Gość: Gomez IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.06.05, 19:27 Jak tam jest? Czy fajnie? Czy ciekawi ludzie, prowadzący, życie studenckie? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: -_- Re: Filozofia UJ IP: *.kv.net.pl 03.06.05, 19:40 Widać, że Cię filozofia bardzo interesuje -_- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gomez Re: Filozofia UJ IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 03.06.05, 20:12 Poważnie sie pytam bo zamierzam tam studiować :PPPP I dodaje , ze mnie interesuje, nie znasz mnie to sie łaskawie nie wypowiadaj :> Odpowiedz Link Zgłoś
anka.g1 Re: Filozofia UJ 03.06.05, 21:57 Filozofie na UJ znam jedynie z opowiadań kolegi, który tam studiuje i nie jest zadowolony. Twierdzi, że spodziewał się czegoś lepszego. Chyba chodzi mu o to, że jest tam więcej teorii niż praktyki i takich ambitnych dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 03.06.05, 23:31 Jakiej praktyki oczekiwał na filozofii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- Re: Filozofia UJ IP: *.kv.net.pl 04.06.05, 08:35 Praktyki na filozofii ? Gód dżołk. I z czego niby ? O, może z fenomenologii - bratanie się z naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.06.05, 12:51 Mówiąc serio, filozofia jest kierunkiem studiów bardzo rozwijającym intelektualnie, i to wszechstronnie. A kadra filozoficzna UJ jest najmocniejsza w Polsce. Ale trzeba uważać. Część profesorów daje piątki za nic i od nich trudno się czegoś nauczyć. Program studiów jest elastyczny, tak że kto chce, może wybierać tylko dobrych nauczycieli z ogromnym dla siebie pożytkiem (albo może nastawić się na kolekcjonowanie nic nie wartych piątek). Znowu, mówiąc serio, na filozofii, wbrew pozorom, jest również pole do praktyki. Rozważania czysto teoretyczne można uzupełniać próbkami ich zastosowania np. do analizy argumentacji posłów w parlamencie, sporów nt dopuszczalności parady gejów, interpretacji aktów prawnych itp. - możliwości w tym zakresie są nieograniczone. Szkoda, że mało kto z profesorów z nich korzysta, zapewne trochę z lenistwa, a trochę z obawy przed wsadzaniem palca między drzwi. Niezależnie od tego uważam, że warto studiować filozofię na UJ (pod warunkiem trafnego doboru wykładowców) i w kilku innych miejscach (choć oczywiście nie wszędzie). Odpowiedz Link Zgłoś
bardzozielonykot Re: Filozofia UJ 04.06.05, 13:50 Widzę, że mam do czynienia ze specjalistą :) Ośmielam się więc prosić o radę: na jaki kurs na Fiolozofii może się wybrać ktoś Filozofii nie studiujący (a więc laik)? Czy jedynym kursem na który mogłabym się wybrać jest "Wstęp do Filozofii" prof Piatek? (wydaje mi sie odpowiedni, ale niestety jest w semestrze zimowym, a ja raczej szukam czegoś na letni). Niestety jestem otwarta na propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 06.06.05, 14:03 Myślę, że można zaryzykować historię filozofii, dowolny odcinek, najprzystępniejszy chyba nowożytny (od Kartezjusza do Kanta) i starożytny, współczesna i średniowiecze są trudniejsze. Można zaryzykować logikę, jeśli ktoś nie brzydzi się "robaczków". Można zaryzykować kurs podstawowy jakiejś dyscypliny: ontologii, epistemologii, etyki, filozofii społecznej (dwa ostatnie chyba są nieco przystępniejsze). Ale warto wybrać dobrego wykładowcę, bo są różnej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
goha2 Re: Filozofia UJ 07.06.05, 03:09 napisałam najpierw: ja mam z kolei problem z wyborem: filozofia czy psychologia (na UJ Wydz. Filozof. muszę zdecydować się na jedną z nich). szukam czegoś, co mnie rozwinie - w tym momencie odrzuciłam już myślenie o mej sytuacji materialnej po studiach; wolę skończyć kierunek który da mi dużo mentalnie, a nie tylko specyficzne umiejętności. zresztą, i tak, z otwartą głową, sobie człek jest w stanie dać radę. nie odrzucam poza tym możliwości podjęcia kolejnego(ych) kierunku(ów) w trakcie. szukam czegoś, co nie zamknie mi w żaden sposób drogi do poznania, do siebie, do zrozumienia. marzy mi się wykład na którym siedzę jak zaczarowana bo ktoś właśnie otwiera mi oczy na nowe aspekty świata. pstryk! napisałam i dociera do mnie, że lepszej opcji dla mnie niż filozofia nie ma. psychologia (mimo wszystko!) jest na mnie zbyt zamknięta, za mało abstrakcyjna, zbyt kurczowo trzymająca się ziemi, strony praktycznej życia. chyba tak naprawdę poszukuję w taki czy inny sposób dryfu intelektualnego. żeby tak tylko ktoś był w stanie umocnić mnie w przekonaniu, że filozofia jest właśnie dobra na "sam początek". sama nie wiem - ja wymagam od siebie takich odważnych decyzji, czy to taka kolej rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 07.06.05, 13:34 Wbrew pozorom, studiowanie filozofii nie jest rezygnacją z ambicji finansowych. Badania szwedzkie i brytyjskie wykazują, że absolwentom filozofii powodzi się średnio najlepiej ze wszystkich grup. Dlatego właśnie, że filozofia rozwija intelektualnie, uczy elastyczności myślenia i dostrzegania problemów tam, gdzie inni ich nie dostrzegają. Absolwenci bankowości i finansów robią błyskawiczne kariery i szybko uderzają w dach. Po 15 latach od ukończenia studiów absolwenci filozofii ich prześcigają, dochodząc do tego często po krętych ścieżkach kariery. W Polsce nie ma takich badań, ale znam osobiście wielu niedoszłych doktorów filozofii, którzy porzucili pracę nad doktoratem, bo zaczęło im się dobrze powodzić w biznesie. A to któryś wpadł na pomysł, żeby produkować aluminiowe dachy (nikomu wcześniej nie wpadło do głowy, że aluminium może być dobrym materiałem), a to któraś została wiceprezeską małej firmy, która opanowała pewien bardzo specjalistyczny segment rynku. Powo Odpowiedz Link Zgłoś
goha2 Re: Filozofia UJ 07.06.05, 14:47 wiem wiem, czytałam inne Twoje posty :) wiem jaki pogląd na tę kwestię prezentujesz, ale jak mówie, zdecydowałam się iść na studia dla samorozwoju. odstawmy więc na bok powodzenie (lub nie) finansowe. przede wszystkim zastanawiam się, czy filozofia spełni moje oczekiwania, czy faktycznie da mi możliwość otworzenia się intelektualnego w większym stopniu, niż bym to była w stanie zrobić sama na własną rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 07.06.05, 15:52 Na pewno tak, jeżeli będziesz dobrze wybierać nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzozielonykot Re: Filozofia UJ 07.06.05, 15:53 Myślę, że psychologia nie da Ci tego, czego szukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
goha2 Re: Filozofia UJ 07.06.05, 18:27 bardzozielonykot napisała: > Myślę, że psychologia nie da Ci tego, czego szukasz. I ja do tego wniosku ostatnio dochodzę. Możesz jednak rozwinąć, czemu tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzozielonykot Re: Filozofia UJ 09.06.05, 13:34 Studiuję psychologię, kończę II rok (UJ, ogólna). Kierunek ciekawy i dość wymagający, ale również straszliwie redukcjonistyczny i niestety może skłaniać do dość przedmiotowego podejścia do innych ludzi (moim zdaniem). Poza tym trudność studiów bierze się głównie z dużej ilości materiału, który trzeba zapamietać ze szczegółami, glównie po to ABY ZDAĆ PRZERÓŻNE TESTY (to znowy moje osobiste obawy), a nie po to by coś wiedzieć lub tym bardziej rozumieć. Samodzielne myślenie jest może i wskazane, ale napewno nie jest konieczne ani wystarczające. [Pragnę zaznaczyć, że moja opinia jest z pewnością bardzo subiektywna i naznaczona piętnem kryzysu drugiego roku oraz ogólnym zniechęceniem] Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goha2 Re: Filozofia UJ 15.07.05, 20:45 dostałam się. dżiz. k. ja. łohoho. strasznie się bałam, strasznie się sprężyłam (jedyne takie moje sprężenie w życiu - przygotowania: 2 tyg.), ale jestem. takie fajne uczucie, gdy jeszcze przed chwilą było się w zawiasie pomiędzy, a teraz już mogę snuć domysły, jak to będzie dalej. dzięki, fifi, za rozbudzenie tej myśli - myśli nieiścia na kompromisową w moim przypadku psychologię, i wybrania filozofii - we mnie na nowo; dzięki również, bardzozielonykocie, że uświadomiłaś mi praktyczną stronę studiowania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 15.07.05, 21:11 Gratuluję. Teraz starannie wybieraj kursy. Chodź do wymagających nauczycieli, bo tylko do nich warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Filozofia UJ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.07.05, 22:47 dziękuję :) dlatego liczę na pomoc przy doborze kursów. zamierzam także zakręcić się wokół starszych roczników, podpytać o tych właśnie wymagających, jedyna rzecz jakiej się obawiam, to to, że będzie trzeba decydować się na kursy od razu na samym początku roku - i dlatego wybór może być częsciowo "po łebkach". na szczęście wszystkie kursy są pokrótce opisane na stronach Instytutu; będę się konsultować w razie wątpliwości. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 17.07.05, 13:53 Służę radą. Odpowiedz Link Zgłoś
goha2 Re: Filozofia UJ 28.07.05, 22:22 zatem. jeżeli chodzi o kursy podstawowe, mam do wyboru: - historię filozofii starożytnej z jednym z panów: dr hab. Jacek Widomski lub prof. dr hab. Ryszard Legutko (sugerując się tytułami i dziedzinami, w których się specjalizują (za katalogiem kursów: JW - filozofia średniowieczna, RL - filozofia starozytna, klasyczna filozofia polityczna) pewnie zdecydowałabym się na profesora Legutko, ale napiane jest także, że w roku akad. 2005/2006 ma on urlop naukowy, więc automatycznie odpada) - co możesz powiedzieć na temat każdego nich? - logikę z prof. dr hab. Andrzejem Wrońskim lub prof. dr hab. Wojciechem Suchońskim. z tego co sie zorientowałam pan profesor Suchoński jest nastawiony (patrząc po innych przedmiotach wykładanych) bardziej na historyczną stronę logiki, zaś pan Wroński - bardziej "ścisłą" jej formę - skłaniałabym się bardziej ku prof. Wrońskiemu. chociaż, jeżeli chodzi o akurat podstawowy kurs logiki - nie wiem czy ten wybór jest słuszny. (?) jeżeli możesz (również chętnie przeczytam opinie innych internautów), napisz którego z tych wykładowców byś polecał; dorastam (w końcu!) do rzetelnej nauki więc i chciałabym, by moje nastawienie nie zostało zburzone przez niekompetentnych nauczycieli. napisz również, proszę, co polecasz jako kursy dodatkowe - biorąc pod uwagę, że na pierwszym roku mam: wstęp do filozofii, logiczną propedeutykę filozofii, wspomniane historię filozofii starożytnej i logikę oraz historię filozofii średniowiecznej. dziękuję bardzo za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 29.07.05, 01:15 Jeśli chodzi o logikę, polecam Wrońskiego. Co do przedmiotów dodatkowych, to nie wiem, jaki masz wybór. Napisz, co cię interesuje, to będę mógł ci coś poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Filozofia UJ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.07.05, 03:18 ze względu na konieczność uprzedniego zaliczenia podstawowych prerekwizytów mam utrudniony dostęp do sporej części kursów (np. ontologia, epistemologia, etyka, estetyka i filozofia społ. są mi całkowicie niedostępne), z tego więc w czym narazie mogę wybierać zastanawiam się nad kursami: HF15 Wybrane zagadnienia z filozofii polskiej; prowadzi prof. dr hab. Jan Skoczyński (sem. wiosenny); HF49 Literacki wyraz filozofii; prof. dr hab. Bronisław Łagowski (sem. wios.); LO08 Elementy teorii rekursji; prof. dr hab. Andrzej Wroński (czy to nie za ciężkie na początek?) (wiosna); LO16 Wybrane problemy logiki praktycznej; prof. dr hab. Wojciech Suchoń (wiosna); LO17 Wstęp do algebry uniwersalnej; dr Jerzy Hanusek (jesień & wios.); LO19 Arytmetyka; dr Jerzy Hanusek (jesień); RO08 Filozofia buddyzmu; dr hab. Marta Kudelska (wiosna) RO17 Filozofia chińska; dr Anna Wójcik (jesień); RO23 Aksjologia; prof. dr hab. Józef Lipiec (sem. wiosenny); RO39 Teoria przyjaźni u Arystotelesa; dr Maciej Smolak (jesień); RO99a Podmiot wiary i/lub RO99b Filozofia wiary: w stronę istoty wiary; prof. dr hab. Karol Tarnowski (okresowe kursy w sem. jes/zima); PO10 Elementy antropologii i socjologii kultury; prof. dr hab. Andrzej Flis (jesienny, tylko 30g.); PO11 Elementy religioznawstwa; dr hab. Łukasz Trzciński (wiosenny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 29.07.05, 09:32 HF15 Wybrane zagadnienia z filozofii polskiej; prowadzi prof. dr hab. Jan Skoczyński (sem. wiosenny); raczej dobre HF49 Literacki wyraz filozofii; prof. dr hab. Bronisław Łagowski (sem. wios.); może być dobre, zwłaszcza na początek, bo trochę rozrywkowe, a pouczające LO08 Elementy teorii rekursji; prof. dr hab. Andrzej Wroński (czy to nie za ciężkie na początek?) (wiosna); bardzo dobre i trudne, jeśli jesteś zuch, to polecam, ma związki z arytmetyką i informatyką LO16 Wybrane problemy logiki praktycznej; prof. dr hab. Wojciech Suchoń (wiosna); przypuszczam, że dość szkolne, przeznaczone dla tych, którzy muszą zaliczyć kurs logiki, a mają do niej małe zamiłowanie, ale na pewno pożyteczne LO17 Wstęp do algebry uniwersalnej; dr Jerzy Hanusek (jesień & wios.); pogranicze logiki i matematyki, bardzo abstrakcyjne i przez to pouczające, LO19 Arytmetyka; dr Jerzy Hanusek (jesień); RO08 Filozofia buddyzmu; dr hab. Marta Kudelska (wiosna); dla amatorów, nie mam zdania RO17 Filozofia chińska; dr Anna Wójcik (jesień); j.w. RO23 Aksjologia; prof. dr hab. Józef Lipiec (sem. wiosenny); łatwo o piątkę, ujęcie tematu mało światowe RO39 Teoria przyjaźni u Arystotelesa; dr Maciej Smolak (jesień); nie znam osoby RO99a Podmiot wiary i/lub RO99b Filozofia wiary: w stronę istoty wiary; prof. dr hab. Karol Tarnowski (okresowe kursy w sem. jes/zima); wysoki specjalista w temacie PO10 Elementy antropologii i socjologii kultury; prof. dr hab. Andrzej Flis (jesienny, tylko 30g.); bardzo dobre PO11 Elementy religioznawstwa; dr hab. Łukasz Trzciński (wiosenny), takie sobie, trochę ciekawostek, łatwo o piątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Filozofia UJ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.07.05, 11:35 dzięki ogromne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 30.07.05, 08:42 Podstawowy kurs etyki jest chyba dostępny. Wybierz Filka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Filozofia UJ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.07.05, 21:07 wydaje mi się, ze nie mogę robić nawet podstawowego kursu etyki, bowiem prerekwizytem dla niego jest Wstęp do filozofii, a oba rozpoczynają się w semestrze jesiennym. (za Regulaminem: "Można wszakże zapisać się na kurs wiosenny, o ile prerekwizyt tego kursu został zadeklarowany do wysłuchania w semestrze jesiennym") druga rzecz, że kurs ten jest "zaplanowany", co również zamieszczono w Regulaminie, na III rok studiów. "rzeka w górę nie popłynie" hahh :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Filozofia UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 23:03 Kazda filozofia jest dobra :) Ja studiowalem na UW i bylo git. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jess Re: Filozofia UJ IP: *.bulldogdsl.com 09.06.05, 00:29 Nie wiem czy takie cos istnieje na polskich uczelniach. Oxford i pare inych angielskich uniwersytetow oferuje kierunek Filozofia Polityka Ekonomia (PPE) i jest to najbarziej intelektualnie rozwijajacy, jak rowniez wymagajacy, kurs akademicki. Wymagany wysoki poziom umiejetnosci matematycznych (logika i ekonomia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Filozofia UJ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 01:08 ta, no, z chęcią. matma to mój żywioł. wogle, zastanawia mnie, jak to się dzieje, że humaniści trafiają na filozofię. mam tu na myśli tych czystych humanistów, co to nauk ścisłych ni w ząb. no bo bez myślenia abstrakcyjnego to raczej filozofowie z nich żadni będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- Re: Filozofia UJ IP: *.kv.net.pl 09.06.05, 06:48 Mówi się, że 'Dobry filozof, to dobry matematyk'. Ja np. umiem tylko matematyke (z czego logike i funkcje lubie najbardziej). Chemia i fizyka ni w ząb. Geografia i biologia są strasznie nudne. Choć w fizyce potrafiła mnie zainteresować lekcja na temat materii i Einsteinowskich teorii na ten temat (zainteresowało mnie to, bo była to głównie teoria - potem była też i praktyka, ale słabo poszło :P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gohanka Re: Filozofia UJ IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 09.06.05, 10:36 u mnie to wyglądało przeważnie tak, że z biologii interesował mnie jedynie człowiek (ale nawet do tego nie miałam specjalnie zapału), z geografii moja wiedza zatrzymała się na zjawiskach krasowych. z fizyki natomiast, gdybym tylko trafiła na lepszych nauczycieli, być może by cos bylo. w chemii lubiłam obliczenia, ale na tym się rzecz kończyła, bo finalnie samą teorią z nauką jak by nie patrzeć praktyczną się nie zaznajomisz. matma jest momentami naprawdę fascynująca (był krótki okres, że rozważałam jej studiowanie - ale to zbyt zamknięte); lubię takie zagwostki, których rozwiązanie nie jest wg konkretnego schematu, tylko trzeba kombinowac. nie wiem czy kojarzysz, zadanie z serwetką z matury podstawowej - to było naprawdę niezłe zadanko. btw, im dłużej myślę o studiowaniu filozofii, tym bardziej chce mi się śmiać z pomysłu w postaci psychologii - jak mogłam ją tak faktycznie na powaznie brać pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.06.05, 12:27 Nie każda. Na UW jest raczej dobra, a np. na UKSW jest skandalicznie zła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Re: Filozofia UJ IP: w3cache.* / *.2-0.pl 09.06.05, 20:56 Średnie. Lepszy od nich UŁ. Podobny UZ, UWr. Gorszy UŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
goha2 Re: Filozofia UJ 09.06.05, 21:22 do Łodzi mi jakoś sie nie widzi, podobnie UŚ. na UWroc za późno - powinnam była zdawać coś ponad tę moją matematykę. o Zielonej Górze nie myślałam, ale to jeszcze gorzej komunikacyjnie niż Poznań (jestem z Kielc). może to i lepiej, skupię się maksymalnie na przygotowaniu do Kraka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hkhjkhjkhj Re: Filozofia UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 12:26 jkhkhjkhj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -_- Re: Filozofia UJ, IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 19.07.05, 14:09 no co ? Odpowiedz Link Zgłoś