Pytałem na razie o to dwie osoby z Dębiny i nic konkretnego nie wiedziały... Odpowiedz Link
jasfinks ?30 - rozw.: 29.10.09, 09:58 To jest droga przez łąkę z Dębiny do Klajdupiny czyli Małej Dębiny... Zdjęcie zrobione w czerwcu b.r. wieczorem, podczas powrotu z wycieczki do Grędziny... Odpowiedz Link
jasfinks ?137 - rozw.: 29.10.09, 10:35 Tak wyglądało pole między Nowym Dworem a Piekarami w połowie m-ca sierpnia tego roku...Ciekawe byłoby zestawienie takich zdjęć pożniwnych z różnych okresów: - sierpa i kosy, żniwiarki, snopowiązałki, kombajnu i co tam jeszcze było... Dowiedziałem się przypadkiem że u nas, na terenie byłych JZS, jest firma produkująca z takiej słomy opał zastępujący drewno i węgiel w postaci sprasowanych kostek(brykietów. Sprawdzając ten temat w internecie, znalazłem też informacje o możliwości kupienia sobie brykieciarki w wersji domowej...Więc kto ma dużo słomy, ziemniaczanych badyli, trocin... to może je przerobić sobie na opał. Można też tak brykietować np. zmoczone gazety, co podobno ostatnio jest modne na zachodzie. A taka mała brykieciarka kosztuje tylko 4 euro... Odpowiedz Link
cindirella70 ?85 29.10.09, 21:51 Też znalazłam jeszcze zagadkę, z którą spróbuję się zmierzyć Kwiat ze zdjęcia 85 – czy to może kminek? Pełno tego rośnie, a jednak chodzi sie po niego do sklepu. Dobrze go dodawać do ciężkostrawnych dań. Odnośnie ziół to polecam dodać do kawy, albo herbaty szczyptę imbiru, pobudza krążenie, grzeje, działa bakteriobójczo, zmienia trochę smak i zapach, który jest specyficzny, ale może smakować. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?85 30.10.09, 00:55 Najprawdopodobniej...Tylko nie wiem skąd ten jeden kwiatek różowy wśród samych białych w baldachu?... Może ta odmiana (z 20) tak właśnie ma... 85b Z podobnych pięknych i pożytecznych roślin polecam czosnek niedźwiedzi, który u nas rośnie dziko np w Ryczynie. Ale jest pod ochroną więc lepiej uprawiać go sobie w ogródku. Liście ma on podobne do konwalii i pachnie oczywiście czosnkiem. I właśnie tymi liśćmi zajadają się niedźwiedzie, szczególnie na wiosnę po zimowym śnie. Bo daje siłę, wigor i zdrowie. Podobnie jak na niedźwiedzie roślina ta działa również na ludzi i dlatego jest przysmakiem np. w Rosji i w Niemczech. U nas też można już np kupić chleb z niedźwiedzim czosnkiem... kobieta.interia.pl/news/niedzwiedzia-specjalnosc,1000934 Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?85 30.10.09, 01:08 Ten kwitnący kminek "pstryknąłem" w połowie lipca blisko Chrząstawy na poboczu drogi widocznej na zdjęciu nr 50.(Droga leśno-polna z Miłoszyc) Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 30.10.09, 13:12 ?36 i ?296 - las za nieistniejącą już leśniczówką Dębina(pozostała po niej tylko okazała lipa i studnia koło niej...)...Parę dni temu spotkałem tam zbieraczki z pełnymi torbami, ale nie grzybów tylko... bukowych orzeszków(nasion)... Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: Gaduj - zgadula? 30.10.09, 21:55 Prawda z czosnkiem, sam zbieram, ale nigdy nie zbierałem w Ryczynie, jednak odstręcza mnie myśl, że kilkadziesiąt centymetrów pod ziemią mogą znajdować się kości ludzkie , więc czosnek niedźwiedzi zbierany w Ryczynie może stanąć w gardle. Znam inne miejsca, gdzie rośnie czosnek niedźwiedzi, zbieram w wolnych chwilach już od kilku lat, słyszałem nawet o herbatach z czosnku. W lasach rośnie również mięta pieprzowa, równie pożyteczne zioło, jak czosnek. Pewnie jeszcze wiele innych ziół, równie pożytecznych, których wiele jest mi jeszcze obce. Poprzez historię zainteresowałem się tym działem historii kulinarnej. Mamy wspaniałą szlachecką tradycję kuchni polskiej, nie tylko szlacheckiej, w średniowieczu wiedźmy potrafiły przyrządzać niesamowite mikstury pomocne w lataniu na miotle, przepowiadaniu przyszłości etc. Nieco szkoda, że tak wiele naturalnych ziół czy owoców zostaje zapomnianych, poprzez wprowadzaną kuchnię chińską, włoską, pełno jest w supermarketach frutti di mare, owoców cytrusowych, których świeżość utrzymuje się dzięki chemii, a gdzie jest czosnek niedźwiedzi do kupienia, rodzime owoce, równie smaczne, jak pigwa, zapominamy o własnych walorach naszych ziem i lasów . Pozdrawiam Jasfinks i może jakiś nowy temat o ziołach i owocach leśnych. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Gaduj - zgadula? 31.10.09, 21:05 Piszecie o zbieraniu czosnku niedźwiedziego, a przecież mamy teraz czosnek, cebulę i inne przyprawy w proszku albo sprasowane w kostkach. Wrzuca się taką małą kostkę do zupy i jakby się ugotowało z pół kilo cebuli, bez obierania, krojenia, mycia, nie mówiąc o szukaniu po lesie i suszeniu, czy sporządzaniu nalewek. Tylko ile w tej kostce prawdziwego ziółka..? Dobrze, że przypomnieliście o tym starym naturalnym leku, czosnek pospolity jest dostępny w sklepach, ma podobne właściwości uodparniające, a grypa już przecież na Ukrainie, zresztą jesień to taka niebezpieczna pora grypowa. Czosnek lepiej kupić w zieleniaku, bo markety sprzedają importowany z Chin. Żeby uniknąć specyficznego zapachu, który powstaje po zjedzeniu czosnku na żywca, można zrobić nalewkę: www.gotujmy.pl/nalewka-na-czosnku-przeciw-grypie,przepisy,32302.html albo na wódce, tylko dłużej trzeba czekać: dooktor.pl/szukaj.html?search=nalewka+z+czosnku Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 02.11.09, 14:32 Popieram wszystko co naturalne, zdrowe i rodzime, i staram się to robić przy każdej nadarzającej się okazji. Jednak bez przesady, i np ziółek nie zbieram ale je wybieram gdy taki wybór mam...Np chleb czy ser z ich dodatkiem. Nalewki na ziołach też mi smakują bardziej niż zwykła"czysta ojczysta"... Z ciekawych roślin, które mogą wzbogacić mój(nasz) jadłospis to jestem ostatnio na tropie KASZTANA JADALNEGO. Jak do niego dotrę to oczywiście kilka zdjęć się tu pojawi... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 02.11.09, 15:54 Tematem jednej z moich fotozagadek była POKRZYWA, która też jest niezwykle wartościowym ziołem. Jako dodatek do potraw lub sok dostarcza dużo żelaza, kobaltu i krzemu co wzmacnia organizm przeciw anemii i rakowi. Taką pokrzywę najlepiej zrywać na wiosnę, kiedy ma ok 10 cm i można przepuścić przez maszynkę do mięsa i następnie wycisnąć z niej sok który popijamy sobie parę razy dziennie po łyżce.Można też np usmażyć na niej jajecznicę tak jak na cebuli... Nasze babki podobno gotowały też na wiosnę zupę pokrzywowo-szczawiową... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 02.11.09, 16:08 A ojciec Grande do którego książeczki: "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie" często zaglądam, poleca też LUBCZYK zamiast mniej wartościowej a nawet szkodliwej - jego zdaniem - vegety. Uważa on,że soda tam dodawana niszczy i suszone zioła z tej mieszanki i śluzówkę przewodu pokarmowego i żołądka... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Gaduj - zgadula? 02.11.09, 22:32 Każdy z nas zna miętę, bo herbata miętowa jest dość popularna i stosowana na dolegliwości żołądkowe. Jest to herbata zwykle z suszonych liści. Radzę kiedyś spróbować herbatki ze świeżej, zielonej mięty, o niebo lepszy smak. Odpowiedz Link
jasfinks Jesień w lesie... 02.11.09, 17:05 Po szukaniu jesieni w naszym mieście, wybrałem się też na poszukiwanie jesieni w lesie. Oto wyniki: Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Jesień w lesie... 02.11.09, 22:26 Widzę jasfinks, że ani niskie temperatury, ani próby skłonienia Cię do robienia nalewek, nie spowodowały zaprzestania Twojej reporterskiej twórczości Założony przez Ciebie cel został osiągnięty i znalazłeś to, czego szukałeś - na zdjęciach widać jesień w lesie w pełnej krasie, zależnie od rodzaju drzew kolory prezentują się trochę inaczej, widać też różnorodne przejawy, nie tylko spadające i mieniące się liście, ale też mchy, grzyby, czerwone owoce...miło popatrzeć. No i nowy efekt - motocykl, który nie zatrzymał się w kadrze Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Jesień w ... 03.11.09, 21:18 Prawdę mówiąc to zazdroszczę tych wycieczek jesiennych i widoków, ja w ostatnich dniach miałam mniej czasu, ale udało mi się pójść na krótki spacer i poszukać jesieni w...jeszcze innym miejscu Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?322 03.11.09, 21:23 Zupełnie nie wiem gdzie to jest, domyślam się, że to to cmentarz żołnierski, zadbany, groby ozdobione biało-czerwonymi przepaskami. Zdjęcie oddaje nastrój tego miejsca, groby są ciekawie uchwycone z tyłu. Z tych jesiennych - trudno powiedzieć, że najładniejsze, ale najbardziej wartościowe zdjęcie, tak mi się wydaje. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?322 03.11.09, 23:13 Zamieściłem tą zagadkę ponieważ będąc dwa dni temu na Cmentarzu Osobowickim we W-wiu, widziałem tam i jesień i groby ludzi żyjących kiedyś w J-L i te groby ofiar komunistycznego terroru widoczne na zdjęciu...Większość z nich w momencie kiedy ich mordowano, miała po około 20 lat... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?269 02.11.09, 17:53 Ten anioł stoi nad grobem znajdującym się na dziedzińcu kościoła w Gajkowie... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?295 03.11.09, 16:21 Nie są to przysłowiowe gruszki na wierzbie ale jarzębina na wierzbie to też jest przecież coś! Wierzba ta z której pnia wyrasta jarzębina stoi przy pokazywanej tu już drodze polnej z Dębiny do Klajdupiny... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?320 03.11.09, 20:13 Tablica kilometrowa nad Odrą w Jelczu w miejscu gdzie kiedyś była przystań i gospoda.Wynika z niej,że od źródeł Odry do nas, do Jelcza jest 224+92,4 km = 316,4 km, ponieważ początek umowny kilometrażu rzeki(0,0 km)znajduje się u ujścia do Odry Opawy, czyli w czeskiej Ostrawie.Od tamtego miejsca Odrę uznaje się za żeglowną, ale praktycznie do transportu rzecznego wykorzystuje się Odrę od Kędzierzyna-Koźla gdzie jest pierwszy z 24 stopni piętrzących wodę...Ostatni taki stopień jest w Brzegu Dolnym po 186 kilometrach.Dalej Odra do morza płynie swobodnie regulowana tylko tzw ostrogami... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?49 04.11.09, 10:03 Stary poniemiecki cmentarz(z ok.1830r.) w Dziuplinie. Ostatnio częściowo uporządkowany... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?110 04.11.09, 12:21 To pole słoneczników spotkałem jadąc polną drogą od strony "strefy" do Wojnowic...W głębi na środku zdjęcia widać wieżę wojnowickiego kościoła: Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?110 04.11.09, 21:44 No właśnie, Wojnowice, czy Gajków są bardziej oddalone od nas, dlatego zagadki stamtąd nie były rozpoznane. Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?110 04.11.09, 21:59 Nie bardziej oddalone niż np Wójcice czy Biskupice z naszej gminy... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?110 04.11.09, 22:12 Tak, no ale swoja gmina jest zawsze bliższa, choćby sercu niż czyjaś - choćby nawet było dalej Odpowiedz Link
jasfinks Krzyż pokutny w Wojnowicach... 04.11.09, 15:22 ...był tematem fotozagadki ?256...Mam nadzieję, że nie tak szybko unijni urzędnicy wydadzą nakaz usunięcia również takich krzyży pokutnych, bo np nagle zaczną przeszkadzać niewierzącym i innowiercom... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Krzyż pokutny w Wojnowicach... 04.11.09, 23:32 Ten krzyż jest symbolem, ale też wartościowym zabytkiem, myślę, że urzędnicy uszanują jego znaczenie i nic mu nie grozi, zresztą jest na terenie przykościelnym, a nie w państwowej, uczęszczanej przez uczniów z różnych środowisk szkole. Pewnie, że katolików jest większość, ale mniejszość też ma swoje prawa. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?40 04.11.09, 22:05 Fragment pasa przeciwpożarowego w lesie w pobliżu Nowego Dworu... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?93 04.11.09, 22:14 Taką tabliczkę umieszczono na nowej eleganckiej ambonie myśliwskiej, na skraju lasu i pól przed Hanną. Jest też tam jeszcze umieszczona szczegółowa instrukcja obsługi...Pewnie to ambona unijna... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?93 04.11.09, 23:48 Z tą tabliczką wyobraziłam sobie jedynie jakąś polową imprezkę, dancing albo coś od 18 lat - mało prawdopodobne, ale nic innego nie przychodziło do głowy Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?141 04.11.09, 23:04 Na tym zdjęciu widać jedną z kilku wielkich specjalistycznych anten do łączności krótkofalarskiej przy jednym z domów w Janikowie za Hanną... Mieszka tam mistrz świata w krótkofalarstwie p.Tomasz Niewodniczański...A jego żona Zofia jest sołtysem tej miejscowości. Bardzo bystra kobieta, bo przyłapała mnie na "zdejmowaniu" aparatem tej ich anteny, chociaż staram się robić zdjęcia niezauważony... Janików od niedawna ma stronę WWW, której webmasterem też jest p.Tomasz: www.janikow.rf.pl/ Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?41 05.11.09, 08:39 Staw pod Nowym Dworem - największy powierzchniowo zbiornik wodny w naszych okolicach.. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?53 05.11.09, 08:45 Ruina wieży widokowej(?) na skraju zdziczałego parku w Psarach za Oławą...W tym samym parku stoi jeden z najstarszych i największych w Europie krzyży pokutnych. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?54 05.11.09, 08:55 Błotnista polanka w lesie przy stawie nowodworskim. To takie "pole biwakowe" przygotowane przez myśliwych dla dzików... Podsypują im tam też żarcie i sól a obok oczywiście stoi ambona... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?61 05.11.09, 09:12 Budynek stacji pomp w Błotach...Można tam dojechać normalną drogą przez Leśną Wodę i Błota lub leśną drogą przez Las Ryczyński. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?63 05.11.09, 09:18 Rozlewisko Smortawy pod Bystrzycą Oławską czyli Leśna Woda... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?56 05.11.09, 09:25 Staw z wysepką i altanką oraz mostkiem do niej na terenie jednej z posesji w Janikowie. Zdjęcie zrobione z czerwonego szlaku turystycznego biegnącego tam skrajem lasu... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?59 05.11.09, 10:24 Taki "znak ostrzegawczy" stoi przed budową stawu rekreacyjnego, bądź łowiska, przed Błotami(za Leśną Wodą w prawo)... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?62 05.11.09, 10:30 Ten mały stopień wodny możemy obejrzeć na Smortawie(Leśnej Wodzie) zjeżdżając z drogi do Ryczyna zaraz za Bystrzycą za drugim mostkiem w lewo do ośrodka wypoczynkowego... Odpowiedz Link