Dodaj do ulubionych

Oficjalny wątek o studiach na WNG UAM

IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 11.05.05, 12:51
Wybiera się ktoś na Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych Uniwersytetu
Adama Mickiewicza w Poznaniu !?

Jeśli tak to na który wydzial i jaką specjalność ?!
Ja np. bede składał podanie na "Gospodarke Przestrzenną"...

Prosze pisać tu o wszystkim co jest związane ze studiami na UAM.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: geo-pl Re: Oficjalny wątek o studiach na WNG UAM IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 12.05.05, 00:57
      Podbijam!
      • rr.richelieu Re: Oficjalny wątek o studiach na WNG UAM 12.05.05, 02:46
        Nie dość, że podpijasz to jeszcze głupio używasz słowa oficjalny. Naoglądałeś
        się fanklubów różnych gwiazdek popu i stron oficjalnych i Cię wzięło na
        nazewnictwo.

Po drugie nie zakładaj wątków "piszcie wszystko co wiecie" bo stawiasz się w
        roli takiego, co nie chce mu się szukać tylko przychodzi na gotowe. Sprecyzuj
        problem to może się orientujący znajdzie
        • Gość: geo-pl Re: Offtopic IP: *.core.lanet.net.pl 12.05.05, 11:03
          > Nie dość, że podpijasz to jeszcze głupio używasz słowa oficjalny
          - Moze mam upoważnienia, żeby założyć wątek OFICJALNY ?!
          Nie wpadłaś/eś na to ?!

> Naoglądałeś
          > się fanklubów różnych gwiazdek popu i stron oficjalnych i Cię wzięło na
          > nazewnictwo.
          - Skomentuje to tak: Żenujące są Twoje słowa...
          - Nie pozwalaj sobie na taką formę, bo nie masz pojęcia czy naoglądałem
          sie: "fanklubów różnych gwiazdek popu i stron oficjalnych" !!!
          Troche KULTURY w dyskusji!

> Po drugie nie zakładaj wątków "piszcie wszystko co wiecie" bo stawiasz się w
          > roli takiego, co nie chce mu się szukać tylko przychodzi na gotowe
          - Po co jest FORUM ?! Nie po to, by wymieniać się informacjami ?! -Właśnie po
          to m.in. jest FORUM !!! Coś Ci nie pasuje - nie zaglądaj tu!

> Sprecyzuj
          > problem to może się orientujący znajdzie
          - Jest sprecyzowany bardzo trafnie! Jesli nie rozumiesz to czytaj do skutku, aż
          zrozumiesz - widać, że czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną...

PS. Wielkie dzięki za wywołanie dyskusji, w 100% odbiegającej od tematu !!!
          - Głupota ludzka nie zna granic :(

----------------------------------------------------------------------
          - "Dajcie mi człowieka, a znajde na niego paragraf"
          - "Od tej pory, wszystko co powiesz, zostanie użyte przeciwko Tobie"
          ;]

• r.richelieu Re: Offtopic 12.05.05, 13:16
            Powtórzę, oficjalny? Kto dał Ci upoważnienie?

Że zaś taki przymiotnik nic nie znaczy poza lekką dezorientacją to niech tam.
            Ale nie gadaj, że masz upoważneinei. Już nie raz bywali na forum delikwenci co
            twierdzili, że mają upoważnienie od administracji. Trochę uczciwości facet.

ad) wątek ogólny. Autentycznie szczegółowe pytania interesują bardziej, bo nie
            każdy student geografii na UAM będzie miał ochotę rozpisywać się. Dasz mu
            konkretne pytania będzie mu łatwiej.

ad2) Chłopie, łatwo się wzruszasz
            • Gość: Richelieu* Re: Offtopic IP: *.localdomain / 80.48.249.* 12.05.05, 13:22
              i zastanów się nad tą gospodarką przestrzenną. Nie lepiej iść na geoinformację?
              Bo człowiek go gosp. jest, co tu dużo mówić, zwykłym geografem bez zawodu.
              Jeśli sądzisz, że będziesz po tym rysował plany zagospodarowania to powiem Ci,
              że nie będziesz. Ale jeśli to Twoja marzenie od jakiegoś czasu to w sumie
              wszystko jedno jaką będziuesz miał specjalizację, bo i tak w zawodzie pracuje
              ok. 10% geografów wliczając w to nauczycieli.
              • Gość: geo-pl Re: Wracając do tematu... IP: *.core.lanet.net.pl 12.05.05, 13:43
                Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> i zastanów się nad tą gospodarką przestrzenną. Nie lepiej iść na geoinformację
                - Dziękuje, pomyśle nad tym...

> Bo człowiek go gosp. jest, co tu dużo mówić, zwykłym geografem bez zawodu
                - Polecam zajrzeć tutaj: geoinfo.amu.edu.pl/wngig/informator/kandydat-
                gospodarka_04.html

> Jeśli sądzisz, że będziesz po tym rysował plany zagospodarowania to powiem
                Ci,
                > że nie będziesz. Ale jeśli to Twoja marzenie od jakiegoś czasu to w sumie
                > wszystko jedno jaką będziuesz miał specjalizację, bo i tak w zawodzie pracuje
                > ok. 10% geografów wliczając w to nauczycieli.
                - Tak jest dziś. Jak będzie za lat 5 lub 6 ?! Tego nie wiemy, możemy sie tylko
                domyślać.
                Ale dzięki za informacje, mam nadzieje, że jestes kompetentna.

PS. Ciesze się, że wróciliśmy do tematu.
                pozdrawiam.

• Gość: geo-pl Re: Offtopic IP: *.core.lanet.net.pl 12.05.05, 13:34
              > Ale nie gadaj, że masz upoważneinei. Już nie raz bywali na forum delikwenci
              co
              > twierdzili, że mają upoważnienie od administracji. Trochę uczciwości facet.
              -Punkt 1. Krótko: Nie Twój interes... :)

> ad) wątek ogólny. Autentycznie szczegółowe pytania interesują bardziej, bo
              nie
              > każdy student geografii na UAM będzie miał ochotę rozpisywać się. Dasz mu
              > konkretne pytania będzie mu łatwiej.

- "Wybiera się ktoś na Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych Uniwersytetu
              Adama Mickiewicza w Poznaniu !?" - całkowicie konkretne pytanie!

- "na który wydzial i jaką specjalność ?!" - Całkowicie konkretne pytanie

- "Prosze pisać tu o wszystkim co jest związane ze studiami na UAM"
              - słowo: "wszystko" rozumianw jest tu _dosłownie_ tzn wszystko od "a" jak
              akademik, do "z" jak zapłata za rekrutacje.

Wniosek: Dwa pierwsze pytania sa nadwyraz konkretne. Trzecie pytanie to
              tzw. 'temat wolny', aby ożywić i urozmaicić wątek.

> ad2) Chłopie, łatwo się wzruszasz
              - patrz punkt 1. ;]

PS. Kultura musi być!

• Gość: Richelieu* Re: Offtopic IP: *.localdomain / 80.48.249.* 12.05.05, 13:57
                mój interes, bo sugerujesz, że albo ja albo któryś z adminów dał Ci takie
                upoważnienie.

Dwa pytania odn. czy ktoś wybiera się, są konkretne, ale mi chodzi właśnie o to
                od a do zet. Dobra, to była tylko rada.

Co będzie za 5-6 lat niewiadomo, ale, choć gopodarka jest bardzo ciekawym
                kierunkiem, to w końcu będziesz musiał udowodnić, że umiesz co? To typowa
                specjalizacja dla urzędników, więc jeśli wtyki masz to spoko. Ale, jeśli już
                postanowiłeś, wymarzyłeś sobie to może będziesz tym, który zmieni podejście
                pracodawcy do studenta gospodarki wlewając mu pojęcie co to za kierunek. Mój
                sceptycyzm wynika z tego, że z informacj jakimi reklamują się te kierunki
                wynika, że będzie się miało umiejętności planisty. A to nieprawda, mało, nie
                daje nawet szansy na zdawanie egzaminu państwowego. No, ale jk mówisz, za 5-6
                lat może się to zmienić
                • Gość: geo-pl Re: Offtopic IP: 62.111.181.* 12.05.05, 14:27
                  No to zburzyłas mój światopogląd ... ;)
                  Mam teraz poważny orzech do zgryzienia, bo wtyk niestety nie mam (na razie) :(.
                  - Zawsze można sie zahaczyć w jakimś biurze architektonicznym. Oni tam czasem
                  też potrzebują dobrych urbanistów... Bo urbanistyka w Polsce (mówie tu o
                  lokowaniu ulic, budynków, mostów, etc.) stoi na poziomie niższym nawet niż
                  architektura. A ocenę architektury dokonaną przez niekiedy kompetentnych ludzi
                  można po części poznać tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=550
                  a nawet bardziej tu:
                  www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=45
                  (Ale to taki offtopic, dla zainteresowanych)

Mimo, wszystko -Wielkie dzięki.

Fakt, że specjalność 'Gospodarka przestrzenna' bylaby dla mnie idealna do
                  studiowania, ale co potem ?! -Zobaczymy jak to bedzie, może złoże na oba.

> mój interes, bo sugerujesz, że albo ja albo któryś z adminów dał Ci takie
                  > upoważnienie.
                  - Bardziej mi chodzi o 'niepisaną' zgodę kogoś z administracji UAM.

• Gość: Richelieu* Re: Offtopic IP: *.localdomain / 80.48.249.* 12.05.05, 15:44
                    Geo-pl, czy tu jest forum UAM czy Gazety Wyborczej? No, ale, nieważne.
                    Przymiotnik "Oficjalny" można uznać za chwyt markietingowy tylko ;)

Wiem co to jest urbanistyka ;)
                    Tylko czy myślisz, że masz szanse się przebić przez architektów-urbanistów? Nie
                    można przewidywać co będzie, bo gospodarka to stosunkowo nowy kierunek. Ludzie
                    po podyplomówkach z urbanistyki (na polibudzie warszawskiej) zdawali egzamin i
                    widzieli tą pogardę ze strony architektów zdających razem z nimi, więcna
                    życzliwość kolegów po fachu raczej nie można liczyć. Jak wszędzie zresztą. W
                    ogóle ludzie po gospodarce chcieliby być urbanistami, a nie chce ich ani
                    środowisko architektów, ani świadomość pracodawców, i nie mieszczą się w
                    dodatku w żadnej ustawie zrównującej ich kompetencje z architektami o
                    specjalności urbanistyka. Jedyna nadzieja w tym, że po kilku rocznikach
                    absolwentów wytworzy się osobna grupa ludzi po gospodarce, która będzie miała
                    pomysł na prezentację swojego ?zawodu?. Ale cienko to widzę, bo bezrobocie
                    wśród architektów też jest duże i tak łatwo nie dadzą sobie wyrwać fachu,
                    zwłaszcza, że, co tu dużo mówić, mają ten fach lepszy.

No ale. Będziesz na geografii ze specjalnością gospodarka, nie na osobnym
                    kierunku gopodarka.
    • Gość: majówka Re: Oficjalny wątek o studiach na WNG UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:13
      heh to powodzenia. 18 osób na miejsce :].Ode mnie <Poznań>wybiera się spore
      grono - może ja sama :]. Ale musisz być pasjonatem geografii, podróży - poza
      tym ludzie ci mieli po 90% z próbnych, więc się nastaw na konkurencję na dobrym
      poziomie :>. Inaczej może być ciężko
      • Gość: geo-pl Re: Oficjalny wątek o studiach na WNG UAM IP: *.core.lanet.net.pl 12.05.05, 11:21
        Na cały wydział, czy na konkretne specjalizacje jest te niby "18 osób na
        miejsce" ?!

> poza
        > tym ludzie ci mieli po 90% z próbnych,
        - Chyba przesadzasz ;) ...A jeśli nie to sprecyzuj: 90% z podstawowego czy z
        rozszerzenia ?!

> może ja sama :].
        - Powodzenia! :)

> więc się nastaw na konkurencję na dobrym
        > poziomie :>. Inaczej może być ciężko
        - Nie jedyny to kierunek, gdzie konkurencja jest duża i "na dobrym poziomie" ;)

• Gość: majówka Re: Oficjalny wątek o studiach na WNG UAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:35
          na przestrzenną jest 18 kandydatów na miejsce :]. chociaz cały wydział jest
          oblegany - Turystyka&rekreacja, geoinformacja itd.

90% podstawa - rozszerzona niewiele mniej - mają ludzie predyspozycje :D. Bez
          ściemy. I to w styczniu, więc dawno przed real maturami :D. Ja ich osobiście
          podziwiam i cieszę się że mogę znać takich geniuszy :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka