Dodaj do ulubionych

UG i Akademia Morska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 11:07
Siema wszystkim! Jestem tegorocznym maturzystom. Co możecie poiwiedzieć o
powyższych uczelniach? Studiuje tam ktoś?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sagi Re: UG i Akademia Morska IP: *.net / *.net 28.12.05, 13:33
      Jestem na morskiej na nawigacji. Pierwszy semestr dopiero :) Może niewielki
      zarys jest, ale porozmawiać będziemy mogli po sesji :)
      • Gość: 3city Pytanka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:10
        Z UG interesują mnie: administracja (WPiA), zarządzanie i marketing oraz
        informatyka i ekonometria (WZ), ekonomia (WE)i socjologia (WNS).

Napiszę przy okazji, że jesli chodzi o AM interesuje mnie towaroznawstwo.

Pytanka:
        1. Jak się studiuje? (ludzie, wykładowcy, poziom trudności)
        2. Czy można ciągnąć 2 kierunki od pierwszego roku? Czy za drugi się płaci?
        (mowa o UG)
        3.Do absolwentów: Jak z pracą?(gdzie? po czym? i za ile?)
        4.Do studentów: W jakiego typu pracy widziecie siebie za pare lat?

Chciałbym pracować w jakiejś firmie o kapitale międzynarodowym na Pomorzu (żeby
        się dorobić) lub w urzędzie (wiem, że mało płacą, ale od czegos trzeba zacząć,
        no i fajnie byłoby pracować tam zbliżając się do emerytury, bo są stałe godziny
        pracy i spokój:)). Umiem na poziomie średniozaawansowanym angielski i niemiecki.
        Interesuje się informatyką (ale żaden programista czy grafik ze mnie nie
        będzie:)), językami obcymi i "biznesem". Póki co najbardziej biorę pod uwagę:
        administracje, ekonomie i socjologie, bądź (jeśli mowa o 2 kierunkach to takie
        warianty): administracja-ekonomia, administracja-socjologia. Moje ulubione
        przedmioty: angielski, historia, wos, matma, informatyka, no i WF:)

Proszę o opinie, odp na moje pytania i jakieś rady, bo mam zamęt straszny w
        głowie. A dobrze byłoby wybrać te 3 kierunki na które będę składał papiery (nie
        zamierzam płacić ok 450 zł za złożenie papierów na wszystkie 6 kierunków!).
        Chyba każdy przyzna, że mając już jakiś cel, łatwiej znaleźć motywacje do nauki.

Pozdrawiam i dzięki!
        • Gość: ya hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:37
          > Z UG interesują mnie: administracja (WPiA), zarządzanie i marketing oraz
          > informatyka i ekonometria (WZ), ekonomia (WE)i socjologia (WNS).

administracja- perspektyw (moim zdaniem) nie ma zbyt ciekawych, jezeli juz
          chcesz wybierac cos na WPiA, to zdecydowanie prawo. Znam troche osob z
          administracji i prawa i naprawde jest spora roznica. Sporo ludzi jest z
          administracji niezadowolonych; kierunek zbyt ciekawy nie jest, ludzie
          przewaznie sa tam tylko dlatego, ze nie dostali sie na prawo. Nauki nie ma zbyt
          duzo. Osoby bardziej ambitne nudza sie i szukaja drugiego kierunku. Poza tym
          podobno osoby z administracji sa gorzej traktowane przez kadre, "bo to
          administracja".

zarzadzanie i marketing- perspektyw jeszcze mniej, ale absolwenci nadal sa
          poszukiwani. kierunek prosty, latwy i przyjemny. towarzystwo na studiach
          srednie- ulubiony kolor: rozowy...

informatyka i ekonometria- jedyny ambitny kierunek na wydziale zarzadzania. nie
          jest to ani informatyka, ani ekonomia, ale jezeli interesuja cie metody
          ilosciowe i wlozysz troche wlasnej pracy, to moze cos z tego wyjdzie.

ekonomia- zainteresowanie nadal duze (nie wiadomo, dlaczego), konkurencja na
          studiach i po studiach bardzo duza (duzo studentow, duzo absolwentow). studia
          ciekawe i raczej przyjemne (z wyjatkiem sesji). bardzo duzo specjalnosci do
          wyboru, ale moze lepiej wybrac jakis mniej liczny kierunek?

socjologia- chyba interesujaca, przyjemna do studiowania, ale co potem robic?
          nie znam absolwentow. troche malo konkretna. najlepiej dorzucic do niej cos
          jeszcze, tylko co???
          > Pytanka:
          > 1. Jak się studiuje? (ludzie, wykładowcy, poziom trudności)

studia to nie szkola (to po pierwsze i chyba najwazniejsze). na uniwerku jest
          ogolnie latwo:) najtrudniej podobno jest sie dostac. Oczywiscie, jezeli chcesz
          cos osiagnac, miec dobre wyniki, stypendium i wyjechac gdzies na stypendium
          zagraniczne, to musisz sie bardzo starac. Konkurencja jest duza albo i baaardzo
          duza.

wykladowcy- to sprawa baaardzo indywidualna. dla osob, ktore mialy roznych
          wykladowcow te same studia wygladaja calkiem inaczej...

poziom trudnosci- zalezy od wybranego kierunku. ogolnie nie wymagaja takiej
          systematycznej nauki jak w LO, ale jezeli nie uczysz sie na biezaco, to potem
          bardzo ciezko jest pod koniec semestru i w czasie sesji...

> 2. Czy można ciągnąć 2 kierunki od pierwszego roku? Czy za drugi się płaci?
          > (mowa o UG)

za drugi kierunek nie placisz (chociaz byly takie propozycje). radze nie
          zaczynac dwoch kierunkow od pierwszego roku, nie znam takich przypadkow, ktorym
          sie to udalo (mowie o studiach dziennych).

> 4.Do studentów: W jakiego typu pracy widziecie siebie za pare lat?

w pracy ciekawej, dobrze platnej i oczywiscie zgodnej z kierunkiem studiow.

> Chciałbym pracować w jakiejś firmie o kapitale międzynarodowym na Pomorzu
          (żeby
          >
          > się dorobić) lub w urzędzie (wiem, że mało płacą, ale od czegos trzeba
          zacząć,
          > no i fajnie byłoby pracować tam zbliżając się do emerytury, bo są stałe
          godziny
          >
          > pracy i spokój:)). Umiem na poziomie średniozaawansowanym angielski i
          niemiecki

musze bardzo pochwalic lektoraty na UG:)
          • Gość: 3city Re: hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:35
            Yane a Ty co studiujesz?

Co do lektoratów, to słyszałam, że są cieńkie. Mam znajomych na UG i mówią, że
            tempo na lektoratach jest mozolne, a grupy nie są dobierane poziomowo - to
            bardziej piknik przypomina. Ale to pewnie i dlatego, że część z tych osób ma
            certyfikaty i są po profilu z rozsz j. ang.

Właśnie o socjologii mysle to co Ty.
            Co do osób z ZiMu to mnie zaskoczyłeś. Podobno próg był całkiem całkiem. Osoby,
            które z mojego LO tam się dostały, sa naprawdę na poziomie i ich ulubionym
            kolorem nie jest różowy:P Mówili, że poziom (nauki) jest tam niski i bez
            problemów się zalicza. Obawiam się jakby było potem ze znalezieniem pracy:/
            Bardziej skłaniam się ku ekonomii niż informatyce i ekonometrii... Zresztą
            ekonomia ma taką specjalizację (podobno w ramach kierunku mozna robić więcej
            niż 1 specjalizacje). Mnie na ekonomii interesuja 3 specjalizacje: 1. ta o
            ktorej mówiłem wcześniej. 2.handel międzynarodowy, 3.transport i logistyka.
            Pewnie to Cię zaskoczy, ale wole administrację niż prawo:) Nie wyobrażam siebie
            w roli prawnika itp. (chociaż rodzinke by to ucieszyło):/ No i na prawie na UG
            są przekręty podczas rekrutacji... Znam parę osób z administracji i też są to
            osoby na poziomie. Mówili, że pierwsze 2 tyg były luzy, ale potem się zaczęło i
            jest ciężej. Na wykładowców nie narzekali, wręcz przeciwnie. Przyznali tylko,
            że parę osób chyba sie fartem dostało:) (zresztą na prawo też:)). Zdaje mi się,
            że administracja to takie połączenie przedmiotów prawniczych, ekonomicznych i z
            zarządzania. Uważam, że jest to duży plus. Nie widzę sensu, by męczyć się na
            prawie dla papierka, a pracowac potem nie w zawodzie (może zajmowałbym miejsce
            komuś czyje to powołanie...).

Nie myśl, że chcę się przez studia prześlizgnąć. Chcę dosyć ambitny kierunek,
            zgodny z moimi zainteresowaniami i planami na przyszłość, ale jednocześnie
            taki, który da mi trochę czasu dla siebie, na rozwijanie innych zainteresowań
            (np. drugi kierunek, kursy językowe, kurs programowania, siatkówka...)
            • Gość: yane Re: hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:15
              Ja trafilam na bardzo dobra grupe jezykowa (wszyscy mieli wczesniej
              certyfikaty, a lektor byl wymagajacy).

Jezeli chodzi o studiowanie w ramach dwoch specjalizacji, to raczej malo
              prawdopodobne (u mnie na wydziale okazalo sie niemozliwe).

Ja studiuje dwa kierunki z tych wymienionych przez ciebie:) roznice sa spore
              nawet pomiedzy wydzialami...

Sprostuje tylko opinie o wpia. Osoby, ktore dostaja sie w jakis "tajemniczy"
              sposob na ten wydzial stanowia margines i nie ma powodu, zeby z tego powodu
              rezygnowac z rekrutacji:)

chcesz koniecznie studiowac w 3miescie?
              jezeli chcesz studiowac kierunki ekonomiczne (mniej lub bardziej ekonomiczne->
              patrz informatyka i ekonometria), to chyba lepiej wybrac sgh albo akademie
              ekonomiczna (ja poszlam na ug, bo tutaj bylo blisko).

> Nie myśl, że chcę się przez studia prześlizgnąć. Chcę dosyć ambitny kierunek,
              > zgodny z moimi zainteresowaniami i planami na przyszłość, ale jednocześnie
              > taki, który da mi trochę czasu dla siebie, na rozwijanie innych zainteresowań
              > (np. drugi kierunek, kursy językowe, kurs programowania, siatkówka...)

ambitnych kierunkow juz nie ma. wlasciwie kazdy moze studiowac to, co chce.
              miejsc na studiach jest duzo, zawsze mozna zostac wolnym sluchaczem...

a zainteresowania? hmm........ moze po sesji... letniej;)

• Gość: 3city Re: hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 09:56
                Z rekrutacji na WPiA nie zrezygnuję. Ale złożę tylko na administrację. Tak jak
                pisałem nie chcę iść na prawo, bo nie wiążę z tym przyszłości.

Dokładnie o to mi chodzi-nie chcę opuszczać Pomorza, w ogóle Trójmiasta:) Poza
                tym skoro to SGH i AE takie dobre, to i pewnie próg będzie wysoki, a ja wątpie
                czy matmę aż tak dobrze napiszę. Dodam, że poza nią zdaję histę i WOS (no
                iwiadomo pol i ang). A zeby być wolnym słychaczem trzebą się trochę
                wykosztować:/ no i, i tak byc blisko kreski.

Zdecydowałem, że towaroznawstwo odpada. Popytałem - i jest tam stanowczo za
                dużo chemii:]

Yane: Jak łaczysz studiowanie 2 kierunków? Czy wykładowcy przepisują przedmioty
                jeśli się pokrywają? Czy nie robią żadnych kłopotów? Ile masz egzaminów w sesji?
    • Gość: yane Re: UG i Akademia Morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 13:48
      a ja studiuje na UG.
      (co za wyczerpujaca odpowiedz)
      co chcialbys wiedziec?
      i o jaki kierunek ci chodzi?
      UG to 30 tysiecy studentow, wiec pare osob tu pewnie znajdziesz...
    • jk Re: UG i Akademia Morska 28.12.05, 20:38
      Gość portalu: 3city napisał(a):

> Siema wszystkim! Jestem tegorocznym maturzystom. Co możecie poiwiedzieć o
      > powyższych uczelniach? Studiuje tam ktoś?

ucz się pinie do tej matury...
      bo słyszałem plotki, że odejmują punkty za niską znajomość języka ojczystego ;)

a na serio, towaroznawsto na AM jest niezwykle nudne i dosyć specyficznie (przy
      przedmiotach jakie lubisz, _chyba_ średnio by ci się spodobało), a studiowanie
      dwóch kierunków na raz jest przereklamowane

idź na zarządznie, trudno nie będzie, a perspektywy są ciągle niezłe
      • Gość: 3city Re: UG i Akademia Morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 21:18
        Przepraszam za błędy:) i literówki:]

Zapraszam do dalszej dyskusji
        • Gość: leni Re: UG i Akademia Morska IP: *.atx.pl / *.atx.pl 28.12.05, 22:47
          hello
          tu drugi rok socjo na UG
          pierwszy rok byl bardzo latwy..
          raczej niemozliwe jest wylanie..

praca? roznego rodzaju osrodki badawcze

pzdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka