25.10.14, 15:07
Podstawą szczęścia
jest wolność
a podstawą wolności
odwaga.

Tukidydes

"Być wol­nym, to móc nie kłamać"?

Albert Camus
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: Wolność 25.10.14, 15:19
      Bo ja
      wolno myślę

Albert Einstein
      • ditta12 Re: Wolność 26.10.14, 13:31
        Dyktatorzy emocjonalni.
        Jak radzić sobie z ludźmi, którzy chcą kontrolować nasze życie?
        • uwierz_w_to Re: Wolność 26.10.14, 21:46
          Jacy emocjonalni? wystarczy że posiadasz dowód osobisty to jak numer obozu koncentracyjny.
          Nie zdajesz sobie sprawy co to dowód? hehe to twój numer.
          Wolność a gdzie ty masz wolność, wolność będziesz miała jak wyjedziesz na bezludną wyspę bez władzy i praw.
          Tu teraz to ty kochana nie masz wolności, wolność masz bo wydaje Ci się że jesteś wolna.

• ditta12 Re: Wolność 27.10.14, 08:05
            Masz rację.
            Nie da się.
            • ditta12 Re: Wolność 27.10.14, 11:01
              Człowiek jest wolny tylko od rzeczy nieważnych.
              • madau Re: Wolność 29.10.14, 22:01
                ja ostatnio sie zastanawiam czym jest wolnosc i musze przyznac ze macie racje. Kim jest czlowiek? IPhonem, samsungiem galaxy czy karta kredytowa? Konsumpcjonizm sie konczy bo coraz wiecej zabraniaja: a nie pal, a nie jedz, a uprawiaj sport etc, nawet durne reklamy opatruje sie glosem off na koncu o "skonsultowanie sie z lekarzem lub farmaceuta bo... etc". Dla mnie to durnota. te zakazy. Tyrania jakas nowa moze sie czai... gdybym nie byla chora, zaloze sie ze nie mialabym komorki, serio. W banku tez jestem tylko ciagiem liczb i liter. Smutne
                  • uwierz_w_to Re: Wolność 30.10.14, 05:01
                    A właśnie a propo telefonów, co ludzie widzą w tych iPhone , brendzlują się i podniecają nimi, miałem 5s i sprzedałem po miesiącu,moim zdaniem beznadziejny telefon no i system mi się nie podobał,teraz operator proponował iPhone 6 powiedziałem że iPhone mnie nie interesują, żeby coś ściągnąć nawet darmowego z IOS trzeba rejestrować kartę bankową ,idiotyzm.
                    Obecnie mam Nokię Lumia 930 ostatniego z flagowców Microsoftu i jestem zadowolony zajebiście, pomimo że na widows phone to system jest OK, brakuje mi tylko w nim upladowania z automatu w dysk google zdjęć.Tak poza tym wszystko gra.Telefon piękny ,pierwsza liga.
                    • ditta12 Re: Wolność 30.10.14, 06:40
                      Okazało się że nie ma w sprzedaży kart orange za 25 tylko za 30 a ja mam umowę z zetafonem na 25 miesięcznie.Kupiłam za 10,10,5.Ciekawe czy zadziała.
                      • ditta12 Re: Wolność 30.10.14, 08:48
                        Zawsze patrzcie w oczy bo na przykład:

wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,16877815,Zaburzenia_autystyczne__co_robic__jesli_dziecko_nie.html
                        • ditta12 Re: Wolność 03.11.14, 13:38

"…człowiek wolny jest nieprzewidywalny. Nie tylko dla innych. Przede wszystkim dla siebie."

"Człowiek zyskuje wolność, gdy uwolni się od swego otoczenia. Tylko tak może zyskać jednostkowość. Krok ten musi jednak przypłacić szaleństwem. Ceną za wolność jest obłęd."

Jak to rozumieć?To dobrze czy źle?

• uwierz_w_to Re: Wolność 03.11.14, 13:45
                            a czemu człowiek wolny ma być nieprzewidywalny? bo system go nie kontroluje?
                            mało jest ludzi wolnych i niezależnych, prawie wcale, człowiek jest zależny prawie od wszystkiego w tym systemie.Być wolnym to jest być niezależnym od niczego i nikogo.
                            • ditta12 Re: Wolność 03.11.14, 15:00
                              Dlaczego Robinson Crusoe chciał się za wszelką cenę wydostać z bezludnej wyspy?
                              • ditta12 Re: Wolność 03.11.14, 15:04
                                I...co znaczy zachłysnąć się wolnością?
                                Samo zachłyśnięcie się nie jest dobre bo grozi uduszeniem.
                                • ditta12 Re: Wolność 03.11.14, 16:11
                                  "Obłęd moralny (głuptactwo moralne, zespół anetyczny, ang. moral insanity; łac. mania sine delirio, insania ex morum defectione; fr. folie raisonnante, folie lucide raisonnante, folie morale, monomanie affective; niem. moralisches Irresein

moralość-systemów norm społecznych, zasad
                                  głuptactwo-głuptactwo zob. imbecylizm- «średni stopień niedorozwoju umysłowego»

Imbecylizm moralności?
                                  Możliwe.
                                  "Moralność pani Dulskiej"-jako przykład.

• uwierz_w_to Re: Wolność 03.11.14, 17:14
                                    Bycie wolnym jest podobnie jak z moralnością społeczną, sami sobie określamy wolność, np; osoba która ma mnóstwo pieniędzy może czuć się zupełnie wolna.Sprawa wolności jest płynna, różnie ludzie ją interpretują.Wolność od systemu lub niezależność finansowa,może duchowa, ja bym wybrał tą z niezależnością finansową.Wolności jako takiej nie ma, być wolnym się nie da, jako ludzie podlegamy prawom i kropka, wolnoć Tomku w swoim domkusmile
                                    • ditta12 Re: Wolność 03.11.14, 17:50
                                      <np; osoba która ma mnóstwo pieniędzy może czuć się zupełnie wolna>

Myślisz że nie podlega każe za przestępstwa?Możliwe.Korupcja.

<zależność finansowa,może duchowa>

Myśl jest zawsze wolna,nawet jak ciało przywiążą.
                                      "Bo ja wolno myślę" wink
                                      • uwierz_w_to Re: Wolność 03.11.14, 20:10
                                        No myśl tak ale często schematyczna bo ten system wpiernicza się w nasze mózgiwink
                                        • ditta12 Re: Wolność 03.11.14, 21:12
                                          <system wpiernicza się w nasze mózgi>

W moim mózgu jest pytanie:
                                          Co to są koszty zmienne.
                                          Tajemnicze koszty zmienne spowodowały u mnie dużą niedopłatę za CO z tym że ja płacę ryczałtem a pozostali maja podzielniki ciepła.
                                          Trzeba się nauczyć języka "naliczantów" też.
                                          • ditta12 Re: Wolność 04.11.14, 15:24
                                            Wybrała nieistnienie.
                                            Zmieniła rok urodzenia, narodowość, poglądy, a nawet głos.
                                            Postanowiła wymazać siebie.
                                            • ditta12 Re: Wolność 04.11.14, 15:51
                                              Ostatnie zdjęcie nie otworzyło się(komunikat-nie można pobrać)
                                              Ufoludki zblokowały.Oto dowód na istnienie Ufoludków.Heh.
                                              • ditta12 Re: Wolność 04.11.14, 15:53
                                                Na pewno varna pracuje w Orange i złośliwie blokuje.
                                                • uwierz_w_to Re: Wolność 04.11.14, 18:51
                                                  a kto by tego betona przyjoł? ona beton miesza w betoniarce.
                                                  • ditta12 Re: Wolność 04.11.14, 20:08
                                                    Chyba już i tego nie może bo zastygła w osłupieniu.
                                                  • ditta12 Re: Wolność 05.11.14, 09:32
                                                    Pojeździli my se
                                                    Na kobyle łysej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka