Dodaj do ulubionych

Socrates/Erasmus

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 18:52
Witam,
mam pytanie dotyczące: jakie konkretnie trzeba spełnić wymagania aby wziąć udział w tym programie ?

W tym roku dopiero zaczynam studia i nie jestem aż tak poinformowana.

Szukałam tego na stronie erasmus, ale nie znalazłam tego. Może ktoś ma konkretniejszy link, albo coś?

Z góry dzięki ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Socrates/Erasmus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 19:03
      Szukaj informacji na stronie Twojej uczelni.

Generalnie wymagania są niewielkie - musisz być studentem, mieć jakąś minimalną
      średnią (zazwyczaj nie musi być bardzo wysoka), znać komunikatywnie język kraju,
      do którego jedziesz, lub angielski, jeśli język tego kraju jest rzadko nauczany.

Wymagania rosną, jeśli akurat na Twoim wydziale dużo osób jest zainteresowanych
      takim wyjazdem. Do niektórych miast i panstw może być trudniej sie dostać niż do
      innych; moga rosnąć wymagania co do średniej czy znajomości języka itd. Ponadto
      niektóre uczelnie wolą wysylać studentów na określonym roku studiów.
      • sonic84 Re: Socrates/Erasmus 27.07.08, 20:31
        Wszystko zależy od twojej macierzystej uczelni i liczby chętnych.Na niektórych
        bierze się pod uwagę średnią,udokumentowaną jakimś certyfikatem znajomość
        języka,udział kołach naukowych a na innych..właściwie tylko chęć wyjazdu (i to
        nawet ez znajomości języka danego kraju).
        Im kraj jest bardziej popularny i im więcej kandydatów tym wymagania oczywiście
        wyższe.
    • gung_ho Re: Socrates/Erasmus 27.07.08, 21:07
      Na mojej uczelni mogą jechać studenci najwcześniej po drugim roku. Ponieważ w
      tym roku chętnych było bardzo mało, brali jak leci, byle średnia była powyżej
      4,0. W sumie wszystko zależy od kierownika wydziałowego, bo to on wstępnie
      kwalifikuje studentów do wyjazdu.
      Z własnego doświadczenia - proponuję wytypować uczelnie, do których chciałabyś
      jechać i, w miarę możliwości,przejrzeć kursy które proponują erazmusom, czy
      pasują one jakoś do Twojego programu studiów. W ten sposób wytypujesz semestr
      najbardziej odpowiedni do wyjazdu.

Pozdrawiam
      • Gość: P. Re: Socrates/Erasmus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 22:03
        Pewnie na drugim roku będę intersować się tym bardziej.

Idąc na studia 3-letnie licencjackie, da się wyjechać na 3 roku, kiedy to się pisze pracę licencjacką ?
        Jak to wygląda wtedy ?

Trochę zielona w tym jestem... no ale.

Wybieram się na kierunek techniczny na PW, i chciałabym wyjechać na rok czasu do jakiejś uczelnie zagranicę. Będę w październiku szukać więcej informacji o tym na uczelni. Na pewno ktoś się znajdzie co mi to pojaśni...
        • clas_sic Re: Socrates/Erasmus 28.07.08, 23:30
          www.arch.pw.edu.pl/studenci/sokrates.php
        • Gość: kasia Re: Socrates/Erasmus IP: *.net.upc.cz 29.07.08, 11:37
          ogolnie jest tak, ze sa stypendia 2 semestralne i semestralne.
          przy studiach licencjackich mozna wyjechac na 3 roku, ale tylko na
          jeden semestr, bo warunkiem ogolnym erasmusa jest to, ze po powrocie
          jeszcze przez semestr bedziesz kontynuowac nauke na macierzystej
          uczelni.
          sam erasmus jest przewidziany dla osob ktore ukonczyly 1 rok studiow
          (w trakcie wyjazdu sa na 2 lub wiadomo wyzej). niektore uczelnie cos
          marudza i chca po 2 roku, ale wydaje mi sie, ze warto z tym
          powalczyc, bo to zwykle sa fanaberie uniwerkow ktore czesto maja
          mało miejsc. politechniki z reguly nie marudza.
          U mnie na PWr warunki to:
          * ukonczony 1 rok studiow
          * srednia 4,0 lub wyzej (ale podobno ci co mieli 3,8, 3,9 tez maja
          szanse)
          * zdany egzamin z jezyka na poziomie B2 lub certyfikat.

Zwykle jadą wszyscy chetni, bo jest wiecej miejsc niz chetnych. Moj
          wydzial w tym roku miał coś 90-100 miejsc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka