siejest Diesel nawet 0,52 centa 30.06.09, 08:41 Tankstelowy rebelant z Salzburga ogłosił wojnę wysokim cenom paliwa. Markus Friesacher (znany miłośnikom sportu samochodowego) właściciel stacji bezynowych przy sklepach Hofer załamuje i doprowadza do paniki koncerny paliwowe. Jedyne wyjście dla nich to również obniżać ceny. Odpowiedz Link
mair Re: Diesel nawet 0,52 centa 30.06.09, 10:00 Co prawda nie znam tego Markusa Friesachera ale napewno nie obali poteg na rynku paliwowym. Chwilowa, lokalna bitwe moze i wygra ale wojne przegra. No chyba, ze ma wlasne szyby i rafinerie. Na wieksze potyczki z reszta poteg nie pozwala sobie nawet potezny skandynawski Stat Oil, majacy wlasne szyby i rafinerie. Odpowiedz Link
siejest Re: Diesel nawet 0,52 centa 30.06.09, 10:14 mair napisał: > Co prawda nie znam tego Markusa Friesachera ale napewno nie obali > poteg na rynku paliwowym. Chwilowa, lokalna bitwe moze i wygra ale > wojne przegra. No chyba, ze ma wlasne szyby i rafinerie. Na wieksze > potyczki z reszta poteg nie pozwala sobie nawet potezny skandynawski > Stat Oil, majacy wlasne szyby i rafinerie. > No tak, też uważam, że to chwyt reklamowy bo jak wspomniałeś mósiałby mieć własne szyby i rafinerie a tak to sprzedaje poniżej ceny zakupu co jest bez sensu przecież dla niego. Trochę to reklama, trochę to bojkot przeciw austriackim big dostawcom. Jego tanie stacje to stacje automatowe czyli odchodzi personel obsługujący klienta a to już oszczędność. Sam zresztę nadmienił, że zależy mu na 2 centowej różnicy w cenie od najtańszej innej oferty. Odpowiedz Link
dorcia1234 Re: Diesel nawet 0,52 centa 07.07.09, 21:21 akurat bylismy w Salzburgu gdy benzyna była w tej rewelacyjnej cenie- nie omieszkaliśmy zatankować przy wyjeździe. Ale muszę przyznać, że jest to świetny sposób na sparaliżowanie miasta. Dwie stacje benzynowe przy tej samej ulicy, ale po przeciwnych jej stronach z taka ceną i wjazd do Salzburga zajął nam dobre pół godziny. Po południu, gdy wyjeżdżaliśmy kolejek już nie było, więc skorzystliśmy z tej niebywałej promocji. Zastanawialiśmy się nawet co się stało, ze taka cena. Myślałam że może "urodziny" stcji a tu się okazuje że to kaprys potentata Odpowiedz Link
siejest Powraca lato 30.06.09, 08:43 Za tydzień prognozuje się znaczną poprawę pogody, ciekawe na jak długo? Odpowiedz Link
siejest Ile wydają austriacy na urlop dla porównania 03.07.09, 13:20 Według podanej wiadomości w gazecie Kronen Zeitung jedno gospodarstwo domowe w Austrii wydało na urlop w roku 2008 przeciętnie niewiele ponad 1150 Euro. Prognozuję się, że w tym roku będzie to już tylko niewiele ponad 1100 Euro. Byłaby to pierwsza obniżka od roku 2001 gdzie wydano niewiele ponad 950 Euro na gospodarstwo. Odpowiedz Link
mair Re: ciekawy link 04.07.09, 08:34 sam kiedys o tym pisalem ale wowczas mnie zbesztano za "antypolskosc" teraz zaczynaja pisac sami rtodacy o sobie forum.gazeta.pl/forum/w,29,97231434,97231434,Polak_na_wakacjach_sloma_z_butow_.html Odpowiedz Link
siejest Re: ciekawy link 04.07.09, 09:57 No ale autorka wątka przecież z "Chin" nie pochodzi. Poprostu..., każdy (obojętnej narodowości) ma swoją kulturę na którą wpływa wiele czynników, zachowań, przyzwyczajeń, otoczenia... Udanej niedzieli Odpowiedz Link
mariusz-w1 Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 04.07.09, 11:37 zgniłe jabłka można znaleść na kazdej jabłoni pozdrawiam - u nas dzisiaj 30 stopni ciepła ! Odpowiedz Link
mair Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 05.07.09, 09:08 "zgniłe jabłka można znaleść na kazdej jabłoni" - racja, z tym ze niektore jablonie plodza wiekszosc zgnilych jablek Odpowiedz Link
mariusz-w1 Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 05.07.09, 12:58 Jeśli chodzi o naszych rodaków to myślę, że nie można generalizować - a na pewno trzeba wziąść pod uwagę pauperyzację intelektualną,kulturalną, obyczajową która nastąpiła w latach 50-90 w naszym regionie. sytuacja ta spowodowała wielkie spustoszenie w tych dziedzinach życia, a lata 90 spowodowaly sukces finansowy ludzi nie zawsze związany z ich wykształceniem i wychowaniem. Cóż - to choroba nie tylko Polski - a wszystkich krajów "obozu" - patrz "nowobogaccy" z Rosji. Znów muszą minąć lata , aby wszystko wróciło do normy. Obserwuję i sądzę , że młode pokolenie jest już obyte ze światem - myślę, że będzie już tylko lepiej - a zgniłe zawsze i wszędzie się trafi..... Odpowiedz Link
mair Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 05.07.09, 17:09 zawsze mozna miec rozny poglad, generalizowac tez sie nie powinno ale czasami nie ma wyjscia, np. w Skandynawi utarlo sie mawiac na pytanie o roznice miedzy nimi a Polakami "w Skandynawii trafia sie zlodziej a w Polsce uczciwy" co oczywiscie jest gruba przesada ale jednak w pewnym sensie charakteryzuje spoleczenstwa i co najciekawsze, ze ci przylapywani na goracym uczynku raczej nie naleza do generacji pamietajacej z autopsi wypaczenia tamtego systemu, zostali wychowani juz w nowej i wolnej Polsce, zwalanie wszystkiego co jest tak popularne w Polsce na byly system nie jest adekwatne do rzeczywistosci, to musi lezec gdzies glebiej, musi byc gleboko zakorzenione w mentalnosci, widzisz, samo wyksztalcenie nie daje jeszcze zadnej gwarancji kulturalnego obycia, to trzeba wyniesc z "mlekiem matki" a z tym w Polsce jest spory problem Odpowiedz Link
mair Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 06.07.09, 08:55 " Cóż - to choroba nie tylko Polski - a wszystkich krajów "obozu" - patrz "nowobogaccy" z Rosji. Z > nów muszą minąć lata , aby wszystko wróciło do normy. do jakiej normy, z jakiego okresu, jesli tych z przedwojny to kto te normy zna ? obawiam sie, ze to malo ma wspolnego z nowobogactwem i wyksztalceniem a wiecej z mentalnoscia i narodowymi komplekasami "mniejszej wartosci" Polacy chyba nigdy w historii nie mieli mentalnosci germansko- latynowskiej, raczej typowo slowianska a po II wojnie swiatowej nabrali na swe nieszczescie "wschodnio slowianskiej", wiem, mozesz sie obruszyc za ta mentalnosc ale po latach mojego pobytu w kraju germanskim widze i to wyraznie zasadnicze roznice wlasnie w tej materii, patrzymy dokladnie na to samo ale widzimy inaczej jak ja mawiam, opowiadamy sobie te same kawaly ale smiejemy sie w innym miejscu, bywajac na wakacjach spotykam wielu Rosjan ale wierzaj mi, takiego wsrod nich chamstwa jakie serwuja nasi rodacy nie spotkalem, a ci tzw. nowobogaccy Rosjanie zachowuja sie naprawde z kultura, na ktora nas chyba nigdy nie bedzie stac, ich elity sa naprawde na wysokim poziomie, nie tylko finansowym ale i kulturowym, przynajmniej na zewnatrz, to co sie widzi bedac w miejscu turystycznym Odpowiedz Link
siejest Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 06.07.09, 11:33 Raczej nazwałbym to ewntualnie "co nietórzy z Polski potrafią zaserwować" ale to tak samo w Polsce jak i za granicą napewno. Mam swoje doświadczenia, te o których wolałbym zapomnieć ale również i te na których wspomnienie się uśmiecham z sentymentem. Uważam, będę się upierał, że nie wszystkich należy wrzucać do jednego worka, nie wszyscy na coś takiego zasługują, wogóle co to za temat. Patrzmy na swoje błędy. Odpowiedz Link
mair Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 06.07.09, 12:50 nie lubisz rozmawiac o sobie, o nas ? chyba nic w tym zlego jesli my sami sobie wytykamy nasze bledy, wolisz jesli robia to inni ? mamy rozne doswiadczenia i mozemy sie nimi podzielic co wcale nie oznacza, ze wkladamy wszystkich do jednego worka, "i w najlepszej rodzinie ksiadz sie trafi" drogi Piotrze, masz szczescie, ze tego nie musiales przezywac, ja przezylem Traiskirchen, jesli nie wiesz co to bylo, masz szczescie,- przezylem rodakow po zmianie, wyciagajac do nich pomocna reke, przezylem rodakow po wejsciu Polski do Unii, przezywam ich dzis tu u siebie i na wczasach, niestety ale ogolne odczucia sa bardzo negatywne, trudno mi cos napisac pozytywnego "my sie chyba juz nigdy i nieczego nie nauczymy, chyba wysysamy to z mlekiem matki" fakt, uogolnianie byloby zbyt proste, problem jest bardziej skomplikowany pozdrawiam zyczac milych spotkan z rodakami Odpowiedz Link
mariusz-w1 Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 06.07.09, 17:04 siejest - jestem za- .... a u nas znów 30 stopni /wielkopolska/ - i coraz bliżej do wyjazdu na wakacje. pozdrawiam Odpowiedz Link
mair Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 06.07.09, 19:36 a moj do Warszawy, jade bo musze, ten tydzien wolalbym spedzic w Austri Odpowiedz Link
mair Re: Aktualności - z prasy i ze słyszenia 07.07.09, 08:44 ciekawa strona dla tych wszystkich, ktorzy chca wiedziec wiecej o hotelach www.hotrec.org/ Odpowiedz Link