24.03.15, 21:56
Dziewczyny,

czy któraś z Was ćwiczyła albo ćwiczy Qigong ? Szukam praktyków smile
Polecił mi to jeden z lekarzy. Czytam w necie. Efekty są "zadziwiające" ale mogą też wystąpić skutki uboczne. Działa to czy nie działa ?
Obserwuj wątek
    • rozmaryn_1 Re: Qigong 25.03.15, 16:56
      Chyba nie ma tu praktyków, to mało znana w Polsce metoda. Chętnie bym tego spróbowała dla przyjemności poznawania czegoś innego, bez założenia na co ma pomóc. Zdrowie powinno przyjść jako "skutek uboczny" nowej filozofii życia smile Skoro lekarz Ci to polecił, to może warto spróbować.
    • inguszetia_2006 Re: Qigong 25.03.15, 20:59
      Witam
      Nikix, każdy ruch działa na ciało. Ciało jest w formiewink Skutki uboczne? Co masz na myśli? Ktoś zwariował,czy połamał się? Jak masz problemy z kręgosłupem to nie możesz się rozciągać po uważaniu i tyle.
      Pzdr.
      Ing
      • rozmaryn_1 Re: Qigong 25.03.15, 22:42
        Inga ma rację. Ćwiczę jogę (no, szczerze to nieregularnie... teraz od poniedziałku mam migreny, to nie moge się przełamać, a może własnie powinnam...) i zauważyłam, że nie moge się za ostro rozciągac do tyłu, bo zaraz mam bóle kręgosłupa, więc cwiczę tak, żeby tego nie robić i jest ok. Tez uważam, że każdy ruch działa pozytywnie na ciało. Jak tam są cwiczenia oddechowe, to bym z nimi uważała, bo mogą powodować złe samopoczucie, u mnie tak było, czułam, że coś jest nie tak. Stosuję więc prosta zasadę- kiedy się zginasz do przodu, to logiczne, że jest to na wydechu, bo brzuch jest uciskany, w druga stronę- na wdechu, po prostu tak, żeby było wygodnie i naturalnie. Druga zasada- cały czas oddychamy, obojetnie co się ćwiczy, jest to ważne. Ruch powoduje, że odblokowują się czakry, więc to naturalne, że jak się odblokują, to energia przepływa normalnie i ciało zdrowieje, samo pozbywa się dolegliwości. Wiem, że to co innego niż qigong, ale i tak intuicja mi podpowiada, że to wszystko z jednej półki.
        • nikix4 Re: Qigong 26.03.15, 11:53
          Nie boję się problemów z kręgosłupem, bo też ćwiczę. Ale podobno qigong może powodować m.in.: problemy z krążeniem, bóle głowy i omdlenia, zaburzenia psychosomatyczne, bóle głowy i depresję. Lista jest dość długa sad
          Dlatego szukam "praktyków" zanim zacznę ćwiczyć.
          • rozmaryn_1 Re: Qigong 26.03.15, 21:02
            A stawiałaś sobie karty na to, czy ćwiczyć? Ja bym to w kartach sprawdziła.
            A jak bez kart, to bym słuchała intuicji, czyli zaczęłabym i wsłuchała się w siebie, jak się czuję, czy to mi robi dobrze. Bo nawet jakby się praktyk znalazł, to nie ma przecież gwarancji, że Ty zareagujesz tak samo.
        • nagietek123 Re: Qigong 26.03.15, 20:49
          Ooo, joginka, witaj w klubie smile

• rozmaryn_1 Re: Qigong 26.03.15, 21:05
            nagietek123 napisała:

> Ooo, joginka, witaj w klubie smile

Ze mnie się leniuch ostatnio zrobił smile Ale tak już mam czasami...
            >
            >
            • nikix4 Re: Qigong 26.03.15, 21:43
              Masz rację smile postawię karty i zobaczę.

Ja ćwiczę ryty tybetańskie smile To też praca z energią ale bez możliwych skutków ubocznych jak w qigong. Chyba poszukam jakiś kursów u siebie wink
              • leda-is-one Re: Qigong 27.03.15, 06:04
                Właśnie Wam miałam polecać ryty tybetańskie,widzę ze już nie trzeba, sprawdziłam,rewelacyjnie działają,póki co robię codziennie pokłon słońcu 10 x z jogi chyba?tez len jestem
                Kursy qigongu dawno temu były robione tylko dla lekarzy,byłam zainteresowana stad wiem,ale ze nie jestem lekarzem..Pozdrawiam
                • nagietek123 Re: Qigong 27.03.15, 15:18
                  Teraz mi o tych rytach tybetańskich mówisz??? Bardzo podobne ćwiczenia do jogi, i widzę, że są świetne smile dzięki.
                  • rozmaryn_1 Re: Qigong 27.03.15, 16:50
                    Moim zdaniem te cwiczenia tybetańskie to joga, tylko że zebrane w zestaw, który ma poruszyć kazdy mięsień ciała. Niektóre z nich wykonywałam pod nazwą jogi, to nie widzę różnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka