Dodaj do ulubionych

Studia 2 stopnia mgr - administracja

IP: *.xdsl.centertel.pl 31.05.10, 21:37
Witam,
aktualnie kończę filologię angielską - licencjat. Chcialbym zacząć
studia drugiego stopnia magusterskie w innym kierunku, tj.
administracja. Słyszałem że tak można. Ale czy jest sens i jak może
to byc postrzegane później? Licencjat z fil angielskiej a
magisterskie 2 lata z administracji...

Ogólnie to słyszałem że na administrację 2 srtopnia przyjmują
wszytskich (prawie wszystkich), nawet po ASP.
Obserwuj wątek
    • Gość: ~~~~ Re: Studia 2 stopnia mgr - administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 14:00
      Nie wiem jak jest na uczelni, na którą startujesz, ale jak ktoś idzie na UWr na
      administrację II stopnia, a licencjat jest z innego kierunku studiów, to trzeba
      zdawać egzaminy wstępne np. z prawa administracyjnego czy historii administracji
      i przy okazji są podawane podręczniki, z których trzeba się przygotować do tych
      egzaminów wstępnych. Więc musisz sprawdzić wszystko na uczelni, która Ciebie
      interesuje, bo jak okaże się, że np. pójdziesz składać papiery na daną uczelnię
      i nagle okaże się, że za tydzień będziesz musiał zdawać egzaminy wstępne, to nie
      wróżę nic dobrego, bo do takich egzaminów trzeba się uczyć (znam osoby, które
      kończyły prawo i poszły na administrację II stopnia, żeby mieć dodatkowy
      papierek i takie osoby mówiły, że musiały dużo kuć ponad miesiąc do tych
      egzaminów wstępnych, a jednak na prawie jest kilka takich samych przedmiotów jak
      na administracji jak chociażby prawo administracyjne. I słyszałam, że nawet
      osoby po prawie skarżyły się na wysoki poziom egzaminów wstępnych i że jak ktoś
      robi np. anglistykę, to musi posiedzieć przynajmniej 2-3 miesiące nad książkami,
      żeby egzaminy jakoś poszły i trzeba kuć codziennie po kilka godzin, bo jest masa
      materiału. A wiem, że są uczelnie, które robią coś na zasadzie, że nawet jak
      ktoś robił licencjat z administracji na UJ, a idzie robić magisterkę na UWr albo
      ja ktoś robił licencjat zaoczne, a magisterkę chce robić dziennie, to musi
      zrobić egzaminy wstępne i że ,,jedynymi uprzywilejowanymi osobami" są osoby
      robiące dzienną administrację na UWr,bo te osoby nie muszą robić egzaminów
      wstępnych na magisterkę). I ja nie chcę źle, nie chcę odradzać czy dowalać, ale
      po prostu wolę uprzedzić, że mogą być egzaminy wstępne z kilku rzeczy i że
      musiałbyś przygotować się, więc lepiej sprawdź jak to jest Wiesz, na studia II
      stopnia mogą przyjąć absolwentów różnych kierunków, ale najpierw trzeba przejść
      egzaminy wstępne i liczyć się z tym, że pierwszeństwo mogą mieć absolwenci
      administracji z danej uczelni, a absolwenci innych kierunków, to tylko po zdaniu
      egzaminów wstępnych i to z dobrymi wynikami. I musisz się przygotować, że
      przykładowo absolwentów dziennej administracji (licencjat) na UWr jest 350 osób,
      a na dzienną magisterkę jest przykładowo 150 miejsc, więc wiadomo, że jest
      ciężko z dostaniem się. I na innych uczelniach jest podobnie-dużo miejsc na
      licencjacie, mało miejsc na magisterce. Ewentualnie zaoczna magisterka z
      administracji, bo tutaj też są miejsca, ale też musisz się przygotować na egzaminy
    • Gość: nothing Re: Studia 2 stopnia mgr - administracja IP: *.centertel.pl 02.06.10, 17:45
      Jakie masz powody żeby startować na SUM na kierunek administracja?Czy jest sens
      na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć.
      • Gość: Bartosz Re: Studia 2 stopnia mgr - administracja IP: *.xdsl.centertel.pl 03.06.10, 19:49
        ale slyszałem że nie na każdej uczelni są egzaminy wstępne na
        magisterkę na administrację... zwłaszcza na prywatnych...
        A dlaczego nie administracja? chyba dobry kierunek, nie za ciężki, w
        porównaniu z filologią.

Myslalem w sumie jeszcze nad logistyką...
        • Gość: gość Re: Studia 2 stopnia mgr - administracja IP: 80.50.234.* 17.06.10, 15:15
          Nie na wszystkich Uczelniach są egzaminy na studia II stopnia.
          Np. Na WSIZiA w Warszawie na studia magisterskie na kierunku administracja może
          złożyć dokumenty kandydat nawet po innym kierunku niż administracja, nie będzie
          miał egzaminów, tylko w trakcie studiów będzie miał różnice programowe do
          nadrobienia.

A jeśli myślałeś nad logistyką to również na tej uczelni jest taki kierunek.

A moim zdaniem dobrze mieć zróżnicowane studia I stopnia i II stopnia. Potem
          będziesz miał większe możliwości.
    • Gość: wikipedia Re: Studia 2 stopnia mgr - administracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.10, 16:07
      mozesz zrobic inne studia II-go stopnia niz te, ktore zrobiles na licencjacie,
      na roznych uczelniach moga byc jednak rozne warunki naboru tak jak podala ~~~ na
      UWr jest pewien tryb rekrutacji, ale juz np na UO w Opolu moze byc inna forma
      naboru (czasami sa egzaminy wstepne, konkurs dyplomow, rozmowa kwalifikacyjna, a
      czasami biora jeszcze pod uwage zrealizowany program na studiach) roznie bywa,
      takze musisz poszukac uczelnie i sobie porownac jaki jest tryb naboru, dla
      zabezpieczenia skladaj tam gdzie chcialbys studiowac ale i dodatkowo w inne miejsce
    • Gość: mario bo nie każda uczelnia się szanuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 21:01
      Napiszę tak: wg mnie jak ktoś zacznie licencjat z dnego kierunku to lepiej żeby zrobił i SUM z tego samego, bo tak to jesteś niby specjalista w jakieś dziedzinie, ale tak nie do końca. Bo jednak SUM to jest uzupełnienie i kontynuacja wiedzy zdobytej na licencjacie.

Ja akurat jestem na SUMie z administracji na UJ. I akurat na UJ nie można zrobić SUMu z administracji jeśli ktoś skończył inny kierunek i według mnie słuszna decyzja.

Może jakieś szkoły tego i owego przyjmą na SUM po kompletnie innym kierunku, ale warto mieć ambicję i skończyć dobra uczelnię :P

Znam przypadki, że ktoś kończył licencjat z turystki a SUM z ekonomii.
      • Gość: lol Re: bo nie każda uczelnia się szanuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 14:03
        wlasnie mario trzeba miec ambicje i olac polska edukacje i jechac
        sie ksztalcic na zachod, w szwecji mozna np zrobic studia
        uzupelniajace magisterskie w jeden rok i z czegos innego niz sie
        dotychczas studiowalo, rozumiem studiowac cos i potem chciec sie
        ksztalcic w naukach medycznych to nie jest dobry pomysl, ale jak
        ktos zrobil licencjat z ekonomii, a chce zglebic tajniki zarzadzania
        bowiem chce wejsc w sciezke managementu to czemu taki sposob mialby
        byc zly, UJ tez sie zacznie szanowac jak braknie ludzi na studia
        beda brali kogo popadnie aby wykladowcy mieli prace.
        Wyniosles takie skostniale zasady i bedziesz sie ich trzymal i wiesz
        co osiagniesz nic, teraz nauka powinna byc elastyczna jak i ludzie
        aby kazdy mogls sie dopasowac dod panujacych warunkow a nie jak
        skonczylem lopatologie to do konca musze sie jej trzymac, po co
        skoro lopaty sie zastepuje maszynami to moze sie lepiej
        przebranzowic na koparkologie i isc do przodu a nie sie
        uwsteczniac.!.
    • Gość: asdf Re: Studia 2 stopnia mgr - administracja IP: *.176-107-171.citysat.com.pl 12.08.13, 22:54
      prawo bez aplikacji = administracja na wydziale prawa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka