Dodaj do ulubionych

Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!!

04.10.05, 18:24
Dwa szare i dwa czarnobiałe, piekne, zdrowe.Nasza kotka prognozując chyba
ciepłą jesień okociła sie w tym roku po raz drugi!! Najpierw trzy a teraz
cztery!!Trochę dużo kociat, moze jest ktoś chętny? Proszę pisac na gaetę,
pozdrawiam , czytuje Was często!!Miłośnik zwierzat a kotow w sczególności.
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 04.10.05, 18:44
      hej pasior, zamieść ogłoszenie na forum zwierzęta oddam-przyjmę.
      ps. pomyśl o wysterylizowaniu kotki.
      • pasior76 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 05.10.05, 11:23
        Wybaczcie, miałem psa, mam 7kotów w tym dwie kotki i NIGDY nie zaingeruję w
        naturalne procesy.Czytaliscie co sie stało w Niemczech po sterylizacji kotów?
        Plaga myszy.Poza tym nei ja dawałem im zycie i nie ja będę zabijal, topił,
        sterylizowal, to wstrętne, natura sama dokona selekcji, pozdrawiam1!!
        • mysiam1 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 05.10.05, 12:11
          To zapraszam do pierwszego lepszego schroniska - tam natura robi swoje - setki
          kociąt umierają ze stresu, chorób i zaniedbania. Ty też się do tego
          przyczyniasz. Uważam, że ogłoszenie takie,jak Twoje w ogóle nie powinno się
          ukazać na forach, na których tylu ludzi usiłuje znaleźć domy dla niechcianych
          schroniskowców. I ponawiam moje pytanie z Twojego wątku na "Oddam/przyjmę": co
          zrobisz z tymi kociakami, jeśli nie znajdą domów? Wypuścisz je, czy zatłuczesz
          łopatą? A co z kolejnymi miotami?
        • pierozek_monika Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 05.10.05, 12:59
          pasior, ten argument z kotami w Niemczech jest dobry, aby wybić z głowy
          wykurzanie kotów z osiedlowych piwnic. Koty w ograniczonej populacji są bardzo
          pożyteczne ale w nadmiarze są szkodnikami - i udomawiając je nie można zostawić
          ich możliwości rozrodczych naturze.
          Niedawno temu, też na tym forum Mar.gajko prosiła o pomoc, w znalezieniu domów
          dla 60 kociąt spod Krakowa, z mieszkania jednej kobiety. Ona -sądząc z tego, co
          się zdarzyło - też była za pozostawieniem sprawy naturze.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24438&w=22479284&a=22479284
          Teraz kotka dała Ci dopiero dwa mioty. Ile jeszcze przed nią? Ile kociąt powoła
          na świat? Ile z nich powoła następne? Tak nie można.
          Ciąża, poród i wychowywanie to jest dla zdrowia kotki duże obciążenie,
          skracające jej życie.
    • mysiam1 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 04.10.05, 22:53
      Miłośnik kotów nie powinien pomnażać nieszczęść...
    • marychna31 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 05.10.05, 12:38
      Pasior, nie wymagamy od Ciebie, zebyś wierzył/ła nam na słowo ale spytaj
      pierwszego lepszego weta o sterylizację. Spytaj czy jest to korzystne dla
      zdrowia kotki i czy jest to dobre w ogólności dla populacji kotów. Potem tak
      jak radzi Mysiam, wybierz się do najbliższego schroniska. Zobacz te masowo
      umierające, w nie do opisania cierpieniach malutkie istotki....

Nikt z nas nie rodzi się z pewną wiedzą. Ja tez kiedyś miałam mnóstwo obiekcji
      co do zabiegów kastracji/sterylizacji ale poznając pewne fakty wyrobiłam sobie
      już zadanie na ten temat. I pisze z pełnym przekonaniem: nie
      sterylizowanie/kastrowanie kotów to przykładanie ręki do niewyobrażalnego
      bestialstwa. To jest bardzo smutna prawda ale tak właśnie jest.

Jestem przekonana, ze nie chcesz krzywdzić ani swojej kotki ani innych kotów
      więc zainteresuj się prosze tym problemem i pozwól, zeby przemówiły do Ciebie
      fakty. Ostrzegam: prawda jest szokująca ale warto ją poznać, zeby świadomie
      ograniczać ogrom nieszczęscia, które spotyka koty w naszym kraju.
      • venus22 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 12.10.05, 20:36
        >>i NIGDY nie zaingeruje w naturalne procesy<<

musze cie pozbawic zludzen, Pasior.

Z chwila kiedy bierzesz do siebie kota lub psa, z chwila kiedy zapewniasz im
        byt, jedzenie, opieke to INGERUJESZ i to bardzo w te NATURALNE procesy.
        To dzieki tobie kazdy jeden szczeniak, kazdy jeden kotek przezywa i to w
        znakomitym stanie, bez selekcji najsilniejszych, aby isc w swiat i dalej sie
        rozmnazac.

Istotnie w naturze bez twojej czy czyjejkolwiek ingerencji przezylyby tylko
        najsilniesze osobniki.
        dzieki tobie przezywaja wszystkie.
        Usiadz i policz ile kotow bedzie z jednej twojej kotki zakladajac ze kotka
        bedzie miala rocznie siedem kociat z czego z kazdego miotu jedna tez bedzie
        kotka i ta kotka tez bedzie miala 7 kociat rocznie i z tego miotu tez po jednej
        kotce ...itd i tak przez piec lat. A sprobuj tak samo policzyc ile to bedzie
        jak kotka bedzie miala po 8 kociat rocznie i po dwie kotki i te dwie kotki...
        itd.

teraz pomysl sobie ze w samej twojej okolicy spokojnie znajdzie sie z 10-ciu co
        mysli tak samo jak ty, odpowiednio wiec pomnoz liczby to bedziesz wiedzial ile
        teoretycznie moze narodzic sie kotow z tej twojej jednej kotki w przeciagu 5
        lat.

Twoje poglady sa zupelnie nieprzemyslane to od razu widac. To jest chowanie
        glowy w piasek aby tylko nie musiec stanac twarza w twarz z rzeczywistoscia,
        ktora nie ma nic wspolnego z natura.
        i trzeba zaczac od tego ze czlowiek w nature zaingerowal w momencie kiedy
        pozwolil aby pies i kot sie UDOMOWIL.

Skads te przepelnione schroniska sie biora...
        Niestety ale masz tylko taki wybor- przyczyniac sie do dalszego zaburzania
        naturalnej selekcji lub nie.
        A jak nie, to wysterylizowanie zwierzecia to jedyna odpowiedzialna rzecz. nawet
        jeden miot w sytuacji kiedy w schrosniskach umieraja bezdomne zwierzeta to o
        jeden miot za duzo.

Venus
    • mar.gajko Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 13.10.05, 10:03
      To forum prywatne, jak wiem. Nie zamieszczejcie takich oszołomów. Niech
      zostanie z tymi kotami. Najpierw 5, potem 20, 60 etc. Niech nie ingeruje. Krew
      mnie zalewa.
      • venus22 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 13.10.05, 20:54
        przepraszam ze ciagne watek ale ze zlosci sie pomylilam musze wprowadzic
        poprawke:

JEST
        teraz pomysl sobie ze w samej twojej okolicy spokojnie znajdzie sie z 10-ciu co
        mysli tak samo jak ty, odpowiednio wiec pomnoz liczby to bedziesz wiedzial ile
        teoretycznie moze narodzic sie kotow z tej twojej jednej kotki w przeciagu 5
        lat.

MIALO BYC

ile razem z tych wszystkich -twoja + 10 kotek (razem 11) - bedzie kotow po
        pieciu latach.

Venus
    • szuwary4 Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 16.10.05, 13:04
      Cieszę się,że istnieją na świecie takie osoby jak Ty, dobre i wrazliwe na los
      zwierzą. Zywię przekonanie, ze twe poglady na temat nieingerencji w naturę
      podyktowane sa Twa szlachetnością , wierz mi jednak (a mówi Ci to osoba, która
      kiedyś podobnie myślała a nieraz tego obecnie żałuje), że to nie jest dobre
      dla zwierząt. Już nawet ryzyko związane z wydawaniem (bo nie wiadomo tak do
      końca kim okażą sie nowi opiekunowie) jest argumentem za ograniczeniem
      populacji jak to tylko mozliwe. Poza tym stwarzasz wielka konkurencje dla
      kociat schroniskowych, bo większość woli domowego milaska z ogłoszenia niż
      schorowane , przestraszone biedactwo ze schroniska. Jeśli kotków nie uda ci się
      wydać, to domyslam się,że zostana u Ciebie. Jesli nie masz duzego domu z
      ogrodem to skazujesz je na zycie w gromadzie, które nie leży w naturze kota i
      którego on nie znosi najlepiej. Tym bardziej,że jakkolwiek koty sa dość
      wytrzymałe na mechaniczne urazy, to jednak łatwo ulegają wirusom a chyba wiesz
      coś o kociej białaczce, wirusowym niedoborze immunologicznym (FIP) i cierpieniu
      jakie te choroby powodują. A szczepionki i testy to droga rzecz. Ponad
      dziewięćdziesiąt procent zdrowych kotek sterylizację znosi bardzo dobrze i nie
      pozostawia ona ani na ich ciele, ani psychivce żadnych negatywnych następstw.
      Ostatnio znajoma pochowała wysterylizowaną czternaście lat temu
      szesnastoletniakotkę , która była najpierw podwórkowa a potem jej i która
      właśnie po pierwszym okoceniu się jak była jeszcze dzikim podwórkowcem o mało
      nie odeszła. A może nie chcesz o tym pisać, ale masz problem z opłaceniem
      takiej operacji? Otóż -nie wiem gdzie mieszkasz- wiedz, że w większych miastach
      coraz częściej (tak jest np. w Krakowie) Urzędy miasta finansują na wiosnę
      pewna ilość sterylizacji, właśnie żeby zapobiegać rozmnazaniu sie podwórkowców.
      Spróbuj skontaktować się z Twoim najbliższym TOZ-em w tej sprawie. Zyczę Ci
      zebyś podję/ą/ł taka decyzję, bo to jest dobra decyzja i naprawdę służy
      zwierzętom. Nie możemy dopuścić do tego by ofiarami naszych (być może w
      pewnych aspektach słusznych) poglądów filozoficznych padały zwierzęta, bo one
      się przed naszymi błędami nie obronią zwłaszcza gdy błędy te popełniają ich
      czuli opiekunowie. Ogłoszenie o kotkach daj do telegazety, która je umieszcza
      bezpłatnie. Pozdrawiam.
      • pierozek_monika Re: Do oddania wkrótce 4 urocze kociaki!! 16.10.05, 14:51
        jeśli to problem finansowy, to ja również deklaruję choć częściową pomoc.
        Proszę o kontakt na @.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka