algaria 16.07.15, 17:27 Coś mi padło? Co to? Podpowiedź to nie byłam ja po przyjściu rachunku za prąd, choć było blisko co się zepsuło.. Nagrody przewidziane Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nagietek123 Re: zagadka popsuta 16.07.15, 18:50 To się popsuło Algarii: Królowa kielichów, Księżyc, 6 mieczy Coś, co Algaria bardzo lubiła. Księżyc mówi o świecie iluzji, więc może telewizor? Uciekinierzy w 6 mieczach płyną po wodzie, może pralka? Odpowiedz Link
88ula Re: zagadka popsuta 16.07.15, 19:25 1/ do czego służyło/jaka miało spełniać funkcje: Kaplan (coś do spokoju, relaksu i wyciszenia), 2/ gdzie się znajdowało: 6 mieczy (poza domem, coś związanego z woda), 3/ co to było: 8 monet (+ królowa mieczy) - coś kosztownego i starannie zrobionego, mające jakieś metalowe elementy. Dla mnie to albo fontanna na stawiku w ogrodzie, albo zraszacz do ogrodu. >. Uff. Odpowiedz Link
caro-caro Re: zagadka popsuta 16.07.15, 19:27 Na razie tak to zostawię. Muszę w spokoju pomyśleć, a powiem Wam, że grypa w czasie urlopu to katastrofa. Czuję się obrzydliwie. Mam nadzieję, że jutro dam radę Odpowiedz Link
nagietek123 Re: zagadka popsuta 16.07.15, 19:33 No, mógł paść internet6, też świat iluzji... Odpowiedz Link
bladamery Re: zagadka popsuta 16.07.15, 19:42 Przy tasowaniu wypadlo mi Słońce, a wylosowałam Maga. Czyżby lampa? Odpowiedz Link
algaria Caro 16.07.15, 19:39 caro-caro napisała: > Na razie tak to zostawię. Muszę w spokoju pomyśleć, a powiem Wam, że grypa w cz > asie urlopu to katastrofa. Czuję się obrzydliwie. Mam nadzieję, że jutro dam ra > dę Współczuje Odpowiedz Link
caro-caro Re: Caro 16.07.15, 19:47 Dzięki Matulu Myślę, że odreagowuję stres i życie w ciągłym biegu. Porażka ghee Odpowiedz Link
caro-caro Re: zagadka popsuta 17.07.15, 10:27 No jestem i jest faktycznie dużo lepiej. Łykam proszki jak pelikan to jakoś to znoszę To się popsuło - Walet monet Do tego to służy - 8 buław Dwie rzeczy przyszły mi na myśl. Nie mogę się zdecydować. Może to jest maszynka do mielenia a może suszarka do włosów? I co Ty na to? Ostatnio zgadywanki mi wcale nie wychodzą. Ciekawe czy choć zahaczyłam o temat Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: zagadka popsuta 16.07.15, 23:10 Witam Pierwsza myśl bez kart - odkurzacz! Karty mówią tak - 7 monet, Umiarkowanie, paź kielichów. Coś co robi swoja robotę cicho, grzecznie i powolnie. Przelewanie płynów w Umiarkowaniu i znowu płyny w paziu? Pralka? No nie... nie może być! To pewnie karty gadają o mojej starej pralce Może być też jakiś mikser, robot kuchenny, bo to przelewanie z kielicha do kielicha etc. I z dziećmi mi się kojarzy. Wrzucałaś marcheweczkę, a wyciągałaś zupkę z marchwi Pzdr. Ing Odpowiedz Link
leda-is-one Re: zagadka popsuta 17.07.15, 07:18 Sprawiedliwosc -coś wymagało juz dawno naprawienia i się w końcu zepsuło..nie wiem co,,może drukarka? Nie wiem co, bo mam stan taki jak Caro i już całkiem nie myślę ale jeszcze jestem... Caro kochana w kupie raźnie,j jak nam Mateczka napisała w założycielskiej przedmowie Odpowiedz Link
caro-caro Re: zagadka popsuta 17.07.15, 20:48 Właśnie przeczytałam Twój wpis co prawda to prawda. Trzymaj się! Wracaj szybko do świata żywych! Pozdrawiam pozdrawiam... Odpowiedz Link
algaria Rozwiązanie 17.07.15, 21:40 Kosiarka była pierwsza i nie zapowiadała ciągu.. kolejny był samochód tzn jeździ ale olej kapie i trzeba naprawić. Natomiast tematem zagadki był KOMPUTER który padł. Owszem jest to komputer syna ale ja za niego zapłaciłam niemałe pieniądze bo na ówczesne czasy (kiedy go kupowaliśmy był najnowszą technologią) - mówię ni tyle by się pochwalić co tam któraś z uczestniczek zagadki wspomniała że to co się zepsuło sporo kosztowało i był to mój wydatek. - Tak owszem mój ale dla syna. Padł twardy dysk więc nie da się reanimować. Najbliżej był nagietek Za udział dziękuję i nagrody przewiduje dla każdego uczestnika - po przepowiedni Sabiańskiej na najbliższy tydzień Odpowiedz Link
algaria nagietek 17.07.15, 21:43 Na najbliższy tydzień dla Ciebie SKORPION 13 WYNALAZCA PRZEPROWADZA LABORATORYJNY EKSPERYMENT Jeśli w chwili obecnej coś się nie udaje, prawdopodobnie będziesz musiał »Poeksperymentować«, wypróbowując różne kombinacje i możliwości. Szukaj twórczych rozwiązań sytuacji, w obliczu której stoisz. Można poczynić wiele zadziwiających odkryć, jeśli tylko spróbuje się coś zrobić albo we właściwy sposób połączyć składniki. Odpowiedz Link
algaria Ula 17.07.15, 21:45 Dla Ciebie na najbliższy tydzień LEW 15 WIDOWISKO ULICZNE PRZESUWA SIĘ ULICĄ PEŁNĄ LUDZI Każde wielkie świętowanie przybliża do siebie społeczność i tworzy pewnego rodzaju uznanie wobec tego, co zostało osiągnięte. Zawsze jednak znajdą się i takie osoby, które będą na coś narzekały. Nie zwracaj na nie uwagi i ruszaj, bo dobrze ci poszło i zasługujesz na nagrodę. Odpowiedz Link
algaria Caro 17.07.15, 21:47 Dla Ciebie na najbliższy tydzień RAK 9 MAŁA, NAGA DZIEWCZYNKA NACHYLA SIĘ NAD ROZISKRZONYM STAWEM, PRÓBUJĄC SCHWYTAĆ RYBĘ Być może czujesz, że nie potrafisz uchwycić znaczenia albo tego, co obiecuje twoja sytuacja, a mimo to fascynuje cię to, co się dzieje. Pielęgnowanie beztroskiej postawy sprawi, że z tego doświadczenia wyniknie coś dobrego. Odpowiedz Link
algaria bladamery 17.07.15, 21:49 Przesłanie na najbliższy tydzień dla Ciebie STRZELEC 23 GRUPA IMIGRANTÓW SPEŁNIAJĄCA WYMOGI POZWALAJĄCE NA PRZYBYCIE DO NOWEGO KRAJU Jest to czas nowych możliwości, nadziei na coś lepszego i na nowy sposób na życie. Być może przygotowujesz się do wkroczenia na nowy teren, zachęcony oferowanymi tam korzyściami. Możliwe, że będziesz musiał nieco zmienić sposób, w jaki komunikujesz swe myśli i idee. Odpowiedz Link
algaria Ing 17.07.15, 21:51 Dla Ciebie na najbliższy tydzień: RAK 23 SPOTKANIE GRUPY STUDENCKIEJ ALBO TOWARZYSTWA LITERACKIEGO W obecnej sytuacji, działania i emocje mogą zostać poddane obiektywnej analizie krytycznej lub przeglądowi, żeby przekonać się, co się naprawdę dzieje. Uważaj, żeby efektem tych »Spotkań« nie były jedynie słowa, ale także czyny. Odpowiedz Link
algaria Leda 17.07.15, 21:52 Dla Ciebie na najbliższy tydzień LEW 7 CUD KONSTELACJI GWIEZDNYCH NA NOCNYM NIEBIE Ten Symbol dotyczy potrzeby dostrzeżenia pewnego wzoru w tym wszystkim, co dzieje się wokół ciebie. Zamiast rozpatrywać każdą rzecz z osobna, zrób krok w tył, żeby uzyskać szerszy obraz — pozwól swej wyobraźni i intuicji stworzyć inspirującą wizję, która wskaże ci odpowiedzi i/lub kierunek twego życia. Odpowiedz Link
algaria nikix 17.07.15, 21:53 Dla Ciebie na najbliższy tydzień STRZELEC 26 CHORĄŻY PODCZAS BITWY Możliwe, że w ostatnim czasie nagromadziło się wiele obowiązków i odpowiedzialności, a zmagania z nimi nie były łatwe. Wysunięcie się na czoło i ustawienie się na linii strzału wymaga odwagi, ale jest to chwila, kiedy ty, albo ktoś z twego otoczenia, nie powinien się wahać i stanąć w obronie tego, w co wierzy. Odpowiedz Link
nikix4 Re: nikix 17.07.15, 23:09 Dzięki Algaria Widzę, że nic nowego Znowu mi przyjdzie powalczyć. Idę szykować zbroję Odpowiedz Link
leda-is-one Re: Leda 19.07.15, 05:51 Lew dla lwa..ok.. Dziękuje kochana,wolałabym wskazanie bardziej łopatologicznie,taki skwar a Ty mi myśleć każesz, no cóż cofam się i myślę Odpowiedz Link
caro-caro Re: Caro 17.07.15, 22:06 No dobra niech będzie komputer... szkoda tych pieniędzy Ale za to jaką ładną kartę mi wyciągnęłaś - beztroski optymizm dziękuję dziękuję Odpowiedz Link
88ula Re: Ula 17.07.15, 22:07 Droga Algario dziekuje za prognoze. Wlasnie wyruszam na wakacje wiec ludzie na ulicach i swietowanie trafiasz tym w 10. Odpowiedz Link
nagietek123 Re: nagietek 17.07.15, 21:57 Wprawdzie nie rozumiem, ale dziękuję. Pomyślę nad tym. Odpowiedz Link
algaria Re: nagietek 17.07.15, 23:25 Ja sądzę że tu chodzi o Twoje nalewki - będziesz musiała pokombinować z recepturą a tak na serio to sądzę że w najbliższym tygodniu natrafisz na taką sprawę w swoim życiu że, żeby móc z niej wyjść to się i trochę natrudzić i będziesz musiała nieźle naszukać wyjścia metodą prób i błędów - to będzie jak eksperymentowanie - żadna prosta droga tylko pełna improwizacja - czasem- ale się wszystko uda Odpowiedz Link
nagietek123 Re: nagietek 18.07.15, 07:49 Algario! Całe moje życie to jedna improwizacja . Prawo serii... Dlatego mam instalacje najprostsze, mechaniczne - i tym samym najmniej awaryjne. Ale różnie bywa, hydraulika mam w telefonie na pierwszym miejscu Boję się jakiś skomplikowanych urządzeń już sama obsługa mnie przeraża. Odpowiedz Link
nikix4 Re: zagadka popsuta 17.07.15, 16:47 Żelazko - od ciągłego prasowania Z kart mi wyszła 3 kielichów. Coś związanego z wodą. Pralka albo zmywarka. Chociaż, czekaj w jednej talii mam te kielichy na górze lodowej i są w nich różne rzeczy. Jakby pójść tym tropem to stawiam na lodówkę czy zamrażalnik. Odpowiedz Link
algaria Re: zagadka popsuta 17.07.15, 21:40 nikix4 napisała: > Żelazko - od ciągłego prasowania > Jakie ciągłe - raz na 2 tyg mały koszyk tak na 1-2 odcinki serialu Odpowiedz Link
nikix4 Re: zagadka popsuta 17.07.15, 21:44 I gdzie tych 3 kielichów mam szukać Nijak do kompa nie pasują. No chyba, że go zalało. Odpowiedz Link
algaria Re: zagadka popsuta 17.07.15, 22:00 Nie zalało ale wzięło się i z.... Czekaj, czekaj zaraz te 3 kielichy to radość z ukończenia i trzeba to opić - no komp zdechł i ze złości piwo się wypiło i młody też świętował to że miał kopie zapasowe muzyki ponad 8700 utworów zdjęć filmów i innych ważnych spraw - reszta jest do odtworzenia Młody kochał ten komp i.. tęskni do niego i znaleźliśmy dobre wyjście z tej trudnej sytuacji oddałam mu inny komp Masz swoją 3 kielichów Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: zagadka popsuta 17.07.15, 22:52 Witam Dzięki za Raka. Mam nadzieję, że ci nie wykraczemy popsutej pralki. Pogłaszcz ją może i jakieś abrakadabra zanuć nad jej metalowym brzuchem, co?;-D Moja ostatnia seria to był zepsuty czajnik, toster, urządzenie pod nazwą halogen oven, lodówka i dwa kaloryfery. Te dwa kaloryfery to na dobitkę były. Wchodzę do kuchni, a tam woda sika z DWÓCH kaloryferów jednocześnie, gorąca.Tak, tak... akurat był sezon grzewczy i -15 w nocy;-P Trzeba było wyłączyć instalację całą, upierdliwe dość. Aaa... zapomniałam. Jeszcze się wtedy kocioł gazowy zepsuł, tzn. taki panel sterujący na kotle. 500 kosztuje taki panel He, he... Pzdr. Ing Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: zagadka popsuta 17.07.15, 23:01 Witam P.S. zapomniałam jeszcze o czymś. Ale mi się przypomniało, ha! Toster miał zwarcie(ten o którym wspominałam wcześniej) i przez to zwarcie popsuł się bezpiecznik. Po czasie - ubaw po pachy!;-D Pzdr. Ing Odpowiedz Link
algaria Re: zagadka popsuta 17.07.15, 23:10 Mnie samochód najbardziej przeraża bo ponoć koszt (jak to borsuk przebąkuje) naprawy to 1000 albo nawet 1500 w zależności co - bo ponoć max to 3 tysie ale o tym nawet nie myślę..Idzie mi malowanie na sierpień - pokoje dziecięce czas odnowić i nie mogę zrezygnować bo by się dziewczę zapłakało. Przydało by mi się wygrać w jakimś konkursie Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: zagadka popsuta 17.07.15, 23:18 Witam A nie, nie. U mnie samochód by na pierwszym miejscu był, przed malowaniem. Malowanie zawsze można zrobić, a samochód to samochód. Trzeba czymś zawieźć d... do pracy. Poza tym samochód to "wolność i niepodległość Pzdr. Ing Odpowiedz Link
algaria Re: zagadka popsuta 17.07.15, 23:21 Będzie i samochód będzie i malowanie tylko że zakup drewna na opał się opóźni Odpowiedz Link
caro-caro Re: zagadka popsuta 18.07.15, 07:22 samochód to wolność i niepodległość... Kocham Twoje teksty! Ktoś kiedyś powinien to wszystko spisać dla potomnych jako inspirację by wyjść poza szufladkę Odpowiedz Link