Dodaj do ulubionych

POLITOLOGIA

IP: 80.51.226.* 22.06.05, 14:50
Czy ktorys ze studentow moze mi opisac czego wlasciwie uczy sie na tych
studiach? mowi sie ze to kierunek dla pasjonatow, malo praktyczny, aby
znalezc prace trzeba doksztalcac sie w innej dziedzinie. wiem, ze na pewno
jest tam wieeele historii, ktora trzeba znac, ustrojow, transformacji, no i
UE zapewne. Czy warto studiowac politologie? Byc moze skusze sie na nia (byc
moze będę musiala aby rozpocząc jakiekolwiek studia...) ze wzgledu na to ze
mozna zrobic specjalizacje dziennikarska, a wlasnie na dziennikarestwo w
pierwszej kolejnosci mnie interesuje.
Prosze o pare zdań. Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: WSH Pułtusk Re: POLITOLOGIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:10
      Uczysz się wszystkiego po troche i niczego konkretnie : zawsze jest trochę
      socjologii, psychologii, ekonomii,filozofii, język obcy, dużo historii, i tak
      jak piszesz stos miedzyn, historia ustrojów, zagadnienia bezp miedzyn, prawo
      miedzyn. Kierunek dla pasjonatów, z pracą lipa. No zawsze możesz zostac na
      uczelni:)))))
      • Gość: mujer Re: POLITOLOGIA IP: 83.175.178.* 26.06.05, 16:44
        Warto,jeśli kogoś interesuje.Najlepiej dziennie,zaocznie to wyrzucone
        pieniądze.Najlepiej omijać UJ-mam złe doswiadczenia, podobnie jak wielu moich
        inteligentnych i ambitnych znajomych.Ci, którzy coś sobą reprezentowali albo
        uciekli na inne wydziały(ukrainistyka,judaistyka,prawo) albo ze studiami dali
        sobie spokój i poszli do pracy w dziennikarstwie prasowym i radiowym.
    • Gość: Tawananna* Re: POLITOLOGIA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.05, 18:55
      A nie lepiej dziennikarstwo?

Nie żebym była zwolenniczką studiowania dziennikarstwa - o czym już na forum
      pisałam ;) - ale skoro interesuje Cię przede wszystkim dziennikarstwo, to po co
      Ci politologia?

Dla mnie zawsze politologia była synonimem kompletnej nudy. Przeglądam program
      studiów i nic a nic mnie tam nie interesuje, pomijając pozapolitologiczne
      rzeczy typu psychologia społeczna czy dziennikarstwo właśnie.

Nie, nie oburzać mi się tu, drodzy politolodzy!:) Tak samo mój kierunek studiów
      może być (co ja piszę, jest) przez wiele osób postrzegany jako skrajnie
      nieinteresujący. Ale myślę sobie, że większość kierunków humanistycznych to
      właśnie coś "dla pasjonatów" - jeśli kogoś ciekawią nauczane tam treści, może
      być wspaniale. Jeśli nie, i wieeeele historii, ustroje, transformacja i UE
      przyprawiają delikwenta o dreszcze (jak w moim przypadku:)), to - po co?
      • robertmar1 Re: POLITOLOGIA 27.06.05, 16:30
        Jeżeli swoją przyszłość wiąże z dziennikarstwem, to politologia jest dla niej
        wyborem najlepszym. Słabością naszego dziennikarstwa jest właśnie to, że jest
        ono genialne pod względem stosowania techniki i operowania słowem, ale ze
        znajomością podejmowanych zagadnień jest już kompletne dno.
    • Gość: gggggggggg Re: POLITOLOGIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 14:03
      Pamietaj, ze nie trzeba konczyc dziennikarstwa ani politologii, zeby byc
      dziennikarzem. Ja osobiscie poszlabym na jakis interesujacy mnie kierunek, a do
      tego na dziennikarstwo. Typowa politologia tez mnie nie interesuje. Natomiast
      polityka spoleczna to juz zupelnie inna sprawa:)))
    • robertmar1 Re: POLITOLOGIA 27.06.05, 16:27
      Jak marzy Ci się dziennikarstwo, to politologia jest najlepszym wyborem. Ona da
      Ci więcej niż czyste dziennikarstwo, bo żurnalista MUSI mieć wiedzę
      wykraczającą poza swój warsztat. Czy trzeba się dokształcać? To zależy jak na
      to spohrzeć, bo tak po prawdzie to dokształcać się trzeba dziś po każdym
      kierunku, a po politologii zawsze jest wyjść łatwiej gdzieś dalej.
      Pozdrawiam.
      • Gość: fifi Re: POLITOLOGIA IP: w3cache.* / *.2-0.pl 27.06.05, 21:27
        Lepsze wykształcenie daje filozofia. Filozofia polityczna daje dobre rozeznanie
        w zagadnieniach politologicznych, a prócz tego filozofia rozwija w wielu innych
        kierunkach. Np. metodologia i teoria poznania dają jaką taką orientację w
        problemach nauk przyrodniczych, logika daje doskonay trening sprawności
        rozumowania, porównywalny z treningiem matematycznym, historia filozofii uczy
        nieco podstaw kultury europejskiej w ogóle itd.
        • mgg555 Re: POLITOLOGIA 30.06.05, 17:26
          Pytam wlasnie, poniewaz jako alternatywe chce wybrac Wyzsza Szkole
          Dziennikarska im. Melchiora Wankowicza, wydzial w Lublinie. Tam prowadzony jest
          jeden kierunek wlasnie politologia wiec zapisujac sie od razu wybiera sie
          specjalnosc (wzielabym oczywiscie Dziennikarstwo) wiec chyba w takim wypadku
          uczymy sie nie samej politologi ale od poczatku pod katem dizennikarstwa,
          prawda? Chyba ze sie myle... Slyszeliscie w ogole cokolwiek o tej uczelni?
          • Gość: a. Re: POLITOLOGIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 23:31
            mhm,niezły lans;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka