jasfinks Rozwiązanie ?151 09.11.09, 11:29 Ten struś,słoń i koń stoją na podwórku jednego z gospodarstw przy drodze głównej w Błotach w gminie Lubsza...W głębi pod lasem widać wieś Dobrzyń. Mam w najbliższych planach odwiedzenie jeszcze w tamtych okolicach LEDNICY,ZAMCZA oraz bunkrów nr 5 i 6... LEDNICA i ZAMCZE prawdopodobnie stanowiły przed wiekami,razem z RYCZYNEM i LIPKAMI, jeden wspólny system obronny przed najeźdzcami. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?171 09.11.09, 14:47 Koło młyńskie leżące przy młynie nad Widawą w Zbytowej...Młyn jest do kupienia za niewygórowaną kwotę,jak twierdzi właściciel - 1,1 mln zł... Zainteresowani mogą znaleźć ofertę w internecie... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?178 09.11.09, 15:22 Najprawdopodobniej jest to pogłębiarka rzeczna. Taki statek specjalny wyposażony jest przede wszystkim w specjalną rurę ssącą do wydobywania w ten sposób piasku z dna rzeki. Ta jednostka ze zdjęcia stała zakotwiczona na środku zakola Odry pod Ratowicami.Obok jest połączony z Odrą kanałem duży zalew gdzie działa kopalnia żwiru... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?182 09.11.09, 15:32 Ten zbiór kamieni obok kilku drzew, leży na końcu Łąki Piekarskiej, od tej strony gdzie jest w lesie dwupoziomowe skrzyżowanie wodnych cieków, opisane tu wcześniej przez mikoja...Gdyby ktoś chciał z bliska obejrzeć te kamienie, to zalecam ostrożność, bo w jednym z tych drzew jest gniazdo szerszeni... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?184 09.11.09, 19:37 Odra w Jelczu-Laskowicach...Gdzieś tu po lewej jest ujście Smortawy,którego szukam... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?185 09.11.09, 19:57 Osiedle "Słoneczne" w Miłoszycach...Na pierwszym planie polna droga, którą można dojść do pobliskiej "Górki Piwnej", na której jest strzelnica i ośrodek rekreacyjny Bractwa Kurkowego z J-L... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?200 09.11.09, 20:15 Mokre przejście przez ciek wodny płynący w poprzek pól między Starym Otokiem, Hanną i Starym Górnikiem...Kilkaset metrów dalej, na tym samym cieku jest drugi podobny bród. Więc wybierając się tam na wycieczkę liczcie się ze zmoczeniem nóg lub bierzcie ze sobą odpowiednie buty... Odpowiedz Link
cindirella70 foto.moon 09.11.09, 22:52 Polecam stronę, na której fotoamatorzy poddają ocenie swoje zdjęcia, widzę, że trudno zdobyć tam uznanie. Dużo jest krytycznych uwag, ale można coś niecoś się dowiedzieć, choćby czytając komentarze, bo wstawić tam zdjęcie to trzeba mieć odwagę foto.moon.pl/ Odpowiedz Link
jasfinks Re: foto.moon 10.11.09, 00:10 Już dodałem do stron foto do sprawdzenia... Ja jednak szukam raczej takich miejsc gdzie zdjęcia oceniają specjaliści(i to uznani a nie samozwańczy) a nie zieloni amatorzy siebie nawzajem...Bo to tak trochę jakby chodzić do szkoły gdzie nie ma nauczycieli...Pewnie ma to swoje jakieś zalety ale ja chcę się nauczyć szybko i dobrze fotografować.Jak najszybciej.I jak najlepiej... Podobnie jest ze stroną polecaną przez orillo...Same ochy i achy nad każdym zdjęciem...Ale czy o to nam chodzi? Odpowiedz Link
jasfinks Re: foto.moon 10.11.09, 08:13 Wśród mnóstwa takich sobie, podobnych do siebie stron, jedną z wyróżniających się na plus jest FOTOPOLIS - www.fotopolis.pl/index.php?gora=6&lewa=4&ocenaid=115&oarch=1 Jest tu i ocena zdjęć przez fachowców i forum...Są artykuły poradnikowe i testy sprzętu... Polecam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: foto.moon 10.11.09, 09:16 Dzieki pełno jest stron poradnikowych o fotografii, ale trudniej wychwycić te wartościowsze. Mimo, że w internecie wiele można się dowiedzieć to chętnie poszłabym na tradycyjny kurs fotograficzny, który nauczy podstawowych zasad fotografowania, bo ogólnie jest sporo artykułów, ale raczej dla osób, które początki mają już za sobą. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: foto.moon 12.11.09, 13:19 A strona bardzo dobra, już znalazłam odpowiedzi na parę pytań. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: foto.moon 10.11.09, 10:09 A co do www.flog.pl to strona społecznościowa gdzie ludzie mogą nawiązać znajomości, kontaktować, również wyrazić siebie dzięki fotografowaniu i to jest najważniejszy cel tej strony, takie mam wrażenie. Chociaż wielu użytkowników prosi o konstruktywną krytykę, to wygląda na to, że większość zdjęć jest tam doskonałych. Z opiniami o zdjęciach naszego reprezentanta zgadzam się, szczególnie o tych ptasich. Odpowiedz Link
jasfinks Re: foto.moon 10.11.09, 13:16 Pewnie każda taka strona ma jakieś zalety, szczególnie dla tego kto się na niej pokazuje i udziela. Przecież dlatego właśnie ją wybrał spośród innych... Zgadzam się też że orillo jest być może najlepszym fotografem ptaków z J-L.(To "być może" to dlatego,że być może nie wszyscy fotografowie ptaków z J-L się ujawnili... ) Mnie jednak żenuje jak wszyscy bez wyjątku mnie chwalą. Pochwały są przyjemne ale pożyteczniejsza dla własnego rozwoju jest jednak konstruktywna krytyka... A na flog.pl chyba wszyscy wszystkich tylko chwalą...Taka tam zdaje się obowiązuje zasada wzajemnej adoracji... A tu masz jeszcze ok 100 fotoblogów z Jelcza-Laskowic i sama sobie oceń ich poziom: znajdz.photoblog.pl/szukaj/z Odpowiedz Link
jasfinks Re: foto.moon 10.11.09, 13:20 Trzeba kliknąć w ZAAWANSOWANE, wybrać woj. DOLNOŚLĄSKIE i wpisać miejscowość... Odpowiedz Link
orillo Re: foto.moon 15.11.09, 11:56 Zgadzam się z Tobą Jasfinks, że na flogu panuję zasada wzajemnej adoracji, ja Tobie dobrą ocenę, Ty mnie czy to jest dobre? Oczywiście, że nie, ale tak jest praktycznie wszędzie, w mniejszym lub większym stopniu. Cindi słusznie zauważyła, że jest to portal społecznościowy i tak też go traktuję. Dla osoby, która ma problemy w nawiązywaniu znajomości w realu ( a taką osobą jestem ) jest to dobre miejsce gdzie można poznać ludzi z podobnymi zainteresowaniami. Poza komentarzami pod zdjęciami, są jeszcze rozmowy prywatne, wymiana informacji, doświadczenia, można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy albo po prostu poflirtować z fajną dziewczyną Dla mnie to fajna zabawa Napisałeś, że chciałbyś nauczyć się szybko i dobrze fotografować...tak to tylko w erze Ja bawię się ( dobre słowo, bawię się ) w fotografa jakieś 8 lat. Według licznika aparatu, zrobiłem już grubo ponad 10 tyś. zdjęć, ( nie liczę wcześniejszych aparatów ) z tego w pierwszej selekcji ponad połowa poszła do kosza, a z tego co zostało mogę wybrać góra 10 zdjęć z których jestem zadowolony, resztę traktuję jako zdjęcia dokumentalne, nie mające żadnej wartości artystycznej. Jak wspomniałem wcześniej, swoje zdjęcia pokazuję też w innych miejscach, i niejednokrotnie przeczytałem w komentarzach pod nimi słowo „gniot” ale wole, jak ktoś napiszę mi co jest nie tak, co można było zrobić, aby zdjęcie nie było gniotem Nie uważam się za dobrego fotografa, a zdjęcia ptaków robi lepsze chociażby Wojtek Grzanka Tak samo jak Ty Jasfinks, jestem amatorem i cały czas się uczę, a czy kiedyś nauczę się robić naprawdę dobre zdjęcia? Czas pokaże Myślę sobie, że najważniejsze jest to, oby mieć dystans do tego co się robi, i nie traktować tego zbyt poważnie. Oczywiście czytam porady fachowców, oglądam zdjęcia lepszych od siebie, eksperymentuję i z czasem będę robił coraz lepsze zdjęcia...mam nadzieję Jak na razie, bawię się fotografią i ta zabawa sprawia mi wiele przyjemności Odpowiedz Link
jasfinks Re: foto.moon 15.11.09, 13:27 Właściwie to rzeczywiście "szybko i dobrze" to źle powiedziałem, bo ja chcę, tak naprawdę - bardzo szybko i bardzo dobrze! No bo nie jest tak zupełnie, że jestem zielony absolutnie w fotografii... Kilkanaście lat temu "coś tam, coś tam" próbowałem pstrykać jakimś zenithem i przejrzałem parę książek o fotografii...Potem jednak zająłem się zupełnie innymi rzeczami i dopiero teraz zdopingowaliście mnie, aby znów spróbować. Ale wszystko poszło w międzyczasie tak daleko do przodu(szczególnie sprzętowo), że muszę się uczyć od nowa... A nauczyć się się czegoś nowego można tylko od lepszych od siebie a nie od słabszych, dlatego wolę np grać w szachy z silniejszymi i przegrywać niż wygrywać ze słabszymi... Wszystko ma jednak swoje plusy i minusy, najważniejsze aby się nie łamać i iść do przodu...Jak ktoś powiedział: "Życie jest za ciężkie by doń przykładać wagę..." Odpowiedz Link
jasfinks Dzika przyroda we Wrocławiu 10.11.09, 19:30 Doskonałe zdjęcia to jest teraz okazja obejrzeć sobie we wrocławskim ratuszu:www.voyage.pl/index_2501.php?a_2501=1517&b_2501=1 Odpowiedz Link
jasfinks Od zamku do pałacu... 10.11.09, 15:02 Szybka wycieczka jesienna w okolice zamku i pałacu w Jelczu: Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Od zamku do pałacu... 10.11.09, 21:53 Tak zawiało liśćmi aleję na wale przeciwpowodziowym, że z początku nie rozpoznałam miejsca, ale widać te specyficzne płyty, więc wszystko wiadomo No i co ciekawe - pagórek w parku, w części po drugiej stronie muru. Widziałam, że brama w murze została już naprawiona, więc wyobraźnia mi się przegrzewa, kiedy myślę w jaki sposób ten mur został pokonany Odpowiedz Link
jasfinks Re: Od zamku do pałacu... 10.11.09, 22:09 Koło mostu którym idzie się na aleję na wale można wejść między mur a Młynówkę...a tam w dwóch miejscach mur ma szczeliny, przez które można zajrzeć do parku i zrobić zdjęcie... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Od zamku do pałacu...legenda o Gustawie 18.11.09, 22:05 W czasach, kiedy zamek na wyspie popadał już w ruinę, Saurmowie zamieszkiwali pałac w Laskowicach. Rodzina zacząła się rozrastać, a pałac zaczął się kurczyć. Hrabia Gustaw postanowił więc przebudować istniejący w Jelczu dworek myśliwski na wygodną do zamieszkania dla swojej rodziny i przyjmowania gości siedzibę. Nowy pałac wyglądał wspaniale, otaczał go park w angielskim stylu, w którym była egzotyczna oranżeria. Zaczęto hodować tam konie, które słynęły ze swej urody na cały Śląsk. Córka hrabiego często spacerowała po pięknej okolicy i pewnego razu doszła do położonego nad Młynówką Jelecką młyna. Poznała tam młodego młynarza, którego pokochała. Podczas gdy hrabia ze świtą wyruszał na pokazy koni do Oławy, hrabianka zapraszała do pałacu młynarza, aby mogli spokojnie porozmawiać. Pewnego razu ojciec zawrócił z drogi, gdyż zalała ją Odra, wtedy zobaczył młynarza na pokojach. Bardzo go to rozgniewało, bo był to mezalians - jego córka i młynarz. Wygonił ich więc mówiąc: “niech w tym pałacu nigdy nie postanie noga moich poddanych, tylko właściciel może tu przebywać!” Hrabianka zamieszkała z młynarzem w młynie i wzięli ślub, a hrabia Gustaw żeby się od nich oddzielić wybudował mur wzdłuż Młynówki i zburzył wszystkie mostki, dzieląc park na pół. I spełniła się klątwa Gustawa, bo od tamtej pory pałac i przylegający do niego park jest bardzo nieprzystępny... wroclaw.hydral.com.pl/56144,foto.html Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?199 10.11.09, 19:56 Ten przepust wodny z zastawką też znajduje się na jednym z cieków na polach za Starym Otokiem... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?204 10.11.09, 20:46 Droga skrajem lasu w stronę Hanny od szosy Jelcz-Oława... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?232 11.11.09, 14:38 Ten nietypowy kamień z numerami oddziałów leśnych, leży w lesie między Dębiną a Grędziną przy drodze od polany gdzie kiedyś stała leśniczówka do szosy z J-L do Grędziny... Odpowiedz Link
jasfinks Zaczynam tracić cierpliwość... 12.11.09, 00:05 Zaczynam powoli tracić motywację do zamieszczania TU swoich zdjęć... Założyciel wątku porzucił go a inni forumowicze chyba zbyt zajęci są wzajemnym się opluwaniem(poza kilkoma wyjątkami) aby zwracać uwagę na jakieś tam zdjęcia ze wsi i lasów swojej gminy... Zastanawiam się więc czy nie pójść w ślady orillo i nie przenieść się na jakieś inne ciekawsze forum, bardziej przyjazne dla mojej ostatniej pasji. Można też przecież założyć swojego fotobloga... Póki co mam jeszcze parę zdjęć zrobionych z myślą o ich tu zamieszczeniu, więc to zrobię, podam rozwiązania zagadek nieodgadniętych i...w międzyczasie zastanowię się co dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Zaczynam tracić cierpliwość... 12.11.09, 13:16 Niedawno akurat pisaliśmy o miejscach, gdzie można pokazać swoje zdjęcia i zaprezentować swoją pasję. Forma zgadywanki jest ciekawym pomysłem, ale ma dużo wad, przede wszystkim taką, że osoba zamieszczająca zagadki musi się napracować, o czym wspominał już mikoj wcześniej, a osób chętnych do zgadywania czy zamieszczenie komentarza za wiele nie ma. Myślę,że wiele osób czyta i ogląda sobie zdjęcia, ale nie komentuje. Drugą wadą jest to, że informacje są chaotycznie rozrzucone. Dlatego wybranie przez Ciebie innej formy prezentacji zdjęć i tekstów, nawet z mapkami byłoby z korzyścią. Forum jest miejscem, gdzie nieliczne osoby podzielają takie zainteresowania, niektórzy pojawiają się tylko dorywczo,po prostu forma forum nie nadaje się do tego na dłuższą metę. Zaletą może jest to, że mogliśmy robić to wspólnie. Gdybyś podjął jakąś decyzję to poproszę o nowy adres. Pozdrawiam Odpowiedz Link
orillo Re: Zaczynam tracić cierpliwość... 15.11.09, 09:13 Jasfinks, po pierwsze, ja się nigdzie nie przeniosłem, flog, to pewnego rodzaju dodatek, zresztą, to nie jedyne miejsce, gdzie pokazuję swoje zdjęcia, i pewnie będzie wiele jeszcze miejsc, gdzie będzie można zobaczyć moje zdjęcia, z tym, że trudno mnie wytropić, bo nick orillo używam tylko tutaj i na flogu Najchętniej założył bym własną stronę, ale jestem w tej materii kompletnie zielony, a i do nauki mam lenia Ale może kiedyś się zmobilizuję i coś zmontuję, albo zlecę to komuś innemu, na razie jest jak jest. To, że tracisz motywacje do umieszczania tutaj zdjęć, wcale mnie nie dziwi, Ty się produkujesz, jeździsz po okolicy, cykasz foty, pokazujesz ludziom ciekawe zakątki, a odzew minimalny. Ale zauważ Jasfinks, że jak ktoś zna odpowiedz na Twoją zagadkę, to natychmiast się odzywa, nawet jeśli wcześniej nie pojawiał się w tym wątku. Czego to dowodzi?...a no tego, że ludziska śledzą dokładnie ten wątek, i jak tylko pojawi się zagadka na którą znają odpowiedź, chętnie odpowiadają, a to, że rzadko odpowiadają, dowodzi z kolei tego, ze tak naprawdę, słabo znamy okolice w której mieszkamy. No i tu jest zadanie dla kogoś takiego jak Ty, aby pokazać ludziom piękno naszej gminy. Tak więc zostań Jesfinks, i dalej prowadź ten wątek, a fotobloga możesz prowadzić równocześnie…już widzę tytuł Twojego bloga „Piękne zakątki gminy Jelcz – Laskowice” albo „Piękne zakątki powiatu oławskiego” Przyznam się, że ten wątek, to jedyny powód, dla którego chce mi się zaglądać na to forum, sam umieszczał bym więcej zagadek, ale nie mam za wiele odpowiednich zdjęć, a jak już kiedyś wspomniałem, nie chcę Was zamęczać zdjęciami ptaków, owadów czy roślinek, bo nie oto chodzi ale myślę, że na pewno jeszcze kilka zagadek tu umieszczę. Tak że, jeśli o mnie chodzi, nigdzie się nie wyniosłem, zgaduj – zgadule śledzę na bieżąco i jak tylko umieścisz nowe zagadki włączam się do zabawy, pod warunkiem, że będę znał odpowiedzi Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę Odpowiedz Link
jasfinks Re: Zaczynam tracić cierpliwość... 15.11.09, 12:35 Miło Orillo, że nie opuściłeś nas całkiem, tak jak np "Ojciec Założyciel" Mikoj, ale wpadasz czasami z wizytą... Podtrzymujesz w ten sposób ten wątek przy życiu, bo tematy i zdjęcia żyją kiedy są oglądane i komentowane. Masz też rację, że strona www jest lepszą formą prezentacji niż forum czy blog. Taką bardziej dostojną... Zdjęcia i teksty mogą tam być nawet słabsze ale ramki, animacje itp błyskotki, wielu przyciągają... Możesz to urządzić jak chcesz no i jest to już coś tylko twojego własnego. Nie bez znaczenia jest też możliwość zarobienia paru groszy na reklamach... Racja też, że ludziska wolą śledzić i kibicować niż brać udział. Zawodników jest kilkunastu a kibiców tysiące... W każdym razie co bym nie zrobił to i tak w końcu dojdę tu do ściany, chociażby z tego powodu że na fotoforum jest ograniczona na zdjęcia ilość miejsca. A ja już po kilku ledwie miesiącach, doszedłem do połowy limitu. Więc z tego wynika, że przy takim tempie zamieszczania zdjęć już na wiosnę zabraknie tu dla mnie miejsca! No ale z każdej sytuacji są wyjścia.Co najmniej dwa... Pożyjemy, zobaczymy...Póki co, wkrótce będzie możliwość sprawdzenia się w fotografii zimowej... Pozdrowienia Odpowiedz Link
stanley1948 Re: Zaczynam tracić cierpliwość... 15.11.09, 15:03 Nie rezygnuj. Zdjęcia przez Ciebie i innych użytkowników zamieszczane prawdziwy brylant na forum. Chciałbym zgadywać ale ostatnie zagadki obejmują tereny w kierunku gminy Czernica, a te rejony są dla mnie całkowicie dziewicze. Nawet nie wiesz, że twoje zdjęcia zachęcają mnie do wycieczki w tamtym kierunku ale teraz niestety nie czas i pora. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?241 12.11.09, 23:59 Okazały dąb stojący tuż przy wale okalającym Brześcinę, przy wejściu od strony szosy... Odpowiedz Link
1.karol7777 Re: Rozwiązanie ?241 13.11.09, 00:25 Jasfinks, piszę na pewno nie tylko w swoim imieniu, ale wielu forumowiczów, zostań i prowadź wątek rozpoczęty przez Mikoja, czytam uważnie wszystkie twoje wpisy i oglądam zdjęcia, cenię twoją pasję, pozostań na tym forum, przejąłeś schedę po Mikoju, kto miałby zastąpić Wielkiego Jasfinksa. Ostatnio było sporo zdjęć, z miejsc które dobrze znam, ale wydawały mi się tak oczywiste, że nie śmiałem pisać, inne natomiast zagadki są zbyt trudne, więc nie zgadywać, obiecuję, że jak tylko wstawisz zdjęcia z przysiółków Zamcza i Lednicy, na pewno się odezwę. Pamiętaj ludzie ciebie czytają i podziwiają twoją pasję fotografowania, zostań, nie można tak opuścić forum i odejśc gdzie indziej, Gaduj-Zgadula to teraz twój temat, o który musisz się troszczyć, niejeden chciałby napisać w tym temacie, pamiętaj jednak że nie każdy potrafi nadążyć za twoimi nowymi zdjęciami. Ja również, gdy tylko zamienię swój bałagan w porządek i odnajdę zdjęcia, wstawię je, a na razie nie łam się. Proszę cię, nie odchodź Jasfinks. Masz talent do fotografii. Pamiętaj, że ten temat zginie bez ciebie. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?208 13.11.09, 00:13 Solidna metalowa kładka na cieku połączonym z jeziorem w Kotowicach przy drodze do Utraty...Jezioro to zwane jest przez miejscowych "Jeziorem Za Nadleśnictwem". Temu nadleśnictwu ,którego obecnie już nie ma, podlegały kiedyś również lasy po naszej stronie Odry i głównym zadaniem przewożnika z Utraty było właśnie przewożenie przez Odrę pracowników leśnych...A jeszcze wcześniej dostarczano tą samą drogą z browaru w Kotowicach piwo dla spragnionych czerniczan, ratowiczan i jelczan... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?209 13.11.09, 00:28 Ta z kolei kładka została położona niedawno przez myśliwych, na cieku wpadającym do jeziora "Pod Dębami", który to ciek płynie wzdłuż drogi na skraju lasu i pól od strony Hanny do szosy. Tuż za kładką od strony pola stoi myśliwska ambona... Korzystam z tych ambon czasami w celu upolowania... krajobrazu. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?277 13.11.09, 11:49 Kładka na rzeczce "Graniczna" w samym środku lasu między Dziupliną a Brzezinkami...Kładka, jak widać bardzo stara, jest w miejscu gdzie kiedyś jeszcze wcześniej był most, którego resztki w postaci zmurszałych belek, widać na dole zdjęcia. Droga, która przechodziła przez ten most też jest oczywiście od dawna nieużywana i zarośnięta. Z przekazów historycznych wynika, że w ogóle cały krajobraz w tamtych okolicach zmieniał się kilkakrotnie i zdecydowanie. Była tam kraina stawów rybnych, potem lasów, a potem jeszcze łąk i pól...Zmieniały się odpowiednio także zawody i zajęcia tamtejszych mieszkańców. Powody były różne - wojny, epidemie i zmiana właścicieli terenów... Odpowiedz Link
jemioltrab Rozwiązanie ?214 14.11.09, 14:51 Mogę się mylić ale spróbuje. To coś znajduje się przy 2 wale przeciwpowodziowym (rz. Odra) w Gajkowie, bardzo blisko Kamieńca. Jest to zapewne jakieś urządzenie sterujące śluzą. Działania mogę się domyślać. Była rączka którą się kręciło(nie ma na zdjęciu), mechanizm w środku napędzał wałek który rozszerzał lub zwężał otwór którym płynęła woda. Poniemieckie(?) Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?214 14.11.09, 17:32 Dobrze się domyślasz, jemioltrab, że jest to urządzenie hydrotechniczne na wale przeciwpowodziowym blisko Odry...tyle tylko, że nie w Gajkowie a w Brzezinie, blisko Brzegu... Trafiłem na "to coś" jak szukałem tam w lecie ryczyńskiego podgrodu(z sukcesem)... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?210 14.11.09, 21:29 Z Czernicy do Kotowic można przejechać przez Odrę pociągiem, lecz można też rowerem lub przejść pieszo, przez most kolejowy(jest z boku specjalna kładka z barierą)...Jak już dojdziemy do końca kładki tego bardzo długiego mostu, to właśnie patrząc w prawo zobaczymy to co na zdjęciu: pola i łąki i las na horyzoncie. Ten las to las bukowy wokół średniowiecznego grodziska już za Odrą naprzeciw Gajkowa... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?211 14.11.09, 22:15 Kiedy spojrzymy natomiast na drugą stronę tego samego mostu to zobaczymy m.in. drogę ze zdjęcia 211 która biegnie wzdłuż Odry do Utraty i dalej do śluzy w Ratowicach...: Odpowiedz Link
cindirella70 Fotoecho "Całuśne drzewa" 15.11.09, 22:45 Przed wielu laty, koło Grędziny, w którymś z tych pobielonych domków na skraju lasu, mieszkało sobie szczęśliwe małżeństwo, które miało dwie córki – jedną jasnowłosą, a drugą o włosach czarnych jak heban. Rodzina żyła biednie, ale zgodnie, ojciec uprawiał tytoń, matka zajmowała się domem, a siostry niegdy się nie rozłączały. Pewnego jesiennego dnia w progi ich chaty przybył pewien podróżnik, który znużony drogą prosił o szklankę wody. Został ugoszczony nie tylko wodą, ale też miską grzybowej zupy i swojskim papierosem, co skłoniło go żeby pozostać w tych stronach. Spodobał się obu siostrom, lecz on nie mógł się zdecydować na żadną z nich. W końcu siostry postanowiły rozstrzygnąc sprawę – pójdą do lasu, która przyniesie więcej grzybów, zostanie żoną podróżnika. Gdy dziewczęta były w środku lasu nagle rozpętała się burza, przytuliły się do siebie, a kiedy uderzył ogromny piorun, ze strachu obie zamieniły się w drzewa. Które stoją do dziś... przy nowej drodze z Grędziny do Sątoku blisko ogranicznika, w prawo w leśną drogę Odpowiedz Link
jasfinks Re: Fotoecho "Całuśne drzewa" 15.11.09, 23:05 Zgrabna legenda...Brzoza z sosną ...dwie siostry... Tytoń i grzyby też pasują do okolic Grędziny...Masz talent! No i znalazłaś kolejne "całuśne drzewa"... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Fotoecho "Całuśne drzewa" 15.11.09, 23:57 Żeby jeszcze bardziej pasowało to podróżnik był na rowerze a ślub miał być tu: Odpowiedz Link
orillo Re: Fotoecho "Całuśne drzewa" 16.11.09, 19:53 Fajna legenda masz Cindi wyobraźnię Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Fotoecho "Całuśne drzewa" 16.11.09, 21:32 Dzięki orillo, to chyba grędzińskie powietrze tak wyostrza pomysłowość teraz zauważyłam, że pisząc gdzie są te drzewa pomyliłam kierunki, czyli powinnno być przy drodze z Grędziny do Sątoku za ogranicznikiem w prawo do lasu. Niby szczegół, a może ktoś zechce mieć własną fotkę do kolekcji i drzew nie znajdzie, więc prostuję Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Fotoecho "Całuśne drzewa" 16.11.09, 22:09 Przepraszam, chciałam naprawić błąd a znów napisałam " w prawo". Ma być w lewo. Tu wychodzi taka moja słabość, że często mylę kierunki, kiedy ktoś np. pyta o drogę to mówię jedź w prawo, a ręką pokazuję lewą stronę i w końcu ten ktoś wie jeszcze mniej niż przed zapytaniem próbowałam z tym walczyć, ale nic z tego, muszę to polubić, postaram chociaż na forum więcej się nie mylić... Odpowiedz Link
jasfinks ?323 - ?332 15.11.09, 20:52 Po dłuższej nieco przerwie, wrzucam dzisiaj tygrysom świeże mięso, czyli nowe fotozagadki, w ilości sztuk 10... ?323 ?324 ?325 ?326 ?327 ?328 ?329 ?330 ?331 ?332 Odpowiedz Link
laskowiczanin Dzięki !!! :) 15.11.09, 23:19 Witam serdecznie Chciałbym napisać kilka słów... Bardzo chętnie tutaj zaglądam - uważam tak jak Orillo (pozdrawiam!), że ten wątek to jeden z najciekawszy (jeśli nie najciekawszy) na całym tym "za przeproszeniem" forum... Praktycznie się nie odzywam, bo ciężko się po nim nawiguje (np. tutaj mamy ponad 800 wpisów!) - co mnie mocno zniechęca do jakiejkolwiek interakcji... To forum to jakaś namiastka prawdziwego - brakuje tutaj sporo opcji, za dużo reklam... wszystko jest "nie takie jak powinno"... ale to temat na osobny wątek Podziwiam Was, którzy tutaj postują zdjęcia - naprawdę - mam wrażenie, że większość z nas jest do siebie bardzo podobna - łazimy samotnie (lub w parach ) po naszych okolicach, robimy zdjęcia, odpoczywamy, podziwiamy... a potem chętnie się dzielimy naszymi "wyprawami" innym z nadzieją, że większa ilość ludzi pokocha te okolice a w części zaszczepimy wrażliwość do otaczającej nas natury Dziękuję za Wasze zdjęcia i systematyczne posty - dzięki Wam, poznałem wiele nowych miejsc i nie do końca straciłem wiarę w ludzi tutaj mieszkających Pozdrawiam serdecznie, Wojtek ps. Mam nadzieję, że też czasem zaglądacie tutaj: http://wojciech.grzanka.pl oraz http://jelcz-laskowice.grzanka.pl Odpowiedz Link
orillo Re: Dzięki !!! :) 16.11.09, 20:33 Cześć Wojtek Ja jak najbardziej zaglądam na Twoje strony i z ogromna przyjemnością oglądam Twoje prace, ostatnie zdjęcia ptaków i filmik z dokarmiania kowalików i sikor są naprawdę świetne. Bardzo się cieszę, że polubiłeś ptaki i profesjonalnie podchodzisz do tematu, mamy teraz wspólnych, skrzydlatych znajomych Postaram się częściej komentować Twoje pracę, choć nie mam śmiałości Mam takie samo zdanie na temat forum jak Ty, i czekam z niecierpliwością na forum z prawdziwego zdarzenia, choć obawiam się, że ciężko byłoby przekonać ludzi do przejścia na inne forum, są zbyt przywiązani do tego miejsca, zresztą, już kiedyś były podejmowane takie próby i nic z tego nie wyszło. Może twórca nowego serwisu Jelczanin.pl coś wymyśli Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Dzięki !!! :) 17.11.09, 22:56 Ja też z chęcią czasem zaglądam na Twoje stronki, odkąd pokazałeś je na forum. Ostatnio bardzo spodobał mi się temat o fotografowaniu ptaków. Po obejrzeniu wszystkich przygotowań, maskowania aparatu, zakładania zlewającego się z tłem lasu stroju i nakrycia głowy chyba z liści pojęłam dlaczego ptaki na moich zdjęciach to tylko małe punkty No i wśród ptasich zdjęć te Twoje zdjęcia przy pracy, to takie fajne urozmaicenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
orillo Re: ?323 - ?332 16.11.09, 19:41 325. Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że to może być to samo miejsce, które ja kiedyś pokazałem, z tym, że Twoje zdjęcie jest w jesiennej scenerii. To chyba rzeczka zasilająca stawy hodowlane w Nowym Dworze, płynąca dalej obok łąki piekarski, 2 stawu i wpadająca do Młynówki. 326. To chyba staw hodowlany w Nowym Dworze Choć w cale taki pewien nie jestem ale jeśli tak, to też siedziałem na tym drzewie, ale moje zdjęcie z tego miejsca bardzo się różni, być może dlatego, że kierowałem obiektyw w nieco innym kierunku 328. Dom myśliwski koła łowieckiego „Bażant”. Kniejówka. Za Nowym Dworem. Zagadkę taką pokazywał kiedyś Mikoj. Ruiny z zagadki 323 znajdują się kilkanaście może metrów od tego domu myśliwskiego, z pewnością pozostałości po II wś. 329. Piękny zaskroniec 332. Wydaje mi się, że to jest droga za mostkiem nad młynówką za trzecim stawem. Z lewej strony młodnik, z prawej bukowy las. Jadąc prosto, dojedziemy w okolice stawów hodowlanych i strzelnicy, skręcając w prawo, dojedziemy do skrzyżowania sześciu dróg, mijając po drodze jeden z pamiątkowych obelisków. Pewności oczywiście nie mam czy to ta droga Przejrzałem jeszcze zagadki nieodgadnięte i droga z zagadki 301 kojarzy mi się z drogą na Miłoszycki staw. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?323 - ?332 16.11.09, 22:36 Wszystkie strzały celne Orillo, z tym że jeden ciut w bok, bo rozwidlenie z zagadki ?331(nie ?332) jest nie za, a przed mostkiem na Młynówce(idąc od strony III Stawu)... ad 325 - Tak, to jest ta sama rzeczka występująca w różnych miejscach pod różnymi nazwami jak również i bezimiennie(Struga Jelecka, Młynówka Jelecka, Minkówka...) Swój początek ma gdzieś w okolicach Kurzawy a za II Stawem to nie jestem pewien czy ona wpada do Młynówki czy odwrotnie...Jak mnie kiedyś najdzie to wyślę zapytania w tej sprawie do kompetentnych instytucji... ad 326 - To widok na staw hodowlany z drzewa stojącego przy brzegu gdzie jest blisko kilka wysp(5 lub 6).Przypuszczam, że Ty Orillo i Wojtek G. bywaliście tam nieraz z powodu Waszych skrzydlatych ulubieńców. ad 328 - Mikoj już tak dawno stąd zniknął, że już zapomniałem że ten domek myśliwski pokazywał...Plus dla koła "Bażant" za "Kniejówkę" zamiast kolejnej "Hubertówki"... A oprócz tych najbliższych ruin poniemieckich są tam jeszcze nieco dalej następne: Jest tam jeszcze pokaźny betonowy zbiornik na wodę...Wszystko to odkryłem niedawno, podczas sprawdzania przebiegu tzw betonówki czyli wyłożonej płytami betonowymi drogi związanej z tamtejszą strzelnicą. Widać tam też wyraźnie jak przebiegał nasyp prawdopodobnej kolejki szynowej... ad 329 - Ten zaskroniec ładnie straszył sycząc i wysuwając rozwidlony język kiedy stanąłem mu na drodze... Oczywiście żmii bym tak bezstresowo nie fotografował z bliska od strony głowy. ad 301 - Lewa odnoga tej drogi prowadzi w dół na płaski piaszczysty brzeg a prawa w górę na wysoki trawiasty... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?323 - ?332 16.11.09, 21:17 Zagadka 332, ten korytarz z żywopłotu to może być chodnik, który biegnie wzdłuż drogi z miłoszyckiego wiaduktu do wieżowca. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?323 - ?332 16.11.09, 22:48 Dokładnie Cindi...To jest ten chodnik, mało już teraz używany... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?286 16.11.09, 15:13 Widoczne na zdjęciu białe liście na tle innych zielonych, to liście TOPOLI BIAŁEJ, która w Polsce rywalizuje mocno z dębem szypułkowym o prymat wielkości. Podobnie jest i w naszych okolicach. Oprócz wielkości, efektowną cechą wyróżniającą topolę białą wśród innych drzew, są właśnie odwracające się na wietrze liście i pokazujące wtedy swój śnieżnobiały aksamitny spód. Również bardzo ozdobne są wiosenne kotki tej topoli - ciemnoczerwone lub zielone(męskie lub żeńskie).Te żeńskie zielone przemieniają się w maju w puszyste nasiona fruwające po całej okolicy...Więcej o tym ciekawym drzewie tutaj: www.mojedrzewa.pl/atlas/topola/topola_biala/topola_biala.php Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?248 16.11.09, 15:29 To drzewo podobne nieco z sylwetki(parasolowata korona) do afrykańskiej akacji, należy do rodziny różowatych(głóg,irga..?)i stoi za torami zaraz w lewo za przejazdem do Wojnowic w pobliżu byłego obozu(teraz działa tam jakaś betoniarnia i kopalnia chyba kruszywa)... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?249 16.11.09, 15:55 Ta samotna w tym miejscu sosna stoi na tej samej wyspie co jezioro Bajkał i wieś Janowice...W tle za nią widać Gajków za Odrą a przed nią, tutaj niewidoczny,jest plac rajdów terenowych i las ze średniowiecznym grodem... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?217 17.11.09, 09:45 A to jest prawdopodobnie SOSNA SUPRASKA, czyli słynna w całym świecie polska sosna masztowa...Polacy sprzedawali ją wielu krajom już od XVI w. Zdjęcie to zrobiłem w okolicach Wójcic kiedy szukałem 1 i 2 BUNKRA w tamtejszym lesie... pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_masztowa Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?250 17.11.09, 10:02 Takie potężne wierzby rosną nad Odrą na wyspie, tej z jeziorem Bajkał, na wysokości Kamieńca Wrocławskiego...Budowana już wschodnia obwodnica Wrocławia tam właśnie, zaraz za wyspą, będzie przechodziła przez Odrę i między Kamieńcem i Łanami połączy się z drogą którą teraz jeździmy przez Kamieniec do W-wia... www.kilian.wroclaw.pl/2007/BLD/slides/FOT-22-BLD-ramka.html Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?250 17.11.09, 22:33 Miejmy tylko nadzieję, że budowa tego odcinka pójdzie sprawnie i szybko. Pewnie przez obwodnicę ucierpi krajobraz tej okolicy. Niestety, zawsze jest coś za coś. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?215 18.11.09, 22:20 Ten dworek znajduje sie w Psarach, znalazłam jego fotkę z 2006 roku, gdzie wygląda na podupadły. Teraz prezentuje się dużo lepiej, a różnie to z dworkami bywa. wroclaw.hydral.com.pl/118459,foto.html Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?215 18.11.09, 23:14 Tak, ten dworek w Psarach został niedawno odnowiony przez ekipę z J-L... ...ale też niedawno, inny domek w Psarach, został zniszczony przez wybuch butli z gazem... P.S. Dobrze Ci idzie Cindi układanie legend, więc przyszło mi na myśl, że mogłabyś być może, być ratunkiem dla oławian, którzy chcą ostatnio ułożyć legendę o swoim herbowym kogucie ale nie bardzo im to wychodzi... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?215 18.11.09, 23:33 Podobno już mają taką legendę, tylko o niej zapomnieli. Ale tak czy inaczej sami powinni pisać swoje legendy Odpowiedz Link
jasfinks Ujście Smortawy 18.11.09, 23:41 Dotarłem dzisiaj wreszcie do ujścia Smortawy... Nie było to nawet takie trudne jak myślałem. Potem było tylko trochę oczyszczania siebie i roweru z błota...W sumie po drodze przez rezerwat zrobiłem około 30 zdjęć wartych,wydaje mi się, aby na nie rzucić okiem...Jak znajdę trochę czasu to je zamieszczę...Dziś jedno: Odpowiedz Link
jasfinks Re: Ujście Smortawy 19.11.09, 21:58 Z rozpędu, po wczorajszym dotarciu do ujścia Smortawy, dzisiaj też tam dotarłem, ale tym razem od strony Oławy...: Z widocznego na środku zdjęcia cypla(ostrogi), zrobiłem zdjęcie zamieszczone wczoraj... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Ujście Smortawy 19.11.09, 22:39 Dobrze, że pogoda pozwala jeszcze na takie wycieczki. No i nie trzeba było czekać na zamarznięcie rzek, żeby zobaczyć ten widok Odpowiedz Link
jasfinks Ujście Lichawy 21.11.09, 14:39 Sprawdziłem też po drodze ujście rzeczki Lichawy, która wpada do Odry ok 1 km wcześniej od Smortawy: Lichawa to ta sama rzeczka która przepływa przez Stary Otok, wcześniej przez Stary Górnik a jeszcze wcześniej przez las z Ryczynem... A tak wygląda wierzba położona nad Lichawą przez wiatr(lub powódź) i zaadaptowana na kładkę: Odpowiedz Link