krystyna97 13.04.06, 09:22 Jaki najlepszy pakarm jest dla królika?,jakiej firmy?, jakie składniki? ile razy na dzień się karmi? Pozdrawiam Kryśka:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rezurekcja Re: Królik :) 13.04.06, 11:36 krystyna97 napisała: > Jaki najlepszy pakarm jest dla królika?,jakiej firmy?, jakie składniki? > ile razy na dzień się karmi? > jest wiele kroliczych storn i kilka krolicczych for. Tam najlepiej pytac o sprawy pielegnacji krolika. chocby www.uszata.com/ jest wejscie na forum Odpowiedz Link
andulka7 Re: Królik :) 27.04.06, 11:31 Jedyną regułę jest sianko i woda. Do nich królik musi mieć dostęp zawsze i nieograniczony. Co do innych specjałów, to mam teorię, że futrzaki najbardziej lubia to, do czego sie przyzwyczają w młodości i niechętnie zmieniają. Moja Zając pochodziła z hodowli Alex i tej firmy granulatem była karmiona. Taką karmę sprzedano mi w sklepie razem z królikiem i ruda żadnego innego produktu nie ruszy. Żadne mieszanki, z ziarmami czy bez, samych ziaren też nie, próbowałam jej podsuwać dynię, słonecznik, kukurydzę, nawet wąchać nie chce, tylko w tył zwrot. Z zieleniny podawałam od początku sałatę rzymską, cykorię, kapuste pekińską, nać marchwi, nać pietruszki i koperek, liście rzodkiewki (od samej rzodkiewki odwraca się ze wstrętem) i marchewkę. To jada bez żadnych ograniczeń. Później próbowałam wprowadzić inne warzywa, z niektórymi się w ogóle nie udało a niektóre skubie, ale niezbyt chętnie: brokuła, kalafiora, liście kalarepy ( podaję w naprawdę małych ilościach, bo wywołują gazy), czerwona paprykę. Buraka nie tknie, tak samo zwykłej sałaty. Czasem zje wiosenną gałązkę brzozy z młodymi listkami, w tym roku chętniej niż w ubiegłych. Z owoców banany i jabłka, ale też tylko odrobinkę, więcej nie chce, a inne owoce jej w ogóle "nie wchodzą". A najbardziej nienawidzi wszelkiego rodzaju kolb. Za to aż się trzęsie do czekolady i herbatników, które są zakazane, a na zwędzenie których ze stolika zawsze znajdzie jakiś sposób. Ogólnie jednak Zając nawyków żywieniowych nie zmienia. Myślę, że nie ma jedynej słusznej recepty. Z warzyw na pewno te, które wymieniłam, króliś sam sobie dobierze. Granulaty z kolei zawierają jakieś witaminy, białka i mikroelementy w skondesowaej formie, może takie których nie ma w wybranych przez zwierzaka warzywach, czy ja wiem ?? W kazdym razie są twarde więc służą też do ścierania zębów. Kup może po odrobinie różnych granulatów i obserwuj, który jej bedzie smakował. Generalnie unikałabym tych najtańszych, cholera wie co za badziew. I z rozsądku tych z tuczącymi ziarnami, ale niektóre króliki uwielbiają ziarna. Reasumując: króliś menu dobierze sobie sam. Ty możesz tylko trochę postymulować, żeby się nie obżerał tuczacymi granulatami z ziarnami i pierdotwórczymi warzywami. Odpowiedz Link
mrowkojad2 Re: Królik :) 28.04.06, 16:16 Ja karmie swojego Romana granulatem Vitapol, ale ostatnio kupujemy mu jakiś na wagę i je ze smakiem. Dostaje sałatę, mlecz, natkę, koperek, liście rzodkiewki, łodygi i liście brokuła, za marchwią nie przepada, już raczej zje nać niż korzeń. Owoce je prawie wszystkie (oprócz gruszek i ananasów), słodyczy nie dostaje, czasem kawałek chleba z dżemem. Ogólnie jest łakomczuchem, ale ma swój wyrobiony gust i pewnych rzeczy nie tknie za nic. Ostatnio zagustował w sokach, nie dajemy mu, bo to za słodkie, ale on stara się dosiegnąc do szklanki, śmiesznie to wygląda. Nie dajemy mu tez żadnych pseudoprzysmaków, dropsów i tym podobnych, bo tylko tuczą, zasem zje suszoną sliwkę, ale nie jest wielkim amatorem. Odpowiedz Link
itirii Re: Królik :) 01.05.06, 11:59 mojej angorce poltorarocznej to probowalam dac banana bo tak znalazlam na portalu ale unika z daleka, natomiast uwielbia gruszke (skorke) i winogrona i jak je to strasznie mlaszcze; oprocz tego to lakoma jest na pietruszke, je cale dekagramy bo kg to za duzo; ale smak jej sie zmienil jesli chodzi o marchewke, jeszcze jakies pare misiecy temu mogla jesc tony tego warzywa i tak zabawnie wygladala jak bugs bunny z filmow rysunkowych, a wiedziala ze sie podoba i specjalnie podpierala sie lapkami zeby widac bylo ruszjacy sie pyszczek z kawalkiem marchwi; za to czekolady nie zna i nie dam jej, po co ryzykowac; nie daje jej juz zadnych orzeszkow i tego typu specjalow, a zwlaszcza nie wyczyszczonych ze skorupek, bo czytalam gdzies ze moga podraznic dziasla (jak u czlowieka) i gotowy wrzod; nie kupuj mieszanek, nie dlatego ze nie sa dobre, ale prawdopodobnie krolik nie wszystko zje, powyjada co mu sie podoba a reszte bedziesz musiala wyrzucic, jak ja chcialam zeby moja wszystko do konca zjadla, to ona wchodzila lapkami do miski i tak krecila az wszystko wywalila na podloge pokazujac tym ze tego juz nie chce; powodzenia Odpowiedz Link
anuszkacan Re: Królik :) 01.05.06, 16:53 Krysiu, Poczytaj o diecie: www.uszata.com/eksplorer/dieta/ogolna.html acn.waw.pl/kundelki/ziabak/dieta.htm porady.kroliki.net/?p=dieta Generalnie jest to temat rzeka ;) Pozdrawiam Anuszka www.uszata.com Odpowiedz Link
ma_ti Re: Królik :) 19.05.06, 16:22 Witam, sianko i woda - to podstawa. Ja mojemu króliczkowi angorce daje to co najbardziej lubi, tzn. "ringi" lub inna nazwa "frykaski" - to takie kółeczka z dziurką w kolorze zielonym. Dostaje również od czasu do czasu kawalątek banana i strasznie mlaska oraz dropsy jogurtowe, jak słyszy potrząsanie pudełeczkiem do szarpie klatkę. Daje mu różne rzeczy dostępne dla króliczków ale na początek w małych ilościach i obserwuje jak się czuje króliczek i czy nie ma biegunki. Miałam kiedyś właśnie z biegunką u króliczka problem i pan doktor powiedział, że - ringi, siano i woda mu wystarczy, że królik nie jest wymagający ale ja mu daję różne przysmaki. Pzdr Austin Odpowiedz Link