demolkaaa 06.08.05, 14:13 czy warto zakupić skrypty andrzeja skawiny do nauki anatomii, pytam ponieważ koleżanka mi poleciła, a chciałam zasięgnąć jeszcze opini innych.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaphod_beeblebrox Re: skrypty skawiny 06.08.05, 14:56 A to wszystko zalezy gdzie bedziesz studiowac. Jesli w Kraku to jak najbardziej tak - Skawina to u nich podstawowy podrecznik. Odpowiedz Link Zgłoś
demolkaaa Re: skrypty skawiny 06.08.05, 15:15 studiować będę w zabrzu, koleżanka która polecała studiuje w katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: skrypty skawiny 06.08.05, 16:58 u nas w Ligocie to tez jest podstawa... szczególnie na 2 semestrze kiedy nie ma sie juz tyle czasu wolnego zeby czytac Bochenka... mysle ze powinnaś kupic Skawine, ale poczekaj teraz i odkupisz sobie od starszych... a jezeli macie cos zadane juz na pierwsze zajęcia to spokojnie mozesz sie tego z Bochenka nauczyc... masz przeciez mnóstwo czasu :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
zaphod_beeblebrox Re: skrypty skawiny 06.08.05, 17:24 No coz... bede sie upieral ze mozna sie caly rok uczyc z Bochenka i do Skawiny nawet nie zajrzec - jestem tego zywym przykladem :) Odpowiedz Link Zgłoś
demolkaaa Re: skrypty skawiny 06.08.05, 20:34 czasu mnóstwo, ale ochoty jak na razie trochę mniej.Jeszcze, póki mogę, poużywam wakacji , a potem rzucę się w wir nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
bad_habit Adaś Bochenek to super facet,tak cięzko mi było 09.08.05, 18:00 się z nim rozstać!!!Bardzo dobrze się go czyta a jeszcze lepiej uczy>W skryptach Skawiny jest sporo błędów... Odpowiedz Link Zgłoś
petes Re: Adaś Bochenek to super facet,tak cięzko mi by 09.08.05, 19:05 Jak to powiedziala kiedys moja asystentka "Sa rozne podreczniki, ale Bochenka czyta sie jak dobra powiesc " Moze to troche przesadzone, ale naprawde z Bochenka uczy sie bardzo fajnie. Czasem tylko trzeba wiedziec co czytac a co mozna ominac. Zalezy co kto lubi mi np ciezko uczyc sie z opracowan typu Skawina gdzie jest duzo skondensowanej wiedzy. Najlepiej samemu snalesc najlepszy podrecznik. Bochenek, Skawina ,Pituchowa, Marciniak kazdy cos w sobie ma dobrego. I jeszcze w Bochenku chyba najmniej bledow jest, chos cie zdazaja Odpowiedz Link Zgłoś
bortula co kto lubi 09.08.05, 19:41 Ze Skawiny najlepiej ugruntowuje sie wiedze. Mi najlepiej uczyło sie z BOchenka, ale przed kolokwiami czytałam Skawine boo jest naprawde niezle wszystko zrobione, wypunktowane. ale jesli nie wiesz o co chodzi to się nie nauczysz. najlepiej chyba zrobiony jest brzuch, przy czym jest troche błędów wiec trzeba uwazac. Odpowiedz Link Zgłoś
demolkaaa Re: co kto lubi 10.08.05, 10:10 dzięki za porady, kupię sobie tego skawinę,ale Bochenka rówinież wypożyczę żeby nie było.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bortula zapomniałam dodac... 12.08.05, 00:13 Aha zapomniałam dodac ze trochę taniej wyjdzie Ci skserowanie... :) a najlepiej kupic od kogoś z poprawionymi błędami to tak na marginesię bo zapomniałam dodac;) choć w sumie sama szukałam błędó i moze faktycznie troche mi to pomogło w ugruntowaniu wiedzy...;) tak czy inaczej ksero choc nielegalne zawzse tansze...;) Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: zapomniałam dodac... 12.08.05, 00:44 nie no. akurat te skrypty to relatywnie bardzo tanie ksiązki... za ksero zapłacisz niewiele mniej... a jak bedziesz chciała sobie te ksera zbindowac to juz wyjdzie podobnie jak ksiązka... no ale najlepiej sobie od kogoś odkupic oczywiscie :) i miec podkreslone i dopisane to o co pytają na kolosach :) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
woytek_k Re: skrypty skawiny 03.09.05, 22:55 Skawina rulez:D!! Z Bochenka uczyłem się tylko na osteologię a potem zaglądałem szukając szczegółów i przy układzie krwionośnym:) niemniej wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji bo każdy uczy się inaczej.skrypty xerowałem na bierząco i bindowałem a przy czytaniu uzupełniałem rysunkami(bardzo pomaga bo orginalne są raczej do bani) przy 1 stronnym xerowaniu zostaje jeszcze dużo miejsca na notki i poprawki:)tak naprawdę Skawina to po prostu ekstrakt z Bohenka(przepisane całe akapity)z pominięciem wstawek typu "natomiast u kozy z beczkowatą klatką piersiową....) poadrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 00:55 no dobra,ale ktos kto mi powie ze ze Skawiny mu sie fajnie nerwówki uczylo to jest ogolnie debesciak i moze przyjechac do "Kota" na Rokite na dobre piwo(czy tam dwa:)... ...tam jest za przeproszeniem nasrane jak u cyganki w tobolku i naprawde nie zazdroszcze tym z Craxy ze musieli sie z tego uczyc--->totalnie bez ladu i skladu,czyste rycie na pamiec,juz Golab jest lepszy! pozdroofka! Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 01:12 wiesz rzurze :) ... ja lubie neuroanatomie... chociaz dopiero teraz miałem okazje ją dobrze poznac :) znaczy sie teraz - przed 2 terminem egzaminu :/ Gołębia przerobilem jeszcze jak był mózg na anatomii - fanie napisany, ale czesto za bardzo sie rozdrabnia Pan Pigeon. Skawine teraz dopiero czytalem.. i mając juz jakies tam pojęcie o neuroanatomii wydawał mi sie baardzo dobry.. zrozumiałem wiele rzeczy z niego.. ale jezeli ktos miałby sie z niego uczyc od podstaw to by miał masakre :) za to najlepszym podręcznikiem do neuro jest Fix :) wszysko jasne, same konkrety, duzo ciekawostek pozwalających lepiej zrozumiec te zawiłości mózgowe :) i dosc bogata cześć kliniczna tez bardzo przydatna ... Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 15:45 fix?knora?:> a Olgierda Narkiewicza ty znaju?"nueroanatomia czynnosciowa i kliniczna"-- >dobra ksiazka,moze nieco ubogo zilustrowana ale od tego mamy atlas nie? mozna z niej naprawde konkretnie sie pouczyc(moze oprocz czesci autonomicznej ktora jest tam zrobiona o kant dupy!) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: skrypty skawiny 06.09.05, 17:26 fix fixa :) a tej ksiązki którą podajesz nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 01:59 zaluj..!ksiazka pierwsza klasa... jestem lekko naciukany wiec odbiegajac nieco od tematu spytam sie: ..znasz moze taki trunek jak "Lipa z miodem"? 5,25 zl...rewelacja...przechodza wtedy wszelkie watpliwosci odnosnnie egzystencji na tym lez padole!!jesli nie znasz to polecam!! pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
feanor18 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 05:59 buahahaha! staaaary! nie wiesz na kogo trafiłeś!! :D :P :) Lipa z Miodem to mój ulubiony Trunek z czasów LO :) ahhh.... :) nie ma drugiej takiej nalewki/wina o takim słodziutkim smaku, którą da sie wypić bez oduchu wymiotnego i jeszcze do tego nie zapłacic wiecej niz 6 zł :) w mojej wielkiej metropolii Lipke mozna kupic tylko w żabkach czających sie za każdym rogiem :) mądra żabka :) wie co dobre :) a znasz moze Komandos'a? jeszcze tańszy, ale strasznie niedobry :) no ale czego sie nie robi dla taniej bani :) :P :D Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 10:12 o prosze bardzo!no to rispect man!!moze bedzie okazja kiedys to pociagniemy razem cos srogiego;) a co do Komandosa-to juz bardziej egzotyczny jest napoj,niemniej w liczbie wiecej niz jeden moze powodowac komplikacje i zaburzac ruch jednostronny w jamie ustnej i przelyku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
woytek_k Re: skrypty skawiny 07.09.05, 10:30 Lipa z miodem - napój bogów:D ale z Komandosem wiąże się więcej pięknych wspomnień;) niemniej ostatnio jakoś nie wchodzi jak jeszcze rok temu:( tam gdzie mieszkam jest jeszcze jeden kultowy trunek : "Bieszczady" ale ostatnio podrożał do 4 zeta:( porażka:) 3mcie się ciepło i poręczy! Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 10:39 hmm...nie wiem czy to akurat pasuje do postu pt."skrypty skawiny";)ale skoro ciagniemy temat to oryginalnym winem byla Kochanica Dziedzica-->kupowana chetnie przez takich w podartych ubraniach panow z nieswiezym oddechem nie tylko ze wzgledu na walory smakowe ale tez hm...oryginalna nalepke:D:D:D przedstawiajaca naturalnie tytulowa Kochanice;) Odpowiedz Link Zgłoś
woytek_k Re: skrypty skawiny 07.09.05, 12:19 Faktycznie mało skryptowo za to równie nostalgicznie;) Słyszałen nawet ostatnio plotkę, że "kochanicę.." reaktywowali (z czego wniosek że miała przerwę) ale nie widziałem osobiście na półkach więc nie wiem. Za to orgilanlym trunkiem była niejaka "Cycula" z równie orginalną nalepką którą było mi dane widzieć tylko raz w życiu i to w postaci pustej butelki:( a szkoda:) od tego wątku aż będę musiał sie gdzieś wybrać wieczorem uzupełnić płyny ustrojowe:D pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 07.09.05, 15:06 wiesz co?ja chyba zaloze nowy temat wogole na ten temat;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamamil Re: skrypty skawiny 09.09.05, 12:12 Wg mnie najlepiej czytać pierwszy raz z Pituchowej, szcegóły doczytywać w Bochenku (rzadko dochodziłam do tego etapu ;) ) a powtarzać ze Skawiny. Skawina jest też super jako ostatnia deska ratunku przed kolokwium i jako podręcznik plecakowy(gdy chcesz powtarzać np. w pociągu) ze względu na rozmiary. Mogę odsprzedać tanio Skawiny głowę i szyję,miednicę, kończyny, brzuch.KOntakt na maila, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 09.09.05, 15:43 taaaaa,ale do nauki na pierwszy rzut to sa do dupy,naprawde,nerwowy to ja nie wiem jak oni tam w craxie przerabiali-->wg osrodek jest zrobiony od dupy strony...fajnie zrobiony jest uklad ruchowy caly,naprawde na poziomie(mowie o kosciach+miesnie,ich unaczynienie i unerwienie jest powiedzmy indentyko jak we wszystkich innych podrecznikach przedstawione..) Odpowiedz Link Zgłoś
woytek_k Re: skrypty skawiny 09.09.05, 17:11 hmmmm jak by to powiedzić.... robiłem Skawinę jako główne źródło wiedzy i czasem uzupełniałem Pieczywem OUN poszedł mi naprawdę dobrze...mimo że na oczy fixa nie widziałem wszystko zaliczyłem w pierwszym terminie...(naprawdę mi wstyd;)) Da rade jechać na Skawinie i dojechać do mety szczęśliwie:) Serio Serio:D Odpowiedz Link Zgłoś
rzur5 Re: skrypty skawiny 10.09.05, 01:17 yyyy..nie no,dobra,mozna..mozna wszystko(ba,mowia ze mozna naprawde wszystko--- >moze tylko nie mozna sobie parasola w dupie otworzyc;) ale czy jest sens? naprawde OUN jest jednym z nielicznych dzialow anatomii gdzie mozna doszukac sie jakieis logiki,a przynajmniej probowac;)no a skrypty Skawiny naprawde w tym nie pomagaja,sa srednio napisane pod tym wzgledem i znacznie lepiej uczylo sie (nie tylko mi zreszta) z ksiazki Narkiewicza i Morysia "Neuroanatomia.." ale rozni ludzie,rozne potrzeby..:) pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
kamamil Re: skrypty skawiny 10.09.05, 14:46 Zaopmniałam o najlepszym moim zdaniem podręczniku - Łasińskiego. Dużo informacji nieźle podanych. Tylko trudno dostępny Odpowiedz Link Zgłoś