Dodaj do ulubionych

Tarot Mantegna

14.06.18, 14:10
Wątek jest pomysłem Ezorelax smile Rozmawiałyśmy wcześniej na forum na temat pewnej "pary - nie pary" i tak jakoś się stało, że weszłyśmy na temat mojej kolekcji kart. Ezorelax zmusiła mnie tongue_out do remanentu w szufladach. Znalazłam tam kilka talii o pracy z którymi mało jest informacji i korzystając z nich muszę się opierać tylko na swojej intuicji. Różnie z tym bywa.

Tarot Mantegna (silver edition) powstał podobno w 2-ej poł XV w.
https://tarotyvidenciapura.com/wp-content/uploads/2015/08/tarot-mantegna.jpg
To chyba najładniejsza talia jaką mam. Karty wyglądają jak małe antyczne gobelinki smile
Tarot ? Nie Tarot? Zdania są podzielone. Talia ma 50 kart które dzielą się na 5 grup oznaczonych literami E,D,C,B,A. Numeracja ma odwrócony porządek. Talia zaczyna się kartą E1, kończy kartą A 50. Grupa E to ludzie (różne stany społeczne), D 9 Muz i Apollo, C karty sztuki i nauki, B geniusze i cnoty, A planety i sfery niebieskie

Jakby ktoś chciał pogadać i wymienić się doświadczeniami i spostrzeżeniami to zapraszam wink
Mile widziane wszelkie linki do interpretacji kart smile
Obserwuj wątek
    • algaria Re: Tarot Mantegna 14.06.18, 22:10
      Nie spotkałam się z tą talią. Te obrazki przypominają wyobrażenia Aniołów tylko skrzydeł im brak. Ciekawa talia.
      • niki.x Re: Tarot Mantegna 14.06.18, 23:07
        Z tymi Aniołami miałam takie samo wrażenie jak ją otworzyłam wink
    • inguszetia_2006 Re: Tarot Mantegna 14.06.18, 22:30
      Witam
      Piękna talia. Był do niej jakiś instruktaż, czy trzeba przypomnieć sobie mitologię i interpretować zgodnie z nią?
      Pzdr.
      Ing
      • niki.x Re: Tarot Mantegna 14.06.18, 23:01
        Jest taki mini instruktaż i jest coś w rodzaju opisu na kartach "zdublowanych" (bo każda talia ma dodatkowo zdublowane 25 kart do medytacji) ale za dużo to nie daje. Nie wiem, czy mitologia to dobry trop wink Inspiracją Mantegny albo jego ucznia, przy tworzeniu tej talii była podobno "Boska Komedia" Dantego i numerologia pitagorejska.

A talia naprawdę jest piękna. Zwłaszcza "na żywo". Te zdobienia w tle w srebrnej edycji są faktycznie poryte imitacją srebra i dają wrażenie trójwymiarowości wink
        • inguszetia_2006 Re: Tarot Mantegna 16.06.18, 09:06
          Witam
          No to trzeba Boską Komedię przeczytaćwink Przyznaję - nie czytałam całości, za moich czasów szkolnych czytało się fragmenty z podręcznika. Za mało, by zmierzyć się z taką talią. A mitologicznie można trochę, bo widzę na karcie muzy, Apollla, no i Wergiliusz w Boskiej pojawił się jako przewodnik, czyli wracamy tak czy siak do starożytności (trochę).
          Pzdr.
          Ing
          • niki.x Re: Tarot Mantegna 16.06.18, 19:04
            Kiedyś czytałam za dużo nie pamiętam, teraz próbowałam ale mi numerologicznie nie pasuje. Tam się wszystko kończy na 9, tu mi zostaje 10 której się przypasować nie da. Z muzami można wrócić ale to mi załatwi jedną grupę. Ja mam z tą talią problem z interpretacją. Jak wyciągniesz jedną kartę, to można jeszcze coś wykombinować ale jak się wyciągnie 3 i to jeszcze z różnych grup, to jest masakra.
            • ezorelax Re: Tarot Mantegna 16.06.18, 20:06
              niki.x napisał(a): Jak wyciągniesz jedną kartę, to można jeszcze coś wykombinować ale jak się wyciągnie 3 i to jeszcze z różnych grup, to jest masakra.

Coś mi mówiło, żeby zaznaczyć w urodzinowym, że jedną kartę.. wink Masz jakąś książkę nt. tej talii, poza "ulotką", która do niej była? Pytam, bo mam dwie "na oku".
              • niki.x Re: Tarot Mantegna 16.06.18, 20:12
                Nie mam. Czytałam jakieś opracowanie Suligi ale za dużo to nie wnosi. Jest bardziej filozoficzne niż praktyczne.
                Jak coś masz to wrzuć tytuły smile Ładnie proszę smile
                • ezorelax Re: Tarot Mantegna 16.06.18, 20:26
                  "Soothsaying Tarot and the Mantegna Revealed" Dino Debenetti, to książka nie tylko o tej talii, ale ponoć jest w niej rozdział o znaczeniach Tarota Mantegna, tylko pytanie, na ile rozbudowany...
                  Druga, to zbiór poematów "Powers & Patterns: poems from the Tarocchi de Mantegna" Stewart S. Warren.
                  Ta pierwsza jest w wersji elektronicznej. Znalazłam też jeszcze inną, ale leci za..450 Euro, więc nawet nie podaję.
                  • niki.x Re: Tarot Mantegna 16.06.18, 22:39
                    Bardzo dziękuję smile Poszukam. Ta ostatnia to tak gdzieś przed choinką. Może rodzina zrobi zrzutkę tongue_out
    • ezorelax Re: Tarot Mantegna 15.06.18, 12:34
      Interesujący wątek, ciekawa talia smile
      Za tydzień wypiszę moje pytania na jej temat. Świetnie, że wstawiłaś wizerunki kart i doprecyzowałaś rodzaj Edycji kiss
    • ezorelax Re: Tarot Mantegna 23.06.18, 00:11
      Nie wątpię, dlatego właśnie się wstrzymałam z podawaniem tytułu, ale to inny temat, nie będę robić offtopu wink Z uwagi na Twoją trudność pisania, ja się narazie wstrzymam z pytaniami nt. tej talii i innymi w kontekście Twoich talii. Udanej rekonwalescencji!
      • niki.x Re: Tarot Mantegna 23.06.18, 10:51
        Dzięki Ezorelax. Trochę to potrwa zanim mnie uwolnią smile Po wypadku na rowerze zwichnęłam ramie i złamałam guzek w lewym ramieniu. W przyszłym tygodniu zakładają mi ortezę będzie trochę łatwiej. Chyba wink
        • ezorelax Re: Tarot Mantegna 23.06.18, 11:14
          Rany Julek..... sad Spoko, jak Ci się poprawi, to daj znać. Ja się zastanawiam nad zakupem tej talii, więc może zanim Ty się wykurujesz, to (może) będę już ją mieć.. Uważaj tam na siebie, oszczędzaj sprawną rękę, trzymam kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka