Dodaj do ulubionych

Alpy - wycieczki rowerowe

27.03.19, 10:36
Witam serdecznie bywalców Austrismile i na wstępie proszę o rady. A więc tak, nigdy nie byłam w Austrii, języków obcych nie znam a chciałbym się w tym roku na początku lipca tam wybrać. Główny cel to wycieczki rowery, ale nie chodzi mi o szosówki czy typowe zjazdówki (singletracki). Jako o miejscówce myślałam o Solden, (z tego co wyczytała to raj rowerowy) ale czy mogę tam liczyć na "normale" zjazdy takie żeby móc podziwiać widoki, a nie tylko zjazd extrem?
Czytałam że w niektórych hotelach dostaje się specjalne karty uprawniające do wjazdów np kolejką? Czy to znaczy że nie muszę już za kolejkę/ wyciąg płacić czy mam jakąś zniżkę? Jeśli takiej karty w hotelu nie dotanę to można ją gdziejś zakupić? jaki to koszt?
Proszę o wszelki porady, rady, informacje dotyczące rowerowych wycieczek, cen, noclegów (może ktoś ma sprawdzone) szczególnie w tym rejonie. No chyba że jednak jakiś inny rejon Austrii polecacie? Każda informacja cennasmile
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 27.03.19, 17:44
      Witam
      Tak szczerze piszac, to jako miejsce wycieczki rowerowej BARDZO polecam Wachau, na zachod od Wiednia, miedzy Krems a Melk, tojest IDEALNY teren na rowery, a wielka ilosc rowerzystow, ktorych sie tam spotyka, to potwierdza

Sölden znam dobrze, dla rowerzystow trasy sa rozne, ale roznice wysokosci sa spore, trzeba liczyc sie takze z trudnymi trasami

SW calej dolinie Ötztal mozna zaopatrzyc sie w karte Ötztal Card i za nia zaplacic
      www.oetztal.com/oetztalcard

Mysmy korzystali z karty Ötztal Premium Card ZA DARMO
      Nasz hotel mial ja w ofercie
      ( Lohmann w Obergurgl - bardzo fajny )
      www.lohmann.at/

ZA DARMO byly WSZYSTKIE kolejki linowe oraz CALA komunikacja publiczna, plus do tego baseny, muzea, itp.
      Naprawde warto z tego skorzystac, bo atrakcje sa w wielkiej ilosci
      Auto zostaje na parkingu przez caly pobyt !!!

Hotel moge polecic bardzo, pyszne sniadania i kolacje w formie bufetu z napojami w cenie
      • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 27.03.19, 17:45
        Prosze pytac sie o wszystko, postaram sie pomoc
        • ka-tka-00 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 28.03.19, 12:18
          wislok1 dziękuję za odzewsmile
          stronkę oetztal już znam i tą też: soelden.com/summer.html, tak że translate.google jest u mnie niezastąpiony:-;
          Zdaję sobie sprawę że będę musiał się liczyć z dużymi wysokościami, dlatego mam nadzieję że gdzie-nie-gdzie uda się podjechać kolejkami.
          Może pamiętasz jak cenowo kształtuje się w restauracjach czy schroniskach?
          Poproszę też o wskazówki odnośnie samego przejazdu samochodem przez Czechy i Austrię. Z tego co wyczytałam to kamerkę samochodową muszę ściągnąć? A jak z telefonem/GPS na przedniej szybie? można mieć?
          • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 28.03.19, 16:54
            Co do kolejek, to sa one w dolinie Ötztal na wage zlota,
            spokojnie da sie wyjechac na duze wysokosci, a ilosc i jakosc kolejek budzila moj zachwyt...

Mieszkam trzy kwadranse od Austrii jadac autem...
            Czesto tam bywam ( bo benzyna tansza i nie tylko )

W restauracjach i schroniskach napoje kosztuja przewaznie kilka euro ( np. piwo i pyszna lemoniada gorska Almdudler )
            Za duzo mniej niz 10 euro da sie spokojnie zjesc pyszne KNEDLE ( nie maja poza nazwa nic wspolnego z czeskimi ), zupy( polecam gulaszowa ), pierogi ( nazywaja sie Maultaschen ), itp.
            Za kilkanascie euro jest najlepszy na swiecie wiedenski sznycel i inne dania miesne ( wszystko z dodatkami )
            WIecej o cenach tu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,244861,153161929,153161929,Wieden_ceny.html
            W Czechach mozna miec kamerke

W Austrii jest to ZABRONIONE
            Oczywiscie NIKT tego nie sprawdza rutynowo, ale w razie otrzymania mandatu policjant od razu sie zorientuje, ze jest kamerka i wtedy mozna miec duuuuuze klopoty ( jak okaze sie sluzbista )
            Lepiej nie ryzykowac
            Po prostu nie wolno nagrywac innych uczestnikow ruchu

GPS na przedniej szybie nikogo nie interesuje, chyba, ze WYRAZNIE zaslania widocznosc
            Ja w poprzednim aucie zawsze mialem i nigdy nikt sie nie doczepil

W tym watku jest sporoinformacji o ruchu drgowym w Austrii:
            forum.gazeta.pl/forum/w,244861,167587616,167587616,Autostrada_przez_przelecz_Brenner_ZAMKNIETA.html
            Generalnie jest tak: wolno jechac 10% wiecej niz przepisowo, np. zamiast 50 w obszarze zabudowanym 55, na autostradzie zamiast 130 troche powyzej 140
            Taka jest NIEOFICJALNA tolerancja
            Potem zaczynaja sie RYGORYSTYCZNIE egzekwowane mandaty ( sprawdzone z autopsji )
            • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 28.03.19, 17:39
              Co do zakupow, to w Austrii sa 2 glowne sieci marketow:
              Billa i Spar ( ta druga jest takze w Polsce )
              W Tyrolu jest lokalna siec MPREIS, ktora polecam, bo sam tam robie przewaznie zakupy
              Pomysl sieci jest prosty: jesli kupujesz np. 2kawy,a nie jedna, to dostajesz SPORY rabat
              Oczywiscie nie dotyczy to wszystkiego, ale artykulow rabatowych jest mnostwo
              Czasem za drugi artykul nawet nic sie nie placi !
              Fajnie sie tam robi zakupy np. dla rodziny i znajomych w Polsce, bo artykuly sa markowe, a ceny czasem sporo nizsze niz w Polsce ( po uwzglednieniu rabatu )

Z Ötztal bardzo polecam wycieczke do Wloch
              Z karta Ötztal Card I Ötztal Premium Card dostepny jest za darmo autobus do Italii przez przelecz Passo Rombo ( Timmelsjoch )
              Przy ladnej pogodzie widoki niesamowite
    • jusytka Re: Alpy - wycieczki rowerowe 07.04.19, 10:17
      Jeździłam w Solden na rowerze i potwierdzam, że ten region to rowerowy raj. Pamiętaj jednak, że są to wysokie góry i musisz przygotować się się na ciągle zjazdy i podjazdy. Ja trenowałam górki w mojej okolicy przed wyjazdem. Do dyspozycji będziesz tam miała dobrej klasy rowery górskie, bo takie lepiej sobie radzą z podjazdami. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach przemyśl wypożyczenie roweru ze wspomaganiem elektrycznym. Takie rowery są tam teraz bardziej popularne niż zwykłe, ale są oczywiście droższe. Szlaków rowerowych jest tam mnóstwo o różnym stopniu trudności. Wiele wyciągów umożliwia przewiezienie roweru na górę, a wtedy od razu trafiasz na widokową trasę, niekoniecznie trudną. Z Ötztal Card korzystałam i bardzo polecam. Mój hotel jej nie dawał, ale można było ją kupić i tak się to opłacało.
      • ka-tka-00 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 17.04.19, 12:29
        Jeśli chodzi o Ötztal Card to gdzie taką kartę można kupić i jaki jest koszt?
        • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 17.04.19, 15:28
          Gdzie mozna kupic:

www.obergurgl.com/oetztal/de/sommer/oetztal-premium-card/oetztal-card/verkaufsstellen.html

Ile kosztuje:
          www.oetztal.at/freizeit/sommer/oetztal-card-oetztal-premium-card/preise.html

W Sölden mozna kupic karte w budynku aquaparku Freizeit Arena, jest tam centrum informacji turystycznej:
          www.google.com/maps/place/Gemeindestra%C3%9Fe+4,+6450+S%C3%B6lden,+Austria/@46.9694442,11.0088363,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x479d32448f104973:0x23bde94e26566c7d!8m2!3d46.9694442!4d11.011025
          • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 17.04.19, 17:41
            W praktyce jest tak,ze karty typu Ötztal Card moga zalatwic hotele
            Moze wystarczy przy okazji rezerwacji POPROSIC o karte i po przyjezdzie bedzie juz czekala ?

W kazdym razie tak bylo u nas z karta w dolinie Zillertal
            Przy rezerwacji podaje sie imie,nazwisko, w przypadku dzieci takze KONIECZNIE daty urodzenia ( sa konieczne do znizek )
        • jusytka Re: Alpy - wycieczki rowerowe 17.04.19, 21:33
          Są jednak hotele, które dają takie karty swoim gościom calkiem za darmo, warto to sprawdzić. My je kupiliśmy w punkcie informacji turystycznej w Solden.
          • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 17.04.19, 22:21
            Dokladnie

U nas tak bylo w Ötztal w miejscowsci Obergurgl

Przy zameldowaniu dostalismy juz wypelnione karty i nic nie placilismy
            Karta wtedy nazywa sie Ötztal Premium Card, ale daje prawo do IDENTYCZNYCH swiadczen jak Ötztal Card
            Jedyne co od nas chciano, to pokazac dowod osobisty syna, bo mial prawo do znizki 100% w hotelu
    • wislok1 Re: Alpy - wycieczki rowerowe 17.04.19, 22:23
      Moze sie przyda, moje fotograficzne impresje z Ötztal:
      photos.app.goo.gl/vNg2UvpqSHRkpUVW8
      Jak cos na fotkach wpadnie w oko, prosze sie smialo pytac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka