Gość: 3city IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 11:07 Siema wszystkim! Jestem tegorocznym maturzystom. Co możecie poiwiedzieć o powyższych uczelniach? Studiuje tam ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sagi Re: UG i Akademia Morska IP: *.net / *.net 28.12.05, 13:33 Jestem na morskiej na nawigacji. Pierwszy semestr dopiero :) Może niewielki zarys jest, ale porozmawiać będziemy mogli po sesji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3city Pytanka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:10 Z UG interesują mnie: administracja (WPiA), zarządzanie i marketing oraz informatyka i ekonometria (WZ), ekonomia (WE)i socjologia (WNS). Napiszę przy okazji, że jesli chodzi o AM interesuje mnie towaroznawstwo. Pytanka: 1. Jak się studiuje? (ludzie, wykładowcy, poziom trudności) 2. Czy można ciągnąć 2 kierunki od pierwszego roku? Czy za drugi się płaci? (mowa o UG) 3.Do absolwentów: Jak z pracą?(gdzie? po czym? i za ile?) 4.Do studentów: W jakiego typu pracy widziecie siebie za pare lat? Chciałbym pracować w jakiejś firmie o kapitale międzynarodowym na Pomorzu (żeby się dorobić) lub w urzędzie (wiem, że mało płacą, ale od czegos trzeba zacząć, no i fajnie byłoby pracować tam zbliżając się do emerytury, bo są stałe godziny pracy i spokój:)). Umiem na poziomie średniozaawansowanym angielski i niemiecki. Interesuje się informatyką (ale żaden programista czy grafik ze mnie nie będzie:)), językami obcymi i "biznesem". Póki co najbardziej biorę pod uwagę: administracje, ekonomie i socjologie, bądź (jeśli mowa o 2 kierunkach to takie warianty): administracja-ekonomia, administracja-socjologia. Moje ulubione przedmioty: angielski, historia, wos, matma, informatyka, no i WF:) Proszę o opinie, odp na moje pytania i jakieś rady, bo mam zamęt straszny w głowie. A dobrze byłoby wybrać te 3 kierunki na które będę składał papiery (nie zamierzam płacić ok 450 zł za złożenie papierów na wszystkie 6 kierunków!). Chyba każdy przyzna, że mając już jakiś cel, łatwiej znaleźć motywacje do nauki. Pozdrawiam i dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 16:37 > Z UG interesują mnie: administracja (WPiA), zarządzanie i marketing oraz > informatyka i ekonometria (WZ), ekonomia (WE)i socjologia (WNS). administracja- perspektyw (moim zdaniem) nie ma zbyt ciekawych, jezeli juz chcesz wybierac cos na WPiA, to zdecydowanie prawo. Znam troche osob z administracji i prawa i naprawde jest spora roznica. Sporo ludzi jest z administracji niezadowolonych; kierunek zbyt ciekawy nie jest, ludzie przewaznie sa tam tylko dlatego, ze nie dostali sie na prawo. Nauki nie ma zbyt duzo. Osoby bardziej ambitne nudza sie i szukaja drugiego kierunku. Poza tym podobno osoby z administracji sa gorzej traktowane przez kadre, "bo to administracja". zarzadzanie i marketing- perspektyw jeszcze mniej, ale absolwenci nadal sa poszukiwani. kierunek prosty, latwy i przyjemny. towarzystwo na studiach srednie- ulubiony kolor: rozowy... informatyka i ekonometria- jedyny ambitny kierunek na wydziale zarzadzania. nie jest to ani informatyka, ani ekonomia, ale jezeli interesuja cie metody ilosciowe i wlozysz troche wlasnej pracy, to moze cos z tego wyjdzie. ekonomia- zainteresowanie nadal duze (nie wiadomo, dlaczego), konkurencja na studiach i po studiach bardzo duza (duzo studentow, duzo absolwentow). studia ciekawe i raczej przyjemne (z wyjatkiem sesji). bardzo duzo specjalnosci do wyboru, ale moze lepiej wybrac jakis mniej liczny kierunek? socjologia- chyba interesujaca, przyjemna do studiowania, ale co potem robic? nie znam absolwentow. troche malo konkretna. najlepiej dorzucic do niej cos jeszcze, tylko co??? > Pytanka: > 1. Jak się studiuje? (ludzie, wykładowcy, poziom trudności) studia to nie szkola (to po pierwsze i chyba najwazniejsze). na uniwerku jest ogolnie latwo:) najtrudniej podobno jest sie dostac. Oczywiscie, jezeli chcesz cos osiagnac, miec dobre wyniki, stypendium i wyjechac gdzies na stypendium zagraniczne, to musisz sie bardzo starac. Konkurencja jest duza albo i baaardzo duza. wykladowcy- to sprawa baaardzo indywidualna. dla osob, ktore mialy roznych wykladowcow te same studia wygladaja calkiem inaczej... poziom trudnosci- zalezy od wybranego kierunku. ogolnie nie wymagaja takiej systematycznej nauki jak w LO, ale jezeli nie uczysz sie na biezaco, to potem bardzo ciezko jest pod koniec semestru i w czasie sesji... > 2. Czy można ciągnąć 2 kierunki od pierwszego roku? Czy za drugi się płaci? > (mowa o UG) za drugi kierunek nie placisz (chociaz byly takie propozycje). radze nie zaczynac dwoch kierunkow od pierwszego roku, nie znam takich przypadkow, ktorym sie to udalo (mowie o studiach dziennych). > 4.Do studentów: W jakiego typu pracy widziecie siebie za pare lat? w pracy ciekawej, dobrze platnej i oczywiscie zgodnej z kierunkiem studiow. > Chciałbym pracować w jakiejś firmie o kapitale międzynarodowym na Pomorzu (żeby > > się dorobić) lub w urzędzie (wiem, że mało płacą, ale od czegos trzeba zacząć, > no i fajnie byłoby pracować tam zbliżając się do emerytury, bo są stałe godziny > > pracy i spokój:)). Umiem na poziomie średniozaawansowanym angielski i niemiecki musze bardzo pochwalic lektoraty na UG:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3city Re: hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 20:35 Yane a Ty co studiujesz? Co do lektoratów, to słyszałam, że są cieńkie. Mam znajomych na UG i mówią, że tempo na lektoratach jest mozolne, a grupy nie są dobierane poziomowo - to bardziej piknik przypomina. Ale to pewnie i dlatego, że część z tych osób ma certyfikaty i są po profilu z rozsz j. ang. Właśnie o socjologii mysle to co Ty. Co do osób z ZiMu to mnie zaskoczyłeś. Podobno próg był całkiem całkiem. Osoby, które z mojego LO tam się dostały, sa naprawdę na poziomie i ich ulubionym kolorem nie jest różowy:P Mówili, że poziom (nauki) jest tam niski i bez problemów się zalicza. Obawiam się jakby było potem ze znalezieniem pracy:/ Bardziej skłaniam się ku ekonomii niż informatyce i ekonometrii... Zresztą ekonomia ma taką specjalizację (podobno w ramach kierunku mozna robić więcej niż 1 specjalizacje). Mnie na ekonomii interesuja 3 specjalizacje: 1. ta o ktorej mówiłem wcześniej. 2.handel międzynarodowy, 3.transport i logistyka. Pewnie to Cię zaskoczy, ale wole administrację niż prawo:) Nie wyobrażam siebie w roli prawnika itp. (chociaż rodzinke by to ucieszyło):/ No i na prawie na UG są przekręty podczas rekrutacji... Znam parę osób z administracji i też są to osoby na poziomie. Mówili, że pierwsze 2 tyg były luzy, ale potem się zaczęło i jest ciężej. Na wykładowców nie narzekali, wręcz przeciwnie. Przyznali tylko, że parę osób chyba sie fartem dostało:) (zresztą na prawo też:)). Zdaje mi się, że administracja to takie połączenie przedmiotów prawniczych, ekonomicznych i z zarządzania. Uważam, że jest to duży plus. Nie widzę sensu, by męczyć się na prawie dla papierka, a pracowac potem nie w zawodzie (może zajmowałbym miejsce komuś czyje to powołanie...). Nie myśl, że chcę się przez studia prześlizgnąć. Chcę dosyć ambitny kierunek, zgodny z moimi zainteresowaniami i planami na przyszłość, ale jednocześnie taki, który da mi trochę czasu dla siebie, na rozwijanie innych zainteresowań (np. drugi kierunek, kursy językowe, kurs programowania, siatkówka...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yane Re: hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:15 Ja trafilam na bardzo dobra grupe jezykowa (wszyscy mieli wczesniej certyfikaty, a lektor byl wymagajacy). Jezeli chodzi o studiowanie w ramach dwoch specjalizacji, to raczej malo prawdopodobne (u mnie na wydziale okazalo sie niemozliwe). Ja studiuje dwa kierunki z tych wymienionych przez ciebie:) roznice sa spore nawet pomiedzy wydzialami... Sprostuje tylko opinie o wpia. Osoby, ktore dostaja sie w jakis "tajemniczy" sposob na ten wydzial stanowia margines i nie ma powodu, zeby z tego powodu rezygnowac z rekrutacji:) chcesz koniecznie studiowac w 3miescie? jezeli chcesz studiowac kierunki ekonomiczne (mniej lub bardziej ekonomiczne-> patrz informatyka i ekonometria), to chyba lepiej wybrac sgh albo akademie ekonomiczna (ja poszlam na ug, bo tutaj bylo blisko). > Nie myśl, że chcę się przez studia prześlizgnąć. Chcę dosyć ambitny kierunek, > zgodny z moimi zainteresowaniami i planami na przyszłość, ale jednocześnie > taki, który da mi trochę czasu dla siebie, na rozwijanie innych zainteresowań > (np. drugi kierunek, kursy językowe, kurs programowania, siatkówka...) ambitnych kierunkow juz nie ma. wlasciwie kazdy moze studiowac to, co chce. miejsc na studiach jest duzo, zawsze mozna zostac wolnym sluchaczem... a zainteresowania? hmm........ moze po sesji... letniej;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3city Re: hmm...odpowiedzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 09:56 Z rekrutacji na WPiA nie zrezygnuję. Ale złożę tylko na administrację. Tak jak pisałem nie chcę iść na prawo, bo nie wiążę z tym przyszłości. Dokładnie o to mi chodzi-nie chcę opuszczać Pomorza, w ogóle Trójmiasta:) Poza tym skoro to SGH i AE takie dobre, to i pewnie próg będzie wysoki, a ja wątpie czy matmę aż tak dobrze napiszę. Dodam, że poza nią zdaję histę i WOS (no iwiadomo pol i ang). A zeby być wolnym słychaczem trzebą się trochę wykosztować:/ no i, i tak byc blisko kreski. Zdecydowałem, że towaroznawstwo odpada. Popytałem - i jest tam stanowczo za dużo chemii:] Yane: Jak łaczysz studiowanie 2 kierunków? Czy wykładowcy przepisują przedmioty jeśli się pokrywają? Czy nie robią żadnych kłopotów? Ile masz egzaminów w sesji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yane Re: UG i Akademia Morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 13:48 a ja studiuje na UG. (co za wyczerpujaca odpowiedz) co chcialbys wiedziec? i o jaki kierunek ci chodzi? UG to 30 tysiecy studentow, wiec pare osob tu pewnie znajdziesz... Odpowiedz Link Zgłoś
jk Re: UG i Akademia Morska 28.12.05, 20:38 Gość portalu: 3city napisał(a): > Siema wszystkim! Jestem tegorocznym maturzystom. Co możecie poiwiedzieć o > powyższych uczelniach? Studiuje tam ktoś? ucz się pinie do tej matury... bo słyszałem plotki, że odejmują punkty za niską znajomość języka ojczystego ;) a na serio, towaroznawsto na AM jest niezwykle nudne i dosyć specyficznie (przy przedmiotach jakie lubisz, _chyba_ średnio by ci się spodobało), a studiowanie dwóch kierunków na raz jest przereklamowane idź na zarządznie, trudno nie będzie, a perspektywy są ciągle niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3city Re: UG i Akademia Morska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 21:18 Przepraszam za błędy:) i literówki:] Zapraszam do dalszej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leni Re: UG i Akademia Morska IP: *.atx.pl / *.atx.pl 28.12.05, 22:47 hello tu drugi rok socjo na UG pierwszy rok byl bardzo latwy.. raczej niemozliwe jest wylanie.. praca? roznego rodzaju osrodki badawcze pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś