uleczka66 16.01.07, 15:44 Na przelomie sierpnia i lipca wybieramy sie na dwa tygodnie samochodem do Norwegii. Jak sensownie zaplanowac te dwa tygodnie? Czy ktos by mogl nam pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wal75 Re: Norwegia 16.01.07, 18:34 Planuję własnie wypad do Norwegii, z zamiarem realizacji może w tym roku. Jak na razie skłaniam się ku przejazdowi przez Niemcy i Danię do mejscowości Hanstholm w Danii i dalej promem do Norwegii. W Norwegii planuję zatrzymać się w okolicach Lysefjordu przez kilka dni i dalej w okolicach fiordu Geiranger. Chcę również zobaczyć lodowiec Josteldalsbreen. Mniej interesują mnie miasta i raczej daruję sobie zwiedzanie np. Oslo. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Norwegia... 16.01.07, 20:57 > Jak sensownie zaplanowac te dwa tygodnie? Można np. tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14568265 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Norwegia... IP: *.devs.futuro.pl 17.01.07, 00:42 swietny plan bah77 ale stolice to naprawde warto zobaczyć .... deo Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Norwegia... 17.01.07, 07:18 Kwestia gustu i czasu - jakie piękne miejsce warto było jeszcze zwiedzić, będąc w Oslo i zamiast czego? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Norwegia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:13 i kwestia pewnej filozofii .. ja np. staram sie zobaczyć koniecznie stolice kraju w którym jestem .... nijako z urzedu ... ale Oslo to wprawdzie małe miasteczko tak naprawde bo i tych Norwegów za dużo nie ma ... ale całkiem przyjemne .... i ma swoje ciekawostki chocby park Vigelanda czy lodołamacz From bodaj ????? będąc w południowej części Norwegii i nie wstapic do Oslo - uważam za duży błąd ... ale każdy turysta wybiera sobie trase jaka chce pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Norwegia... 17.01.07, 11:36 Ależ Deo, nie zauważyłeś, że oczywiście niezwykły Park Vigelanda był na mojej trasie?! Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Norwegia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 12:51 Oczywiście zauważyłem ... ja po prostu polemizuje jednak z postem mówiącym , że nie warto do Oslo ... Po prostu hahahah staram sie zachecić autorke aby jednak choć na dzień zamiast do Tomaszowa wpadła do Oslo .... Może dlatego , że tam byłem i mieszkałem ze trzy dni u kolegi i sam sobie chodziłem po Oslo ... jeździłem kolejką ... np do Holmenkollen , która maja zburzyc ... aż żal ... no mniejsza pozdrawiam ale jako FANATYK stolic gorąco zachęcam autorke do odwiedzenia Oslo ... pzdr ... Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: Norwegia... 17.01.07, 16:37 czy lodołamacz From > bodaj ????? Masz rację, zapomniałem o Framie, może sie się zdecyduję. (na marginesie: FRAM, jednostka przystosowana do wypraw na bieguny, pływali na niej o ile pamiętam Nansen i Amundsen) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Norwegia... IP: *.devs.futuro.pl 17.01.07, 23:20 a widzisz ...wal ciebie tez zachecam do odwiedzenia Oslo jak bedziesz gdzies w pobliżu ... jeszcze jest bodaj tratwa Raa ktora ktos tam płynal jako wikimg do Ameryki .... i pałac królewski do ktorego jednak bilety sprzedawali na poczcie i oczywiscie na tydzien naprzód ... ja akurat byłem kilka lat temu w trzech stolicach skandynawskich oprócz niestety Helsinek ... pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
wal75 Re: Norwegia... 18.01.07, 14:06 >>i kwestia pewnej filozofii .. ja np. staram sie zobaczyć koniecznie >>stolice kraju w którym jestem .... nijako z urzedu Bardzo ładnie napisłeś, ale dalej... ... jeszcze jest bodaj tratwa Raa ktora ktos tam > płynal jako wikimg do Ameryki .... za to więcej cię do Norwegii nie wpuszczą :) Nie "ktoś tam" tylko Thor Hayerdal i nie jako wiking ale raczej egipcjanin. Wygląda na to że tam nie byłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdzibdzionka. Re: Norwegia... IP: *.41-151.net24.it 16.02.07, 00:33 A to w muzeum KonTiki :) bardzo ciekawa sprawa, polecam. Robi wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: Norwegia 18.01.07, 08:48 Witaj, Zobacz tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10245&w=42774733 Kilka osób (w tym ja:) pisało na ten temat. W zależności od tego, czy lubicie "ostrą jazdę"., czy raczej powolne i smakowite delektowanie się cudami natury, a takich Norwegi ajest pełna, można wymyślić kilka wersji takiej podróży. Oczywiście obowiązkowo, jeżeli pierwszy raz do Norwegii to fjordy - czyli klasyczna pętla od wysokści Bergen "pod Trondheim". Sognefjord, a konkretnie jego odnogi, Nordfjord, Geirangerfjord - to musicie zobaczyć. Po drodze wiele wodospadów - np. przepiękne bliźniacze Latefosen koło Odda na południe od Hardangerfjordu. Do tego oczywiście krótki wypad na jęzor lodowca - np. Briksdalbreen. Kilkugodzinna "wyprawa" na lodowiec z przewodnikiem to naprawdę super sprawa. Pięknych miejsc jest tyle, że konkretnych wersji tras jest mnóstwo. Naprawdę warto również zobaczyć dwa miejsca na południowym zachodzie - Prekestolen (Pulipt Rock) - 600 m skała na Lysefjordem oraz niedaleko Kjerag - kamień wciśnięty między skały rowne 100 m nad powierzchnią fjordu. Zajmie to dodatkowe dwa dni, ale warto (choć dojście na Kjerag jest dość uciążliwe). Robiąc taką pętle spokojnie zobaczycie wszystko, co warto na pierwszy raz w Norwegii. Jeżeli zdecydujecie się na wersję dłuższą, to niesamowite są Lofoty za kołem podbiegunowym - po prostu miejsce magiczne. Co do miast - Oslo, mimo że urokliwe jest chyba najmniej ciekawe ze wsystkich stolic skandynawskich. Ale można spędzić tam jeden dzień, przejść się KarlJohansgate do pałacu królewskiego, pochodzić po centrum oraz - tak jak to już ktoś pisał - zwiedzić półwysep Bygdoy, gdzie jest muzeum Kontiki (ten facet od tratwy to Hoyerdal:), muzeum łodzi wikingów, statek - muzeum Fram, skansen. Z innych miast: Bergen ma śliczną starówkę - drewniane centrum Bryggen i super targ rybny, Trondheim - piękną katedrę Nidaros, Lillehamer - miejsce dla fanów olimpiad. Ale cały urok Norwegii to przyroda. Tak czy inaczej, życzę niezapomnianych wrażeń i już wam zazdroszczę (w tym roku nie pojadę:( Gdybyście chcieli jeszcze porad, to z chęcią pomogę. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka66 Re: Norwegia 18.01.07, 15:01 Dziekuje za te cenne informacje. Czuje, ze Twoj plan zrealizujemy w caloci.Intryguje mnie jeszcze sprawa noclegow. Przeczytalam tez, co wczesniej napisales i wynika z tego, ze mozna po prostu jechac w ciemno bez zadnej rezerwcji i na pewno cos sie znajdzie. Chcialam zapytac jeszcze o ceny na campingach....Bylabym wdzieczna za odpowiedz...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: Norwegia 18.01.07, 15:49 My zawsze szukaliśmy tańszych domków *hytte) na kempingach bądź u osób prywatnych - takich w cenach ok. 300 nok / 4 os domek(zdarzały się nawet za 250). Ale to wymaga poświęcenia czasu (godzinę, czasem dwie), i jeźdzenia po prostu od miejsca do miejsca i szukania najtańszej oferty. Ale dzień w Norwegii jest długi:) i jakośc zawsze się nam udawało. Dlatego do Norwegii najlepiej jechać w zestawie 4osoby + samochód. Na kempingach, gdzie domki są droższe (od 400 - 700 nok, praktycznie zawsze są miejsca. Zawsze natomiast na kempingu będzie miejsce pod namiot (średnio mały namiot+ dwie osoby + auto = ok. 100 nok). Można zawsze też spać za darmo w namiocie wszędzie, byle 100 m od zabudowań. Generalnie na każdym kempingu można zrobić rezerwację telefoniczną / mailową. Ale to powoduje, że trzeba wiedzieć, gdzie się będzie konkretnie danego dnia, co odbiera uroku podróży po Norwegii. Większośc kepmingów ma swoje strony internetowe, bądź informacje o nich sa na norweskich stronach dla turystów. Generalnie dużo pieniędzy idzie na benzynę (duże odległości), promy - te dłuższe, atrakcyjne turystycznie. No i jedzenie - bardzo drogie, najlepiej zabrać wszystko z Polski. W każdym domku jest kuchenka elektryczna, często też lodówka, czajnik itp. Pozdrawiam i życzę niezapomnainych wrażen. Jakby co, piszcie na priva: mnawrot@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Norwegia IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 18:04 Mam za soba dwutygodniową właśnie wyprawe po Norwegii w 2004 roku, poza tym co opisuje Mariusz polecam cudowny wręcz, przylądek Westcap- niesamowita droga, bajkowe wręcz widoki! Powala także ptasia wyspa Runde z maskonurami, koloniami wielu innych rzadkich gatunków ptaków, no i te widoki, zreszta to własnie widoki ściągaja ludzi do Noorwegii! Polecam też sympatyczna wycieczke górską kolejką z Flam ( słynna Flamsbana)- ładne widoki, romantyczny przystanek przy wodospadzie ( na tle wodospadu pojawia sie niczym zjawa piękna dziewczyna w czerwonej sukni,tanćzy przy dźwiekach wydobywajacej sie nie wiadomo skąd muzyki). Bardzo urokliwe ( wpisane na liste Unesco) miasto portowe Bergen, ze stara drewnianą starówką ( nawet ulice drewniane)- cudne! Mnie urzekł tez płaskowyż Hargandervida z księzycowymi krajobrazami, takie troche nierealne pustkowia. No, a obowiązkowo fiordy, zwłaszcza malowniczy Gereinger Fiord, droga Orłów i Droga Troli oraz wypad z przewodnikiem na lodowiec( fajna sprawa, bo dostaje sie raki, czekany, liny i w drogę ), ja byłam na jęzorze Neegarsbreen, do którego podpływa sie malowniczą zatoczką! Spalismy także w domkach lub prywatnych kwaterach, ceny około 300-350 koron za domek 4-osobowy lub pokój w prywatnym domu. Pozdrawiam i życze udanej wyprawy! Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
uleczka66 Re: Norwegia 22.01.07, 15:26 Rowniez bardzo dziekuje za informacje. To wielka pomoc. Teraz juz mniej wiecej wiemy, jak zaplanowac nasza podroz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcmo Re: Norwegia 16.02.07, 21:20 Witam Rowniez wybieram sie do Norwegii w te wakacje, poswiecam na to tylko jeden tydzien, drugi tydzien to Szwecja. Jesli chodzi o szwecje to wiem co i gdzie zobaczyc bo bylem tam juz kilka razy. W Norwegii mam zamiar wynajac domek gdzies miedzy Bergen a Trondheim, najchetniej w okolicach miasta Styr czy cos takiego. Jade z malym dzieckiem wiec nie nastawiam sie na wycieczke objazdowa, mam juz mniej wiecej zaplanowane miejsca ktore chcialbym zobaczyc mam jednak dwa pytania do szanownych forumowiczow: 1. jakie miasta laczy Droga Trolli [jakies blizsze namiary gdyz w sieci nie moglem znalezc] 2. Jaki lodowiec polecicie tak zeby dostep do niego byl w miare latwy tak zeby dziecku pokazac ;) Niestety nie mamy z zona nikogo chetnego na ta wyprawe i jedziemy w trojke, plusem tego kierunku jest to ze mamy znajomych w Malmo i traktujemy ich jako baze wypadowa ;) Staram sie caly wyjazd dokladnie zaplanowac tak zeby nie miec niespodzianek. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Norwegia... 17.02.07, 01:25 > mam juz mniej wiecej zaplanowane miejsca ktore chcialbym zobaczyc... Polecam jeszcze zakup dokładnej mapy. > 1. jakie miasta laczy Droga Trolli... Droga Trolli (Trollstigveien) to część drogi RV 63 pomiędzy Andalsnes a Langdal: home.agrolink.net/tage_qvist/Norge/molde/map.jpg > 2. Jaki lodowiec polecicie tak zeby > dostep do niego byl w miare latwy tak zeby dziecku pokazac ;) > w okolicach miasta Styr czy cos takiego... To "cóś takiego" to pewnie Stryn, z którego najlepiej wybrać się do Briksdal, a stamtąd zarezerwowaną bryczką można podjechać pod sam jęzor słynnego, przepięknego lodowca Briksdalbreen: www.norphoto.com/r/m.php?p=13328&w=ger5 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
marcmo Re: Norwegia... 19.02.07, 11:51 ok - dzięki za podpowiedzi mape zakupiłem, mam też przewodnik Marco Polo ale delikatnie mówiąc wydaje się nędzny, muszę chyba kupić jeszcze Wiedzy i Życia lub Pascala. Wiem że w najbliższym czasie ma wyjść nowy przewodnik Pascala - może będzie ciekawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Norwegia... 19.02.07, 18:28 Pascal jest dla mnie przeważnie ważnym źródłem praktycznych info. Natomiast jeśli chodzi o norweskie fiordy, to bardzo ciekawa i przydatna była przy planowaniu wycieczki także broszurka p.t. "Fiordy norweskie" Wyd. TRAMP. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
focus34 Re: Norwegia... 16.04.07, 13:00 Jesli chodzi o przeprawe promowa to ja w ubieglym roku plynelem ze Swinoujacia do Ystad. W Polferriesie jak i w Unity Line sa promocje na konkretne dni tygodnia. W ubieglym roku w Polferriesie za poniedzialekowe rejsy placilo sie za samochod i do 5 osob sytala oplate, im wiecej osob tym taniej , ale nawet dla 2 osob sie oplacalo. Pozatym z Ystad do Malmo jest niedaleko a z Malmo az prawie do samej granicy norweskiej jest autostrada Odpowiedz Link Zgłoś