Dodaj do ulubionych

skrypty skawiny

06.08.05, 14:13
czy warto zakupić skrypty andrzeja skawiny do nauki anatomii, pytam ponieważ
koleżanka mi poleciła, a chciałam zasięgnąć jeszcze opini innych.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zaphod_beeblebrox Re: skrypty skawiny 06.08.05, 14:56
      A to wszystko zalezy gdzie bedziesz studiowac. Jesli w Kraku to jak najbardziej
      tak - Skawina to u nich podstawowy podrecznik.
    • demolkaaa Re: skrypty skawiny 06.08.05, 15:15
      studiować będę w zabrzu, koleżanka która polecała studiuje w katowicach.
      • feanor18 Re: skrypty skawiny 06.08.05, 16:58
        u nas w Ligocie to tez jest podstawa... szczególnie na 2 semestrze kiedy nie ma
        sie juz tyle czasu wolnego zeby czytac Bochenka...

mysle ze powinnaś kupic Skawine, ale poczekaj teraz i odkupisz sobie od
        starszych...

a jezeli macie cos zadane juz na pierwsze zajęcia to spokojnie mozesz sie tego
        z Bochenka nauczyc... masz przeciez mnóstwo czasu :)

pozdr
        • zaphod_beeblebrox Re: skrypty skawiny 06.08.05, 17:24
          No coz... bede sie upieral ze mozna sie caly rok uczyc z Bochenka i do Skawiny
          nawet nie zajrzec - jestem tego zywym przykladem :)
          • feanor18 Re: skrypty skawiny 06.08.05, 19:04
            kujon! :p
    • demolkaaa Re: skrypty skawiny 06.08.05, 20:34
      czasu mnóstwo, ale ochoty jak na razie trochę mniej.Jeszcze, póki mogę,
      poużywam wakacji , a potem rzucę się w wir nauki.
      • bad_habit Adaś Bochenek to super facet,tak cięzko mi było 09.08.05, 18:00
        się z nim rozstać!!!Bardzo dobrze się go czyta a jeszcze lepiej uczy>W skryptach Skawiny jest sporo błędów...
        • petes Re: Adaś Bochenek to super facet,tak cięzko mi by 09.08.05, 19:05
          Jak to powiedziala kiedys moja asystentka "Sa rozne podreczniki, ale Bochenka
          czyta sie jak dobra powiesc " Moze to troche przesadzone, ale naprawde z
          Bochenka uczy sie bardzo fajnie. Czasem tylko trzeba wiedziec co czytac a co
          mozna ominac. Zalezy co kto lubi mi np ciezko uczyc sie z opracowan typu
          Skawina gdzie jest duzo skondensowanej wiedzy. Najlepiej samemu snalesc
          najlepszy podrecznik. Bochenek, Skawina ,Pituchowa, Marciniak kazdy cos w sobie
          ma dobrego. I jeszcze w Bochenku chyba najmniej bledow jest, chos cie zdazaja
          • bortula co kto lubi 09.08.05, 19:41
            Ze Skawiny najlepiej ugruntowuje sie wiedze. Mi najlepiej uczyło sie z
            BOchenka, ale przed kolokwiami czytałam Skawine boo jest naprawde niezle
            wszystko zrobione, wypunktowane. ale jesli nie wiesz o co chodzi to się nie
            nauczysz. najlepiej chyba zrobiony jest brzuch, przy czym jest troche błędów
            wiec trzeba uwazac.
            • demolkaaa Re: co kto lubi 10.08.05, 10:10
              dzięki za porady, kupię sobie tego skawinę,ale Bochenka rówinież wypożyczę żeby
              nie było.Pozdrawiam.
              • bortula zapomniałam dodac... 12.08.05, 00:13
                Aha zapomniałam dodac ze trochę taniej wyjdzie Ci skserowanie... :) a najlepiej
                kupic od kogoś z poprawionymi błędami to tak na marginesię bo zapomniałam
                dodac;) choć w sumie sama szukałam błędó i moze faktycznie troche mi to pomogło
                w ugruntowaniu wiedzy...;) tak czy inaczej ksero choc nielegalne zawzse
                tansze...;)
                • feanor18 Re: zapomniałam dodac... 12.08.05, 00:44
                  nie no. akurat te skrypty to relatywnie bardzo tanie ksiązki... za ksero
                  zapłacisz niewiele mniej... a jak bedziesz chciała sobie te ksera zbindowac to
                  juz wyjdzie podobnie jak ksiązka...
                  no ale najlepiej sobie od kogoś odkupic oczywiscie :) i miec podkreslone i
                  dopisane to o co pytają na kolosach :)
                  pozdr.
    • woytek_k Re: skrypty skawiny 03.09.05, 22:55
      Skawina rulez:D!!
      Z Bochenka uczyłem się tylko na osteologię a potem zaglądałem szukając
      szczegółów i przy układzie krwionośnym:) niemniej wszystko zależy od
      indywidualnych predyspozycji bo każdy uczy się inaczej.skrypty xerowałem na
      bierząco i bindowałem a przy czytaniu uzupełniałem rysunkami(bardzo pomaga bo
      orginalne są raczej do bani) przy 1 stronnym xerowaniu zostaje jeszcze dużo
      miejsca na notki i poprawki:)tak naprawdę Skawina to po prostu ekstrakt z
      Bohenka(przepisane całe akapity)z pominięciem wstawek typu "natomiast u kozy z
      beczkowatą klatką piersiową....)
      poadrawiam!
      • rzur5 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 00:55
        no dobra,ale ktos kto mi powie ze ze Skawiny mu sie fajnie nerwówki uczylo to
        jest ogolnie debesciak i moze przyjechac do "Kota" na Rokite na dobre piwo(czy
        tam dwa:)...

...tam jest za przeproszeniem nasrane jak u cyganki w tobolku i naprawde nie
        zazdroszcze tym z Craxy ze musieli sie z tego uczyc--->totalnie bez ladu i
        skladu,czyste rycie na pamiec,juz Golab jest lepszy!

pozdroofka!
        • feanor18 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 01:12
          wiesz rzurze :) ... ja lubie neuroanatomie... chociaz dopiero teraz miałem
          okazje ją dobrze poznac :) znaczy sie teraz - przed 2 terminem egzaminu :/
          Gołębia przerobilem jeszcze jak był mózg na anatomii - fanie napisany, ale
          czesto za bardzo sie rozdrabnia Pan Pigeon.

Skawine teraz dopiero czytalem.. i mając juz jakies tam pojęcie o
          neuroanatomii wydawał mi sie baardzo dobry.. zrozumiałem wiele rzeczy z niego..
          ale jezeli ktos miałby sie z niego uczyc od podstaw to by miał masakre :)

za to najlepszym podręcznikiem do neuro jest Fix :) wszysko jasne, same
          konkrety, duzo ciekawostek pozwalających lepiej zrozumiec te zawiłości
          mózgowe :) i dosc bogata cześć kliniczna tez bardzo przydatna ...
          • rzur5 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 15:45
            fix?knora?:>
            a Olgierda Narkiewicza ty znaju?"nueroanatomia czynnosciowa i kliniczna"--
            >dobra ksiazka,moze nieco ubogo zilustrowana ale od tego mamy atlas nie?

mozna z niej naprawde konkretnie sie pouczyc(moze oprocz czesci autonomicznej
            ktora jest tam zrobiona o kant dupy!)

pzdr
            • feanor18 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 17:26
              fix fixa :)
              a tej ksiązki którą podajesz nie znam :)
              • rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 01:59
                zaluj..!ksiazka pierwsza klasa...

jestem lekko naciukany wiec odbiegajac nieco od tematu spytam sie:
                ..znasz moze taki trunek jak "Lipa z miodem"?

5,25 zl...rewelacja...przechodza wtedy wszelkie watpliwosci odnosnnie
                egzystencji na tym lez padole!!jesli nie znasz to polecam!!

pozdro!
                • feanor18 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 05:59
                  buahahaha! staaaary! nie wiesz na kogo trafiłeś!! :D :P :)
                  Lipa z Miodem to mój ulubiony Trunek z czasów LO :)
                  ahhh.... :)
                  nie ma drugiej takiej nalewki/wina o takim słodziutkim smaku, którą da sie
                  wypić bez oduchu wymiotnego i jeszcze do tego nie zapłacic wiecej niz 6 zł :)
                  w mojej wielkiej metropolii Lipke mozna kupic tylko w żabkach czających sie za
                  każdym rogiem :)
                  mądra żabka :) wie co dobre :)

a znasz moze Komandos'a? jeszcze tańszy, ale strasznie niedobry :)
                  no ale czego sie nie robi dla taniej bani :) :P :D
                • rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 10:12
                  o prosze bardzo!no to rispect man!!moze bedzie okazja kiedys to pociagniemy
                  razem cos srogiego;)

a co do Komandosa-to juz bardziej egzotyczny jest napoj,niemniej w liczbie
                  wiecej niz jeden moze powodowac komplikacje i zaburzac ruch jednostronny w
                  jamie ustnej i przelyku ;)

• woytek_k Re: skrypty skawiny 07.09.05, 10:30
                    Lipa z miodem - napój bogów:D ale z Komandosem wiąże się więcej pięknych
                    wspomnień;) niemniej ostatnio jakoś nie wchodzi jak jeszcze rok temu:( tam
                    gdzie mieszkam jest jeszcze jeden kultowy trunek : "Bieszczady" ale ostatnio
                    podrożał do 4 zeta:( porażka:)
                    3mcie się ciepło i poręczy!
                    • rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 10:39
                      hmm...nie wiem czy to akurat pasuje do postu pt."skrypty skawiny";)ale skoro
                      ciagniemy temat to oryginalnym winem byla Kochanica Dziedzica-->kupowana
                      chetnie przez takich w podartych ubraniach panow z nieswiezym oddechem nie
                      tylko ze wzgledu na walory smakowe ale tez hm...oryginalna nalepke:D:D:D
                      przedstawiajaca naturalnie tytulowa Kochanice;)
                      • woytek_k Re: skrypty skawiny 07.09.05, 12:19
                        Faktycznie mało skryptowo za to równie nostalgicznie;)
                        Słyszałen nawet ostatnio plotkę, że "kochanicę.." reaktywowali (z czego wniosek
                        że miała przerwę) ale nie widziałem osobiście na półkach więc nie wiem. Za to
                        orgilanlym trunkiem była niejaka "Cycula" z równie orginalną nalepką którą było
                        mi dane widzieć tylko raz w życiu i to w postaci pustej butelki:( a szkoda:)
                        od tego wątku aż będę musiał sie gdzieś wybrać wieczorem uzupełnić płyny
                        ustrojowe:D
                        pozdr!
                        • rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 15:06
                          wiesz co?ja chyba zaloze nowy temat wogole na ten temat;)
                          • feanor18 Re: skrypty skawiny 08.09.05, 13:06
                            :)
    • kamamil Re: skrypty skawiny 09.09.05, 12:12
      Wg mnie najlepiej czytać pierwszy raz z Pituchowej, szcegóły doczytywać w
      Bochenku (rzadko dochodziłam do tego etapu ;) ) a powtarzać ze Skawiny. Skawina
      jest też super jako ostatnia deska ratunku przed kolokwium i jako podręcznik
      plecakowy(gdy chcesz powtarzać np. w pociągu) ze względu na rozmiary.

Mogę odsprzedać tanio Skawiny głowę i szyję,miednicę, kończyny, brzuch.KOntakt
      na maila, pozdrawiam
      • rzur5 Re: skrypty skawiny 09.09.05, 15:43
        taaaaa,ale do nauki na pierwszy rzut to sa do dupy,naprawde,nerwowy to ja nie
        wiem jak oni tam w craxie przerabiali-->wg osrodek jest zrobiony od dupy
        strony...fajnie zrobiony jest uklad ruchowy caly,naprawde na poziomie(mowie o
        kosciach+miesnie,ich unaczynienie i unerwienie jest powiedzmy indentyko jak we
        wszystkich innych podrecznikach przedstawione..)
        • woytek_k Re: skrypty skawiny 09.09.05, 17:11
          hmmmm jak by to powiedzić....
          robiłem Skawinę jako główne źródło wiedzy i czasem uzupełniałem Pieczywem
          OUN poszedł mi naprawdę dobrze...mimo że na oczy fixa nie widziałem
          wszystko zaliczyłem w pierwszym terminie...(naprawdę mi wstyd;))
          Da rade jechać na Skawinie i dojechać do mety szczęśliwie:) Serio Serio:D
        • rzur5 Re: skrypty skawiny 10.09.05, 01:17
          yyyy..nie no,dobra,mozna..mozna wszystko(ba,mowia ze mozna naprawde wszystko---
          >moze tylko nie mozna sobie parasola w dupie otworzyc;) ale czy jest sens?
          naprawde OUN jest jednym z nielicznych dzialow anatomii gdzie mozna doszukac
          sie jakieis logiki,a przynajmniej probowac;)no a skrypty Skawiny naprawde w tym
          nie pomagaja,sa srednio napisane pod tym wzgledem i znacznie lepiej uczylo sie
          (nie tylko mi zreszta) z ksiazki Narkiewicza i Morysia "Neuroanatomia.."

ale rozni ludzie,rozne potrzeby..:)

pozdro:)
          • kamamil Re: skrypty skawiny 10.09.05, 14:46
            Zaopmniałam o najlepszym moim zdaniem podręczniku - Łasińskiego. Dużo
            informacji nieźle podanych. Tylko trudno dostępny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka